Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   140 / 782
(#) mrobi válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

A képek tényleg nem a legjobbak.
A sérült alkatrészről tudok. Az a diódahíd amit írtam.
(#) sprofan válasza mrobi hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Le kellene bontanod róla a zsugorcsövet hogy lásd mi van alatta, mert valószínű hogy az inkább egy biztosíték lesz.
Bővebben: Link
(#) flyingdoctor hozzászólása Jan 6, 2011 /

Sziasztok! Lehet, hogy nagyon buta a kérdésem, de nem hagy nyugodni a dolog. Minap kezembe került egy HTC hálózati telefontöltő. Kb. 6*3*1 cm-es nagyságú, magyarul nagyon kicsi. Amit nem értek: hogy lehetséges, hogy ez a kis kütyü egy kicsit sem melegszik töltéskor? Hová lesz a disszipált energia?
Üdv.:
Laci
(#) lorylaci válasza flyingdoctor hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Egy telefontöltő kb 5W-ot ad le. Mivel a hatásfoka nagyon jó (>80%), ezért kevesebb mint 1W-ot kel eldisszipálnia, tehát lényegében nincs jelentős disszipálandó energia.
(#) lorylaci válasza mrobi hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Az csak egy síma miniatűr biztosíték. Nyilván a diódahíd után van a zárlat. Ahogy én sejtem ez egy flyback táp, amit egy kis TO-92 tokú TOPswtch, vagy hasonló IC hajt. Nagy valószínűséggel (90%) az mehetett ki, (a diódahídat is magával rántva). Méricskéld körbe azért a többi tagot, az ic százforintos cucc lehet.
(#) flyingdoctor válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Köszönöm!
(#) mrobi válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Lehet hogy az ic ment ki. Csak sajnos nem találok ilyen ic-t sehol. Ez van ráírva:
6822
042L1
(#) storm válasza mrobi hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Az nem biztositék, sőt nem is induktivitás az egy egyszerű 2W-os ellenállás
(#) saraha válasza mrobi hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Szia.Valószínű,hogy egy smps IC.Ilyen
(#) emmzolee hozzászólása Jan 7, 2011 /

Lenne egy pár kérdésem. Találtam egy nagyon egyszerű tápot a neten, és gondoltam meg építem. (Kapcsi rajz alul.)
A trafóval kapcsolatban lennének kételyeim, hogy milyet használjak. Ez ugye nem rezonáns táp, mert nincs rezonáns kondi a trafó környékén. Milyen csatolás jó ehhez? Szoros? (Elvileg számítógép táp trafót írnak hozzá.)
Miért kötöttek sorba 2 db 220µF-os kondit? Az egy feszültség osztó?
Hány volttal kell ilyenkor számolni a primer tekercs menetszám meghatározásához? 230V X 1.41 / 2 azaz 160V. Rá kell hagyni egy kicsit ha terhelve bezuhan a táp?
(#) Doncso válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Ez érdekes kapcsolás, ha befejezem a mostani projectemet, ráugrok erre, van egy két jobb féle magom. Kisérletezni jó lenne.
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Ez nagyjából ugyanúgy működik mint egy PC táp, azzal a különbséggel hogy nem szabályozott. Teljesítmény is annyi vehető ki belőle amennyit a trafó bír. Minél szorosabb a csatolás, annál terhelhetőbb a táp. Ezért tekerik bele a PC táp trafónál a szekundert a kettéosztott primerbe.
A trafó primer feszültsége 150-155V között van terheletlenül illetve minimális terhelésnél.
(#) Bassmester válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Szerintem nem szerencsés az IR-t ily primitív módon, a főáramkörről táplálni. Elvileg ugye miért is ne lenne jó, de összerakva lehet hogy nem fog menni. Igen az egy osztó (hanyag megoldással) mivel félhídról van szó így csak a fél tápot (a kb 310V felét) kapcsolgatja a trafó primerjére, felváltva a pozitívot és a negatívot (kb 60 kHz-en).
Nem csinálnék ilyet, mert minimális többlet befektetéssel már "rendes" táp is készíthető.
(#) emmzolee válasza Doncso hozzászólására (») Jan 8, 2011 / 1

Itt az eredeti honlap linkje ahol találtam.
Bővebben: Link
Le kell fordítani a guglival.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Ja én is így matekoztam. Kössz.
(#) emmzolee válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Én is gondolkoztam, hogy legalább egy zénert be kellene tenni az ic-hez, hogy ne tudjon nagyon megfutni a fesz. Meg mivel nincs teljesítmény figyelés a tápban, a szekunder oldalra is tennék biztit.
Te hogy oldanád meg az ic táplálását? Nem kell nagyon bonyolítani. Ennek szerintem az az előnye, hogy egyszerű.
(#) Doncso válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Zoli, a PC trafónak van egy segéd tekercse, onnan meg lehetne oldani az IC táplálását, ugyanúgy mint cimó rezonáns tápjában van, ott elég egyszerű a dolog. Mondjuk nem egy bonyolult táp egyik sem.
(#) emmzolee válasza Doncso hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Igazságod van. Tényleg.

Van itthon egy néhány ilyen magom. Bővebben: Link
Az egyik fajta Ae: 111 A másik Ae: 154 Ezekből akarok valamit fabrikálni. Azokon van 2 segédtáp tekercs is. egyet-egyet szétszedtem belőlük, hogy tudjam, hogy mi van rájuk tekerve.
Az Ae: 154-esre 28 menet van tekerve primernek, az szerintem jó is lehet ide, csak a frekit 70-75KHz körül kell tartani. A primer, 2 párhuzamosan tekert 0.55-ös huzalból van. Arról simán le tudnék venni 3-400Wot. Ha az ic is bírja majd. Vezérlőnek vettem IR2155-öt. Annál mennyi lehet a max teljesítmény? Milyen fettel gyakoroljak? IRF840, esetleg IRFP360? Az ic, hogy bírja a kapacitív terhelést?
(#) Bassmester válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Igen, legalább egy zéneres-fetes áteresztő, mint a Cimó féle rezonáns tápban. Ha indítás után a segédtekercsről kapja a tápfeszt, akkor az áteresztő fet sem melegszik.
A nyákon figyelni kell az áramutakra, az IR 2153 szerintem eléggé "hisztis" tud lenni, ha a táp valamiért nem a legjobb.
(#) Gyozo92 hozzászólása Jan 9, 2011 /

Sziasztok!

Találtam itthon pár trafót. Az a problémám, hogy fel szeretném őket használni, mint ferritmag, ehhez viszont le kéne bontanom őket. Letekertem a ferritről a sárga szallagot, és úgye ahogy lenni szokott, a teteje rá van ragasztva. Ezt hogyan lehetne eltávolítani? Valaki próbálkozott már ilyesmivel? Nem akarom eltörni a ferritet.
Köszönöm!
(#) BarnaPili válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Melegítsd át rendesen. Van aki mikróba teszi teszi rövidre zárt tekercsekkel pár másodpercre,van aki főzi vízben.A meleg a megoldás kulcsa.
István
(#) Doncso válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Hát, Zolikám kapcsitápban (meg másban is) szerintem te okosabb vagy mint én, bár így hogy mondod, én bontott PC FET-ekkel kisérleteznék, azt nem sajnálnám ellőni, ment ügybe sajnos nem tudok segíteni, ezt én is csak kisérlet / kérdezés útján tudnám.
(#) Gyozo92 válasza BarnaPili hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Á remek! Köszönöm a kielégítő választ! Felpakolom a konvektorra, ha nem elég neki, akkor megmikrózom
(#) emmzolee válasza Doncso hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

A pc tápokban (legalábbis amik itthon vannak) mindben nagyfesz tranyók vannak. 500V 50W 8A. Az IR2155 meg fethez van kitalálva.
(#) emmzolee válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Elvileg az ic-nek 25mA-es aránylag stabil táp kell. ezt szerintem meg lehet jól oldani. Viszont a fetes segédtápal bonyolódik a dolog. Akkor a segédtápban annyi alkatrész lesz, mint az egész tápban. Tervezek majd neki egy nyákot, és meglátjuk. Az áramutak nem hosszúak, viszont valaki írta, hogy a dead time eléggé hosszú. össze akadni biztos nem fog.
(#) cimopata hozzászólása Jan 9, 2011 /

Üdv!

Van itt valakinek tapasztalata, hogy torroid magot hogyan lehet szépen kettévágni?
Vagy valahogyan kettétörni?
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

IRF740-el vagy 840-el kísérletezz, ha 400W-nál több kell akkor IRFP.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

ok
(#) Ge Lee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 9, 2011 / 1

Pici tormás üveg (kb. 2dl.), bele a trafó, felöntöd nitrohigítóval és lezárod. Kell neki jónéhány nap esetleg hét, de utána simán szétjön.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Hát ezt próbáltam és nem jött be. Nekem a főzés volt a nyerő. Így is mindig van egy pár ami belehal.
Következő: »»   140 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem