Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli gyertya

Témaindító: vicsys, idő: Okt 28, 2008
Lapozás: OK   48 / 59
(#) Electricboy hozzászólása Nov 17, 2010 /

Üdv!
Ígértem hogy felrakom a vezeték nélküli gyertyámról a képet. Most lettem kész vele nem tagadom 2. -ra indult csak, de tökéletesen megy egy fa asztal lapot 'átüt'. Egyenlőre csak prototípus fázisban van tehát kicsit gány még. (A képek telefonnal készültek bocs a minőségért.)
(#) misi93 hozzászólása Dec 9, 2010 /

Sziasztok! Kísérleteztetek már a vezeték átmérőjével, a vastagabb vagy a vékonyabb a jó. Egy jó "példánynak" mennyi az áram felvétele? Bocsánat a sok kérdésért! :hide:

Még valami hány centiről működik?
(#) Kicsa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Sziasztok!
Köszönöm én is az információt,az enyémmel kb 90 mA-t fogyaszt. Ez káros mértékű? Üresjáratban is ennyi illetve ha a vevő a közelben van,akkor is ennyi. A távolság nekem 4-5 cm,felette rohamosan esik a fényerő. Érdekes hogy nem az a legjobb hogyha az adó-vevő 'összeér' hanem ha kb 1 cm-es távolság van köztük.
(#) misi93 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Nagyon köszönöm! Az UTP kábel jó lenne? Mert az van itthon.
(#) misi93 hozzászólása Dec 10, 2010 /

Sziasztok! Megépítettem a Skori kapcsolását. Működik, de 5v-ról csak kb 1cm-re működik, miért? Képet csak jövőhéten tudok feltenni.
(#) misi93 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Nagyon Köszönöm. Majd kipróbálom.
(#) misi93 hozzászólása Dec 17, 2010 /

Sziasztok! Megint én . Több ledet is tudok rákötni, párhuzamosan vagy sorosan? Amúgy olyan 3-4db led lenne.
(#) misi93 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Heló. Jobb lett a hatótáv. Össze szigszalagoztam a tekercseket (külön-külön), már jobb lett és, 4cm-et visz át.
(#) misi93 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Köszönöm! Majd kipróbálom most úgy is szünet van az isiben .
(#) Szupervigyor válasza misi93 hozzászólására (») Dec 23, 2010 / 1

Sziasztok!
Ugyan én friss tag vagyok(és ez lesz első post-om itt)
Erre a kapcsolásra 3 hete figyeltem fel,azóta ezzel kísérletezek (barátnőmnek szerettem volna ajándékot készíteni,bár nem ilyen zselés cuccba mint az alap5letben).

Összeraktam az alapkapcsolást elég szépnem működött de csak 3 cm-ig vitt azt is halványan...hmmm...
Aztán beugrott:
Θ=N*I -akkor növeljük a feszkót nő az áram nő a gerjesztés,nő a szekunder oldalon az indukált áram,úgy is lett!
Nem pislákolt de a hatótáv még mindig igen gyatra volt...
méregetem jobbról balról,nagyon alacsony volt a tápfesza szekunderen...hmmm...
(itt megállta a tudományom,suliban volt egy félév mikor számtech tanár tartotta az elektrót így elég erősen hiányos etéren a tudásom)
Nem baj,ma előkaptam az elektró TK-t,lapoztattam,ezt találtam:
Ui = L* (i/t)
Avagy nincs mese a tekercsekkel(primer és szekunder oldalon is) macerálni kell valamit.
Wikipédia => Induktivitás
L= (μ0*μr*A*N^2)/l
tekercset megnyújtani egyszerűbb volt(csináltam 4cm átmérőjű tekercsből 6cm-ereset)
4cm-nél az átvitt táv nálam kb 3 cm volt
6cm-nél már 6,5cm-t vitt át(mind2 táv az amikor már felveszi a 20mA a led)
És igen ugye-ugye a a felület a sugárral négyzetesen arányos(A=r^2*π)
és tök jó az induktivitást nem négyzetes arányban rontja mint a menetszám(N^2)

Amúgy én azt találtam ki hogy fogok 2 poharat (aminek az aljában van üreg) és abba rakom be a szekunder részt.

szerintem nagyon király : D
Videók:
Link 1 Link 2

képek lent,bocs a kupiért(1ik mottóm:zseni átlátja a káoszt : P )

Van egy szivárvány-ledes meg egy zöld szuperflux-ledes kicsit most csúnya mert épp szárad az aljába a cucc,amúgy akvárium ragasztására alkalmas kicsit fehér színű ragasztóval tettem be a szekundert a helyére,holnap még elmegyek nézek a primer résznek egy dobozt(még annyit hogy 12V-ról üzemeltetem de egy potival meg LM317-tel fesz-regulátor van rajta hogy majd az asszon asztalához lehessen állítani[ne lője ki a ledeket idő előtt]).

Skorinak meg elismerésem,ha ez az egyszerű és zseniális kapcsolás neki csak úgy fejből pattant ki, akkor asszem van egy elekto-példaképem(Amúgy jó a weboldalad,látom te is linux-lájker vagy én is itthon csak Ubuntu 2 éve+Debian háziszeró: P )

Amúgy a kapcsolást mindenkinek ajánlom,egyszerűen megépíthető,csak kell hozzá egy kis okosság.

Megj.:a felület megnövelésével megnövekedik az induktivitás és így leesik a freki(f =1/(2π*Gyök(L*C))
ergó hogy növeljük a frekit csak 1-et változtatnék Skori rajzán,én 1n kondit használtam a 4n7 helyett így még magasabb freki lett (ha jól emlékszem 7,5Mhz de kézivel mértem).Állt itt arról is a bál hogy nagyobb feki jobb-e,naná!(Ui = L* (i/t) kissebb periódusidő nagyobb fesz).
a huzal átmérője kb mind1,nálam
a primer 1,5mm,
a szekunder 0,12mm.

Sikeres után építést kívánok mindenkinek.
Üdv Szupervigyor.

Üdv nálunk! Amúgy van LINK gombunk is. Javítottam. Action2K!
(#) Szebence válasza Szupervigyor hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Szia!

Megmondom őszintén nem olvastam végig a hozzászólásod, most már fáradt vagyok hozzá és a szemem is elfáradt, de a képeken lehet látni a poharad... Kicsinek találom az átérőjét ahol a tekercs van. A legideálisabb 50 és 60mm közötti tekercs átmérő az adó és a vevő oldalon. Én így 12cm távolságot is át tudtam vele vinni.

Üdv!
(#) Szupervigyor válasza Szebence hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Igen,majd reggel még olvasd át ott van leírva hogy minél nagyobb felület annál nagyobb feszültség,én csak azért csináltam 6cm-eresre mert ekkora a pohár alja(ergó itt kivitelezési korlátai vannak) így is már a legszélén van.Már én is fáradt vagyok,az okfejtés megfejtéséhez nem csak szemre lesz szükség.
(#) sprofan hozzászólása Dec 24, 2010 /

Gyertya, egy kicsit másképp: Bővebben: Link
Szerencsére elég messze van az adó a belsejétől, így a fém tárgyak nem zavarnak be. Az átvezetés pedig szilikonos gumi borítású kábel, minden alkatrész többszörösen túlméretezve. Kell is, mivel nem igen bontható, kivétel a táp, de az is csak felülről, mert ragasztva van a dobozba
(#) troll hozzászólása Dec 26, 2010 /

A már működő gyertyámat elláttam egy kis újítással!
RC helikopterekhez használt 3,7 V-os kis Li-Po akksit raktam a vevő áramkörbe!
Az adó áramkör felett kb 5 perc alatt feltöltődik a kis akksi, majd órákon keresztül képes világítani az adótól távol

Valakinek van ötlete arra hogy hogyan lehetne azt elérni hogy a led úgy pislákoljon akár egy rendes gyertya lángja?
(#) Szebence válasza troll hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Erre van külön topic illetve direkt kapcsolás, most sietek, estére lehet keresgélek a neten, addig te is keress.
(#) didyman hozzászólása Dec 26, 2010 /

Akartzam kérdezni többször is, hogy miért kell egyenirányítás+puffer a LED elé? Az üzemi frekvencia nem lesz gond a LED-nek, a kapacitása sem összemérhető a rezgőkörivel.
(#) gg630504 válasza didyman hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Az izzólámpa fénykibocsátó ellenállás, így egyen- vagy váltóáramú feszültséggenerátorról is üzemeltethető és párhuzamosan is kapcsolható. Névleges feszültségű elemre ( 4.5 V DC ), világítási hálózatra ( 230 V 50 Hz ) stb. közvetlenül ráköthető.
A LED fénykibocsátó dióda, csak egyenáramú áramgenerátorról üzemeltethető és párhuzamosan nem kapcsolható. Váltóáramú feszültséggenerátoros áramforrás ( világítási hálózat ) és a LED közé egyenirányító és áramkorlátozó áramkört kell kapcsolni.

Záróirányban néhány ( 5 ) voltos Z-dióda.
(#) Szupervigyor válasza didyman hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Nálam a pohárnál 2 féle van:
sima zöld:nem egyenirányítottam,szerintem nem sok ember van aki ránézve megmondja:hmm ez 7,5Mhz-en villog,bár a zenerrel igaza van gg630504-nek,de én az adórészbe raktam szabályzót így tuti annyi feszkó kerül oda amennyi neki kell(bár mondj ez effektív feszültség).
színváltós:először megijedtem hogy csak pirosan világított,kiderült hogy rezgés közben 7,5 milliószor ki és bekapcsolt,neki kellett dióda meg puffer,amúgy mivel a dióda után van ugye nem tud visszafele folyni az áram,így nem tud az a rezgőkör jelenség lejátszódni,annyit érsz ezzel el hogy az egyik félperiódus jobban lesz terhelve mint a másik.
(#) gg630504 válasza gg630504 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Kimaradt:
Ezt is kétféleképpen lehet megcsinálni.
* Korrekten, üzembiztosan, tartósan, európai módon, magadnak.
* Éppen működjön valahogyan amíg a vásárló megveszi, aztán gyorsan menjen tönkre, hogy vegyen másikat, legolcsóbban, dzsunkán tervezett/szerelt módon, másnak.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Dec 30, 2010 /

Sziasztok!
Van egy-két kérdésem:
1. Az normális, hogy két LEDdel 150mA-t vesz fel? (220nF helyett 22nF sikeredett... )
2. A távolság alig üti meg a 3 cm-t a gyertya kialszik... ( 2x2 LED van benne)
3. Észrevétel még, hogy ha a 9V-os elem közel van a tekercshez, akkor kevésbé világít a LED, mintha az elem távol lenne... (Van az áramkörben egy 7805-ös IC...)
Lehet, hogy a 220-22nF es kondik szólnak közbe?
Üdv!

Boldog új évet szeretnék kívánni mindenkinek...
(#) san398 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Te melyik kapcsolást építetted meg? Sokan a linkelt kapcsolást építették meg. Aki betartotta a felhasználandó alkatrészeket annak szépen működik.Bővebben: Link
(#) kiskacsa2009 válasza san398 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Ezt... csak 22nF-ossal
(#) zolika60 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

No de miért nem olyat tettél bele, ami a rajzon van?
(#) Novak válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Ha a C4-C6 helyett használtál 22 nF-od, akkor teljesen jó az. A működés szempontjából nincs jelentősége, a "hatótávot" pedig végképp nem befolyásolja. Csupán nagyfrekis szempontból van hidegítő szerepe, amit a 22 nF is tökéletesen ellát. Mondjuk C6-nál azért lehet nem ártana a minimum 100 nF, ott azért számíthat!
(#) zolika60 válasza Novak hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Valamiért nem működik neki, ami mindenki másnak megy.
(#) kiskacsa2009 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Igazából elfelejtődött... A boltban meg improvizáltam...
(#) Remci hozzászólása Jan 8, 2011 /

Sziasztok!

Kíváncsiságból megépítettem ezt a kapcsolást,annyi kivétellel hogy a C6-os kondit nem tettem be. Sima Led-el frankón működik,de ha színváltós RGB Led-et teszek be, akkor az Kb 3cm-röl világít csak.( vagyis ha a két tekercs annyira van egymástól).Ha közelebb,illetve távolabb teszem akkor semmi.Csak azon az egy ponton. Ez mitől lehet?
(#) Kovidivi válasza Remci hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Kell a 100nF-os kondi, mert nélküle mindig újraindul a színváltós LED a mp. tört része alatt (pontosabban az adó frekvenciájával), tehát megáll egy színnél.
(#) Remci válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Szia!

Köszi,igazad volt,így már tényleg működik.Nem is tudom miért hagytam ki azt a kondit.Lehet hogy azért,mert sima leddel működött,de tegnap vettem RGB ledet és kíváncsiságból tettem rá és nem foglalkoztam vele hogy az nincs benne.De most már ezt is tudom .Mégegyszer köszi.
(#) dondelaca hozzászólása Jan 18, 2011 /

Csáó mindenkinek az elektronika alapjait értem de sajnos lenne egy kapcsolás amit szeretnék megépíteni de sehol nem találok hozzá kapcsolást meg alkatrész keírást ha valaki tudna akkor légyszi segítsen.

LED-es díszgyertya ez lenne.

Köszönöm előre is a válaszokat
Következő: »»   48 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem