Fórum témák
» Több friss téma |
Az energia takarékos áramkörök MOSFET alapúak. Így ezen áramkörök között célszerű körülnézni. Ha csak 3 LED egymástól független villogtatása a cél, akkor akár Bővebben: Link 40106. - ból is megépítheted. Bővebben: Link ASM 40106 egy kapuja. 3 kapuból oszcillátor készítesz, 3 kapuval meg az oszcillátorok jelét illeszted a LED-ek számára...
[off] S a 40106-os is beszerezhető SMD tokozással, Bővebben: Link, ha az áramkör mérete is számít...
Köszi, Jani. Esetleg van kapcs rajzod, mert áramkör tervezéshez nem igazán értek, sem ehhez az ic-hez és a neten inkább sound-effektet találok ezzel az icvel.
És a LED-et meghajtja szimplán a lába, nem kell illesztő tranzisztor? Kösszenet
Hello!
Először azt kellene eldöntened, - Mekkora a tápfeszültséged és milyen színű/típusú a LED? - Hogyan akarod villogtatni a Led-eket, felváltva a 2*3-at? - Mekkora lesz a Led árama? Mert a CMOS IC-nek kicsi a fogyasztása, de nem az, hanem a Ledek árama fogja meghatározni a fogyasztást. -A Led fogyasztását, nem az fogja meghatározni, hogy SMD vagy sem, hanem, hogy milyen típusból, mekkora fényerőt szeretnél kihozni. - Nem mellékes, hogy a jel kitöltési tényezője mekkora. Mert ha felváltva akarsz kettőt villogtatni, akkor olyan, mint ha egy folyamatosan égne. De ha másodpercenként villantod fel, de csak egytized másodpercre, akkor a fogyasztás, a tizedére esik le. Persze szemre a fényerő is csökkenni fog. Ezek után lehet ajánlani kapcsolást, vagy bármit. Amúgy mire jó, a 20Hz-es villogás? Mert a szem alig tudja követni. Lehet egyszerűbb lenne megmondani, mihez, vagy milyen célból készül ez a valami, mint titokzatoskodni, és ebből kitalálni, mire is lehet szükséged.. üdv! proli007
Valóban többet tudnánk segíteni ha a valódi problémát írnád le, és - vagy a kapcsolás paramétereit pontosítanád. LED-ellek kapcsolatban. Vannak már nagy és extra nagy fényerejű típusok is. Ezek ugyanakkora áram mellet nagyságrendekkel több fényt adnak. ( Vagy ugyanakkora fényáramhoz lényegesen kevesebb áramot igényelnek. ) Így is lehet energiát megspórolni... Vagy a LED impulzusos meghajtásával. ( A kerékpár LED-es villogói is rövid nagyáramú impulzusokkal éri el a kis fogyasztást és a nagy fényerőérzet. )
Hali.
Oks. Szóval csak normál led-eket szeretnék, és csak a bicajra kell esténként. Tulajdonképp a 20Hz csak tipp volt, lehet h 10, vagy 5 jobb lesz.. 4 vagy 6 led-re gondoltam, és csak azért smd, mert az kisebb, kevésbé sérülékeny, stb. A lényeg, h láttam olyan led-es lámpát, ami 1,5V-os akksiról ment, de valami öngerjeszrő áramköre volt; felpörgött a feszültség. Ez a kerti lámpákban van. Eszembe jutott, h a led fogja meghatározni a "valódi" áramfelvételt, de pl a tranzisztoros megoldásnál azért sztem már nem elhanyagolható a többi alkatrész fogyasztása sem..
Amennyiben lehetne itthon is kapni akkor jó alternatíva lehetne ez az LT1618-as kapcsolás.
S az LT1618-es adatlapjában is van pár jó példa [off] ( Klikk Download LT1618 datasheet. )
Sziasztok!
Összeraktam a segédprogramok közt lévő 555ös astabilt, viszont akadt vele egy kis problémám, aminek nem jövök rá a nyitjára. A problémám, hogy nem villog, hanem folyamatosan világít a led, amit rákötöttem. A hibakeresés közben végignéztem már párszor a nyákot, nem láttam rajta hibát, kicseréltem az alkatrészeket, hibát eközben se láttam. Kérdésem, hogy vajon melyik lábak lehetnek összekötve (amiknek nem kellene), vagy melyik alkatrész okozhatja ezt? R1 1k, R2 100k, C 10uF, így elvileg 2-3 kellenne villannia másodpercenként... Fényképes hibakeresés nem hiszem, hogy működne, mivel SMD és így a vezetősávok egy része az 555 alatt megy el, amit nem tudok úgy lefényképezni, hogy látszódjon is...
Mivel nem válaszolt senki, hogy miket nézzek meg, így elkezdtem elölről az egészet (kezdve az 555 adatlapjának olvasgatásával), és sikerült rájönnöm mit rontottam el...
Sajnos elnéztem a lábkiosztást, ezért eleve nem működhetett a kapcsolásom. Viszont le merem fogadni, hogy ha most már jól rajzolom fel a nyákot, akkor jó lesz Tanulság: még ha biztos is vagy a lábkiosztásban, akkor sem árt megnézni az adatlapot...
Egy elvi rajz ( vagy link a rajzra ) és a nyákterv nagyban megkönnyítette volna a hibakeresést. Több szem csak többet lát. S jó, hogy volt türelmed végignézni az adatlapot és a kész kapcsolást. Így a hiba megtalálása is biztos nagyobb sikerélmény lehetett.
Igazából a nyáknak nem volt terve, csak úgy felrajzoltam a rézre Ilyen kicsi dologhoz nem akartam szórakozni a vasalgatással... (SMD alkatrészekből van megoldva a leden és egy kondin kívül minden) Persze legközelebb majd lefényképezem mielőtt nekiállok ráforrasztani bármit is, de eszembe nem jutott volna, hogy ilyen banális dolgot szúrhatok el
Sziasztok!
Én megcsináltam kondenzátoros módón az Astabil multivibrátoromat Előnye hogy egyszerű a megépítése 20 perc az egész a kondik értékének változtatásával változtatni lehet a villogás sebességét!! Ha van valami kérdés nyugodtan írhatok!
A "drótozás" helyett mikor készítesz neki egy rendes nyákot? :wink:
Elég egyszer feltölteni a képeket és egyéb fájlokat! Utána annyiszor -> link <-elsz rájuk ahányszor csak szeretnél. :nezze:
Köszi am tudod még suliba járok de majd máskor nyákos lesz!
Amúgy még nincs bedobozolva úgy szebb lesz plexiböl lesz megcsinálva!
Amúgy lenne egy kérdésem át szeretném alakítani az előbb írt két Ledes villogómat eredetileg 2db 3mm es zöld ledből van megcsinálva szeretném ha két víztiszta kék Ledből állna . jóval nagyobb veszültség kell neki hogy felgyuladjon ha leszedném a 2db 10k ellenálást vagy a 150 Ohm os ellenást felé csökenteném segítene-e nekem?
Csak elhatározás kérdése és a nyák is gyorsan meg lesz! :yes:
9V-ról 150 ohm -os előtéttel!? Közel 50mA LED-áram! Jól bírják a LED-jeid ,vagy már megmerült a 9V-os elemed... A bázisellenállásokra meg szükség van. Nem érdemes őket kiszedni.
bocs igen amúgy olyan 5v körül lehet az elembe lévő szufla akkor te aszt mondod nem érdemes kiszedni inkább lecserélni..
ja Ok! Ha kisebb a tápfeszültség és nagyobb a LED üzemi feszültsége akkor valóban kisebb ellenállás fog kelleni. A LED típusa vagy az adatlapja sokat segítene a méretezésben. De ha az nincs akkor neked kell kimérni a LED paraméterét. Ismeretlen LED-et MAX 20mA-val De inkább kisebb árammal próbáld és mérd meg a nyitófeszültségét is. Így pontosan meglehet határozni az áramkorlátozó ellenállás értékét a tápfeszültség ismeretében az R = ( UT - Uled ) / Iled, képlettel.
PL: Ha a tápfeszültség 5V, a LED nyitófeszültsége 3.6V és a LED üzemi árama 20mA akkor 70 ohm -os ellenállás kellene. Így a 150 ohm -os ellenállás 5V-on csak KB 10mA-ra állítja be a LED áramát. Ha lehet akkor mindég a névleges tápfeszültségre méretezd az áramkorlátozó ellenállást! S NE a pillanatnyilag mérhető (táp-)feszültségre.
Köszi Tökéletesen működik még feltuningoltam egy 220 µF kondival így még jobb
Sziasztok !
Van egy két ledes villogóm minden szuper csak aszt szeretném hogy több ledd villogjon rajta mármint úgy hogy példál 5-5 led felváltva ezt akarom úgy megcsinálni hogy eredetileg 4,5V működik de 12V táprol akarom működtetni mellete ugye van még 2db 10k-s ellenálás+2db 150 ohm os ellenálás. Kérdés működik ha 12v megy tudom a kondi ami van benne bírni fogja mert 50V tűrés határ van.
Több sorba kapcsolt LED esetél használhatod _EZT_ a segédprogramot.
( Soros, párhuzamos, vegyes kapcsolás... ) Az 50V-os kondik jók lesznek. S a tápfeszültség emelésével a kapcsolás frekvenciája kis mértékben változni fog. De ez rendszerint nem szokott gondot okozni.
Kész lett az új változat megvagyok elégedve vele!
Igaz egy kicsit lehetne erősebb a led fényereje csak akkor ha feljebb veszem a fesz.-get akkor ahogy te is montad eltér a villogás sebbesége ! Na de szerintem így is jó köszi hogy segítettél és időt szántál rá! Kösz!
sziasztok!
kis segitséget kérnék. másodpercenként polarizációváltó kapcsolásra van szükségem. a polaritásváltó relé megvan. mivel nem kell nagy pontosság, astabil multivibrátorral gondoltam megoldani, esetleg két potméterrel gondoltam szabályozni a két időt. (kis asszimetria nem árt majd, sőt valószinű kell is, de amúgy is jobb ha ez állitható). épitettem is egyet bc182 alapon, ledekkel működik, de a relét nem huzza be. kicseréltem a tranyókat 2N2219-re, ledekkel továbbra is működik, de a relét igy se huzza be. csak kicsit értek az elektronikához, tudtok ajánlani olyan astabil multivibrátor kapcsolást, ami egy 12 Voltos kis relét is behuz? (igaz hogy csak 5 voltról megy a próbamultivibrátor, de a multivibrátor tápjáról a relé kattog (még ha nem is huz be) de a négyszögjeles oldaláról pedig meg se mukkan) köszönöm Promi
Szia!
Neked találták ki az 555-ös IC-t, astabil beállításban.
köszi, de tényleg muszáéj erre egy egész ic, s nem elég 2 tranyó, 2 kondi és 4 ellenállás?
amúgy hallottam már az 555-ösről, tudsz esetleg konkrét kapcsolást ajánlani ilyen célokra, mert nyákot megépiteni tudok, de hogy melyik lábhoz milyen alkatrész kell, azt már nem látom át. Köszi
Nem bonyolultabb megépíteni, mint egy kéttranzisztoros multivibrátort. A tokszámozást felülnézetből kell értelmezni: Bővebben: Link. Az IC 200mA-es maximális kimeneti áramot képes biztosítani, tehát egy kis relé meghajtásához elegendő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |