Fórum témák
» Több friss téma |
Megpróbáltam kioperálni egy mikit egy rossz fülhallgatóból(samsung telóhoz való)És ahogy kettészedem a kis dobozkáját amin a gomb is van, leszakad a miki,mert hozzá van ragasztva egyik oldalhoz a nyák a másikhoz a miki és a forrasztás erősebb volt mint a miki lábainak belsülről való kivezetése.És most nem le van szakadva hanem két pici lyuk van rajta.És akkor jó az smd induktivitás a nyákon kialakított tekercs helyett?
Novak 47 nH-s tekercset és 27 pF koncentrált kapacitást használ.
A 47 nH-hez 57 pF tartozik sávközépre. Ez annyit tesz, hogy az áramkörben a tekercs körül 30 pF szétosztott kapacitás van. Tehát 89 nH-nél nagyobb tekercs nem lehet ( sávközép ).
Akkor nem jó a thomson képlettel 100Mhz-re a 150nH-s smd induktivitás és a 16,887pF-os kondi?
Mit mondjak elég egyszerű kapcsolás.
Azt kell megállapítanom, elsőre jól néz ki, kicsi is, stabilan megépített panel, másodikra jobban megnézve működőképes a cucc. Ha azt mondod 200m.-t átvisz akár lakott részen is, én elhiszem neked, egy erre a sávra hangolt 1/4hullámú drótantennával ez lehetséges. A hatótávolságnál persze fontosabb a frekvenciastabilitás, ne hangolódjon el, és hogy ne zavarja a közeli tv.ket, VHF-sávon. Mint írtad az adót sikerült egy adott frekvenciára belőni, tekercsből is csak 1db.van, így már érthető, hogy min.szintű felharmonikusa lehet, ami nem okoz zavart, 2szeres 3szoros,5szörös, frekvenciákon sem.
Ráértemben megépítem ezt a nagyon egyszerű kapcsolást, van itthon hozzá minden, csak vékony nyákfilcet kell vennem.
Kíváncsi vagyok, mit tud a mikrofonérzékenysége fontos lenne, mert TLc272 Ic-vel lehet jót csinálni, akár 2,2V-ról megy, 1-2mVot erősít 200-300mV-ra, az erősítés beállítástól függően, csak sok helyet foglal, kb.10alkatrész. SMD-ben meg nem kapni sehol. Az oszcinak és az rf.tranzisztornak BFR91 rakom be, és az antennához sorba illesztőtekercset. Majd meglátjuk mit tud 160-166MHz környékén 1/8adossal.
A képlet, érték jó. Ha a levegőben összekötöd és GDO-val vagy nagyon nagyon laza csatolással wobberrel megméred, ott lesz. De ebben a kapcsolásban nem szabadban van a rezgőkör, hanem más alkatrészek kapcsolódnak hozzá. Ezeknek 30 pF a kapacitása, amit visszafelé lehet egyszerűen kiszámolni. Ennyivel kisebb kondenzátor kell a tekerccsel párhuzamosan. Tehát ha neked 19 pF jött ki, akkor -11 pF-ot kellene odatenni. Szóval egy adott kapcsolásban nem minden LC variáció lehetséges.
Kíváncsian várom az eredményeidet.
Én is szívesen kipróbálnám BFR91-es vagy méginkább BFR93-as tranzisztorokkal, csak sajnos egyikből sem volt itthon. Boltba menni meg nem sok kedvem/időm volt. Ha oszcillátornak BFR91-et teszel be, szerintem eleve nagyobb jelszintet kapsz, és így a leválasztó fokozatra is több jut, elvileg még nőnie is kéne a hatótávnak. Amivel még lehetne próbálkozni, hogy az antennát nem csak egyszerűen a kollektorra kötjük, hanem mondjuk trimmer kondikkal (+induktivitással esetleg) illesztjük is. Nálam ezek még hátra vannak, ha lesz időd vagy kedved, akkor kipróbálhatnád ezeket is. A mikrofon érzékenysége a megadott elemértékekkel elég jó, azzal nem hiszem, hogy probléma lesz. Annyi, hogy alapzajt is erősít, nagyobb hangerőn már eléggé előjön. A TLC-s megoldás ezen sokat javítana.
Ugyan ennek a kapcsolásnak elkészítettem egy másik változatát is, ahol sikerült kb. fele ekkora panelre megoldani a dolgot, és a fix SMD induktivitás helyett egy hangolható, furatszerelt gyári induktivitást használok, így a frekvencia elég rugalmasan, és pontosan beállítható. Este ha hazaérek, töltök fel képet arról is ha érdekel valakit.
De ,hogy kisebb legyen a nyák nem lehetne 150nH-s vagy 330nH-s SMD induktivitást tenni?Mert úgy sokkal kisebb a nyák.
Szerintem az első poloskádat inkább nagyobb méretben csináld meg. Nincs értelme a miniatürizálásra törekedni a Te esetedben, mert a nagyobb méretű áramkört könnyebb kezelni, szerelni, állítani.
De akkor ezt nem értem,hogy ha 16 piko jön ki miért pont harminc-ból kell kivonni a 16-ot és miért kell ezt?Nincs neten ehez való számoló ha a thomson képlet nem jó?És szeretném minél kisebbe csinálni és csak 150nH-s és 330nH-s induktivitás van hestore-on.
Nem tűnt fel, hogy a tekerccsel még sok alkatrész van sorba kapcsolva?
Minden alkatrésznek meg kell mérni a kapacitását és ki kell számolni az eredő kapacitást. Soros és párhuzamos kapcsolás, esetleg csillag-delta átalakítás ismert. A Thomson képlet jó, az eredő kapacitással kell számolni, nem csak azzal, ami a kollektor és a + tápfesz között dedikáltan van. Keress egy másik kapcsolást, amihez jók az említett induktivitások. Vagy köss párhuzamosan ( vagy sorba ) 150 nH-ket Megfelelően pozicionálva tetszőlegesen kis értéket elérhetsz.
gg634504-nek teljesen igaza van. Az említett Thomson képlet egy rezgőkör frekvenciáját adja meg, ahol van egy induktivitásod, és vele párhuzamosan egy kondenzátorod. A gyakorlatban azonban a képlet -némi túlzással- semmire sem jó. Legfeljebb nagyságrendet tudsz vele kiszámolni.
Ennek oka a már említett rengeteg parazita kapacitás, induktivitás, ami mind-mind hozzáadódik a rezgőkörhöz. És akkor még nem beszéltünk a rezgőköri induktivitás és kondenzátor tűréséről, hőfokfüggéséről, melyek megint csak jelentősen befolyásolják a frekvenciát. Nekem például volt olyan elrendezésem, ahol 100 nH-s induktivitással 1.2 pF-os kondenzátort kellett sorba kötnöm, hogy 90 MHz körül rezegjen. Thomson képlet szerint pedig ezekkel az adatokkal 460 MHzen kellene rezegnie....
üdv mindenkinek
Szügségem volna egy jólmüködö bekötésre poloskához,ami képes kb 1,5km re továbitani jóminöségü adást.Ha esetleg valaki tudna ijen kapcsolást nagyon megkönnyitené a dolgom.Már épitettem ijen párszáz méteres adókat,azokkal nemvolt gond,de egyik sem volt jó 1500 méterre.A kapcsolás lehet összetettebb is nemgond.A válaszokat elöre is mindenkinek köszönöm.
Köszi most már értem és mennyi a többi alkatrész kapacitása ha valaki már megmérte?És akkor mennyi plusz kapacitást kell hozzáadjak a a trimmer-hez,hogy megközelítőleg pontosan tudjak számolni a képlettel?És ha kb. húszat akkor ahhoz jön a minimum kapacitás azzal kiszámolom és maximum kapacitással is és akkor ki is jön,hogy mettől meddig lehet állítani a frekvenciát?
Szerintem ezt már elég nehéz lenne kivitelezni poloskának inkább itt tedd fel a kérdést.
Bővebben: Link
Úgy kell számolni, hogy ez mindig ott van a tekerccsel párhuzamosan.
Szóval 30pf pluszt számolok a trimmerhez a thomson képletbe?
Nézd, ez nem úgy működik, hogy mindig fixen hozzáadsz X pF-od. A pluszba hozzáadódó kapacitások függeneke a nyák anyagától, a huzalozástól, a vezetősávok hosszától, az alkatrészek tokozásától, típusától, induktivitásod kivitelezésétől stb...
Minden egyes elkészített áramkörnél más és más lesz. Még ha ugyan az a kapcsolás és a nyák, akkor is. Kísérletezni kell.
Akkor először megcsinálom a furatszerelt nyákot,nyákon kialakított tekercsel ha az megy utána az smd-t ugyanúgy nyákon kialakított tekercsel.
Edison mérnökének meg kellett tudnia, mekkora egy izzóbúra térfogata. Elkezdte mérni, a hajlatokat, mi plusz, mi mínusz. Számolt erősen, akkoriban még talán logarléc se volt. Edison meglátta, megkérdezte, majd a búrát teleöntötte vízzel, azt átöntötte egy mérőpohárba és leolvasta.
Ezzel arra célzol,hogy jó az ötletem,hogy először csak a furatszerelt eredeti nyákot csináljam?
Arra, hogy szép az elmélet, de ha kicsit bonyolultabb a dolog, hasznosabb kísérletezni. Nyugi, a negyedik után már az ujjadban lesz a tekercs. Csak azt az első négyet kell megcsinálni.
Igen, először furatszereltet, hogy tudj rajt' kísérletezni, mérincsélni.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy ez szerintetek müködik? Szeretnék csinálni egy poloskát de hozzá tenném hogy most elöször csinálok ilyet Tudna nekem segíteni valaki?
Igazából még csak keresned sem kellene a témák között. Csak ebben a topikban legalább 3-szor lett feltéve szinte szóról szóra ugyan ez a kérdés, ugyan ezzel a kapcsolással, és minden esetben válasz is érkezett rá. Tessék visszaolvasni, és mindenre választ kapsz.
Szia!
Megépítettem, nem működött, de nem találtam benne hibát. Miután itt rákérdeztem, mondták, hogy nem érdemes vele vacakolni, másnak sem szuperál ez a kapcsolás. Ha meg működik, nehezen lehet behangolni. Szóval én nem javaslom a megépítését. Viszont csináltam egy egyszerűbbet, ami eleve raszteres nyákra van tervezve, nem a legkomolyabb, de kísérletezni jó, azt tudom ajánlani! Ha gondolod, keresd ki a rajzát.
Szia!
Én is megépitettem de nem jo. nem tudnál esetleg küldeni egy rajzot ami nem olyan bonyolult?még eléggé kezdő vagyok ez volt az első hogy ilyen célra használtam a forrasztót
Tessék.
Ebben az a jó, hogy egyszerű, és hogy raszteres nyákra van tervezve. Elég picire meg lehet csinálni, és még működik is. De ne várj tőle nagy csodát... a hatótávolsága elég kicsi, meg lehet próbálni 9V-ról is (7805 nélkül), hátha úgy jobb. Ha ez már működik, nézhetsz magadnak valami komolyabb kapcsolást is.
Köszönöm
Megcsinálom és szólok hogy sikerült |
Bejelentkezés
Hirdetés |