Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   137 / 782
(#) JackONeil válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Erre nem nagyon gondoltam....Köszönöm szépen! Viszont kissé megkavarodtam ... Most a kompakt fénycső gyújtója (ami , ha jól sejtem nagyfeszültséget gyárt, hogy átüsse a gázt) lesz kiegészítve izmosabb alkatrészekkel, így az IRF-ekkel és a PC táp legnagyobb trafójával? Sajnálom, ha sík vagyok....... :no:

Huh sose késő módosítani egy hozzászólást! (:
fénycső
Gondolom valami hasonló/ ugyanilyen van a gyári cuccban is.
(#) Ge Lee válasza JackONeil hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Majdnem. Tulajdonképpen ez egy izmos kompaktfénycső előtét. Látogass el Skori oldalára Link, olvasd végig a 20A-es tápegység című cikket.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Hali Cimó! (BUÉK)

S.O.S.-be kéne egy olyan tápot csinálnom, ami PWM, tehát tarja a szekunder feszültséget. 800-1000W lenne szükséges. Szerinted elég lehet hozzá a szürke M2TN-C toroid amit tőled vettem, vagy csináljam inkább ETD 59-re? (biztosra kéne mennem) Kapcsolásnak mit tudnál ajánlani?
Ez jó lehetne? Csinált már ilyet valaki?
(#) nolex válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

ETD 59-ed honnan lesz ??
(#) Bassmester válasza nolex hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Már két éve megvan
A Ret-től rendeltem anno 3300 Ft-ért. Légrés nélküli, N87 anyag.
Jelenleg is van náluk mindenféle ETD jó drágáért.
(#) vilmosd válasza nolex hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Hali
Esetleg Tali bt Vac.
(#) Bassmester válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Rendeltél már tőlük? Régebben még telefonon is nehezen álltak szóba az érdeklődőkkel. Ha azóta más a hozzáállásuk, akkor azt örömmel veszem, mert az áraik igen jók.
(#) vilmosd válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Hozzam azert eleg messzi esnek.
(#) Bassmester válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Nekem sem a szomszédaim, ezért is érdekelne, hogy működik e náluk a csomagküldés.
(#) mark.budai hozzászólása Jan 3, 2011 /

Sziasztok! Lenne két kérdésem. Itt is 1,414 x-ese az AC-nak, a diódák utáni DC, mínusz a diódákon eső fesz? Mekkora keresztmetszetű trafó kell 300W-ra? Van egy 0,92cm2-s toroidom, meg több PC táp trafóm. Áttekerném, de huzamos ideig kell bírnia a 300W-ot.
(#) vilmosd válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Azert en vezetek a tavolsaggal. Guatemala elegge messzi esik Vactol.
(#) Bassmester válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

A keresztmetszet itt sokmindentől függ. Vasmag anyaga, frekvencia, szoros vagy laza csatolás, stb. A toroidod talán elég lehet 300W-ra, ha jóféle ferritből van.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Üdv!

Köszi, viszont mindenkinek BUÉK!

A segédtápnál lehetne egyszerűsíteni sima fetesre.
Érdemes betenni valamilyen relés lágyindítást NTK helyett.

Esetleg elhagyni a félhidat és áttérni teljes hídra.

A 42-es mag szerintem megfelelő, elegendő tartalékkal rászámolva. (szórás)
(#) cimopata válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Szinuszos feszültségnél van 1,41-es (gyök2) szeres szorzó.

Kapcsitápokban legtöbbször négyszögfeszültség van.
Ezeknél: Középfeszültség=kitöltés*szúcsfesz.

Tehát ha 100V négyszög jön le a trafóról, akkor 100%-kitöltésnél 100V DC lesz, 50%-nál 50V és így tovább....
(#) cimopata válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Figyu, ha elég sok mag kell szerintem megéri vácról , épp néztem a Fedex interkontinentális szállítási díjait, 0,5kg-ig csupán 12-16eFt cálországtól függően
(#) nolex hozzászólása Jan 3, 2011 /

Most nézem a váci cégnél milyen magok vannak xD
ez az X és EP mag igen érdekes
Valaki dolgozott már velük?

Továbbá másióodik kérdés:

Mondjuk a TL494-nél a visszacsatolásos feszültségszabályozásnál az osztás után egy optokapuval csatolom vissza az egyik komparátorra. Ez lehetséges?

Továbbá mégegyszer:
TL494 szerintem jó szabályozásra.
Ki tudna jobbat?
(#) nolex hozzászólása Jan 3, 2011 /

A lomexban van E mag és hozzá csévetest.

Azt is lehet tekerni kapcsüzemben? vagy nem érdemes?
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

A teljes híd az hogy nézne ki ebben az esetben? Van valami rajzod? Akkor tehát jó hozzá a 42mm-es szürke toroid? Gondolom szoros csatolás kell, teljesen szétterített primerrel és szekunderrel, ugye?
Az ETD 59-ből szerinted mennyit lehetne kihozni egy ilyen PWM kapcsolással?

Kevés drót fér rá sajnos, már próbáltam. Ettől eltekintve jó az is. Legjobb a toroid, mert azt addig tekerheted amíg luk van rajta

akkor már csak litze huzal kell
sajnos bontanom kell :S

Mondjuk jobb a csévetest, sztem megrpóbálom E és ETD-vel is egyaránt.

ETD az jó, de az E az szívás... hosszabb drót kell rá ugyanannyi menethez és alig fér el rajta. Litzét csinálni is lehet . Én megfelelő számú 0,25-ös Cuz-t szoktam fúrógéppel összetekerni, 4A/mm2 áramsűrűséggel számolva.
(#) nolex válasza cimopata hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

kérdésem lenne hozzád.

Tanulmányozgatom a rezonáns tápodat amit közzétettél itt a HE-n.

Na most az áramváltó tekercsről tudsz valamit mondani?
Így elsőre úgy néz ki nekem, hogy azzal van megoldva a PWM szabályozás, egyfajta visszacsatolás.

Szólj ha nem így van

Ez nem pwm táp :wave:
Primer túláram védelemként van benne, biztosíték helyett.
Az áramváltó szekunderén van a 33 Ohm-os ellenállás és a rajta eső feszültség egy diódán keresztül nyitja a BS170-es mosfetet, ami leállítja az IR2153-at. Olvasd végig Cimó leírását

Igen, már megvan.
De akkor ez ha nem PWM szabályozott, akkor milyen? Freki vagy Impulzusszám szabályozott?

Mégegy kérdés:
A leírásban a Trafó 1 oldalon a menetszám, ami kijön(nekem 31 felkerekítve, 40KHz-es frekivel számolva)
az a maximum vagy a minimum menetszám?

mod: valóban nem PWM-es, fix kitöltési tényezőjű

Szabályozatlan rezonáns kapcsolás. A frekit tekergetve lehet beállítani rajta a rezonáns működést (ha jól méretezted a trafót és a kondikat) A primer menetszámot a legkisebb frekire méretezd, hogy ne érjen emiatt kellemetlen meglepi. A 30-40 kHz szerintem jó. Ha megfelelően túlméretezett magot használsz, akkor nem kritikus, nem kell pontosan "kihegyezni" ETD 49-re 20-24 menetet szoktam tekerni, 42-es toroidra 20-at.

értem, így már idővel rájöttem

ETD 29-et fogok holnap beszerezni.

Tényleg, milyen meglepetés érhet akkor?
Csak hogy mire figyeljek oda...

Jááájj... vegyél inkább toroidot. Mit akarsz azzal a mütyűr ETD 29-el? Nem gazdaságos ilyen piciben elkészíteni és a tekercselést is nehezebb jól megcsinálni egy ekkorka magon.
Ha nagyon lemész a frekivel, akkor túlgerjesztheted a magot. Ez felesleges melegedéseket, szórást, veszteséget, rosszabb hatásfokot okoz.
(#) emmzolee válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

A Tali BT.-nél is működik a csomagküldés, csak nehéz a csávóval megértetni, hogy mit akarsz venni.
(#) lorylaci hozzászólása Jan 3, 2011 /

Aki óckodna az SMD-től, annak itt az én nyáktervem. Lényegében megegyezik Cimó változatával, néhány egyszerűsítéssel. Mag ETD34, N87 vagy N97 anyag, primer menet 30, szekunder ízlés szerint. Kapcsolási frekvencia 70-140kHz között állítható (a rezonáns kondikhoz és a szórási induktivitáshoz). Kimeneti teljesítmény 400W (izzókat pakoltam rá).
Valamint beszúrok még egy nyáktervet, ami a mini változathoz kapcsolódik. Ez befér a konthában kapható 40x40x80-as ónozott vasobozba (direkt abba terveztem), de SMD-t ez sem tartalmaz. 100W-al terheltem folyamatosan, és bírta.

*** ...toroid.
Honnan szerzed be?(pesten vagyok érdekelt)
Egy próbát csinálok azzal is.
Következő: »»   137 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem