Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem inkább EZT próbáld megépíteni! (a lap alján van, nem túl rég kerülhetett fel)
Hmm kösz! Biztos nem rég kerülhetett fel mivel a héten elég sokat olvasgattam az oldalt és nem találtam.
Ha a kimenő áram nem lépi túl a dióda határadatait, akkor szerintem jó lesz. De még nem néztem át az adatlapokat!
De közben olvastam egy kicsit! Idézet: Nagy kimeneti áram esetén a FET-et és a schottky diódát hűtőfelületre kell szerelni... „A schottky dióda bármilyen kapható típus lehet, de célszerű kissé túlméretezni. pl MBR1660, de roncs PC tápegységekből bontott típusok is megfelelők lehetnek.”
Én már átnéztem az adatlapokat és az egyik 10 Ampert tud a másik 20-at és mindkettő 40 Voltos tehát mindegy melyiket rakom. Már csak a 60uH tekercset kéne valahogy elkészíteni. :gumicsirke:
Válasz a _Tekercs_és_transzformátor_készítése_-ben...
Vagy készen is _kapható_ egy közel azonos paraméterű toroid tekercs.
Lassan belinkelem a teljes cikket.
A L1-es tekercs elkészítésére is van infó. Igaz az 100mH-s: Idézet: „L1 tekercset egy légréses AL90-es fazékvasmagra készítettem el, külső átmérője 33mm, magassága 28mm, a légrés a középső oszlopban 3mm. 3 szál 0,7mm-es CuZ huzalt együtt feltekerve kb. 35 menet fért el rajta. A kész tekercs induktivitása kb 110uH (kézi multiméterrel megmérve), 10A-es áramnál még nem ment telítésbe.” A 9. verzió leírásában. ( "Néhány újabb módosítást..." )
Sziasztok!
Adott egy tápegység:trafó-diódahíd-bufferkondenzátorok. Nos a kérdésem a bufferekre vonatkozik:Amik most üzemelnek benne azok 55V 5600µF-osak,szeretném bővíteni a bufferek számát,van még itthol de annak más az értéke:75V 4700uF. Hogyan kössem be őket?
Párhuzamosan természetesen!
Jó azzal nem is lenne gond,arra lenneék kíváncsi,hogy a kisebb vagy a nagyobb V számú,illetve a kisebb vagy a nagyobb kapacitású legyen elől vagy hátul?
Ez mindegy , mekkora feszültségre szánod a komplexumot ?
Egyenirányítás után 42,5V van.
Üdv! Az teljesen mindegy hogy melyik van elől és melyik hátul, ez nem lehet szempont az áramkör tervezésénél. Az viszont már számít hogy a lehető legközelebb legyenek egymáshoz a kondenzátorok és lehetőleg vastag vezetékkel kösd a diófahídra mivel itt nagy csúcsáramokkal töltődnek az elkók. Persze a rövid vezetékekre mindenhol törekedni kell. A megfelelő polaritásra is figyelj a bekötésnél!
Köszönöm a segítséget!
Az elkók és a diódahíd 1mm vastag rézhuzzallal lesznek összekötve! :yes:
Sziasztok!
Segítséget kérnék, meg akarom építeni a Titi féle tda1558-as erősítőt (Bővebben: Link) és ehhez szeretnék egy tápot csinálni, az erősítőt hídban használnám, tehát 2x22W-os lenne és 6ohmos hangszórókkal. Átnéztem ahogy tudtam a kapcsolatos fórum témákat és csináltam egy kapcs rajzot de vannak erős kétségeim. Nagyon örülnék ha valaki vetne rá egy pillantást. Köszönöm szépen! Simon
Sziasztok!
A táppal van némi aggályom. Ugyebár a 2x50V volna az ideális. Van nekem egy toroid trafóm, elvileg úgy jó 10 éve quadhoz lett csináltatva, de az akkori projekt abba maradt. Kiméregettem, a feszültségeket: A trafóról lejön 2x 43,8V együtt:88,7V Egyenirányítva: 2x39,2 együtt 77,3V Szűrőkondikkal 2x59,7 együtt 119,4V A kondik 10.000uF, 100V A kérdésem, hogy normális-e, hogy a kondiktól ennyire megnő a feszültség, ill. ez a majdnem 60V nem túl sok-e? Vagy valamit nem jól mértem...
A 10 000µF-os kondik azok nem szűrő, hanem puffer kondik, de egyébként semmi baj nincs, ~ +/- 60V-nak kell lennie egyeniránítva és pufferelve. Az, hogy ez sok-e vagy nem, ez attól függ, hogy melyik quadot akarod megépíteni és 4 vagy 8 ohm-osra.
Szia!
Miért van ott az a 12V-os stabkocka?
Én emiatt a cikk miatt gondoltam: Egyenirányítók - tápegységek, de szükségtelen?Illetve amit még elfelejtettem kérdezni, hogy milyen trafót érdemes rakni? Mert persze jó lenne ha nem kéne kettő vagy valami olcsóbb (ez hestore-ban azt hiszem 4500Ft) vagy ez az olcsó még? köszi
Szükségtelen, mert a végerősítőknek a legtöbbször nem kell stabilizált feszültségű táplálás. Egy 100W-os trafóba azért beruháznék.
Értem, akkor mondjuk ha kihagyom a stabot és egy 100W-os toroid trafót berakok ( nem teljesen világos, ha több féle fesz-t le lehet venni róla akkor azt használom ami kell a többit meg hagyom, vagy hogyan kell bekötni?) akkor elvben még működni is fog?
A trafóról csak azokat a feszültségeket vedd le, amelyekre szükséged van. Tehát nem kell mindegyik kivezetését felhasználnod. Ebben az esetben csak az IC-nek kell adni áramot. Toroid trafót sem muszáj használnod, csak ezt a 100W-os teljesítményt érdemes tartani.
Helló!
Igen, elírtam, természetesen puffer kondi. A Sipos Gyula féle, 83/9-es Rádiótechnikában megjelent honosított kapcsolást szeretném megépíteni. A végtranyókról még nem döntöttem. a BD249-nek, szerintem ez sok.
Teljesen mindegy melyiket csinálod meg, a lényeg hogy a BD ekkora feszültségre nem jó. 120 vagy 150V-os tranyót válassz és 2-2db-ot tegyél bele. Az A osztályú fokozat munkaellenállásait pedig akkorára kell választani, hogy 50mA körüli áram folyjon a tranyón.
Üdv! Most nézegettem az adatlapját ennek az IC-nek és nekem elég semmitmondó ez az adatlap, egyetlen egy darab karakterisztika sincs benne. Hát ezzel tényleg csak körülbelül lehet tervezni valamit. Még azt sem lehet megmondani hogy mekkora teljesítményt ad le 6 Ohm-on, és emellett mekkora teljesítményt disszipál el. Így nehéz minimális transzformátor teljesítményt számolni, de az a 100W-az azért soknak tűnik, szerintem a fele is bőven elég hozzá (mert ugye a zene Crest-faktora 20dB környékén van!).
Hát akkor lehet, hogy a trafó áttekercselése egyszerűbb...
Egyébként mekkora feszültségnek kellene lejönnie a trafóról?
Értem, köszönöm a gyors válaszokat, de akkor most milyen trafó legyen 100W vagy elég 50-60 is illetve tudnátok mondani valamilyen trafót ami jó lenne. most még kotorásztam és megtaláltam a régi pc-m tápját, ami 300W-os és 10A-t ad le 12V-on attól eltekintve hogy a 300 tök fölösleges a bajom az, hogy csak akkor lehet bekapcsolni, ha alaplapra rá van kötve, ezt hogyan lehetne megkerülni? köszi.
A zöld vezetéket valamelyik feketével összekötöd és akkor indul a táp. A "total power dissipation" érték 60W, tehát egy 100W-os trafó nem túlzás.
A 200 wattos quad elbír ekkora feszt. Az miért nem jó? Sőt még van a pa300 ami 300 wattot ad le +-60V-rol az még jobb.
Igen, azt a néhány menetet le lehet szedni róla. Meg kell bontani a közepét vagy a két végét amelyik könnyebb. 2x33-35V-os trafó kell, ebből lesz kb. 2x46-49V egyenfesz.
200W -ba még nem mélyedtem el. Egyébként a 100W bőven elég lenne, ezért gondolkodtam inkább abban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |