Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   208 / 489
(#) Hp41C válasza kly hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Szia!

Mi is itt akadtunk el: A sok beállítási adatot, az idő szinkronizálását forgó rotor mellett kellene megoldani. A rotor felé történő adattovábbításra kiválóan lehet használni a forgótrafót. Valamilyen egyszerű, hatékony megoldás kellene a vissza irányra is, ha nem csak a vizuális elenőrzést szeretnénk használni.

Az átviendő információk:
- Dátum, idő, szinkronizáció,
- Ébresztési adatok,
- Megjelenítés beállítása,
- Szöveges üzenetek,
- Ábrák, animációk letöltése,
stb.

Amit visszafelé is jó lenne áthozni:
- Aktuális beállítások,
- Aktuális állapot (diagnosztika),
- Szövegek (amiket pl. a menürendszerrel módosítottak),
stb.
(#) kly válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
szia

én nem akadtam el , ha kell a kétirányú kapcsolat rádugom az IR transceiver 115 Kbit forgó rotor mellett is SUART2-n.oda vissza! igaz nem messziről ahhoz buetooth kell már.
A fejlesztés nem állhat meg ,ha lesz 2.0 azon alapból rajta lesz.


Small package (H x L x W in mm): 1.9 x 3 x 6

Bővebben: Link
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
szia

sikerült valamit elérned?
(#) janocsi válasza kly hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Szia!
Először összedobtam csak térbeli kötésekkel én is, úgy egyáltalán nem ment. Most egy nyákot terveztem a főáramkörhöz, remélem azzal el fog majd indulni. Van egy kis gondom amiatt, hogy azok a 6.8nF-ok nem biztos értékmegadással lehetnek(?) Ott ki kell majd próbálnom 6.8pF-okkal is. Az antenna méreteiből ítélve, (félhullámú kör), legalább 1GHz körül kellene működni a szerkezetnek.
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
mennek ezek a fet-ek 1 gigán? nem hinném,megnézem.


rise time 60ns ,16MHz
(#) janocsi válasza kly hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Szia!
Ez valóban komolyabb probléma lehet, de valamilyen módon mégis ilyen magas frekin sugározhat a félhullámú körantenna. Persze, ellentmond ennek az is, hogy az induktivitással párhuzamos kondenzátorok tagjai (7-8db 6.8nF), összeadva is igencsak alacsonyabb frekvenciára hangolják az egész rezgőkört. Ha már működne, akkor csak kifog derülni, milyen frekvencián dogozik. Hamarosan összeáll az áramkör, aztán meglátjuk mi ebben a turpisság. (Most szereztem nagyobb torroid magokat, készen is vannak már a 100uH-is fojtók. /31x19x10mm.)
(#) zamatőr válasza kly hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
hali
ahogy látom van/volt TDA 5143-mas ic-d.
Ha van még akkor érdekelne ha nem kell a Patexati-nak
(#) zamatőr hozzászólása Jan 10, 2011 /
 
Hali
végre már elkészült a saját prop óra igaz kicsit régi verzió már de már egész jol működik
16F628 as piccel V2,23 as progival
analog base eredeti terv 5mm es ledre készült kész is volt de segédmotor kellet hozzá szol visszakerült az asztalra
(#) kly válasza zamatőr hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
szia

sajnos erről lekéstél ma adtam fel a postán az utolsó kettőt ,
azért kotorászok kicsit hátha akad még egy.
(#) patexati hozzászólása Jan 10, 2011 /
 
Sziasztok! Elindult a bázis..Működik rendesen az RTC idómizériát kivéve..Most bluetooth kártya van bent azzal állítgattam be a belsőségeket. Egy darab nyákból egy árnyékolót készítettem a tekercs alá egyből elindult Atomstabil a kapcsolat soha nem szakad meg.. Ha teljesen kész lesz teszek fel képet róla..
(#) janocsi válasza kly hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szia!
Most eddig jutottam, de annyira kiváncsi vagyok én is a működésére, hogy megyek két FET-et venni ismét. (Úgy néz ki, ahogy átgondoltam ezt a rezgőkörös mizériát, néhányszot 10KHz lesz az üzemi frekvenciája a szerkezetnek. A hangolását majd a kondik darabszámával lehet beállítani.)

Nyak_1.jpg
    
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szia! 10Khz-en nem fog fütyülni a szerkezet??
(#) kly válasza patexati hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
szia

néhányszor 10khz azt írta , egyébként jól néz ki a cucc
(#) janocsi válasza kly hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szia!
Elkészült az adó része, de megint pont most kell abbahagynom. Hamarosan visszajövök és folytatom a vevőegységgel. (12V-on 600mA-ert vesz fel!) Ime néhány felvétel a Wireless enegiaátviteli részegységéről.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szép munka Kíváncsian várom az eredményt..
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Sziasztok!

Lehet nagyobb elektromos térerővel játszani, de figyelembe kell venni azt, hogy ebben a térben egy kis energiával, kis jelszintekkel dolgozó áramkört szeretnénk üzemeltetni. A kapcsolásban számtalan helyen használunk nagyobb impedanciás vezetékeket (pl. I2C busz, TSOPxx kimenete, MCLR, kvarcoszcillátorok, stb.). Ráadásul az áramkör síkja merőleges lesz a mágneses erővonalakra, így minden az áramkörön létrejövő hurokban is zavarfeszültség for indukálódni. A zavarok a tér terelésével (ferromágneses anyagokkal a két tekercs köré "összesűríteni"), a létrejövő hurkok területének csökkentésével, többrétegű huzalozással (kívül két föld réteg - drága, nehézkes a bemérés, az SMD elemek beépítése) lehet. Azonban a zavarfeszültségek (főleg az alacsony jelszittel működő részekben) jelentősek lehetnek. Az ekkora teljesítmény átvitelére a légmagos megoldás nem lesz jó, a rotor kontrollerét és más áramköreit zavarni fogja, esetleg tönkre is teheti...
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Sziasztok!
Aggodalomra semmi ok, valóban működik a szerkezet. Most méricskéltem, de ezt nagyon nehéz frekvenciamérővei mérni, ugrál állandóan a kijelzett érték. Kb. 55KHz-en rezeg. Még nem tudom mire lenne ez jó, lehetséges, hogy egy iskolának ajándékozom majd demonstrációs célokra. 12.6V/0.6A a felvett teljesítmény. (Ha közelebb rakom a vevőt, azonnal kiég ez a zsebizzó.) Azt mondják itt mellettem, ez úgy néz ki, mit egy "vasmagos" traktor... Ime az eredmény.
(#) kly válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
szia

azért a helyzet ennyire nem borús mint ahogy lefestetted szerintem, rengeteg ezeknél sokkal nagyobb teljesítményű rádiótechnikai berendezés üzemel mindenfelé és tele vannak érzékeny vevőáramkörökkel is sokszor, azok sem égnek meg. persze hidegíteni kell.
pl. mobiltelefon kisugárzott teljesítmény 4W tedd akármi mellé max hallhatod egy hangszórón hogy ketyeg de nem süt meg semmit és nem tesz semmilyen kár.
próbáltam működő RAM mellé is tenni , hatástalan rá.
A jelenlegi négyszögjellel hajtott légmagos megoldás is épp ennyire , ha nem jobban zavar mindent ami körülötte van.

meg kell ezt is próbálni.
én 27 Mhz 4W adóval kipróbáltam kb 1,3 W ot tudtam átvinni mivel kicsi volt az adó de nem zavart semmit ,működött az óra pedig nem volt árnyékolva semmit.
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
gratula.
szerintem ez lesz a megoldás amire vártunk.

probáld ki hogy kisebb körantennát teszel rá 6-8 cm átmérőben pl. 2 menet ,hogy akkor is megy e? mert így túl nagy a mérete. esetleg nyák is lehetne az antenna?

nagyon ügyes
(#) janocsi válasza kly hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szia!
Természetesen ki fogom próbálni ahogy mondod, de először biztosra akartam menni. Most 180mm a tekercsek átmérője, ez valóban túl nagy. Szerintem is fog működni jóval kisebb tekercsátmérőkkel is az átvitel. Az adó tekercs rögzítése már eleve úgy van megoldva, hogy cserélhető legyen.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Ez igen! Átmegy rendesen.. Viszont ez mennyire egészséges dolog ha napi tubb órát üzemel a közelünkben?? Ennek utána kéne nézni mert nem játék!
(#) kly válasza patexati hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
itt nincs teljesítmény ! 12.6V/0.6A

csodák nincsenek 5-6 watt ,ettől nem lesz bajod.
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
azt azért nem értem miért nem indult el elsőre se neked se nekem összedrótozva. csak úgy szívta az AMPER-t most meg szinte semmi. érdekes
(#) janocsi válasza kly hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szia!
Amikor a "térbeli" összeállítás nekem sem indult el, már majdnem feladtam. Ekkor újra átnéztem az ezzel kapcsolatos dokumentációt és elhatároztam, megcsinálom úgy, ahogy le van írva. Az igaz, hogy közben elvérzett több IRFxx is, de lehetett kapni. Ezt a mostani teljesítményfelvételt én sen igazán értem, jóval többre számítottam. (Talán a jóminőségű ferrit torroidok miatt is lehetséges.)
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
nekem STP60N05 -öt küldött párat másvilágra.
még jó hogy marékszámra van belőle.
(#) janocsi válasza kly hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szia!
Megvizsgáltam 65mm-es átmérőben 2menetes tekercsekkel, megy. Észrevétel: A bemenő teljesítmény maradt 12.6V/0.6A, az adó oldalon a vékonyabb (átmérő 1.5mm réz), melegedett rendesen, Ezt célszerű majd legalább 3mm átmérőjű huzalból tekerni, vagy nagyobb keresztmetszetű nyákprofillal elkészíteni. Úgy néz ki még kisebb átmérővel is elég jól menne. A vevő "behangolását" próbáltam egy kondezátorral ilusztrálni, párhuzamosan kapcsolgatva a 22nF-hoz egy 11nF-ot. Ez látható a kis videófelvételen.
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
nagyon jól néz ki , ebből simán lehet valami
az a kérdés hogy ha 1db kondira cseréled a kondisort mi történik? vagy kicsikre (mm nem farad).az a gyanúm ezért nem ment nekünk elsőre.
video szerint nem is annyira számit a kondi, azt gondoltam volna 22nF tól annyira elmegy a freki ,hogy nem is fog világítani, valószínűleg a Q-ja elég rossz a rezgőkörnek de ez most jó nekünk
tegyél rá egyenirányítót hogy DC-be is tudja e ugyanezt hozni.

esetleg jó lenne a tekercsel hangolni nem a kondival akkor nem kéne ilyen sok.

csinálok én is egy ugyanilyet kisérletezni.
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
fetekre kell hűtés?
melegszik valami? kell 1W ellenállat,

azért kérdezem mert picibe is meg akarom megcsinálni
(#) janocsi válasza kly hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szia!
Kell hűteni a feteket, de nem ekkora felülettel, egyébként melegszenek rendesen. Kell az 1W-os 100 Ohm, és a nagyon jó torroid fojtóknak. a ferrit méreteit lehet hogy már leírtam, de azért mégegyszer. 31mm külső átmérő, 19mm belső átmérő, 10mm széles "fekete" gyűrű. 13 menet 105uH, 1.2mm CuZ huzalból. A kísérleti nyák mérete nem olyan nagy, 70mm x 120mm-es. A kondik, 7x5.6nF/63V-os kivitelben. Ez lehetne nagyobb feszültségű is. Enyhén ezek is melegednek. Még annyit, sárga hasonló méretű torroidokkal is ki fogom majd próbálni, azokra 35menet kell 100uH-hez.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szia!
Szöget ütött a felemben, picibe is tényleg meg lehetne építeni. Kisebb 100uH-is 1A-es induktivitásokkal, hiszen nincs olyan nagy áranfelvétel itt. A fetekre csak minimális méretű hűtőt, nehogy megszaladjanak. Az egészet néhány négyzetcentiméteres méretben össze tudnánk hozni. Szerintem egy kapacitással is működésbe lehetne hozni, azt is ki szeretném még próbálni. Most árnyékolással is megnéztem, lehet teljesen lezárni az átvitelt egy fémlappal, (nyák is jó). Mögötte is le lehet árnyékolni, onnam már semmi nem mehetne tovább.
- Beraktam egy Graetz hídat, de ez nem nagyon szereti ezt a nagyfrekis egyenirányítást. Ha ráteszek egy 100µF-os elkót. kialszik rögtön az izzó, ami egyébként is csak félerővel világit. Gyorsabb diódák kellenek ide, valószínű. Most a felvett áram 0.8A-re növekedett ebben a közelségben!
Következő: »»   208 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem