Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Poloska avagy vezetéknélküli mikrofon
Lapozás: OK   34 / 48
(#) pcroland válasza skero hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Megpróbáltam kioperálni egy mikit egy rossz fülhallgatóból(samsung telóhoz való)És ahogy kettészedem a kis dobozkáját amin a gomb is van, leszakad a miki,mert hozzá van ragasztva egyik oldalhoz a nyák a másikhoz a miki és a forrasztás erősebb volt mint a miki lábainak belsülről való kivezetése.És most nem le van szakadva hanem két pici lyuk van rajta.És akkor jó az smd induktivitás a nyákon kialakított tekercs helyett?
(#) gg630504 válasza pcroland hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Novak 47 nH-s tekercset és 27 pF koncentrált kapacitást használ.
A 47 nH-hez 57 pF tartozik sávközépre.
Ez annyit tesz, hogy az áramkörben a tekercs körül 30 pF szétosztott kapacitás van.
Tehát 89 nH-nél nagyobb tekercs nem lehet ( sávközép ).
(#) pcroland válasza gg630504 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Akkor nem jó a thomson képlettel 100Mhz-re a 150nH-s smd induktivitás és a 16,887pF-os kondi?
(#) gaben62 válasza Novak hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Mit mondjak elég egyszerű kapcsolás.
Azt kell megállapítanom, elsőre jól néz ki, kicsi is, stabilan megépített panel, másodikra jobban megnézve működőképes a cucc.
Ha azt mondod 200m.-t átvisz akár lakott részen is, én elhiszem neked, egy erre a sávra hangolt 1/4hullámú drótantennával ez lehetséges.
A hatótávolságnál persze fontosabb a frekvenciastabilitás, ne hangolódjon el, és hogy ne zavarja a közeli tv.ket, VHF-sávon.
Mint írtad az adót sikerült egy adott frekvenciára belőni, tekercsből is csak 1db.van, így már érthető, hogy min.szintű felharmonikusa lehet, ami nem okoz zavart, 2szeres 3szoros,5szörös, frekvenciákon sem.
(#) gaben62 válasza Novak hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Ráértemben megépítem ezt a nagyon egyszerű kapcsolást, van itthon hozzá minden, csak vékony nyákfilcet kell vennem.
Kíváncsi vagyok, mit tud a mikrofonérzékenysége fontos lenne, mert TLc272 Ic-vel lehet jót csinálni, akár 2,2V-ról megy, 1-2mVot erősít 200-300mV-ra, az erősítés beállítástól függően, csak sok helyet foglal, kb.10alkatrész.
SMD-ben meg nem kapni sehol.
Az oszcinak és az rf.tranzisztornak BFR91 rakom be, és az antennához sorba illesztőtekercset.
Majd meglátjuk mit tud 160-166MHz környékén 1/8adossal.

A képlet, érték jó. Ha a levegőben összekötöd és GDO-val vagy nagyon nagyon laza csatolással wobberrel megméred, ott lesz. De ebben a kapcsolásban nem szabadban van a rezgőkör, hanem más alkatrészek kapcsolódnak hozzá. Ezeknek 30 pF a kapacitása, amit visszafelé lehet egyszerűen kiszámolni. Ennyivel kisebb kondenzátor kell a tekerccsel párhuzamosan. Tehát ha neked 19 pF jött ki, akkor -11 pF-ot kellene odatenni. Szóval egy adott kapcsolásban nem minden LC variáció lehetséges.
(#) Novak válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Kíváncsian várom az eredményeidet.
Én is szívesen kipróbálnám BFR91-es vagy méginkább BFR93-as tranzisztorokkal, csak sajnos egyikből sem volt itthon. Boltba menni meg nem sok kedvem/időm volt.
Ha oszcillátornak BFR91-et teszel be, szerintem eleve nagyobb jelszintet kapsz, és így a leválasztó fokozatra is több jut, elvileg még nőnie is kéne a hatótávnak.
Amivel még lehetne próbálkozni, hogy az antennát nem csak egyszerűen a kollektorra kötjük, hanem mondjuk trimmer kondikkal (+induktivitással esetleg) illesztjük is. Nálam ezek még hátra vannak, ha lesz időd vagy kedved, akkor kipróbálhatnád ezeket is.
A mikrofon érzékenysége a megadott elemértékekkel elég jó, azzal nem hiszem, hogy probléma lesz. Annyi, hogy alapzajt is erősít, nagyobb hangerőn már eléggé előjön. A TLC-s megoldás ezen sokat javítana.
(#) Novak válasza Novak hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Ugyan ennek a kapcsolásnak elkészítettem egy másik változatát is, ahol sikerült kb. fele ekkora panelre megoldani a dolgot, és a fix SMD induktivitás helyett egy hangolható, furatszerelt gyári induktivitást használok, így a frekvencia elég rugalmasan, és pontosan beállítható. Este ha hazaérek, töltök fel képet arról is ha érdekel valakit.

De ,hogy kisebb legyen a nyák nem lehetne 150nH-s vagy 330nH-s SMD induktivitást tenni?Mert úgy sokkal kisebb a nyák.
(#) kadarist válasza pcroland hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Szerintem az első poloskádat inkább nagyobb méretben csináld meg. Nincs értelme a miniatürizálásra törekedni a Te esetedben, mert a nagyobb méretű áramkört könnyebb kezelni, szerelni, állítani.
(#) pcroland válasza kadarist hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

De akkor ezt nem értem,hogy ha 16 piko jön ki miért pont harminc-ból kell kivonni a 16-ot és miért kell ezt?Nincs neten ehez való számoló ha a thomson képlet nem jó?És szeretném minél kisebbe csinálni és csak 150nH-s és 330nH-s induktivitás van hestore-on.

Nem tűnt fel, hogy a tekerccsel még sok alkatrész van sorba kapcsolva?
Minden alkatrésznek meg kell mérni a kapacitását és ki kell számolni az eredő kapacitást. Soros és párhuzamos kapcsolás, esetleg csillag-delta átalakítás ismert.
A Thomson képlet jó, az eredő kapacitással kell számolni, nem csak azzal, ami a kollektor és a + tápfesz között dedikáltan van.
Keress egy másik kapcsolást, amihez jók az említett induktivitások.
Vagy köss párhuzamosan ( vagy sorba ) 150 nH-ket Megfelelően pozicionálva tetszőlegesen kis értéket elérhetsz.
(#) Novak válasza pcroland hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

gg634504-nek teljesen igaza van. Az említett Thomson képlet egy rezgőkör frekvenciáját adja meg, ahol van egy induktivitásod, és vele párhuzamosan egy kondenzátorod. A gyakorlatban azonban a képlet -némi túlzással- semmire sem jó. Legfeljebb nagyságrendet tudsz vele kiszámolni.
Ennek oka a már említett rengeteg parazita kapacitás, induktivitás, ami mind-mind hozzáadódik a rezgőkörhöz. És akkor még nem beszéltünk a rezgőköri induktivitás és kondenzátor tűréséről, hőfokfüggéséről, melyek megint csak jelentősen befolyásolják a frekvenciát.
Nekem például volt olyan elrendezésem, ahol 100 nH-s induktivitással 1.2 pF-os kondenzátort kellett sorba kötnöm, hogy 90 MHz körül rezegjen. Thomson képlet szerint pedig ezekkel az adatokkal 460 MHzen kellene rezegnie....
(#) Dj TSM hozzászólása Dec 17, 2010 /

üdv mindenkinek

Szügségem volna egy jólmüködö bekötésre poloskához,ami képes kb 1,5km re továbitani jóminöségü adást.Ha esetleg valaki tudna ijen kapcsolást nagyon megkönnyitené a dolgom.Már épitettem ijen párszáz méteres adókat,azokkal nemvolt gond,de egyik sem volt jó 1500 méterre.A kapcsolás lehet összetettebb is nemgond.A válaszokat elöre is mindenkinek köszönöm.

Köszi most már értem és mennyi a többi alkatrész kapacitása ha valaki már megmérte?És akkor mennyi plusz kapacitást kell hozzáadjak a a trimmer-hez,hogy megközelítőleg pontosan tudjak számolni a képlettel?És ha kb. húszat akkor ahhoz jön a minimum kapacitás azzal kiszámolom és maximum kapacitással is és akkor ki is jön,hogy mettől meddig lehet állítani a frekvenciát?
(#) pcroland válasza Dj TSM hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Szerintem ezt már elég nehéz lenne kivitelezni poloskának inkább itt tedd fel a kérdést.

Bővebben: Link
Úgy kell számolni, hogy ez mindig ott van a tekerccsel párhuzamosan.

Szóval 30pf pluszt számolok a trimmerhez a thomson képletbe?
(#) Novak válasza pcroland hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Nézd, ez nem úgy működik, hogy mindig fixen hozzáadsz X pF-od. A pluszba hozzáadódó kapacitások függeneke a nyák anyagától, a huzalozástól, a vezetősávok hosszától, az alkatrészek tokozásától, típusától, induktivitásod kivitelezésétől stb...
Minden egyes elkészített áramkörnél más és más lesz. Még ha ugyan az a kapcsolás és a nyák, akkor is.
Kísérletezni kell.
(#) pcroland válasza Novak hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Akkor először megcsinálom a furatszerelt nyákot,nyákon kialakított tekercsel ha az megy utána az smd-t ugyanúgy nyákon kialakított tekercsel.

Edison mérnökének meg kellett tudnia, mekkora egy izzóbúra térfogata. Elkezdte mérni, a hajlatokat, mi plusz, mi mínusz. Számolt erősen, akkoriban még talán logarléc se volt. Edison meglátta, megkérdezte, majd a búrát teleöntötte vízzel, azt átöntötte egy mérőpohárba és leolvasta.

Ezzel arra célzol,hogy jó az ötletem,hogy először csak a furatszerelt eredeti nyákot csináljam?

Arra, hogy szép az elmélet, de ha kicsit bonyolultabb a dolog, hasznosabb kísérletezni. Nyugi, a negyedik után már az ujjadban lesz a tekercs. Csak azt az első négyet kell megcsinálni.
Igen, először furatszereltet, hogy tudj rajt' kísérletezni, mérincsélni.
(#) jahve hozzászólása Jan 4, 2011 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy ez szerintetek müködik?
Szeretnék csinálni egy poloskát de hozzá tenném hogy most elöször csinálok ilyet
Tudna nekem segíteni valaki?

hghg.gif

(#) Novak válasza jahve hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Igazából még csak keresned sem kellene a témák között. Csak ebben a topikban legalább 3-szor lett feltéve szinte szóról szóra ugyan ez a kérdés, ugyan ezzel a kapcsolással, és minden esetben válasz is érkezett rá. Tessék visszaolvasni, és mindenre választ kapsz.
(#) jahve válasza Novak hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Köszönöm a választ
olvasgatok
(#) hackerfish válasza jahve hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Szia!
Megépítettem, nem működött, de nem találtam benne hibát. Miután itt rákérdeztem, mondták, hogy nem érdemes vele vacakolni, másnak sem szuperál ez a kapcsolás. Ha meg működik, nehezen lehet behangolni. Szóval én nem javaslom a megépítését. Viszont csináltam egy egyszerűbbet, ami eleve raszteres nyákra van tervezve, nem a legkomolyabb, de kísérletezni jó, azt tudom ajánlani! Ha gondolod, keresd ki a rajzát.
(#) jahve válasza hackerfish hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Szia!
Én is megépitettem de nem jo.
nem tudnál esetleg küldeni egy rajzot ami nem olyan bonyolult?még eléggé kezdő vagyok ez volt az első hogy ilyen célra használtam a forrasztót
(#) hackerfish válasza jahve hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Tessék.
Ebben az a jó, hogy egyszerű, és hogy raszteres nyákra van tervezve.
Elég picire meg lehet csinálni, és még működik is.

De ne várj tőle nagy csodát... a hatótávolsága elég kicsi, meg lehet próbálni 9V-ról is (7805 nélkül), hátha úgy jobb. Ha ez már működik, nézhetsz magadnak valami komolyabb kapcsolást is.
(#) jahve válasza hackerfish hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Köszönöm
Megcsinálom és szólok hogy sikerült
Következő: »»   34 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem