Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   289 / 507
(#) gulyi88 válasza gaspa hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Persze a fordulatszámtól (is) függ a teljesítmény. n_névleges+S nél adhatja le a névelges teljesítményét. Amiket belinkeltem kimeneten 30-40/p et forognak, ez a szélgép számára is elérhető, így a motor a névleges fordulat körül járhatna -> képes a névleges teljesítményét is leadni, ha a szélgép bírja hajtani (leadott teljesítmény szlitől (is) függ, én itt fogok beavatkozni), a szabályozóelektronika kezd kissé elbonyolódni, úgyhogy rá kell térjek a mikrovezérlőkre (olcsóbb, + fejleszthető, mert csak a teljesítményfokozat marad diszkrét, a többi program).

M lesz a géped forgórésze (marad kalickás)?
(#) b-max válasza gaspa hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Mekkora a kereked ?
2Kw.hoz szerintem borzalmas nagy salvius kell .
(#) Stewe válasza athor77 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Hogy őszinte legyek sejtettem, hogy erről van szó, de nekem eszembe sem jutna egyetlen fogra bízni a teljes nyomatékot.... nagy átmérő esetén pedig pont ez lenne a helyzet. A bordás szíj szakítószilárdságához mérhető erőt egyetlen fog nem tud felvenni, nem véletlenül írtam a körülfogási szöget is.
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Kétszer válaszoltál nekem. Az első hozzászólásodból az derült ki, hogy ismered a PC tápot, még a csatlakozó nevét is tudtad. A másik hozzászólásodban az ellenkezőjét bizonyítottad. Eddig 3 – 4 típusú tápot láttam kibontva, de egyben sem volt félpotméter, amivel a feszültség állítható.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

PC táp átalakítás
PC táp átalakítására csak az vállalkozzon, aki kicsit többet tud a működéséről, mint hogy 1 potmétert hiányol belőle. Egyébként sok régebbi AT tápban még megvolt ez a potméter és semmiféle átalakítás nem kellett hozzá, hogy akkutöltő szintig feltornásszuk.
"de egyben sem volt félpotméter,"
Ebben igazad van, általában egész... szokott bennük lenni.
(#) Dzsos válasza Barret hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

állandó mágneses önindító nem ritka (bosch ,valeo)de gond az hogy itt is csak perselyeken fut a forgórész illetva az áttételek műanyagfogaskereküek. és állandó üzemre hanem szakaszos üzemeltetésre van méretezve.
(#) zolika60 válasza Dzsos hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Ez csak részben igaz. Van olyan, amelyik golyóscsapágyas. Az áttételből olyat láttam, hogy a fogaskerekei fémből voltak. Csak a külső fogaskoszorú volt műanyag. Persze állandó üzemre az sem jó.
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

10 éve szerelek pc-t,hardver ügyileg ismerem szinte tökéletesen.
Elektronikában is jártas vagyok alapfokon.
Rajzról sok mindent megépítek.
De mélyebben az elektronikát nem értem.
Visszatérve a pc tápra: Zöld a feketével összekötve,esetleg egy fogyasztót a molex csatira ha nem indul a venti! Ennyi az elindítása az ATX tápnak.
(#) gulyi88 válasza Barret hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

A vezérlőIC adatlapját kell megnézni hogy az hol kap visszacsatolást, azt a nyákon visszakeresni (visszarajzolni és feltenni ide) és átalakítani.
Kapcssrajz/cucc nélkül nem lehet megmondani, hogy ezt így ilyenre kell kicserélni és ide kell kötni...
Én úgy tudom hogy az 5V os ágról vannak többségében visszacsatolva (lehet hogy egyszerű osztóval, lehet hogy TL431...)
(#) gaspa válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Szerintem a kalickáktól meg kell válni,gerjesztett vagy állandó mágnesű lesz,mindkettőnek van előnye és hátránya is.A gerjesztett jól szabályozható,de a savonius túl nagy szélben eleve korlátozza a fordulatot és nem lép ki az inverter szabályzási tartományából.Egyébként az aszinkron átalakításról a 274. oldalon szép próbálkozások vannak képekkel.
(#) gaspa válasza b-max hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

A savonius háromlapátos átmérő 2.6m,magasság 1,7m.Még lesznek terelőlapátok rajta,a makettkísérletem szerint 60-80%-al növeli a fordulatot.Egyébként a 278.oldalon fent vannak a képei.

Sajna nem találom a képeket.
Mekkora teljesitményre számitasz ?
(#) gulyi88 válasza gaspa hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Ne dobd ki, ne alakítsd át, tedd el valahova, lehet hogy szükség lehet még rá .
Bármelyikre is akarod kicserélni sok munka kell hozzá (ha nincs géppark és legyártatni kell, az horror), az állandómágneseshez egy fokkal kevesebb, egy kicsit egyszerűbb, viszont drága a mágnes!
(mennyivel egyszerűbb lenne ha csak egy elektronikát kellene rátenni és generátor lenne, bármilyen fordulaton.)
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Kedves Erbe
Megfogadom a tanácsod, végig, vagy addig böngészem a belinkelt topicot, ameddig találok egy kapcsolási rajzot. Már a 10-ik oldalnál tartok. Ha még nem tudod, ne is tudd meg, milyen max. 230 kilobit/s – al böngészni, ugyanis ennyit tud a falunk leggyorsabb gépe. Szerencsém, hogy ez a gép az enyém.

Bocs elírtam,279.oldalon van.Remélem 10m/s-on meglesz a 2kW.Nemrég voltak 20ms fölötti széllökések,egész jól viselte, érdekes a hirtelen széllökéseknél milyen gyorsan reagál a nagy tömege ellenére,bármilyen irányból is jön.
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Több, mint 10 éve, hogy nem javítok fekete – fehér tv-t. Színest nem is javítottam soha. Pontosan azt az időt hagytam ki, amikor az a tudomány oly meredeken ívelt felfelé. Valami keveset szeretnék behozni.
Zöld a feketével, ezzel már lehet kezdeni valamit. Miután elindult a venti, már lehet mérni ezt – azt.
Köszönöm a segitséged.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Off
Egykor 2400 b/s-sel kezdtem a modemezést, bár kollégáim még emlékeznek a 300 b/s-es elképesztő sebességre. De 9600-nál már vígan leveleztünk Novell Netware szerveren keresztül.

Hát ez komoly holmi.
Nagyságrendileg hol volt a költségvetése ?
(#) erbe válasza gaspa hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

10 m/s-nál, ha nagyon jó a kereked, számíthatsz úgy 600 W-ra. 2 KW-hoz kell kb 15 m/s.
(#) b-max válasza erbe hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Hát, annó mikor nézegettem a gyári kerek jellemgörbéjét, nekem is igy tünt, hogy normális teljesitményt nehéz kicsikarni ezekből :S .
10m/s már komoly szél, de 600 w szinte semmi.
(#) gaspa válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Nekem a mechanikus dolgokkal nincs gondom az utóbbi 15 évben szerszámkészítéssel foglalkoztam,a cnc marógéptől a szikraforgácsolóig mindenféle forgácsoló gépem van.Ezért feltehetően az átalakításnál maradok.A 15 év előtt szintén 15 évig villamos mérnökként dolgoztam és kíváncsi vagyok az elektronikus megoldásodra.

Hát ez az amit nem tanácsos számolni,ha ez a hobbim.Különben csak anyag kell költenem.
(#) gaspa válasza erbe hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

A kerék 15m magasságban van,sokat számít,hogy általában a ferde hosszú tető irányából fúj a szél és egy részét feltereli a gerinc irányába.A terelőlapátokat figyelmen kívül hagytad,ez nem pontosan a két félhordós savonius.Akartam nyomaték,fordulat,szélsebesség görbét fölvenni,de inkább a generátort csinálom,ha valami túl van méretezve nem olyan nagy baj.A nagyobb teljesítmény amúgy is alá kerülő nagyobb keréktől várom.
(#) sziriusz hozzászólása Dec 30, 2010 /

Ha ráteszünk egy szélgépre egy generátort, annak lesz egy induló feszültsége, ami a max teljesítménynél kb.
négyszeresére nő. Az átalakított PC táp ilyen körülmények között tud akkumulátort tölteni, vagy csak egy sima 220 voltos töltő lesz belőle?
(#) Barret válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Lényeg hogy az akksi legyen kisebb feszültségű

Akkor már tölti!
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Lábkiosztás: a zöld vezeték testelve indítja a tápot.
99% indul is terhelés nélkül.A maradék 1% terheléssel
(#) sziriusz válasza Barret hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

A PC táp a 876740 hozzászólással indúlt, hogy: …szélerőművem termeljen is valamit….220 V, 250 W, 700 ford/min egyenáramú dinamó….PC táp…..ezzel a módszerrel az akkumulátor konyhakész áramot kap majd.
Ez a PC táp talán mégsem lesz olyan, mint a szélgépekhez használt inverter. Egyáltalán van értelme a vázolt kapcsolást kialakítani? Én a PC tápot nem ismerem.
(#) westhorses hozzászólása Dec 31, 2010 /

Összeraktam a rotort tegnap
Egész jól sikerült ma még kicentírozom, aztán lefestem
Kíváncsi leszek hogy fog pörögni!
(#) joco21 válasza westhorses hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Az már most látszik, hogy nagy fordulatú lesz. De nehezen fog elindulni.
Annak viszont örülök, hogy végre van itt valaki, aki fából faragott rotorral próbálkozik. Várjuk az eredményeket.
(#) erbe válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Egy általam vizsgált átalakított PC táp 120 V bemenő egyenfeszültségnél indult be. Ekkor töltőként még nem érte el a névleges áramot. 170-180 V körül már tudta a teljes (beállított és határolt) kimenőáramot. 350 V bemenőig vizsgáltam, addig hiba nélkül üzemelt. Tönkretenni nem akartam még nagyobb szinttel.
A feszültség csökkentésével 70 V-nál szakadt meg a rezgés.
Azt nem próbáltam, hogy a TL 494-nek az akkuról tápot adva meddig lehetett volna lemenni, de biztos nőne a működési tartomány.
Következő: »»   289 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem