Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   65 / 107
(#) gaben62 válasza kormoran hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Nem úgy van, hanem az R10 rajz szerinti a 10kohm,az R9 pedig a 47Kohm, értékű.
(#) kormoran válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Ezek szerint a képen is fordítva van mint ahogy beírtam, a bal oldali az R10 és a jobb oldali az R9?
(#) kormoran válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Megcseréltem, működik az adó .
A 10 centis vezetéket kicseréltem egy harmincasra, mert alig volt egy méter a hatótáv , így már megvan az 5-10 méter. A legjobban a mobillal lehet befogni, a hifi vagy a zsebrádió nem igazán vált be . Ha hozzáérek az mp3 lejátszóhoz vagy a vezetékhez amivel összekötöttem, elkezd az adás recsegni. Ez miért történik? Esetleg valami érintkezési hiba?
(#) PICer hozzászólása Dec 31, 2010 /

Hello ezt a sztereó fm adót szeretném megépíteni

Bővebben: Link

1. Ha egy erősítő fokozatot építenék rá akkor a 7,9, 10,11,12 lábak elhanyagolhatók lennének?

2. Az elko vagy tantál kondenzátor mennyire befolyásolja a hangminőséget?

3. A tantál 4x drágább az elko-nál. Ez azt jelenti hogy 4x-jobb hangminőséget is szolgáltat?
(#) szendi001 válasza PICer hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Szia!

A balun rezonáns körként jelentkezik és felharmonikusokat termel akár interferálva más az oszcillátorból csatolt rezgéssel. Gyakorlatilag több frekvencián sugárzó adód lesz...

Üdv: Joe
(#) e-sporadic hozzászólása Jan 4, 2011 /

Sziasztok, Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!

A pira-s 0,4 W-os adónál lenne egy egy elég zavaros dolog számomra:

Hogy lehetséges, hogy T3-on a bázis és a kolektor között nincs ohmos ellenállás? Elvileg így nincs bázis egyenáram? Vagyis hogy kinyit egyáltalán a tranzisztor, vagy csak az rf jel nyitogatja?

Lehet nagyon alap dolgot kérdezek, de az eddigi kapcsolásaimban mind volt a kollektor bázis között ellenállás, illetve a bázisról két irányban is nézett ellenállás.
De azt veszem észre, hogy több fokozat esetén (oszci + kicsatolás+ végfok) az első két fokozatban van a bázis kollektor között ohmos impedancia, illetve bázisból két irányban is (kivitelezés kérdése),
viszont a végfokozatokban mindig egy párszáz ohmos ellenállás néz a bázisról a föld felé, ésa bátisról kollektor felé nincs ohmos impedancia.
Kérlek segítsetek.

http://pira.cz/entx1.htm
(#) kadarist válasza e-sporadic hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Szia!
A B és C-osztályú erősítőkről egy kis összefoglaló: Bővebben: Link
Az erősítőfajtákról: Bővebben: Link
(#) e-sporadic válasza kadarist hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Köszönöm, így már érthető .
(#) PICer hozzászólása Jan 4, 2011 /

Hello! Hogyan küszöbölhetem ki, hogy az oszcillátorom tápfeszültségének növelésekor v. csökkentésekor a frekvencia ne mászkáljon el?
(#) kadarist válasza PICer hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Szia!
Ne változtasd a feszültségét (stabilizálás) vagy stabil frekvenciájú oszcillátort használsz (kvarc).
(#) PICer válasza kadarist hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

pl.:számomra probléma a frekvencia állandó értéken történő tartása. Hogyha a oszcillátor akár ha akksiról megy akár ha manuálisan változtatom a nagyságát mindig megváltozik. És ez zavaró lehet másokra nézve is!
Megoldásként nem az antenna felől gondolkodok, hanem valami kapcsolásra amivel ezt meg lehet oldani.

Kimondottan csak kristállyal lehet megoldani ezt a problémát?

Köszi a választ!
(#) e-sporadic válasza PICer hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Szia! Én úgy tudom a nem-kristályos oszcillátorok frekvenciáját csak úgy tudod kábé állandó értékre tenni, ha nem hagyod hogy melegedjen a tekercsed, vagyis valamilyen termosztátba kellene tenni.
(#) gg630504 válasza PICer hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Gondold végig, mitől változik a frekvencia. Azokat a tényezőket kell stabilizálni.
Pl. mikrofónia.
Másrészt milyen frekvenciára lehet stabilabb LC oszcillátort építeni.
Talán üregrezonátor is szóba kerülhet...
Órákban a legjobb módszert használják. Mit?
(#) PICer válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Ezek a képletek derengenek evvel a témával kapcsolatban:

fr=1/2TT gyök LC
XL=2TTfL
Xc=1/2TTfC

Ha LC elemeket használok akkor fr-en ugyanakkora áram folyik át rajtuk, mert XL=XC
Ha valamelyikük váltakozóáramú ellenállása megváltozik, akkor elmegy a frekvencia?!

Azt viszont nem tudom, hogy mekkora frekvenciára lehet stabilabb LC oszcillátort építeni.
Ha kvarc alapú oszcillátorra gondolsz, akkor még 100MHz-es kiszerelésben nem találkoztam vele.
(#) ha1drp válasza PICer hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Stabil LC oszcillátort a gyakorlatban 10MHz-ig lehet készíteni. Persze a felhasználástól függ mit jelent az, hogy megfelelően stabil. 100 MHz-en csak (felhang)kvarc segítségével lehet megfelelő stabilitást elérni. A gyakorlatban jellemzően kvarc referenciaoszcillátort hasonlítanak össze a leosztott LC oszcillátor frekvenciájával => PLL
A stabilitás az LC oszcillátorban elsősorban az induktivitás hő, illetve mechanikai jellemzőitől függ. De a kapacitásváltozások is elhangolják az áramkört és természetesen az aktív elem miatt a szűrt, állandó értékű tápfeszültség is fontos.
Az előző képlet lehet jó, de ne felejtsük el a képletben szereplő induktivitások, kapacitások értékeibe beszámítani az aktív elem(ek), visszacsatolások, szórt értékeit is. Ezek elméleti meghatározása nem egyszerű feladat.

"Szerencsére" az FM vevők többségében alkalmaznak AFC áramkört, ami követheti az adó frekvencia elcsúszását, de ez csak nekünk jó, a többi rádióvevő tulajdonosnak kevésbé.
(#) ha1drp válasza PICer hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Idézet:
„Ha az FM adómra balun trafót teszek, akkor a TV-t és rádiót is zavarja?”

Baluntrafót a szimmetrikus antenna és az azt tápláló asszimetrikus koaxkábel között használnak, mert a koax köpenyén állóhullámok keletkeznek, ami zavart okoz más berendezésekben. A te esetedben ezért meglepő, hogy épp akkor keletkezett a zavar, amikor balunt használtál.
Írd meg konkrétan miről van szó, hol a balun, illetve mikor tapasztalható a zavar!
(#) PICer válasza ha1drp hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Az oszcillátorból kimenő antennára forrasztottam rá a balunt úgy ahogy azt az én tanítóm mondotta.
És ilyenkor észrevettem hogy több rekvencián is gyengén vehető a zene amit átjátszok. De mikor nagyobb táp-feszültséget adtam rá (12V) akkor a TV-t is bezavarta.
(#) PICer hozzászólása Jan 8, 2011 /

Újabb kérdés!

Az Uc kiszámolásához fr-en az LC tagok váltakozóáramú ellenállásával számoljak?
Vegyem úgy őket mint 1db ellenállás?
(#) dee válasza ha1drp hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

heló
azt szeretném kérdezni hogy valaki nem tudna összerakni nekem egyet,mert én akárhogy próbálom nem sikerül.

köszi mindenkinek
(#) gg630504 válasza PICer hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

(#) gaben62 válasza PICer hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Stabil tápfeszültség az oszcillátornak, stab.Ic.vel, pl.5V kocka, ha ez nincs akkor zener dióda zy sorozatból.
Nekem sikerült 163MHz-en, és a vezeték nélküli mic. adópanel során is, meg akadályozni az elhangolódást, igaz ez 250MHz-en ketyegett.
Mikor kivittem az utcára, kb.15fokkal volt hidegebb, akkor is csak 50KHz-et ment odébb.
Továbbá fontos az is, az oszci, valamint az utána következő 1-2fokozat ne legyen túl gerjesztve, a tekercsek menetei soha ne legyenek szorosan egymás mellett, mint pl.egy fojtónál.
Ez szintén gerjedéshez, torz modulációhoz vezethet.
Legjobb megoldás az egyes fokozatok un.laza csatolással vannak, összehozva, a kollektorköri tekercsek, ne legyenek túl közel, az oszci élesztése, behangolása után, kapjon árnyékolást, pl. vékony ónozott lemezből, U alakúra felé hajtani, majd panelra ragasztani, esetleg forrasztani.
Ezek alapvető elengedhetetlen, dolgok a stabil működéshez.
A stabilizálandó feszültségnél pl.5V-nál min.6,5V legyen az elem/akku feszültsége, vagyis 25%több legyen, a stab.Ic.típusától függetlenül.
(#) gaben62 válasza PICer hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Elfelejtettél a kimenetre L-C szűrőt pi tagot tenni, ezért a felharmonikusok kijutnak az antennára, ami a közeli tv.ket bezavarja, gondolom főleg a VHF sávban.
A tápfeszültség növelése nem biztos hogy nőveli a hatótávolságot, viszont tutira megnő a zavaró felharmonikusok amplitúdója a kimeneten.
Számolgatás helyett javaslom a műszeres módszert, vagy a már Novák kolléga által használt bevált, olcsó kis tv-s, bemérést.
Ő végighangolta a tv.t VHF-en, majd UHF-en, a bekapcsolt pár méterre lévő sztereó adó mellett, meggyőződve arról, hogy nem zavarja csíkozza az egyes csatornákat.
(#) PICer hozzászólása Jan 12, 2011 /

Köszönöm gaben62-nek is a válaszokat
Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy jár-e valaki mostanában a HAM bazárban? Szükségem lenne 1 alkatrészre ami ott a legolcsóbb és raktáron is van.
(#) gaben62 válasza PICer hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Bármilyen kis teljesítményű, néhány tranzisztoros adót csinálsz, az rf.rész+oszci 5-6V-nál többet ne kapjon.
Kevesebb csalódás fog érni,a zavarások torz moduláció miatt.
Lehet stabil L-C oszcillátort készíteni akár 200MHz-re, is mint bebizonyosodott, és ezáltal stabil adót is.
Csupán gondos tervezés, tapasztalat kérdése az egész.
(#) gg630504 válasza gaben62 hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

A stabil oszcillátor nálam CW, SSB, NBFM üzemmódra _is_ stabil.
WBFM-re, főleg ha a vevő AFC-s, sokkal kisebb stabilitással működhet a kapcsolat.
(#) PICer hozzászólása Jan 20, 2011 /

Hello! Van itt aki Dunakeszi, Göd környékéről be szokott járni vásárolni a HAM bazárba? Ha igen, akkor írjon privátban mert nagy szívességre szeretném kérni.
(#) e-sporadic hozzászólása Jan 27, 2011 /

Sziasztok!

Adott egy 0,4 wattos pira.cz-ről szedett adó.
Megépítettem, müködik...

Sajnos próbanyákon dolgoztam, de egy tömbben forrasztóttam össze az alkatrészeket, és az alkatrészlábak is rövidnek mondhatóak.
Továbbá a 0,5 wattos rész tranzisztor körében a forrasztási pontok köré vaskarikákat ragasztottam, melyeket összekötöttem a földdel, megoldva igy a hidegitést hogy ne gerjedjen semmi. A huzalozást koax kábellel oldottam meg minden helyen, természetesen fémházba van pakolva az egész áramkör.

Mégis az adótól 5 méterre kábé hat helyen megáll a searcher a rádión és az én adásomat veszi.
Fél kilométerről két frekin, kábé azonos térerővel (!) jön az adásom .
Tudnátok valami ötletet adni, hogy lehetne a mellékhullámot valahogy legyűrni illetve hol hibázhattam, attól tartok a szűrőkör nincs jól behagolva, én egy botfülü rádión próbáltam a tuning led alapján max kimenőre csavargatni az adót.
Előre is köszi
(#) szendi001 válasza e-sporadic hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Hello! Fényképezd le légyszíves. Úgy tűnik gerjed, ezért szórt a spektrum. Azt javasolnám, hogy a második verziót kétoldalas nyákra építsd úgy, hogy a teteje full föld. Ha segít szívesen tervezek hozzá egy nyákot, de szükségem volna az eredeti linkre.

Ettől függetlenül korábban(kb. 4 hónapja) tettem fel ebbe fórumba komplett kapcsolási rajzot és nyák tervet, amely nem produkált ilyen jelenségeket. Az a kapcsolás a 91- es HE kapcsolásra épül.

Üdv: Joe
(#) szendi001 válasza PICer hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Picer! Hát esetleg elpostázni eltudnám, de azt ők is meg tudják tenni. Ha még érdekes írj és meglátom mit tehetek. Joe
(#) e-sporadic válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Segítséget köszönöm! Amint tudom felteszem a fényképet!
Következő: »»   65 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem