Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB 5V-ról relé vezérlés
Lapozás: OK   1 / 2
(#) nagygabor679 hozzászólása Feb 27, 2010 /

Sziasztok!

Az USB 5 V-al szeretnék egy relét bekapcsolni. A feladat csak annyi lenne, hogy ha bekapcsolom a számítógépet, megjelenik az 5V az USB-n, az behúz egy relét, ami zár egy 220V-os áramkört.

A feladat egyszerűnek tűnt, vettem egy ilyen relét:
http://www.findernet.com/comuni/pdf/S36HU.pdf
Bekötöttem, számítógép bekapcs, relé behúz, minden szép jónak tűnt. Aztán kiderült hogy az USB-s eszközök megbolondultak, új eszközt hiába dugtam a gépre, nem ismerte fel, és leállni sem tudott a gép normálisan. Szerencsére az alaplapot nem vitte magával a kísérletem, kikapcs-bekapcs után magához tért a gép.

Tök kezdő, amatőr vagyok, valószínűleg valami triviális dolgot nem tudok, de azt gondoltam hogy ha egy led üzemeltetéséhez elég egy 100k ellnállás, akkor egy relét simán rárakhatok az USB 5V-ra.

Itt a fórumon találtam egy kicsit hasonló témát "Egyenáramú motorok meghajtása USB-ről" címmel, de az én kérdésemre nem találtam meg benne a választ.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) t-dani válasza nagygabor679 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

A relé tekercsével párhuzamosan érdemes elhelyezni egy diódát, záróirányban bekötve. Ennek hiánya például okozhat hibát.
(#) 18david18 hozzászólása Feb 27, 2010 /

Szia!
Elvileg nem kellene problémát okoznia a relé usb-n való meghajtása. DE! a relével mindenféle képpen köss ellentétes polaritással egy diódát, a relé önindukciója miatt. Mivel amikor leválasztod a relét egy elég nagy impulzus juthat vissza ami kárt is okozhat az alaplapodban.
Diódának jó egy 1N4007-es is.
(#) nagygabor679 válasza t-dani hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Köszi a gyors választ, ki fogom próbálni. Viszont szeretnék tanulni a dologból, 2-3 mondatban le tudnád írni mi okozza a galibát, és miért miért megoldás a dióda?

A jelenség magyarázatát korábban már megemlítették itt a fórumon előttünk: ÍME

Itt pedig a 2. részben írtak a fontosak.

A különbség csak annyi, hogy a motor helyébe a relé tekercsét kell érteni.
(#) nagygabor679 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Köszi. Viszont bekapcsoláskor is már megőrült a gép, önindukció gondolom bekapcsoláskor is van. (Minden válasz csak a kikapcsolást említi.)
(#) huba válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Én is terveztem hasonló dolog építését, csak éppen szilártest relével. A lényeg az lenne, hogy a laptop be van dugva a kapcsolt konnektorba , bekapcsoláskor akkuról elindul, de az usb kapcsolja a relét, és megjön a hálózati betáplálás is. Az én laptop tápom amikor ki van kapcsolva a gép elég idegesítően ciripel. Meg plusz energiát is fogyaszt.

Épp volt egy 1N4007, és már működik is! Klassz közösség ez itt, köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) t-dani válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Idézet:
„Bekapcsoláskor nemkéne fellépni indukciónak.”

A bekapcsolási tranziens is ugyanannyira ismeretes jelenség, mint a kikapcsolási. Ahogy egy kondenzátor sem tud azonnal feltöltődni a töltéseket magába halmozva, úgy egy induktivitás sem képes ezt megtenni hirtelen, bár ott nem töltések felhalmozása zajlik. És ezt a hatást nevezik tranziensnek. Mikor ezek a különös alkatrészek egyik energia-állapotból egy másikba kerülnek. És ebből adódóan mind bekapcsoláskor, mind kikapcsoláskor, sőt, átkapcsoláskor is számolni kell vele, érvényesül. :yes:

Kicsit elkapkodtam az éljenzést... Valóban javult a helyzet, 5-ből 4-szer túlélte a gép a relé kapcsolgatását. Lehet hogy a 1N4007 lassú? Próbáljam pl. a korábban javasolt 1N4148-al?

Nem, még nem. Kondit így, ahogy a rajzon?

Ha már ilyen segítőkész vagy, hogy esti levelező tanfolyamot tartasz, akkor ismét csak érteni szeretném, mit miért? Kondi azért segít mert amikor megszűnik az USB 5V, akkor még egy kicsi áram csorog a relé tekercsére, és ha lassabban szűnik meg az áram, akkor kisebb lesz az önindukció?

Mára az utolsó kezdő kérdés: fontos hogy kerámiakondi legyen? Ha igen, miért is?

USB_rele.pdf

A diódát a relé tekercsével párhuzamosan kell bekötni! :yes:

Ezen az oldalon le van rajzolva, miként kell a tekerccsel kötni a védődiódát: LINK

Illetve, ha értesz angolul műszaki nyelven nagyjából, érdemes elolvasgatnod, vagy átnézned: ezt.

Fene gondolta hogy ez ilyen bonyolult
Nekem nem tűnik logikusnak, hogy párhuzamosan kell bekötni, de majd átrágom magam az angol szövegen, mostmár érdekel a dolog.

A korábban javasolt kondit is párhuzamosan kell, legalább azt jól gondolom? És azért kell, amit az előző hozzászólásomban írtam? (Ha egyáltalán kell, miután kijavítottam a bénázásom...)

Idézet:
„ha lassabban szűnik meg az áram, akkor kisebb lesz az önindukció?”

Igen, valami ilyesmi van a háttérben. A tranziens folyamatokat, illetve annak hatásait csillapítja, visszafogja, mérsékeli. A tranzienseket okozó jelenség - pl. kapcsolás - sebessége szorosan összefügg az indukált feszültség nagyságával. A dióda "csak" egy bizonyos éles határt szab az indukált feszültségnek, tul. képpen "levág", a kondenzátor pedig ezen belül is csillapító funkciót lát el.

:pirul: (Fogjuk rá hogy késő van, azért voltam figyelmetlen.)

Az angol szöveg nehezebb mint gondoltam. Le tudod írni egy tök kezdőnek 2 mondatban, miért párhuzamosan kell kötni?
(#) gg630504 válasza nagygabor679 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Kikapcsoláskor a tekercsben lévő mágneses tér/energia leépül, és visszarúg. A dióda ezt rövidre zárja.
(#) idlob válasza nagygabor679 hozzászólására (») Feb 28, 2010 / 1

Minden tekercs képes valamennyi energiát raktározni és azt visszaadni. Amikor a relé tekercsére feszültség kerül, nem azonnal lesz mágneses, hanem kell egy kicsi (a másodperc töredék része) idő, amíg felépül a mágneses tér, ez azért van mert a tekercsben indukálódó áram olyan irányú, hogy a mágneses terével akadályozni igyekszik az őt keltő hatást. (Ezt a jelenséget szokták Lenz törvénynek is nevezni.)
Node, kikapcsoláskor is jelentkezik ugyanez a hatás, tehát a tekercs "ellenkezik", fenn akarja tartani a megszűnő áramot, így a sarkain a tápláló feszültséggel ellentétes polaritású feszültség fog jelentkezni. Ez azt jelenti, hogy bár nagyon rövid időre, de úgy viselkedik, mintha fordított polaritású tápot kötnél a számítógépedre!
Ezért kell bekötni a tekercsel párhuzamosan egy diódát, de úgy, hogy az pont fordított polaritású legyen, mint a táp. Így ha rajta van az USB 5V-ja, a dióda zárva van, olyan mintha ott se lenne, csak unatkozik. Node, amikor megszűnik az 5V a tekercsben -5V keletkezik, ami kinyitja a diódát, és így az rövidre zárja a negatív feszültség útját, ami így nem jut el a számítógépbe.
Persze jogosan vetődhet fel benned, hogy már a gép bekapcsolásakor baj van, nem a kikapcsolással. De kiderül, hogy csatlakoztatáskor peregnek az érintkezők, így egy másodperc töredéke alatt sok-sok ki-be kapcsolási ciklus történik, illetve a boot szekvencia alatt a gép ki-be kapcsolgatja az USB 5V-ját!

rele.png

(#) nagygabor679 válasza idlob hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Köszi, teljesen érthető.

És köszönöm minden más hozzászólónak a segítséget, amint úgy csináltam, ahogy kellett/mondtátok, minden működött
(#) mlhe_vr hozzászólása Feb 28, 2010 /

Az USB-n nem állandóan van jelen a +5 volt?

Mert ha jól tudom, akkor igen, és akkor nem lehet szoftveresen vezérelni.
Ha ilyen feladat van akkor javaslom helyette az LPT portot.
Azon sokkal egyszerübb ezt megoldani, több csatornát is lehet így kezelni vele.
(#) idlob válasza mlhe_vr hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Eléggé eltérően kezelik a klf alaplapok, de az USB tápja nagyon is kapcsolható!
(#) yodamester90 válasza mlhe_vr hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Hello! Általában az alaplapon egy jumperrel lehet állítani, hogy az USB a készenléti, vagy az üzemi 5V-ról kapjon feszültséget. Én pl. áttettem az üzemi 5V-ra, mert így ha kikapcsolom a gépet nem világít az egerem/billentyűzetem, egyébként pedig a külső HDD-m sem állna le.
(#) tcs52 válasza t-dani hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

t-dani-t kiegészítve, talán kicsit összefoglalnám mindenkinek - akinek még nem tisztult le a fejében - a tranziens jelenségek alapvető okait:

A kondiban ill. az induktivitásban egymással inverz jelenségek alakulnak ki feszültség-áram vonatkozásban:

1. Kondi:
A kondenzátoron képtelenség megváltoztani a feszültséget egyik pillanatról a másikra! Ehhez ugyanis végtelen nagy áramipulzusra lenne szükség. Olyan ez mintha egy nagy tartályban a vízszintet az egyik pillanatról a másikra meg szeretnénk valamennyivel (pl. 10 cm-rel) növelni. Ehhez idő szükséges. Minél rövidebb idő alatt szeretnénk megtenni, annál nagyobb vízmennyiséget kellene időegység alatt megmozgatnunk. Ha ezt 0 idő alatt kellene megtenni, akkor a vízáramnak végtelen nagynak kellene lenni (bár a vízmennyiség fix). A kondiba áramló elektronokkal is hasonló a helyzet.

2. Induktivitás (tekercs):
A tekercsben folyó áram nagyságát képtelenség megváltoztatni egyik pillanatról a másikra! Ehhez ugyanis végtelen nagy feszültségimpulzusra lenne szükség. Olyan ez, mintha egy nagy vizimalom keréknek a forgási sebességét az egyik pillanatról a másikra meg szeretnénk változtatni, amit köztudomásúan a malomkerék és a víz tehetetlensége
nem enged, mert végtelen nagy erő lenne szükséges hozzá. Ehhez is idő kell. Minél nagyobb erőt tudunk kifejteni, annál rövidebb idő, de nem lehet az idő 0. A tekercsben száguldozó elektronokkal is hasonló a helyzet.

A fenti két jelenség okozza a tranzienseket, bár más és más megjelenésben:

Ha egy kondira feszültséget kapcsolunk, vagy pl. rövidre zárjuk (ez 0 feszültség rákapcsolását jelenti!), akkor végtelen nagy áram szeretne folyni, amelyet persze a vezetékek ellenállása korlátoz, de védelem nélkül nem kívánt hatása lehet az így kialakuló nagy áramnak.

Ha egy tekercsre egy azon átfolyó áramtól eltérő nagyságú áramot kényszerítünk, pl. azzal, hogy megszakítjuk az áramkört és így 0 áramot kényszerítünk rá, akkor végtelen nagy feszültség szeretne kialakulni, amit persze az anyag átütési szilárdsága behatárol (szikra képződik). Ám ez a nagy feszültség káros lehet, ha nem alkalmazunk valamilyen védelmet.

Jól ismert jelenség a kondik kisütése rövidzárral. Itt mindkét hatás érvényesül - a tekercs itt a kisütő vezeték induktivitása, ami kicsi ugyan de a nagy áramok miatt nem elhanyagolható: Rövidzárral végtelenhez közelítő áram képződne, amit leginkább az érintkezési ellenállás határol be. Itt a nagy áram hatalmas hőmennyiséget eredményez, mely ezt az érinkezés felmelegítve, oxidálja, megszakítva ezt a hatalmas áramot. Az induktivitáson folyó nagy áram megszakad (0-vá válna), ám a keletkező végtelenbe tartó feszültség itt újra átüt, ismét nagy áram, hő, átégés, nagy feszültség, szikra, stb. Az egész igen rövid idő alatt játszódik le, és mi csak a nagy fény/hang jelenséget, illetve az elolvadt csavarhúzóhegyet észleljük.
(#) pcroland hozzászólása Márc 4, 2010 /

Hello!
Van egy két váltóérintkezős relém(KY12WK)és azt írja rajta hogy:2x2A/12VDC 720R,de azt nem írja rajta,hogy hány voltot tud megszakítani csak,hogy hány ampert,tudtok segíteni?(adc tekercs hány mW-os lehet?
(#) gg630504 válasza pcroland hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Google rádióvilág szerint a tekercs 12 voltos és 720 ohmos. 0,2 wattos.
(#) pcroland hozzászólása Márc 4, 2010 /

Köszi!
(#) Bütyk-örmester hozzászólása Márc 4, 2010 /

Sziasztok ez nem egy ilyen célra alkalmazható kütyü?Bővebben: Link
(#) pcroland válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Még egy kérdés:ha a megszakítója 12V,2A:24W akkor helyette lehet 48V,0.5A:24W?
(#) gg630504 válasza pcroland hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Nyilvánvalóan nem.
(#) nedtaccse hozzászólása Jan 4, 2011 /

Valaki megépítette már ezt és használja is és működik is?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem