Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   105 / 143
(#) rajmon.k hozzászólása Dec 29, 2010 /

Rendben, Köszönöm!
(#) titicj hozzászólása Dec 30, 2010 /

én 52*es iroval kezdtem XD
(#) titicj hozzászólása Jan 3, 2011 /

nem lehet egy ledet bekollimálni ugy mint ha lézer lenne?
(#) Collector válasza titicj hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Miért nem inkább a gyertyaláng fényét kollimáljuk be?
(#) yello hozzászólása Jan 3, 2011 /

Hali!
Sikerült bontanom egy dvd íróból egy vörös lézer diódát, be is sikerült üzemelni, 100mA árammal hajtom, ugyan abból a dvd ből bontottam hozzá egy fókusz lencsét is. Beállítottam körül belülre az optikát, így most kb egy pontba világít, de csinálok neki majd egy fix házat is.
Első kérdésem, ebből a 100mA ból lehet tudni mekkora a dióda teljesítménye?, ekkor olyan 2,2v van rajta.
A második pedig, hogy hogyan tudnám kolluminálni, párhuzamosítani a fény sugarat?
üdv!
(#) epyn válasza yello hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Az egyetlen támpont a hozzávetőleges kimenőteljesitmény meghatározásához,a dióda tipusa,ennek hiányában az meghajtó maximális iró sebessége.Ezek nélkül,vagy ezekkel is csak saccolni lehet az optikai mW-ot.Műszerre lenne szükség.
Csak megjegyzem:tipustól függően lehet 50mW de akár 120mW körül is

A sugár kollimálásához jó lesz az irófej legkülső apró lencséje is,de ezt nagyon nagyon közelre kell tenned a diódához,nagyjából 2-2.5mm-re hogy párhuzamos sugarat kapj.Természetesen ezt állithatóra kell megcsinálnod
ha megengeded,
ittképekkel le van irva ezt hogy teheted meg
(#) szlaci001 válasza epyn hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Ahogy epyn kollega is írta a teljesítmény igazából a dióda adatlapja alapján tudod pontosan meghatározni. A kollimálást én is az írók lencséjével szoktam megoldani, a csatolt képen látszik a lencsetartó, amit lehet állítani a dióda "házán". Kétkomponensű ragasztóval szoktam megkenni, beállítani, és hagyni megszáradni a ragasztót. A lencsével óvatosan, mert ha összetapogatod, akkor torzít, szétszórja a sugarat, tisztítani, pedig nagyon macerás!! Bővebben: Link
(#) Eticsiga hozzászólása Jan 4, 2011 /

Hello!
Ha fogok egy DVD írót (mindegy milyet) abból kiveszem a lézerdiódád az használható?
(#) varganorbert hozzászólása Jan 4, 2011 /

Úgy bírom ezt... :bummafejbe:
Nem olvassák vissza a témát inkább megkérdezik a dolgokat ráadásul hülyeségeket... (tudom én is írkáltam egy pár ilyet, de ez már borzasztó)
(#) varganorbert válasza Eticsiga hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Persze, hogy lehet használni!
Csak figyelj arra, hogy a kisebbik dióda az ami neked "kéne". ( "kéne" = nem biztos, hogy sikerül)
Jah, és ne nézz bele még véletlenül se ha beüzemeltetted! Apropó =ÁRAMGENERÁTOR=
(#) varganorbert hozzászólása Jan 4, 2011 /

Bocsi, hogy a harmadik hsz, de elfelejtettem!
Boldog új évet kívánok mindenkinek!
(#) Eticsiga hozzászólása Jan 5, 2011 /

Hali!
bocs, hogy zöldséget kérdeztem.(nem nagyon értek hozzá sőt ) megy működik pirosan világít csak hát... csak szórja a fényt
(#) epyn válasza Eticsiga hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Kollimálás a titok.
Ha nem értesz hozzá,itt sok mindenről olvashatsz,vagy Google
Rengeteg információ,kép,adat,csak keresni kell.
Ajánlatos tájékozódni mielőtt nekiállsz foglalkozni vele,mert személyi sérülés lehet a vége.
(#) DigitalSilence válasza epyn hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Más a kollimálás, és más a fókuszálás. A legkülső lencse, ami a lemez alatt van közvetlenül, nem kollimátor, hanem fókusz lencse. A kollimátorélencsét a lézerdióda után találja.
(#) epyn válasza DigitalSilence hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Ezt nem tudtam.
Lényeg,hogy szüksége lesz egy lencsére,tipikusan a dvd fejből.amivel használhatóvá tudja tenni a lézerfényt.,gondolom párhuzamos sugarat szeretne,ezt pedig jusztirnak,kollimálásnak nevezik.
(#) DigitalSilence válasza epyn hozzászólására (») Jan 6, 2011 / 1

Így van! De ahoz, hogy ezek a párhuzamos sugarak egy pontba világítsanak a kollimált azaz párhuzamosított nyalábokat fókuszálni kell például a legkülső objektívlencsével. A diódából kilépő fény nem körkeresztmetszetű, hanem kosárgörbe alakú, és szór, ezért kollimálják, hogy egyrészt ne legyen veszteség, azaz, ha a kosárgörbe közepébe kört rajzolsz, akkor a körön kívüli terület veszteségként jelentkezik, másrészt ezt megelőzően a gratinglencse(optikai rács) különböző intenzítású nyalábokat hoz létre(hármat, ebből kettő egyforma), és a későbbi útvonal miatt, ami a polarizációs szűrő párhuzamos sugarak kellenek.
Jelen esetben sem a gratingre, sem a polárszűrőre nincs szükség, hiszen nem kellenek a visszatérő sugarak, de ajánlom a kollimátor, és az objektívlencse(fókuszlencse) beépítését. Lehet kísérletezni.
(#) Eticsiga hozzászólása Jan 6, 2011 /

hát ami azt illeti majd esetleg ha jobban megismerem a dolgot akkor fogok ezekkel próbálkozni
(#) szlaci001 válasza Eticsiga hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Ha megnézed pár hsz. feljebb amit írtam, illetve a linkelt képet, akkor látod, hogy nem nagy ördöngősség. De a szemedre vigyázz!!
(#) rajmon.k válasza tillitomi hozzászólására (») Jan 8, 2011 1 /

Üdv!
Lenne pár kérdésem a lézerekkel illetve a DVD-olvasos lézerdiódákkal kapcsolatban!
Melyik dvd olvasóból érdemes kiszedni a diódákat, hogy ha nem akarok sokat költeni és 650nm piros, 300mA-en hajtható lézerre van szükségem?
Ha azt szeretném hogy a lézer ne fókuszálja a fényt egy pontba, de ne változzon a fény minősége a gyengülésen kivül, akkor elég a diódát meghajtani, vagy kell a vezérlés is, gondolom optika nélkül? - Egy lézert szeretnék fókusz nélkül ugy üzemeltetni mint egy ledet.Mi a legegyszerűbb mód a müködtetéséhez hálózatról?
pl: mobiltöltő+ átalakitás ha lehet
És végül, hány fokos szögben, vajon mekkora ereje lehet, úgyértem érdemes e megcsinálni később esetleg zseblámpának?
Előre is Köszönöm!!
(#) zenetom válasza rajmon.k hozzászólására (») Jan 9, 2011 / 1

Hali!
Attól függ mire kell. Minimum 16X íróval érdemes próbálkozni. ÉS igen, megint leírom, lássátok még nem unom: ÁRAMGENERÁTORRAL KELL MEGHAJTANI.
Egyébként nem akarlak megbántani, de MI A MANÓNAK AKARSZ ZSEBLÁMPÁT csinálni belőle?

Többieknek: én még bírom a gyűrődést!
(#) rajmon.k hozzászólása Jan 9, 2011 /

Egyszer gyerekkoromban egy bucsus, lemerült elemes lézerre akadtam aminek hiányzott a feje. Még működött gyengén, a faltól 2 cm távolságra egy 1 cmes kört világitott be és ugyan ugy látszottak benne azok a kis csillámló pontok mint a pont lézerben, csak szórtabban...
Ennyi a sztori, érdekesség képp kipróbálnám, lenne egy ilyenem!
Szóval mire is lesz szükségem a dvd olvason kivül? ha 16x-osat használok, hogy a várt hatást érjem el?
Mondjuk tipusra megnevezve
(#) zenetom hozzászólása Jan 9, 2011 /

Feladtam!
(#) rajmon.k válasza zenetom hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

naa... mostmér?!?!
(#) nikolatesla válasza rajmon.k hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Inkább vegyél 16X-os írót azzal lehet de kolimálni kel fényt és elvileg úgy szór egy olyan 3-4cm-es kört.
[OFF]Előtte olvasd el a topicot mert így sokunknak idegrángatózást okozol.
(#) Collector válasza rajmon.k hozzászólására (») Jan 9, 2011 / 1

Játsszál mással, semmilyen lézer nem való gyerekek kezébe.
Megvan a topik színvonala azért.
(#) kasas válasza rajmon.k hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Azok a csillámló pontok miatt tejesen alkalmatlanok a lézerek polarizált fénye megvilágításra hiába csinánál zseblámpát belőle
(#) klemo86 válasza zenetom hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Jól bírod… Mazochista vagy amúgy?
(#) rajmon.k válasza Collector hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Mindegy... Egyébként honnan tudod, hogy most miért van szükségem egy olyan dologra amit gyerekként megfigyeltem? Lehet teljesen komoly dolog is, nem tudod a háttér sztorit. Nem értek hozzá, ezért nem tudom szakszerüen kifejezn, de ez nem elég ok a sértegetésre.
Egyébként meg, mikor elolvastam...
-Megvan a topik színvonala azért.
ez elég hülyén hangzik
(#) Collector válasza rajmon.k hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Jogsi nélkül is lehet vezetni, vagy hozzáértés nélkül is lehet marógéppel dolgozni, csak nem érdemes.
A lézertől esetleg csak megvakulsz, vagy úgy legyengülnek a szemmozgató izmok, hogy rögtön szemüveggel fogsz csak rendesen látni.
A topik pedig minden információt tartalmaz már 25x, így igazából nincs túl sok haszna.
(#) zenetom válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Néha, egy kicsit. Egyébként ki kéne írni valami nagyon feltűnő akármit, hogy aki nem lézerezett még, az olvassa át a topik pár oldalát.
Következő: »»   105 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem