Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Üdvözletem a Megszállottaknak !
Ismét szeretném felajánlani a régi alkatrészeimet segítségként a készülékek megmentéséhez. Pakolgattam és csodálkoztam , / még ez is van ?/ TV: tunerek-eltérítők - modulok -gombok , KFt ekercsek. Rádiók : zseb-táska - asztali , magnók mechanikus alkatrészei stb. Elnézést a Modiktól ha tiltott a hely a felhívásra. Tisztelettel : Öreg T
Üdvözletem!
A TV gombok között, ha jól látom, van egy 12 csatornás AT501-ről származó szárnyas gomb, arra vevő lennék. A teendőket légyszíves írd meg privátban. Tisztelettel: Geri
Üdv Geri ! A legfontosabb teendő a cím közlése.
Öreg T.
Szépnapot a kolegáknak, és legfőkébb boldog új esztendőt!
Nem tudok hová fordulni a problémámmal és mivel ez is múzeális kategória (szeritnem) így rátok zúdítom. A birtokomba került egy szovjet éjjellátó "твно-2б " tipusú. A képeken látható és az is ami van még hozzá. Semmi információm nincs arról, hogy miylen táp kéne hozzá sőt, hogy hol kell megkapnia a tápfeszt. Egy 7polusú din csati van a 'szemüvegen' ami elvileg a fűtés is ahogy kivettem orosz lapokon, ez és maga a gép között pedig 4pólus érintkezik valamint az oldalán van egy nagycsatlakozó hozzá foghatót nem is láttam még de a belső kialakításából aztsem tartom kizártnak, hogy hőátadásra van lehet, hogy ez a fűtése. Ha bárkinek bármiylen jelelgű információja van a kütyüről az legyen szives ossza meg velem! Előre is köszönöm! Üdv:petya
Egy kedves ismeretlen ismerősöm ajánlotta fel ajándékként az Orion 304 47-K típusú rádiót. A doboz felújítása és a hangszóró vászon pótlása szükségszerű volt állapotuk miatt. A fa káváról citlingezéssel távolítottam el a repedezett lakkot. Ezután 240-es csiszolópapírral átcsiszoltam és átpolitúroztam. A hangszóróvászon kézimunka "kongré"-ra az eredetihez hasonlító hímzéssel készült. A rádióról több képet honlapom "Restaurálás szöveg nélkül" oldalán láthattok.Bővebben: Link
Üdv Jocó ! Ezt hívják " megszállotságnak ".
Vagy talán művészet ? Elismerésem ! Tisztelettel : Öreg T.
Megkaptam a választ, de azért köszönöm annak aki elgondolkodott rajta, vagy fog.
Üdv:petya
Majd ha működésre bírod nem készítesz valami részéletesebb bemutatót? Nagyon érdekelnek ezek a régi orosz éjjelátok. Hogyan működtek, stb.
Üdv Jocó!
Nagyon szép lett a gép, külön irigylem a türelmét annak, aki kihímezte a hangszóróselymet. Lám egy ilyen alig tisztelt kisrádió is milyen komollyá tud vállni avatott kezekben! Gratula. :kalap:
Hát, ha sikerül és lesz egy ksi szabad időm meg csinálom. De mivel hiányzik 1-2 dolog így valószínű megy vissza a gazdájához és nem kínlódok vele. Mert én úgy vettem meg h működőképes és tartozékaival aztán se a táp se a fűtés sehol. Majd kiderül, hogy sikerül meg egyeznünk...
Üdv mindenkinek! Tudom nem tűnik férfias elfoglaltságnak de 2 esti TV "nézés" (inkább hallgatás) közben magam követtem el a hímzést. 20 éve még 1 este is elég lett volna de azóta a szemem csak csipásabb lett, nem élesebb! Aztán tisztelik vagy sem meglepő az érzékenysége és a szelektivitása! A Kossuth mellett pár milliméterre a skálán áthallás nélkül jön osztrák és román adó!
Az éjjellátó csövekben nem szokott fűtőszál lenni, de "cserébe" minimum 10 kV gyorsítófeszültséget igényelnek. Szerintem ha tudod bontsd szét, és nézd meg hogy benne van-e a nagyfesz táp, meg aztán így a legkönnyebb rájönni a lábkiosztásra. Az orosz zsírpapírra nyomtatott adatlap nem mindíg 100%.os... Ha tesztelnéd az éjjellátó csövet, a fényérzékeny oldalát semmiképpen se hagyd szabadon világosban, mert "megvakítja" a cső fluoreszcens rétegét, és jó időre (ha nem örökre) használhatatlan lesz. Ha előtte van az optika, a frontlencse elé szokás tenni egy müanyag sapkát, amin csak egy pár miliméteres lyukon jut be fény. (Ez a rendeltetés szerű nappali használata)
Infravetőd van hozzá? Én sokáig kerestem olyan anyagot ami egy izzólámpának a látható tartományban elnyeli a fényét, de az infrát átengedi. Még nem találtam itthon ilyen anyagot Jah és ha véletlen belenéznél akkor feltétlen kérünk róla fotókat! (Látom már megoldottad a problémát, nem vettem észre hogy új oldalon folytatódik a téma. Azért remélem tudtam valamit segíteni)
Szia!
Nekem nincs infóm róla de azért hadd dicsérjem meg... Nagyon tetszik, hol szerezted?
Értelek. Naggyából ezt az információt sikerült megszereznem de ennek ellenére nagyon köszönöm, hogy leírtad! Elvileg 16 kV kell neki, gyakorlatilag meg csak az oroszok tudják. Nincs 'zsírpapírom se hozzá' sőt infravetőmsem. Orosz oldalak szerint 45-50 métert tisztánhoz anélkül is. A belenézés petig olyan dolog, hogy megmondom őszintén nem ezaz első dolgom ilyen kütyünél, mert nem szeretnék végzetes hibát elkövetni. A szemüvegrészt már szédszedtem, találokaztam benne 2 fütőszállal ami az üveget fűti. Feltételezem, hogy párosodás ellen. Ja és a takaró, hogy minimális fény menjen be az gyárilag megoldott egy sapka szerű dologgal. Lefényképezem külön.
newman92! Köszönöm a dicséretedet! Vateráról szereztem potom 6000ért csak naivan feltételeztem, hogy már ma este ki is próbálom. Mert a kedves eladó azt írta, hogy "tökéletes, működik és tartozékaival együtt" Na én ez alatt azt értettem, hogy minden benne van, de én többet vateráról ruszki dolgot nem veszek, ezekkel csak befürödtem idáig. Múltkor az aknakeresőnek 1 hónap kellett mire ide ért, bár az működik legalább Janó bácsi-nak pedig minden tiszteletem és elismerésem. Gyönyörű munka, gratulálok hozzá!
Kösz a dicséretet, de ha az Orion 304-es felújitására vonatkozik akkor az Hatvanasjocót illeti, Ő követte el nem én.
Hopsz figyelmetlen vagyok. Elnézést és köszönöm az észre vételt!
Tehát javítok: Hatvanasjocó-nak pedig minden tiszteletem és elismerésem. Gyönyörű munka, gratulálok hozzá!
Ha már a gépnél ülök akkor 2 apróság az Orion 044-es hez. Ennél a készüléknél a hátlapot 4 gömbfejben végződő "rigli" rögziti, melyből kettő törött volt, le kellett gyártani. Rézlemezből készült, a feje meg be lett vonva forrasztó ónnal, mert az előszeretettel alakul melegen gömb alakra. Utána lett festve egyforma réz szinre. Hiányzott még egy forgató gomb, amit szintén legyártottam öreg karcos plexiből, a régi mintájára csak nem volt türelmem olyan sok recét reszelni a szélére, ezért csak hasonlít az eredetire. Mattlakkal van vastagon festve, ez lesz a készülék oldalán skálameghajtásnak, ezért nem fog talán elütni a többitől.
Okos megoldás! én műgyantából gondolkoztam gombot klónozni csak sajnos nem jutottam el még oda. A negatív az miből készült? vagy más technikáról van szó?
Egyébként gratulálo kezekhez is!
Ötleteidhez gratulálok! Ötletadó kreativitás! Neked is és a többieknek is köszönöm a dicséretet. Úgy látom vagyunk páran akik megvalósítjuk a megvalósíthatatlant is okulásul a tapasztalatlanabbaknak
Leirom részletesen. Van egy régi kis müszerész esztergám, azon készült. 3db 2cm és 2 db 4.5cm-es átmérőjü plexit vágtam ki, majd köszörükövön közel kerekre "reszel"-tem Ezután a 3 kisebbet, meg egy nagyot összeragasztottam pillanatragaszóval (nagyon fogja, a ragasztás mellett nem lehet eltörni) és átfúrtam 6-os fúróval, összefogtam egy hosszabb csavarral, azt fogtam az esztergába, és kerekre, alakra, méretre esztergáltam. Ezután már ki lehetett venni a csavart, és be lehetett fogni a "nyakánál". Ekkor ragasztottam rá a másik nagyobb zárólapot, ami már nem volt átfúrva, majd azt is méretre szabtam, illetve reszelővel, forgás közben kialakitottam a félgömbölyü felületet. A plexi tartós anyag, és viszonylag könnyen megmunkálható, mást is szoktam belőle csinállni,. Szerintem egy kis ügyességgel, rögzitett villanyfúróba fogva, reszelővel is ki lehet alakitani belőle hasonló tárgyakat.
Értem! Köszönöm a választ/leírást nagyon sokat segítenek az ilyenek. Leírom én is, hogy gondoltam:
Megcsinálom a negatívot erre kell kitalálni valamit, hogy miből lenne jó. Vannak speckó gumik amiből kilehet önteni (a minta gombról az öntési mintát) tehát majd az öntött gombot ki is lehet belőle fordítani, így ez nagyon jó lenne csak tartok attól, hogy így drágább lesz a hús mint a leves. Aztán ebbe a negatívba már kilehet önteni műgyantával, azzal sem nehéz dolgozni, lehet reszelni, barádázni még majd lefesteni majd a végére marad a fúrás meg a 'nyakrész' kialakítása, itt már több farigcsálásra lesz szükség, de ha nem is lesz tökéletes ez a rész az ami nem látszik nagyon, így szerintem annyira nem számít. A végére marad a felszerelés. Hozzá teszem NEM csináltam még így gombot, ez csak egy elképzelés és hátha jó ötlet vagy valaki merít belőle magának egy hasonlót. Üdv:petya
Helosztok.
Lehet-e Trinát mestertapasszal javítani a leveált rétegeket a 425 öm dobozán? Plusz még kéne bele egy varászszem (talán EM4) és egy EBF80. Ezeket hol tudom beszerezni?
Üdvözletem!
Van nekem egy grundig 96M tipusú rádióm.Mármost,szeretném erősítőnek használni,ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem:Van ugye a tuchel csatlakozó.A kapcsolási rajzon háromlábú van berajzolva:1,2,3.A hátlapi csatlakozó viszont 5 lábú jószág.Akkor erre is ez a lábkiosztás vonatkozik? Köszönettel:Máté.
Ha kerek akkor EM4
Puskás börze? Pl. holnap, vagy a hónap végén a nagy... EBF80 még talán kallódik nálam is de most biztosan nem érek rá egy ideig keresgélni.
Üdv Molton! Van 1db EBF80 ha érdekel !
Öreg T.
Ez a rádió nem stereo, a bekötés ugyanaz, a többi(2,4)nc.
Hello!
Nem tudtok eladó gyári orion hangszórókat? Hs280 as pl érdekelne... Hol érdemes megnézni? Előre is köszi..
A HS 280 nem hangszóró, hanem hangfal. Ebbe a hangfalba többféle hangszórót is raktak, tehát a hangszóró típusa kellene /LB 102...../ Egyébbként miért kell cserélni, nem lehet felújitani? Felújitás ügyben esetleg keress meg privátba.
Tisztelt Mindenki! főleg azok akik a megszállot kategóriába tartoznak! Ma szépen süt a nap nálunk, ezért nejem kitalálta, hogy menjünk a vásárba, úgyis rég mozdultunk ki itthonról. Nem részletezem, egy szép barna embernél láttam meg a Philips-et, aki a "hogyé aggya" kérdésre nekifutásból 10000-et mondott. Persze otthagytam. Mire később visszamentem a rádió már "akciós"volt, végül is örült a 3000-nek, ahogy láttam. Persze megvettem. Sajnos nagyon odavan, még azonosítani sem sikerült, (nincs meg a hátlapja) leginkább a Philis 62 VR -hez hasonlít, de nem azonosak a csövek benne, vagy már valaki kicserélte őket. Külön probléma, hogy az összes vezetékről le van jőve a gumi szigetelés, úgy hogy majd újra kell az egészet huzalozni. Jelenleg az Orion 044-el vagyok elfoglalva, úgy hogy nem mostanába tudok nekiállni, de majd ez is sorra kerül egyszer. Üdv.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |