Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RFT SC-1800/1810

Témaindító: FLaci81, idő: Dec 25, 2010
Lapozás: OK   1 / 2
(#) FLaci81 hozzászólása Dec 25, 2010 /

Sziasztok!

Ezt a témát azért nyitottam, hogy ha valakinek ilyen készüléke van, tudjon írni pár sort ha gondja van vele...
(#) FLaci81 hozzászólása Dec 25, 2010 /

Volna egy kis gondom a készülékemmel.

A hiba leírása:
Nem tud felvenni kazettára, csak recsegést, akár rádió, akár egyéb külső jelforrásból, csak a recsegést veszi fel.
Kazettát letörli rendesen, még a metal vagy chrom szalagot is.
Egyéb szalag lejátszása tökéletesen működik.

Ha valakinek volt hasonló gondja a készülékével, vagy tudja a megoldást azt előre is megköszönöm.

RFT SC1810
(#) mineral válasza FLaci81 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Szia! A mechanika egy kis pálcikán keresztül mozgat egy sok érintkezős Felvétel/lejátszás kapcsolót . Azt nézd meg. Lehet csak félig kapcsolja át.
(#) FLaci81 válasza mineral hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Köszönöm szépen a gyors választ, megnézem! :yes:
(#) Sittes86 hozzászólása Jan 1, 2011 /

Sziasztok!

Nekem az lenne a problémám, hogy csak az egyik hangszóró szól, a másik még zúgást se ad ki, kábelszakadást nem láttam sehol...
Hol keressem a hibát?
Vagy érdemes szerelőhöz fordulni vele?

ill. még az is érdekelne, hogy a LED-eknek a hangerőre, vagy ütemre nem kéne "mozognijuk"?

Szegényke eléggé lestrapált állapotban van, kb. 15 évet működött folyamatosan egy kocsmában.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) FLaci81 válasza mineral hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Szia.

Megnéztem, ebben nincs ilyen sok érintkezős felvétel lejátszás kapcsoló, felvételi gomb lenyomása után kattan egy relé szerintem ( ha nagyon fülelek hallom is) plusz a mechanika is mozdul ahogy kell, de valami motor vagy mi mozgathatja a mechanikát is, mert én csak egy gombot nyomok meg. És gondolom így kapcsol át felvételi üzemmódba. A relét viszont nem találtam meg (vagy csak különös alakja van és nem ismertem fel).
A lényeg, hogy a készülék alsó részében van egy nagy panel ahová a fejek vezetékei mennek, a rádiórésztől is ide fut be a 3 eres vezeték, hogy onnan is tudjon felvenni. Pár potméter meg vasmagos tekercs is van itt.

A panelen minden oké, külsérelmi nyom nem látszik semmin, többet nem tudtam tenni, mert nem értek annyira hozzá.

Vagy szervíz lesz belőle, vagy egy hozzáértőnek odaadom, hogy nézze meg, vagy ha nem akkor így marad, többi része működik rendesen.
(#) FLaci81 válasza Sittes86 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Szia.

Szerintem ami van rajta ledsor, az a rádióhoz tartozik, az a térerő mérő, ami mutatja, hogy milyen erővel jön be az adás.

Hangszóró kábelét és magát a hangszórót nézted, nem e ott van a gond?

Készülék hangszóró kimenetének a csatlakozó aljzata ép, nem kontaktos?

Hangosításnál sem ad ki recsegő hangot sem?
Esetleg a hangerő szabályzó potméterre gondolok.

Pl. jártam már úgy igaz egy másik készüléknél, hogy az egyik oldal csak akkor szólt, ha enyhén megnyomtam befelé a hangerőszabályzót és hangosítani is csak úgy lehetett, máskülönben meg meg se mukkant.

Az a baj többet én sem tudok mondani, ha sehogy se boldogulsz vele hozzáértőnek érdemes elvinni megjavítani, vagy szervízbe.

De hátha egy nálam okosabb fórumozó talál megoldást a problémára.
(#) Sittes86 válasza FLaci81 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Minden kábelt ellenőriztem, sőt, tegnap az aljzatra gyanakodva, kikötöttem a kábeleket belőle, és közvetlen aljzat nélkül kötöttem rá, de úgy se szól...

Semmilyen hangot nem ad ki a jobb oldal, potmétereket takarításnál kontaktspray-ztem, mert hallottak voltak (recsegtek), azóta tökéletesen működnek, a balance tekerő is működik, csak hát jobbra nincs hova küldje a hangot, ilyankor szépen halkul a bal...

Ár-érték arányt nézve elgondolkodtató, hogy szerelőhöz vigyem-e, mert találtam egy novemberi hirdetést, ahol, műszakilag és esztétikailag is jó állapotban lévőt árultak 7ezer Ft-ért, így marad a próbálkozás az otthoni javítással, vagy az álstereo...

LED sorra visszatérve, nem lehet valahogy "megbuherálni, hogy a hangra "mozogjon"?
Én csak erősítőnek használom a számítógéphez, másra nem, és nagyon tetszene, ha dolgozna a panel...
(#) birs válasza Sittes86 hozzászólására (») Jan 2, 2011 / 1

Szia ! nézd meg a végfok ic-t TDA 2030 (ott van azon a szép kövér hűtőbordán) biztos hogy el van szálva az egyik akkor nem szokott kiadni semmilyen hangot
(#) birs válasza FLaci81 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Szia! nézd meg a váltó kapcsolót amivel átváltasz
magnó,rádió,vagy phono atól függ miről akarsz fel venni.
Ezek a kapcsolók szoktak kontaktosak lenni ez az első számú gyanúsított a második a bemeneti kondik ki vannak száradva. Ezeket nézd meg én is le nyomtam ilyen
cuccossal 10-12 évet ezalatt egy párszor én is szívtam vele egyszer kétszer amúgy meg nagyon jó kis cucc.

Ha nem boldogulsz írj!
(#) Sittes86 válasza birs hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Köszönöm a segítséget, megnézem, és a héten veszek is legalább 2-t...

Remélem igazad lesz, és tényleg csak ennyi a hiba, mert akkor elég olcsón megúszom....
(#) bekeipeter válasza Sittes86 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Nézd meg a fülhallgató csatlakozót, hogy jó-e a leválasztó része, mert engem az szívatott meg, de
nagyon!
(#) FLaci81 válasza birs hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Szia!
Egyenlőre nem javult a helyzet, de rosszabb se lett, miután a számomra hagyományos fekete henger alakú kondikat kicseréltem, igaz csak azokat, amikre volt és mikro volt ráírva, viszont olyan kondi is, amire ez van írva:

Frolyt és alatta per jelzés van pl. 100/10 vagy 4,7/63 .

Ezeket nem tudom lehet-e helyettesíteni a hagyományos mikró / volt felállásban, (pl 100volt / 10 mikró) olyan kondival, amiken ez a Frolyt felirat nincs, mert ha igen akkor ezeket is cserélem.
(#) kadarist válasza FLaci81 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

A Frolyt a keletnémet elkógyár védjegye volt. Ezeket hagyományos elektrolitkondenzátorokra cserélheted. A 100/10 az 100uF, 10V-ot jelent.
(#) FLaci81 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Köszönöm a gyors hozzászólást, na akkor neki is látok a többi cseréjének.
(#) FLaci81 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Továbbra sincs előrelépés, azon a panelen ahová a fejkábelek futnak be, minden kondit kicseréltem, rosszabb nem lett, de jobb sem.

A szalagválasztó kapcsolónál (ez egy soktűs kapcsoló) vettem észre, ha a normal helyett, crom állásba kapcsolom, akkor jobban lehet érteni amit felvesz, (tehát picit akkor jobb a helyzet) de még akkor is recsegve , torzan veszi kazettára a műsort.

Méricskéltem a soktűs kapcsoló lábain, és amikor crom állásba kapcsolom a kapcsolót, azt vettem észre, több feszültséget mutat a műszer. (mostmár arra is gondolok, lehet hogy ez a feszültség nem elég és azért torz a felvétel mert ahogy írtam crom állásba picit mintha jobb lenne a felvétel és ebbe az állásba több a fesz).

Aztán lehet ám, hogy nincs köze hozzá csak én próbálok már dűlőre jutni valahogy.

Még a kapcsoló részt azt megnézem amit mondtál, de valószínű nem ott lesz a gebasz ...
(#) birs válasza FLaci81 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Szia ! szerintem a kapcsolókkal lesz a baj fújd be mindet kontakt tisztítóval ez jól kiviszi a trutyit belőle de viszont nagyon száraz is lesz tőle a kapcsoló én utána még
be szoktam fújni vékonyan WD40-el ez ad neki finom működést és nem rágódik be.
(#) birs válasza FLaci81 hozzászólására (») Jan 4, 2011 / 4

crom állásban azért mutat többet a műszer mert
a crom kazettáknak több áram kell az előmágnesezéséhez.
(#) Sittes86 válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

A fülhallgató csatlakozó elvileg tökéletesen működik, most fogom megrendelni a végfokot, ha mégse az lesz a baj, akkor újra itt...
(#) FLaci81 válasza birs hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Szia!
befújkáltam a kapcsolókat , először kontakt spray-vel, majd miután megjárattam őket, wd40-nel is megfújkáltam, megjárattam ez után is.

A végeredmény ugyanaz, semmi sem változott.

Hogy párhuzamot vonjak, van egy wavelab nevezetű szerkesztő program.
Olyan plugint (kiegészítést) is lehet letölteni hozzá, amiben van "tranzisztor hang" .
Ha egy zeneszámot betöltök ebbe a szerkesztő programba és ráadom ezt a plugint a tranzisztor hanggal, ugyanaz az eredmény lesz hallható minőségben a számítógépen, mint amit a kazettára felvesz a készülék külső jelforrásból vagy rádióból.

Ezek után tanácstalan vagyok mi lehet vele.

Csak a fekete henger alakú kondik lettek cserélve semmi más.

Van gyári szerviz könyvem és kapcsolási rajzom is hozzá, de nem vagyok szakértője a dolgoknak, rajzról nem tudok úgy olvasni, mint egy hozzáértő.
(#) Sittes86 válasza birs hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Nagyon köszönöm a segítséget, a végfok volt a hibás, most már elvileg szól(na) mind2 hangszóró, de valószínűleg a forrasztásnál összeér valamelyik láb, így az egyik oldal nem kap bemenő jelet... Mono-ra kapcsolva tökéletes...
(#) birs válasza FLaci81 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Szia! mid a két oldalra recsegést vesz fel?
(#) FLaci81 válasza birs hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Igen mindkét oldalra és mindegy milyen forrásból.

Próbáltam más készüléknél ezt amit most leírok:

Volt egy fémházzal körülvett alkatrész, az adott panelen, aminek a közepén felül lehetett állítani csavarhúzóval.
Na már most, ezt a valamit teljesen ki lehetett tekerni az alkatrész közepéből: Az eredmény: Kazettát nem törölte le és ugyanaz a recsegő torz felvétel, amit szinte nem is lehetett érteni...

A készülékemnél amelynél a hiba fennáll, az előbb említett alkatrészhez nem volt még nyúlva, rá van folyatva valami fehér faggyú szerű anyag, tehát ehhez még szerintem senki sem nyúlt.

Csak próbálok logikusan gondolkodni, ha azzal lenne gáz, akkor a kazettát se törölné le gondolom.
Ráadásul úgy, hogy erősen letörli, nem hallatszik a régi felvétel amit töröltem.

Szóval mindkét oldalra ezt a torz recsegéses felvételt készíti, ami akkor javul valamelyest, ha a szalagválasztó kapcsolót normal állásból cro/metal állásba kapcsolom, ekkor nagyjából már lehet érteni a szöveget, de még mindig recsegő torz marad a felvétel.
(#) Sittes86 válasza FLaci81 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Én a kazetta részt egyáltalán nem használom, mert nem is működik, de ha van esetleg valami alkatrész ami Neked jó lehet belőle, de sehol nem találsz, szívesen odaadom.
(#) FLaci81 válasza Sittes86 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

A jót nem szabad elrontani, még ha nem használod akkor sem, én legalábbis nem tenném.

Lehet elviszem szervízbe, ha nem sikerül megoldanom a baját, vagy veszek még egy ilyet (ha találok, lehet hibás is) és a kettőből egyet csak össze lehet hozni és még alkatrész is lenne belőle későbbre... be lennék biztosítva...

Amugy csak a kazira nem vesz fel ennyi a hibája, többi része hibátlan.

Megvan már lassan 9 éve, volt már erre kötve mindenféle hangfal 4-8 ohm-ig minden orion hs-280-tól a videoton D253-E hangfalig elég sok minden, most a gyárijával B3010-essel hajtom.

Nekem nagyon bírja az erősítője, rá is szolgált, mert régebben volt is használva rendesen, egy alkalommal szilveszterkor is az előbb említett videotonnal, ésszerű határok között addig hangosítva, míg nem torzított... Nem süketültem meg tőle, de azért kellemesen szólt a kis 2x10w-os erősítője a vidikkel, sokan rácsodálkoztak.

Ja és sose melegedett az erősítője, max épphogy langyos volt.
(#) Sittes86 válasza FLaci81 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Nem is működik a kazetta része, gondoltam pl. ha törlőfej kell, vagy bármi, ami megoldhatja a problémád...
Bár ezeket se tudom, hogy működőképes-e, bár szerintem valami mechanika, vagy motor hibája van, de nem is érdekel, mert csak erősítőnek használom...
(#) Sittes86 válasza birs hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Kiszedtem mindkét végfokot, majd vissza, ügyelve az ónösszefolyás elkerülésére, az eredmény rengeteg bosszúság, és égési sérülés , de továbbra sincs bal oldali bemenő jelem, pedig elötte ha jól emlékszem, csak az volt, a jobb oldali nem ment. Mono-ra kapcsolva tökéletes, balance is működik, és nem tudom mi köze van hozzá, de a rádióm is elszállt azóta, nem fog semmilyen adót...

Valami ötlet?
(#) Sittes86 hozzászólása Jan 12, 2011 /

Még1 érdekes dolog, most vettem észre, folyamatosan pörög a kazetta motorja...

Szerintem az én példányom a kocsmai élete után se józanodott még ki...
(#) Sittes86 hozzászólása Jan 12, 2011 /

Valami még mindig nem jó, lehet, hogy rossz helyre forrasztottam, a végfokot?

Az a baj, hogy nagyon rossz állapotban van a nyák, így nem mindenhol egyértelmű, melyik tüskéhez melyik rézcsík megy, mivel van ahova 2 is megy...

Most lett volna lehetőségem kicsit megküldeni a hangerőt, de közel se szól akkorát, mint eddig az egy oldalra kötött 2 hangfallal, sőt, kicsit nagyobb hangerőnél recseg is, olyan, mintha tiltana...

Esetleg valaki tudna küldeni egy fotót a nyáklap rézcsíkos oldaláról?

Közben azon gondolkoztam, hogy az erősítőt kilehetne cserélni benne egy ilyenre?
http://www.hestore.hu/prod_10021451.html

Előre is köszönöm a segítségeket...

Szerk.: Ebben a pillanatban az egyik végfok le adta a füstjeleket...
(#) birs válasza Sittes86 hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Szia ! hát a végére teljesen kifogod nyírni szegény párát .
Valószínűleg elforrasztottál valamit mert ezt a végfokot normális keretek között lehetetlen kinyírni minthogy mindenféle védelem van benne. Mondjuk ha az egyik végfokra ráakasztasz 2db 4 ohmos hangfalat párhuzamosan kötve, az ugye feleződik tehát 2 ohm lesz
ami már rendesen fűti az ic-t ezért is elfüstölhetett.

A másik végfokbeépítésről csak annyit hogy a tápnak
passzolni kell ám minden szinten meg egy csómó más
dolognak is nem tudom megéri e még neked ennyit rákölteni.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem