Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor egy 1900W os 230 Volt os Fűtőbetét jólesz terhelésnek nem??
Jó, csak kicsi. mint írtam is lejjebb.
Nekem fd200-as szélgenerátorhoz kellene, neked milyen van?
Generátort még nem készítettem el de kb 300 watt körülire tervezem.
Mért akkor mekkora ellenállás kellene hogy jól megfogja? Mert van fűtőbetétem még összeköthetem őket!
Köszönöm hogy igyekeszel segíteni és még rajzot is adtál. Az elveket én ismerem, látni azért akartam, mert nem tudom, hogy a mágneses söntölést adó légrés mekkora, 5 mm-nél, vagy 5 cm-nél kezdődik. Sikerült kigondolnom a söntölés megnézéséhez egy összeépítést és mérést, amit meg is csináltam. Most értékelem, úgy tűnik, nem a közel lévő szerkezeti és generátor elemek adják a problémát.
Az hogy mekkora fogja meg,döntően a széltől függ!
Egy erős viharra senki nincs felkészülve Valaki írta,hogy ne lépje túl az ellenállását a motornak,hogy ne az melegedjen!
Nem igazán értem miért gondolkodtok belső fogazásban...
Ha már fogas szíjról van szó, akkor egyszerűen nagy-kerék kis kerék, és akár 8-10-es áttétel is megvalósítható. A kis kerék körülfogási szögét pedig meg lehet oldani a feszítőkerékkel.
"Valaki írta,hogy ne lépje túl az ellenállását a motornak,hogy ne az melegedjen!"
Inkább ne legyen kisebb az ellenállása. De ez is csak akkor elfogadható, ha a generátor tekercselése bírja ezt a terhelést. Mert a feltétel teljesítése ellenére még egész nyugodtan leéghet a generátor. A mechanikus módszereknél biztosabb elektromos megoldás nem létezik. Csak kevésbbé biztonságos. A rövidzár is csak akkor fékez, ha a szél nem képes akkora teljesítményt belenyomni, ami leküzdi a rövidzárlati áramot.
A "modifiziertes savonius" vázlaton szerepelt belső fogazású áttétel, annak a másfajta megvalósítása került szóba.
Én egy 12V-os fűnyírómotort szoktam ráakasztani viharban
13A-nél indul meg,ne kérdezd mennyi akkor a feszültség... Rendesen megpötgeti a 36V-os motor Eddig bevált,nem fékez állóra.Nem is szabad,mozogjon a rotor,csak ne pörögjön túl...
Ha megnézed a rajzot kinagyítva, amit erbe feltett, akkor látnád,hogy az elrendezés miatt beszéltünk belső fogazásról.
Most úgy oldom meg, hogy egy 24V-os kis relé tekercsével sorba kötöttem egy zenner diódát, hogy kb. 27V-nál húzzon meg. Ekkor bekapcsol 2db 220V 500W.os halogén izzót. Ilyenkor olyan negyed fénnyel felizzanak, megfékezik a generátort, de előfordul, hogy fölé csúszik 28V-nak, és megfut az egész. Egy olyan megoldás kell, hogy több, legalább 4 fokozatban kapcsolná be a terheléseket, (26V, 26,5V 27V 27,5V) de jobb lenne egy folyamatos szabályzás, pl. FET-tel.
A katalógust nézve,keresztbordás fogasszíjjal egylépcsőben legfeljebb kb.1:8-at lehet csinálni.A bontókban kaphatókból 1:2 körüli készíthető.A hajtásokat áruló cégeknél egy 1:8 áttétel 8/30 szíjjal iszonyatos áron,50 ezer Ft. körül rendelhető.Ilyenkor a nagykerék átmérője kb.50cm.Különben a hajtás nagyon csendes és jó hatásfokú (lenne!).
vaterán lehet lőni hajtóműveket (motor+bolygóműves hajtómű 0,5-2KW nagyságrendű (névleges fordulaton! ) (olyan ~10-40 szeres áttétellel (van mégnagyobb is!))), meglepően sok van. 10-40 ezer forint környéki áron (ez egyátalán nem drága szerintem). Tehát áttételből sincs hiány.
PL: 1 2 3 4 5 ha sikerül rávennem az aszinkrom motort, hogy generátor legyen, akkor már generátort sem kell venni, és így 30 ezer+elektronika (kb 10ezer) ből van egy 1-2Kw áttételezett generátorunk (amiből csak az elektronikához kell munkaidő).
Csak amelyik csiga hajtóműves, az visszafelé nem működik.
Persze, egyértelmű...
Nem tenném rá a fejlemet, hogy ezek bolygóművesek, de ilyen kis méretben, ilyen nagy áttételt úgy, hogy a be és kimeneti tengely egyvonalban van (és ilyen közel egymáshoz) szerintem csak a bolygóművel lehet kivitelezni, iparilag pedig semmivelsem bonyolultabb, mint egy csigahajtóművet készíteni.
Reménykedek, hogy a gondom még befér a topic profiljába, mert nem segített sem a Google, sem a PC tápokkal foglalkozó topicok. Ahhoz, hogy a leendő szélerőművem termeljen is valamit, legalább 100 m távolságra kell tegyem a lakástól. Ilyen távolságon az alacsony feszültségű áram töredéke érkezik meg. De van megoldás. Rendelkezem egy 220 V, 250 W, 700 ford/min egyenáramú dinamóval. Stabil Kabé a márkaneve. Ezt használnám. Úgy okoskodom, hogy a másik végére tennék egy PC tápot megfelelően átalakítva. Rendelkezem egy ilyen táppal, de nincs hozzá kapcsolási rajzom és anélkül nem fogok boldogulni (de lehet vele sem).A táp neve: SWITCHING POWER SUPPLY MODEL: LC-B450E. Kérném azt a fórumtársat, aki rendelkezik ilyen kapcsolási rajzzal, küldje el, amit előre köszönök. Elképzelésem szerint ezzel a módszerrel az akkumulátor konyhakész áramot kap majd.
Ilyen estben a legjobb megoldás ha a szgenerátor torony tövébe egy kissebb bodét teszel,amibe berakod az akku(kat),töltésszabályozot,invertert,és onnan aztán már a ,,,kész,,, 220 voltot hozod le.Egy,valamilyen olcsobb,8 erü,UTP kábellel pedig megoldhatod a táv ellenörzést is.(töltésszint,inverter ki-be kaocsolás,stb)Mivel az én rendszerem is elég messze van a házamtol,ezt a megoldást alkalmaztam.
Pontokba szedném, hogy az általad ajánlott megoldás miért nem tetszik:
1.a 220 voltos egyenáramú generátor már adott, nem kell elkészíteni; 2.az akku, inverter, töltésszabályzó nagyobb biztonságban van otthon, és még bódéra sem kell költeni; 3.a 8 erű kábel bizonyára drágább, mit a két erű, de a nyolc érből azért kettő erősebb kellene legyen, amin lejön a 220 volt; 4.a megérkezett 220 volt egyenáramot egy PC táp konvertálja, egyenirányítja, diverzifikálja és stabilizálja, csak kapjak valahonnan egy kapcsolási rajzot az átalakításhoz. Már írtál a fórumban a rendszeredről. Felvetődött bennem egy kérdés. A te rendszered kombinált, szélerőmű és napelem. A napelemek is távol vannak a házadtól, a szélgenerátor közelében? Nem akarom ellop(at)ni, pusztán csak kíváncsiság.
Csak ötlet, az újabb , főleg diesel autóban lévő öniditók sokszor bolygóművesek. Lehet hogy jók lennének generátornak ? Itthon van egy bontott de az sajna pont nem az, a kocsiról meg nem akarom lebontani, hogy kipróbáljam
Nem értem milyen rajz kell hozzá!
A 24-es csatlakozón középtályon van egy zöld vezeték,azt összekötöd az alatta lévő feketével. Elvileg kész is vagy! De vannak olyan tápok,amiket le is kell terhelni.Pl 1 vinyó rá van dugva. Ezután kapsz 3,3-5-12V egyenáramot a kimeneteken. De neked csak a molex csatik kellenek,amik a lemezegységekre vannak dugva! 5/12V egyenáram. Felénk szinte minden méh-telep látogatáskor lehet találni kidobott számítógépeket is,természetesen táppal.
Még nem láttam állandómágneses önindítót!
És azok az áttételek nagy veszteséggel működnek,tehát nem jó ide... Idézet: „nagy veszteséggel működnek” Mégis mennyire , mihez viszonyítva nagy? 99% helyett csak 80%? (persze ha kicsi a nyomaték, akkor a hatásfok is kicsi de, akkor amúgy se lenne mit kivenni, csak akkor termelhetünkl ha fúj a szél, szellőben nemnagyon (arra inkább külön gép kell, de pár W-ért minek?) Felületet megnöveljök 20% al (+10% átmérő), vagy talán mi jobb a számított szélesebességhez képest +7_8% al nagyobb sebességnél fogja leadni a számított névleges tejlesítményt. Ezek nem nagy számok. Megérné? K*V1^3=K*V2^3/0,8 V1=köbgyök(1/0,8)*V2=1,077*V2 = (+7,7% sevességnövekedés)
Mindent egybe a megoldásom,pontosabban a toronytövébe épitettem a ,,,bodét,,, , annak a tetejére raktam a napelemeket.Onnan,mint irtam,a kész 220 voltot hoztam le a házhoz,egy 2X6-os rézvezetéken,+egy 8 erü UTP kábel(amit az internethez használnak(0,8 Ron métere).Ezen a kábelen megy az esetleges riasztás is,ha elvágják,akkor is riaszt,egy relét tart befogva.A hozzá tartozó furkósbotot a házban tartom.Igy szükség esetén jobban kéznél van.Igaz,eddig csak a port kellett néha letörölnöm rola.
Ha neked jó egy Zsírban futó pár cm átmérőjű áttétel,akkor használd.Nekem nem jön be...
Ja és ne napi 2 perc üzemidőben gondolkodj,mint amire TERVEZVE van!
Kedves Barret
Ahhoz, hogy megértsd, milyen rajz kell nekem, adok egy kis segítséget. Mindent, amit tanultál a fekete – fehér televíziók javítása óta, tedd félre. A megmaradt tudományoddal 220 volt egyenáramról indíts be egy ATX - es PC tápot, mert csak az van nekem egy, és az adjon ki 14,4 voltot. Dióhéjban ennyi.
Kedves István!
Igazad van,felületesen olvastam írásod! Az én javaslatommal csak stabilizált 12V-ot kapnál. Nem vagyok Elektronikai szakember,beleturkálni már nem tudok,hogy 14,1V jöjjön ki belőle. Ha csak nem egy potméter elállításával.
Biztos, hogy ezt a hozzászólást is te írtad, és nem valaki a te nevedben?
Kösz,hogy foglalkoztál vele.Nekem nagyméretű savoniusom van a háztetőn.A generátor helye a tetőtérben van,hiába hagytam átmérőben 1m helyet,kevés lesz nem úszom meg az áttételt.Áttellel nem szerencsés 10 fölé menni.A savoniusnak semmi zaja nincs,nem szeretném ha az áttétel/generátor zajos lenne,ezért ugy hiszem a bordásszíjnál maradok.Az aszinkron motornál hiába van 1-2 kW ráírva, generátorként 500/p körüli fordulaton sokkal kevesebbet fog leadni,főleg ha a motor gyors fordulatú volt.Sikerült egy 10kW-os lassú fordulatú motort szereznem,most ezzel foglalkozom.1957-es gyártású szovjet motor,furfangos kétrétegű rövidített lépésű tekercseléssel.Talán sikerül az eredeti tekercselést megtartanom,persze átkötéssel, mert párhuzamos ágak is vannak benne.A nagyobb feszültség érdekében csak soros kötések lesznek.Remélem 2kW körüli generátor lesz belőle.
Hmm nem értem ezt a kérdést.
Nem adtam ki senkinek az accountomat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |