Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   153 / 1152
(#) Moderátor hozzászólása sardi_hunor hozzászólására (») Jan 4, 2011

Egyszerű, de nagyszerű találmány a billentyűzet. Van rajta SHIFT gomb, ékezetes karakterek... Ezek használata nem drágítja a fórumozást. Ugyan így a "hogy" kiírása sem. Kérjük a nagyobb odafigyelést a helyesírásra is. Köszönjük.
(#) Norby14 hozzászólása Jan 4, 2011 /

Sziasztok!
A mai napon 2-szer is olyat csinált a winchester-em amit még soha! Bekapcsoltam a gépet és egy pendrive-ról másoltam le adatokat és egyszer csak hallom, hogy leállt a winchester és egyből újraindult. Reset, oké minden, később megint eljátszotta ezt Youtube-os videó közben. Most egy másik gépről írok mert nem merem bekapcsolni nehogy elszálljon a rengeteg zeném ami rajta van. Légyszíves aki tud segíteni az segítsen! A winchester típusa: Seagate 500 Gb, ráadásul ez már egy második darab, mert az előző tönkre ment és a jótállás miatt kicserélték.
(#) Action2K válasza Norby14 hozzászólására (») Jan 4, 2011 / 1

Mentsél róla le mindent, s a bal váll feletti íves javítást ajánlom. Persze ha még ez is garos, akkor cseréltesd ki ezt is, de ne Seagate-re. A 80-as években nagy márka volt, Nagyon lehetett tunningolni őket, de amióta eladta a lelkét a cég, azóta kuka. Ajánlott márkák: WD, Toshiba, Hitachi. Elfogadható még a Samsung, Maxtor is. Sajna az IBM már nem gyárt önállóan winyókat, mer az vitte a pálmát.
(#) Norby14 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Az a baj, hogy amikor kicserélték a másikat erre, akkor már nem adták vissza az ÁFÁ-s számlát, amivel tudom igazolni a garanciát. A másik része a dolognak pedig, hogy a garancia pontosan a mai nap az utolsó!
Azt viszont meg szeretném kérdezni, hogy mit jelent az, hogy bal váll feletti íves javítás?

Rendben, akkor megcsinálom az adatmentést, addig is megkérdezném, hogy milyen winchester márkát ajánlotok?
(#) Action2K válasza Norby14 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Én már írtam egy listát. Az első helyen a WD (Western Digital).
(#) b-max válasza Action2K hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Vinyót tuningolni ?
Szer hatása alatt vagy ?
Szóval amúgy lassan a testtel azzal az eldobással, szerencsével lehet hogy csak a tápkábel rosssz .
Amúgy szerintem is a WD a király vinyó, MAXTOR / IBM-Hitachi egy kalap tré....
(#) ptesza válasza Action2K hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Igen nálad lehet. Nekem már volt rossz tapasztalatom WD termékekkel. Pl csapágy , elektronika, Felületi hibák nemigazán jellemzők. Az a maxtor specialitása.

Szerintem nem a márka mindenáron ,hanem meg kellene nézni mit is "tud.

Olyan winyót nem vennék amiben 4-5 tányér és egy rahedli fej van.

Ha egytányéros az a legoptimálisabb , annak van a legkisebb hangja és az melegszik a legkevésbé. A sebesség meg igencsak ott van ahol illik. El kell dönteni milyen felhasználása lesz. Rendszernek egy gyors vinyó kell , de adattárolásra megteszi egy 5400-as fordulatú is.

Adok a nívós oldalak tesztjeire, és azokat a gépeket amiket én építek azok Seagate Barracuda 7200.12 500 GB (ST3500418AS) HDD-vel szerelem, ha rendszerlemezről van szó. Nagyon nagy megelégedéssel.

500 GB os HDD teszt
(#) ptesza válasza b-max hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Érdemes kicserélni a kábelt. De ügyesebbek levehetik az elektronikát és az érintkezőket meglehet tisztítani pl WD40-el,mert lehet hogy az a baj. De nem zárnám ki a tápegységet sem.
(#) Norby14 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Nem tudom, most felraktam a HD Sentinel nevű progit és ugyan azt írja ki mint az előző meghibásodott winchesterrel: "A lemez felpörgése során előfordultak problémák 26 alkalommal. Ezt okozhatja merevlemez probléma vagy nagy terhelés (gyenge tápegység)."

A kondíció 40%-nál áll. Nem tudom mi a baj, félek, hogy megveszem az elmúlt 1 évben a harmadik winchesteremet és már megint pénzt adok ki.

Egyébként a konfigom: 420 W-os Colors-IT tápegység, ASRock 4Core Dual SATA II alaplap, van benne egy magonkénti 1.8-as core 2 duo, 2 giga RAM, 128 mb-os videókártya, meg még + 3 venti a házban ami esetleg a tápot gyengítené.
(#) mizsei.robi válasza Norby14 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

A táp csatlakozójában a lábakat kicsit feszegesd meg, hogy szorosabbak legyenek. Egy időben az én gépemben is indulgattak újra a vinyók, de ez megoldotta. Ha SATA HDD-ről van szó akkor cserélj kábelt vagy pucold meg a csatlakozókat.
(#) _ampervadasz_ válasza ptesza hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Sziasztok. Legelső sorban mindenképp a kábelezést ellőrozém, főleg ott ahol "gyárilag" nem megoldott a SATA tápkábel kivezetése a tápegységből, mert ide egy "MOLEX" S ATA adapter tápkábelt szoktak betoldani ami növeli a hibás kontaktus lehetőségét. Általában nem itt - a "MOELX" csatlakozásoknál szokott galiba lenni (de előfordul), hanem az ócska, silány minőségű S ATA tápcsatlakozóval, mert ez hajlamos kilágyulni, deformálódni, ha deformálódik akkor a tüskék máris nem fekszenek fel tökéletesen a csatlakozó érintkező felületére.
Az első 320GB -os S ATA I merevlemezem ezért ment tönkre.

A hang jellege sem mindegy, és az újrainicializálás ideje míg az egység online állapotba lép.

Amikor leáll, hangosabban verődik oda fej az biztos, amit okoz elsősorban a lemez centrifugális hatásából adódóan a fej kilökődése, illetve a rögzítő neodímium mágnes (régi merevlemezekre jellemző) vonzó hatása ami miatt a fej kiparkol és rögzül kattan egyet. Ha slattyogó hangot ad akkor az egy speciális parkolópályás merevlemez aminél egy rámpa -mikor a fejegység a lemez külső pereméhez elér és azon "túlesne"- felemeli a fejeket miközben a fejegység továbbra is parkoló mozgást végez azaz már a fejek nincsenek a lemezek felett, majd rögzülnek egy légkamrás rögzítőkarral (a lemez által keltett huzat löki odébb a kart, és csak ezután tudja a szervó ráparkoltatni a fejeket). Minden esetben vagy hardverhiba, vagy a tápellátás problémás (kontakt,- forrasztási hibák). Normál esetben a fejegység finoman kiparkol, majd ezután áll le a merevlemez, közben nem! A kattanó / slattyogó hangot ugyan úgy hallani, a "kattanósnál" lényegesebben halkabb.

A hibajelenségről meg ennyit.

Idézet:
„ügyesebbek levehetik az elektronikát és az érintkezőket meglehet tisztítani pl WD40-el”

Ezzel szerintem nem kéne próbálkozni, mert egy statikus jelenség és a fejegységen lakozó műveleti erősítők károsodásához vezethet. A Technológia figyelt erre is. A nyáklemez és az öntvény között jellemzően mindig is nagyobb a hőmérséklet különbség szokott lenni üzem közben még akkor is, ha az érintkező csúcsokat hőszigetelő alapú műanyagból képezték ki. A érintkező "csúcsok" általában rugós kivitelben készítik úgy, hogy a hőmérséklet változáskor/térfogatváltozáskor a tüske állandó szükséges előírt nyomatékkal feszüljön az érintkező felületnek ahol elvileg fém találkozik fémmel. Olyan merevlemezzel még sosem volt dolgom aminek ez a volt a hibaforrása.

Egy pár szót csatolnék:

Idézet:
„Pl csapágy , elektronika, Felületi hibák nemigazán jellemzők”
.

A csapágy meghibásodásának esélye nő a terheléssel, és az üzemi hőmérséklettel.
A terhelést nem tudjuk kiküszöbölni, mert nem mi gyártjuk otthon a lemezünket ( pedig milyen jó lenne).
A csapágy tervezett normál üzemi hőmérséklet alá szorítani az környezeti hőmérsékletet.
Az összes merevlemezem 30C° alatt van tartósan, nyáron sem megy 35C° fölé, már 4 éves mind, ebből egy amit rendszerlemeznek használok 5 éves és egy szektorhiba nem került bejegyzésre. Gyenge szektort csak azért jelölt meg a S.M.A.R.T. mert írási folyamat alatt állt be a tápegység meghibásodás (összesen háromszor döglött meg az a bizonyos tápegységem) és ez a tápegység, és azóta egyszer sem bekövetkező hiba óta, egyszer sem fordultak elő.
Sokat nyom a latba az is hogy milyen körülmények között kerül a végfelhasználó keze közé a hardverelem.
Rengeteg gépet javítottam, és legyen akármilyen nívós merevlemez a rendszerben, ha embertelen körülményeknek van kitéve a hardverelem, akkor csinálhatsz akármit az mindig tönkre fog menni.
Fontos a hőmérséklet-változást csökkenteni / nyújtani az alkalmazkodás végett, illetve megfelelő merevlemezhűtésről gondoskodni kell minden esetben.
A rendszerhűtés ahol a külvilágból beszívott levegő találkozik a számítógép belő elemeivel pollenszűrő alkalmazását kell beiktatni, mert a por nagyon jó hőszigetelő. Leginkább a merevlemez légáramú hűtésekor adódik ez a probléma, mert ide nagyon szeret megtapadni a por (meg minden máshová, de most itt a merevlemez a jelenlegi téma).

Szomorúan tapasztalom mindig, hogy merevlemez hűtés egyáltalán nincsen, a merevlemez tartósan 40C° és nem ritka az 50C° feletti üzemi hőmérséklet élete során. Nem meglepően ez utóbbi merevlemezek kivétel nélkül szektorhibásak. Legutóbbi szerzemény egy 1 terrás szígét merevlemez volt, nem hiába, tulajának azt tanácsoltam hogy WD -t vegyen, és egy normális hűtést, erre vesz egy szígétet, hűtést csak nem használt, aztán elköszönt a merevlemez több lépcsőben. Másolás közben mintha egy mokkáskanálnyi port szórtál volna a lemez felületére, a merevlemez 55C° fűtött, az S ATA vezérlő érinthetetlen állapotban volt annyira tüzelt.
(#) abcdabcd válasza Norby14 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

EZ épp nem a color s hit model de Gaba, nekem amúgy hasonló helyzetem volt egy egészen noname táppal és a vinyót félreraktam mondom régi már biztos a végét járja, aztán beletettem egy másikat ugyanabba a gépbe szintén második vinyónak az is leállt újra felpörgött (érdekes hogy a SMART nem mutatott semmi különöset egyikre se). Na akkor tápcsere, a gép azóta jó!
Az újabban belerakott másik vinyóval van használatban,a korábbi darabot meg azóta nemtudom, kb 2-3-4 hónapja az én gépemben használom, azaz nem nagyon írok rá de be van dugva megy, és semmi ilyen tünetet se produkált! És a másik gép mostmár jó táppal se csinált semmi hasonlót! (Nekem főleg akkor csinálta ezt a leáll újraindul ha pl a sajátgépet megnyitottam)
(#) _ampervadasz_ válasza b-max hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Idézet:
„inyót tuningolni ?
Szer hatása alatt vagy ?”

Lehet! Példának okáért amikor az FSB -t felhúzod akkor ( mivel az FSB -ből van származtatva az AGP / PCI sín órajele is egy osztóval), akkor a PCI sín órajele is felkúszott ezáltal, így az ATA vezérlőn keresztül az IDE vezérlő is. Egyes merevlemezek (és egyes déli hidak is) igen háklisak szoktak lenni és egyszerűen kifagynak.

Azok a merevlemezek elnyűhetetlenek, és nagyon nagyon nagy sebességet tudtak kipréselni magukon már önmagukban is.
A véletlenszerű elérése is igen magas volt. A win98 legalább minimum egy harmaddal gyorsabban állt fel. Ráadásul a fentebb említett tuning sem kottyant meg neki és állta a sarat miközben a többivel meg kiagyott a rendszer a POST -nál és az IDE led folyamatosan világított. Nem hiába volt "medalist" logó, és név a márkajelzés társaságában.
(#) b-max válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Ez világos, ismerem ezeket a régi vinyókat - annó még Quantum HDD-vel kezdtem. Nem voltak rosszak, az elérési idejük valóban igen alacsony volt, de hogy tuningolni, lehetett volna, azt nem hiszem.
Esetleg az MFM-es féltéglákat, ott interleave-el lehett valamit ügyködni, de azé az se mai értelemben vett tuning volt.
(#) Action2K válasza b-max hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Ráhibáztál! Az MFM-es Seagate-ekre gondoltam, az ST-xxx sorozatra. Azoknál valódi 4, 6... fej volt 2, 4... tányérral, nem úgy mint a maiak az 1 tányér és 64 virtuális fej.
A régieknél a sektor/track számot is lehetett állítani, így a sima gyáriakat átlehetett formázni (persze alacsony szinten) jóval nagyobb (akár a dupla) kapacitásúakra. Ugyan úgy mint a minőségibb DD-s floppykat HD-sekké.
Amit Ampi írt órajel tuning, nagyon is hatással volt az ATA-s Winyókra. Ugyan így az SCSI-s winyókra, amiket ha magasabb órajel mellett formáztad, akkor már nem ment kisebben és fordítva sem.
Annak idején még a lemezes háttértárnak a szoftverébe is belenyúltam (átírtam), s ezzel is jelentős javulást értem el. Mind sebesség, mind adatbiztonság terén.
Pedig akkoriban még nem is füveztem. Bár most sem, csak akkor még tini fejjel piszok sok szabadidőm (napi 8-10 óra, plusz a hétvége) volt ezekkel foglalkozni.
(#) b-max hozzászólása Jan 4, 2011 /

Hát, mondjuk erről dologról, hogy lemezméret növelés még nem hallottam, de ezek szerint ilyen is volt
Az SCSI-hez meg nem tudtam akkor hozzászolni !
Ugyanis az ment, hogy - ismert a haverom egy embert, aki halott egy rendszergazdáról, akinek a barátja látott olyan hardverest aki használt SCSI cumót .
Valami hihetelen drágák voltak... Egyik boltos mesélte, hogy 600e Ft -ért vitt a vevőnek SCSI vinyót.. 1 db-ot ! egy OPEL ASTRA újonnan olyan 1.3 millió lehetett azidőtájt.
(#) _ampervadasz_ válasza b-max hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Idézet:
„Hát, mondjuk erről dologról, hogy lemezméret növelés még nem hallottam, de ezek szerint ilyen is volt”

Volt bizony, egyes merevlemezeknél rá volt írva a kívánt méretek mellé a megfelelő beállítási értékek. A BIOS -ban lehetett manuálisan megadni az értéket.
(#) ptesza válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Nem vitaképpen de egyetlen egy érvet sem tudtál felmutatni ,mennyivel tud többet a WD mint más gyártók termékei.

A WD40 -es megoldást nem véletlenül írtam. Igenis volt már ilyen probléma. Az érintkező felületek elszíneződéséből is lehetett látni.
(#) _ampervadasz_ válasza ptesza hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Valóban, de nem ez volt a célom, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy nagyon sok múlik azon, hogy milyen környezetben, milyen körülmények között üzemel a merevlemez élettartama során.

Nekem egyszer szállt el egy WD merevlemezem hibás táp miatt ami több mint 6 éve lehetett valamikor. Azóta volt akármilyen merevlemezem még eddig egy sem ment tönkre soha. Eddig samu ,- wd -t használtam, viszont használtan jutottam hozzá maxtorhoz is, amit úgy egy évig használtam is majd eladtam. Az összes merevlemez élete során 30C° alatt üzemelt, nyáron a 35C° fokot sem érte el. A másik dolog amit alkalmazni szoktam: A merevlemezeket igyekeztem úgy strukturálni, hogy ne kelljen rájuk sokat írni. A rendszerlemezem -ami 320 gigás- 20 gigát rendszer partíciónak, a többit gyorstárnak használom.
Ide kerülnek az ideiglenesen letöltött fájlok ( darabolt filmek amit kibontok kiírom, vagy olyan helyre rakom -ha nagyon jó- ahol a közeljövőben törölni úgysem fogom, torrent állományok azon része, amit csak seed -hez használok, de valójában nincsen rá szükségem) és a rendszer biztonsági mentései. Elmondható erről a merevlemezről, hogy leginkább ez van a legjobban igénybe véve, mert rengeteg apró és közepes nagyságú fájlokat tartalmaz, (túlnyomórészt aprók), és ezek rengeteget kerülnek írás/olvasás alá, a többi merevlemezre meg csak olyan fájlokat tárolok amit biztosan az elkövetkezendő hónapokban nem fogok törölni.
Ez a metodika amit alkalmazok szerintem a legjobb.
(#) ptesza válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Ez a már tetszik.

Nálam 4 db-ra van osztva a 640 Gb os WD winyóm.

Rendszernek hagytam 40 Gb-ot. Van egy 10Gb temp meghajtóm ahova át van irányítva minden program temp használata, és a virtuális memória is ott van. Van egy 60 Gb program files -nak. A maradék 480 Gb a saját dolgok ,képek zenék,filmek stb. Win7 x64 a rendszer.
(#) MogyiFeri hozzászólása Jan 6, 2011 /

Sziasztok!
Nekem olyan problémám akadt, hogy a 2éve nem használt gépemet most be akartam kapcsolni, de nem sikerült...
Bekapcsolás után azonnal a biosz jelentkezik be és kiír egy bizonyos szöveget, amit hiába fordítottam le, nekem semmit nem jelent!
A szöveg: The system intruded, chassis opened or tempered before. Please check the system.
Ha valaki tudna segíteni, azt nagyon megköszönném!
(#) _ampervadasz_ válasza MogyiFeri hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Helló szia.

Ez a hibajelzés azt jelenti, hogy a számítógépháza fel lett nyitva, a számítógépbe behatolás történt.

Az alaplapodon van egy jumper, amit rövidre kell zárnod különben ez a hibajelzés nem fog eltűnni.

Az alaplapod típusát add meg és segítek (-ünk).
(#) MogyiFeri válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Köszönöm a gyors....
Nagyon nem vagyok számítógép guru, de amit ráírtak az alaplapra azt tudom mondani...
ASUS A7V REV1.02
Ez lenne az? (Nagyon régi gép!!!)
(#) abcdabcd válasza MogyiFeri hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Ez a tipusa valószínűleg! Megtaláltam a könyvét a neten: Bővebben: Link itt a 35. oldal tetejét kell nézni, de azt írja, hogy ehhez, hogy ez a "ház nyitva" opció működjön külső modul kell, bár lehet, hogy valami zavart összeszed pont az a tüske? Vagy van valami csatlakoztatva az ott lévő ábra szerinti helyen? Esetleg próbáld meg, hogy azt lehúzod az alaplapról, mert azt írja, hogy csatlakoztatott cuccal érhető el csak hogy jelezze hogy kinyitották a házat!

Vagy lehet még bios beállítás is, lehet hogy ott az "Intrusion detection" vagy hasonló opciót DISABLED-re állítod, és talán abbahagyja a csipogást!

Ja elolvastam alaposabban "If the chassis intrusion lead is not used, a jumper cap must be placed over the pins to close the circuit" szóval ha ezt az opciót nem akarod használni, akkor kell rátenni egy jumpert mivel a tüske-kiosztás úgy van hogy tüske kimarad tüske tüske így csak egy helyre a 2 jobbszélsőre lehet rakni jumpert...

Viszont azt is mondja a 11. oldal alján, hogy memóriában megtartja ha ilyen esemény történt, szóval akkor csináld azt hogy kihúzod a gépet a konnektorból, megnyomod a bekapcsoló gombot, hogy süljenek a ki a kondik a tápban, ilyenkor egy pillanatra lehet felpörögnek a ventik majd leállnak, ez természetes, aztán szedd le a gép oldalát, és keresd meg az alaplapon található elemet, ezt vedd ki.
Tegyél egy jumpert a megadott helyre!
Az elemet tedd vissza!
Tedd fel a gép oldalát dugd vissza a tápot és jónak kell lennie!
(#) MogyiFeri válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Köszönöm megpróbálkozom ezekkel a dolgokkal! Ha véletlen ez sem segítene akkor visszatérek újabb ötletekért!
Hálás köszönetem!
(#) abcdabcd válasza MogyiFeri hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Szerkesztettem a hozzászólásomat olvasd el a végét, talán találtam konkrét megoldást is!
(#) belfi2 hozzászólása Jan 6, 2011 /

Sziasztok!

Van e jelentősége hogy melyik PCI soltba mit teszek?
Adott 3 bővítőhely és 3 kártya egy Ethernet vezérlő egy SATA vezérlő és egy USB 2.0 vezérlő.Alaplap IBM 6790
Több netes oldalt végig böngésztem de határozott választ nem találtam.
(#) Norberto válasza belfi2 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

A viszonylag újabb alaplapok már egyre kevésbé háklisok erre, a régebbieknél előfordulhatnak ütközések, amelyeket az OP-rendszer általában felismer és kijelez az Eszközkezelőben. Szóval próba szerencse, valószínűleg mind menni fog megfelelően. Nekem 6 bővítőhelyem van egy korábbi alaplapban és mind a 6 foglalt és hibátlanul működik valamennyi bővítőkártya bennük.
Következő: »»   153 / 1152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem