Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők

Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   81 / 137
(#) lamalas válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 8, 2011 1 /

Idézet:
„Nekem 18mV van ... Csak kíváncsi voltam hogy esetleg lehet e ezt növelni úgy,hogy az erősítő szépen szóljon és sokáig...”

A 18mV-ot gondolom a 0.33ohmos ellenallasokon merted. Ha igy van, ez kb. 54mA nyugalmi aramot jelent a vegtranzisztorokon. Ezt nyugodtan lehet emelni csak nincs sok ertelme mert feleslegesen fog az erosito energiat felvenni a halozatbol amit hove alakit es neked nincs hasznod belole.
(#) rolitechno válasza hapro hozzászólására (») Jan 8, 2011 1 /

Persze tudom, én az esztétikájára utaltam. Az viszont nem lehet olyan mint a gyári normál körülmények közt,de attól még ugyan úgy működik...
(#) rolitechno válasza lamalas hozzászólására (») Jan 8, 2011 1 /

Valaki a múltkor említette hogy ha bizonyos mértékig növeljük a nyugalmi áramot,akkor a torzítás határa is eltolódik. Ezek szerint a B5 nek kb 20mV a max amit érdemes beállítani
(#) hapro válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Miért is nem lehet a házilag épített esztétikája olyan mint egy gyárié? Lehet olyan, és még olyanabb is !
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Egy szintig igen, ameddig az elérhető gépparkod ér.

A saját gyártmánynak a külső szépségén kívül eszmei értéke is van. De akkor is ránézésre megállapítható hogy melyik a gyári. Attól még nem jobb csak mondjuk precízebb...
(#) hapro válasza szamóca hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Persze nem az igényeidnek megfelelő kivitelekre gondoltam most , hanem a canampról szólt a beszélgetés, azt meg ahogy volt oktatóm mondá': "egy szekercével különbet farag".
A canamp belvilágát nem nehéz házilag is olyanra építeni amilyen az, és külsőleg is lehet minimum olyat is.
Vagy kell ismerni a Cirok Lacit és máris van gépparkod, meg tudsz "házilag" is csinálni bármit.

Mi a panelról (nyákról)beszéltünk nem az egész belvilágról. De úgy tűnik mindent meg lehet csinálni otthon szerszámokkal mint a gyárban...ezek szerint 1 ébként ez már nem A osztály téma megint...(nemtudom mennyire számít)
(#) Srajmund válasza Srajmund hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Ígértem korábban, hogyha elkészülök a DoZ-al, akkor beszámolok hogy milyen a két "Class A" egymás ellen. (Hiraga 8W, vs DoZ)
Tegnap éjjel összeálltak a DoZ panelek, és ma kb. másfél órája hallgatom a Doz-t.
Ennek sem rossz a hangja, kifejezetten tetszik. Személy szerint a Hiragát egy kicsit dinamikusabbnak, és teltebb hangúnak tartom, és magas hangokat tekintve szerintem "csilingelőbb".
A Doz fórumban írták, hogy a kimenő csatoló kondit MKT, van MKP-re érdemes cserélni, azt még kipróbálom.
Bár a Hiragába nem tettem semmi speckó elemet...
Egyenlőre ennyi.
Képeket tettem fel a Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő 48.-ik oldal.
(linket beilleszteni nem tudtam.....)
(#) CIROKL válasza Srajmund hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

ITT
(#) David.zsombor válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Aotoroute lesz szerintem
(#) rolitechno válasza Srajmund hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Mind kettőt MJL el éítetted vagy csak a Hiragát? Vagy egyiket sem...mert lehet hogy az az oka a csilingelősebb hangoknak csak azért mert én 3 között..DOZ JLH és Hiraga gondolkozok és kéne 1 kis info
(#) Abukodonozo válasza David.zsombor hozzászólására (») Jan 9, 2011 / 1

Kinek a pap, kinek a paplan, papné... Te tudod. :vigyor5:
(#) Srajmund válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Korábban írtam a Hiragaával kapcsolatban hogy első nekifutásra, TIP2955-TIP3055-ek voltak benne, amiket kicseréltem MJL21193-MJL21194 párosrsa. A csere drasztikus javulást produkált. Akkor azt írtam, hogy erősebbek lettek a mélyek, és a magasai csilingelőek..... (A-osztályú erősítők topik 76.oldal)
A Doz-ba 2N3055-ök vannak. A Doz fórumon írták, hogy kipróbálták más végranzisztorral is, de számottevőn nem javított a hangzásán, a csatolókondival viszont érdemes lenne foglalkozni.
És a DoZ az FŰT (nagyon) úgyhogy értem miért is a TO-3 tokozás az amire Rod Elliott ajánlásában is ráakadtam. Egyenlőre még csak keresgélem, hogy mi is az az MKT, vagy MKP típusú kondi, hol lehet megvenni, és mennyibe is kerül... Szóval egyenlőre Alkotó kolléga által tervezett panelen, és alkatrészekkel szól.
Az általad felsorolt hármasból kettővel kapcsolatban tudok nyilatkozni:
- Szerintem a Hiraga hajszálnyival szebben szól mint a DoZ.
- A Hiraga (8W) nem annyira kényes a hűtésre, viszont a táppanel drágább.
- A DoZ tápja eléggé egyszerűen, és olcsón megúszható, viszont a hűtés, és a lemezmunka odafigyelést (pénzt), és nem kevés szívást jelent. Gondolok a szigetelésre, stb. a TO-3 miatt.
Személyesen nem bántam meg a sorrendet, vagyis hogy a Hiragával kezdtem....
(#) paszulycsi válasza Srajmund hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Szia!
Gratula a Hiragádhoz, nagyon szép lett!
Én éppen a saját Hiragám élesztésénél járok, és nagyon hasonló a problémám a tiedhez, ami volt anno. Te mekkora ellenállást cseréltél 47 Ohmra a 470-es helipoti előtt? Az 1 k-sat?
(#) rolitechno válasza Srajmund hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Az MJL ek viszik mostanság a prímet ezt már hallottam többször is és megértem ha a Hiragát szebbnek hallod
Viszont a Doz valamiért vonzó .Talán jobban tetszik a kapcsolása és amúgy is szeretek az MKP választással bajlódni...bár szerintem egy WIMA MKP10 nél jobbat,már úgysem hall meg az ember ,de ugye a jobb az jobb...
(#) hugi00 válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Nekem azert esett a hiragara a valasztasom mert nincs kondi.
(#) Srajmund válasza paszulycsi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Szia, köszi a dicséretet.
Igen az 1k-s volt, amit cserélnem kellet, bár érdekes módon nem mindegyiket.
Ez gondolom az alkatrészek gyártásából adódó szórás miatt lehet.
Érdekes, hogy az MJL-ek viszont párba válogatva érkeztek hozzám, és csak a TIP-eket kiforrasztottam, az MJL-eket be, és láss csodát maradt a 0,7A áramfelvétel... Nem kellett semmit utánállítani.
Azok a kék álló helipotok viszont érzékenyek a túlcsavarásra, erre vigyázz, mert amikor már kattan egy kicsit az nem szerencsés.
(#) Srajmund válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Első nekifutásra én is azért kezdtem a Hiragával, mert ugye a kondi, vagy tekercs azok mint fázistoló elemek torzíthatnak a hangképen. A Hiragában a jel útjában csak ellenállások, meg a tranzisztorok vannak, és mivel az első erősítőmnek fogtam neki a Hiragával gondoltam kellően egyszerű a kapcsolástechnikája, és sok hibázási lehetőség sincs. Ennek ellenére azért volt egy 5W-os ellenállás ami gyárilag volt szakad. 5-6 óra szopatást okozva ezzel.....
Az 1k ellenállások közül egyet kellet lecseréljek 47R-ra, meg egy helipotit addig csavargattam amíg megadta magát.
Ezeket leszámítva eléggé egyszerűen összeállt.
A DoZ az már más tészta. Az a bizonyos "L" lemez kialakítása a TO-3-as tokohoz nem éppen leányálom, és ott van még a szigetelés problematikája is. (egy 2N3055-eltávozott gyorsan, mert nem sikerült megfelelően szigetelnem) Szóval a kiegészítő "szakipari" dolgok voltak lényegesen több idő. Azóta felváltva hallagtom őket (egyik nap Hiraga, másik nap DoZ). Továbbra is a Hiraga dinamikusabb, teletebb, és (valószínű) az MJL-ek miatt csilingelőbb a magasokban.
A Hiraga felé dől el nálam a mérleg képzeletbeli nyelve a melyik szól szebben kérdésben.
Hátra van még a DoZ dobozolása, de azt írtam is a DoZ topikba, hogy amit annak kitaláltam még pénzt kell gyűjtenem rá, ha megvagyok vele teszek fel képeket.
Most akadtam rá a ZEN kapcsolásra, megépítem azt is. Aztán akkor a 3-as fogat megküzd....
Természetesen beszámolok arról is majd.
(#) meszi válasza Srajmund hozzászólására (») Jan 11, 2011 1 /

Honnan lehet venni párba válogatott MJL-t?
(#) CIROKL válasza meszi hozzászólására (») Jan 11, 2011 1 /

Szinte sehonnan , veszel egy kosárral és válogatsz magadnak hasonlókat .
(#) Srajmund válasza meszi hozzászólására (») Jan 11, 2011 1 /

Én az AudioDIY oldalon találtam egy srácot aki árult MJL-eket, tőle vettem. Ha jól emlékszek akkor Székesfehérvári az illető, és nagyon készséges, és pontos, volt na meg persze nem drága.
Ha érdekel konkértan akkor előkeresem neked az elérhetőségeit.
(#) meszi válasza Srajmund hozzászólására (») Jan 11, 2011 1 /

Köszönöm, ha tudod keresd elő és küld el.
(#) meszi válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Én azt az infót hallottam, hogy nem könnyű párokat találni MJL-éknél. Az NPN és PNP között nagy a különbség. Még 50-100db között sincs nagyon pár, amely meg már egy vagyonba kerülne a válogatás miatt.
(#) rolitechno válasza Srajmund hozzászólására (») Jan 11, 2011 1 /

Érdekes módon nekem is párban küldték a HQ ból...direkt vagy véletlen nem tudom. Egy kérdés ami még mondjuk A class ba tartozik...Sok különbség van a Hiraga és a B5 között mint hangerőre és minőségre nézve
(#) CIROKL válasza meszi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Ezt szándékoztam sugallni , csak rövidebben és tömörebben !
Roli ! Párban küldték hisz természetes , NPN és PNP de ez nem jelenti hogy neked csak is neked válogatták őket bétára , ott az üzletben erre nincs lehetőség elhiheted nekem /már jártam ott sőtt mi több majdnem mindent onnan vásárolok amit csak lehet .
A hiraga és aB5-ös kérdésed meg abszolút nem jó , ezeket nem lehet egy kalap alá venni ezt is elhiheted nekem és akkor megint mondhatod hogy csak belekötök mindenbe , erről szó sem nincs csak a tényeket írom le . Egyébként meg ennek a témának van saját topikja és a kérdésed ott lehet hangoztatni.
Bővebben: Link
(#) Srajmund válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Egyetértek.
Bár nekem, sikerült párokat vennem, de csak miután már a korábban vásárolt TIP-es verzió feléledt (azok nem voltak párok). Egyébként ha Hapro kolléga által publikált panelt építitek, az kiegészíthető a két helipotival, és akkor megoldódik a párok-nem párok kérdése.....
(#) rolitechno válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 11, 2011 1 /

Nem,én nem értek félre semmit és megértem amit mondasz Amúgy arra gondoltam,hogy az MJL eken a gyártási időt jelző számok alapján egy időben készültek és állítólag azoknak a bétája hasonló. Megmérve is nagyjából úgytűnt...Az erősítő összehasonlítással viszont nem teljesen vagyok kibékülve,mert ha a csövest össze lehet a félvezetőssel,akkor ezeket mért nem.Nem értem egyenlőre ,de majd megértem
(#) rolitechno hozzászólása Jan 11, 2011 1 /

Ha egy élő hangszert hallgatok,majd rögzítek egy hiper super studio elektronikára és visszajátszom egy 6millás valamin Pl:egy A class ba,akkor azt sincs értelme összehasonlítani ? Eszemben sincs belekötni ne érts félre Laci,de nem értem a dolgot...
(#) CIROKL válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

A sorok mellett olvasol ! Azt mondtam ez a topik nem erre való hogy bármit is össze hasonlítsuk azért linkeltem a másikat és a topik cime ne zavarjon ott kell össze hasonlítani bármit is nem itt és nem máshol !
Következő: »»   81 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem