Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házimozi 5.1 bemenet utólagosan
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Danika hozzászólása Ápr 25, 2007 /

Sziasztok!

Van nekem egy Samsung HT-UP30 házimozi rendszerem.

Szeretnék rá 5.1 bemenetet, mivel jelenleg csak két-két rca stereo, illetve egy optikai stereo bemenet van rajta.

Amúgy 5.1 hangrendszer, dvd lejátszóval, tehát tuti, hogy 6 csatornás az erősítője.

Szerintetek valahogy meg lehet oldani ezt a kérdést?
Valami tapasztalata van valakinek ezzel kapcsolatban?

(Számítógépet, illetve hd dvd lejátszót szeretnék kötni a leendő 5.1 bemenetre)

Előre is köszönök minden segítséget.
Üdv:
Dani
(#) CoderKevin válasza Danika hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /

Hello!

Semmi sem lehetetlen...
De eléggé bonyolult.
Szerintem nem érdemes vele szenvedni. A bemenő jelet nem lehet csak úgy direktben az erősítőjére kötni, épiteni kell hozzá valami elektronikát tuti.
Plusz valami bemenetváltót is kreálni kell, ami még bonyolítja a helyzetet.
(#) Tomika81 válasza Danika hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /

Hali!
A házimozid a "sztereo" bemenetről tudja dekódolni a Dolby Digital (5.1) jeleket, így surround hangot állít elő! Ugyanez a helyzet az optikai és coax (SPDIF) bemenettel is, a jelet itt is egy dekóder alakítja 6 csatornás hanggá (bár tapasztalatom szerint teljesen másképpen szól, mint a Multichannel bemenetes jó minőségű erősítők, ahol 6 db egyedi analóg bemenet áll rendelkezésre).

Ha jól emlékszem sztereo bemenet esetén a két hátsó sugárzó együtt szól, de van térhatása a hangnak (nálad ez valószínűsíthető). A legelterjedtebb Dolby Prologic II szabványú kódolt jel sajnos ezeken a berendezéseken nem úgy szól, ahogy a műsor készítői tervezték, de valamelyest biztosítja a jelenlétérzést. Tehát a házimozid által támogatott, és ezen hangformátumok szerint rögzített médiák térhangzással fognak megszólalni (utóbbi időben sok audio cd is így jött ki, és pl. a Sláger Rádió is sugároz DD-ban)! Az ilyen jelet sztereo erősítőben is csak sztereonak hallod, max. mesterséges effekteket adnak hozzá egy DSP-vel (hangprocesszorral). Ha jó a házimozid nem lesz gond (Samsung szerintem nem rossz). Mindenesetre tégy egy próbát egy megfelelő műsorforrással és valamilyen tesztjellel (a számítógép itt sokat segíthet egy tesztprogival és a hangkártyával - amennyiben az támogatja a Dolby-t). Rákötöd a HT RCA vagy Optical bemenetére, és mind a 6 csatornán kódolt jeleket küldesz az erősítőre (ilyeneket mp3 formátumban is lehet letölteni, pl. DC-ről); ha a hangszóróid külön-külön is képesek megszólalni, akkor minden rendben lesz, és nyugodtan használhatod a számítógéppel vagy a HD-DVD-vel;

Igazából nem ajánlom, hogy megpróbáld módosítani, mert ezek a ketyerék kapcsrajz nélkül kifürkészhetetlenek, miáltal tele vannak smd alkatrészekkel, és egy rahedli keverő-szűrő-dekódoló fokozattal; a végfok bemenetére sem igazán érdemes rácsatlakozni, mert akkor meg a szabályozás nem megoldott... egyébként is, amit leírtam, annak működnie kell (2 éve foglalkozom napi 8 órában házimozival és DVD-vel Philips-műveknél, és itthon is természetesen csupa Philips minden - ezek a dolgok legalábbis ennél a márkánál így működnek. Igazából a Samsungnál is így kell, legyen). Sok sikert kívánok!
(#) Neszeszellem hozzászólása Ápr 26, 2007 /

Hello!

Építs a bemenet elé egy sima kis passziv keverőt, szerintem ez megoldja a helyzetedet.1xü és passzol vele minden.Én a sz.gépbe építettem be az erősítőt, sok kérdésem volt és sokan agyonbonyolitották a dolgot, de végűl szuperúl működött.Csinálj egy sima keverőt.. 1kg ellenállás.. 2kg potméter és meg is vagy. Az "olyan" kapcsoljuk fel a villanyt pic el.. mikrokontrollerrel.. a NASA számítógépén keresztűl.. laboratóriumba .. dumákkal meg ne foglalkozz.. jót akarnak csak már túl okosak hozzá
(#) Neszeszellem hozzászólása Ápr 26, 2007 /

Most olvasom figyelmesebben hogy nincs 5.1 bemeneted.. RCA-s vagy hasonló.. Na ebbe már tényleg az okosok kellenek.. hallgass rájuk és felejtsd el amit írtam.

"jó pap holtig tanúl.. figyelmesen kell olvasni"
(#) Slope válasza Tomika81 hozzászólására (») Ápr 26, 2007 /

A Dolby Digital (AC-3, DD), és a Pro-Logic I, illetve II. rendszereket ne keverd össze.

A Dolby Digital kizárólag digitális, melynek minden csatornája külön van kódolva a műsorban.
Ezzel szemben a Pro-Logic egy analóg rendszer, és erre igaz a sztereó jelből történő lekeverés. Itt az egyes csatornák jeleit fázis eltolással rögzítik, és a sztereó jel különbségi jeleiből jön létre a több csatorna. PL-I esetén a hátsó, effekt csatorna monó, tehát összesen 4 külön csatornád van (bal-jobb, center, effekt). A csatornák igen erőteljes sávszélesség csökkenést mutatnak, ezért nem a legjobb rendszer. A PL-II valamivel jobb, mert itt már az effekt csatorna is sztereó, továbbá sokkal szélesebb a sávszélességük (persze még itt sem teljes). A szubláda jelét mind a két esetben a sztereo jelből szűrik ki, szemben a DD-vel, ahol az is külön le van kódolva.

A témához visszakanyarodva... DD enkódert, és S/PDIF adót biztos nem fogsz csinálni, mert nagyon bonyolult. A pro-logic által nyújtott szolgáltatások, paraméterek sem elegendőek egy korrekt 5.1 csatornás bemenethez (talán PL-II enkóder szóba jöhet, de építeni nem fogsz tudni).
Egyetlen megoldásként marad a készülékbe történő belepiszkálás. Mivel ezekben többnyire már nem szénpályás hagyományos potmétereket alkalmaznak, nehézkes a kivitelezése.
A legjobb hely a bekötésre a D/A konverterek kimenetére kötés, persze egy bemenetválasztón keresztül. Ekkor még biztosan a hangerőszabályzó előtt vagy. Az esetek többségében sztereó I2S buszos DAC-ot használnak, ebből 5.1 esetén 3-at. Nézz szét a készülékben és keress 3 egyforma típusú 8 lábas (SO8 tokozás) IC-t. Ennek az IC-nek az 5-ös, és 8-as lábai lesz az analóg kimenet (általában kompatibilitási okokból a lábkiosztás minden IC-nél azonos). A fent említett két lábtól elindúlva haladj végig a kimeneti sávszűrőkön, majd utána vágd a fóliát. Itt megy tovább a hangerő és effekt processzorhoz a jel, ezért itt ideális a külső bemenet bekötése. Szelektornak egy sima két állású reed patronos relé megfelelő lesz. Ennek egyik állásában külső bemenet, másik állásában a DAC IC kapcsolódik az végfokhoz.

Csak akkor nyúlj bele a cuccba, ha világos minden, és értesz hozzá valamennyire (pl. a páka jó végét fogod meg, stb. )
Üdv!
(#) Tomika81 válasza Slope hozzászólására (») Ápr 26, 2007 /

Kedves Slope! Mondta Valaki hogy összekevertem? Lényeg a lényeg, a részleteket jól írtad le... szerintem jobban jár ha úgy használja ahogy van, analog bemeneten. Felejtős az ilyen 8 lábú IC "x" láb átkötözgtés, fóliavágás meg ilyenek, felesleges is szerintem. PLII-t biztosan támogatja, ezt még a több éves cuccok is tudják, ennek a kihasználását javasoltam... mint említette, van optical és analog aux bemenete, ez ilyen szintű rendszer esetén bőven elegendő! ha pedig csúcsminőségben szeretne HDDVD-zni, ahhoz kell egy jó TV készülék minimum 2×-es HDMI-vel és hiperszuper digi erősítő igazi hangládákkal... nemde? HD szabványnál pedig ugye nem illik kis sávszéllel hallgatózni (kommersz kis 30-40 W összteljesítményű házimoziknál meg miről beszélünk a kis műanyag dobozkáival?) lehet buherálni, persze, de akkor a HD élménytől még inkább elmarad.

Kedves Danika! Ajánlom figyelmedbe a következő oldalt, ahol sok okosságot megtudhatsz a házimozi rendszerekről (ezen a linken főleg a hangjáról);

Slope, ajánlom a Te szíves figyelmedbe is, talán vannak dolgok amikkel kevésbé vagy tisztában, érdemes olvasgatni!

Házi-mozi.HU - A Házi-mozi hangja

Üdv mindenkinek!
(#) Slope válasza Tomika81 hozzászólására (») Ápr 26, 2007 /

Ezekre reagáltam:
Idézet:
„Sláger Rádió is sugároz DD-ban”
DD=DolbyDigital
Idézet:
„A házimozid a "sztereo" bemenetről tudja dekódolni a Dolby Digital (5.1) jeleket”
ezzel abszolút nem értem mit akartál kifejezni. Sztereó bemenetet nem kell belekeverni a DD-be, arról a PL működik.

A Danika kérdése pedig nem az volt, hogy hogyan építsünk Dolby pro-Logic enkódert, hanem az hogy hogyan hajthatja meg közvetlenül a 6 csatornás végfokot! Szóval itt nem arról van szó, hogy van egy 6 csatornás digitális kimenettel rendelkező műsorforrása és rá kell kötni a házimozira, hanem arról hogy van pl. egy számítógépe amin csak analóg 6 csatornás kimenet van és azt akarja rákötni!
Persze ezt is ki lehet használni, de építettél már házilag PL-II, vagy DD enkódert? A DD ott kezdődik hogy programozzunk valós időben DSP csipet...

Bocs Slope, a beépített PL dekóderre gondoltam, a Dolby Digital jelnek valóban nem a sztereo bemeneten van a helye. Viszont elkerülte a figyelmedet, hogy van optikai bemenet, ami digitális jelfeldolgozó áramkörre kapcsolódik. Könyörgöm, miről beszélsz? semmit nem kell építeni, egyszerűen optikai kimenetes HD lejátszót kell vásárolni, és optikai kábellel összekapcsolni a be/kimeneteket. Ezen a szinten rossz vicc lenne építési tanácsokat adni, mert házilag sajnos kivitelezhetetlen, és én sem javasoltam (bár Prologic végfok építési leírást láttam valamelyik RT évkönyvben az Urbán rovatában).
Egy jobb hangkártya pedig szintén tud korrekt kimenetet adni, a 6 csatornás kimenet mellett van rajta digitális és 2 csatornás kimenet is (Sound Blaster Live! 5.1, Audigy stb.) ezeknél választható, melyik kimetet szeretné használni. Ezek már alapszintű dolgok és egyáltalán nem drágák! Az én gépemben 5 éves SB Live 5.1 van +egy alaplapi integrált AC'97 optikai ki- és bemenettel. A házimozimnak nincs 6 csatornás bemenete, mégis legalább vagy 3 féle módon össze tudnám kapcsolni, hogy tudjak vele mozizni sz.gépről! Az SB-ben pedig alapból ott van a DSP chip... semmilyen enkóderre és DSP áramkörre nincs szükség, azt meg nyilván tudod, hogy a rögzített műsoron is múlik a mutatvány...
nem értem minek bonyolítani a dolgot, mikor minden adott (ha nem is a legkedvezőbb és legszuperebb adottságokkal)... ha Danika úgy gondolja, hogy csúcsminőséget szeretne, mindenképpen ki kell nyitnia a pénztárcáját, de egy kisebb beruházással is elérhet szép eredményeket. A gyári cucc babrálását továbbra sem tartom célravezetőnek, hacsak nem szánja kidobásra a Samsung-ot... egy optikai kimenetes HD-vel és egy PLII-t támogató hangkártyával lehet legegyszerűbben és legolcsóbban megoldani a kérdést! Üdv!

Még egy mondat: természetesen tévesztettem, a Sláger nem DD-ben sugároz hanem PLII-ben, csupán rossz helyre került egy kifejezés. Lényeg, hogy a házimozinkon - ha jól emlékszem - ez az egyetlen műsor, ami térhangzásban szól, persze nem minden, hanem csak némelyik szignál, vagy zene. Ilyenkor - leszámítva a sávszélességet - kvázi SACD élményben van része az embernek, persze ugyanez igaz némely TV műsorra is.
(#) Inhouse válasza Tomika81 hozzászólására (») Ápr 27, 2007 /

Tomika81!

Éretm én is, hogy a Philipsnél dolgozol, de azért keversz dolgokat.
Pl. itt legutóbb:
Idézet:
„a Sláger nem DD-ben sugároz hanem PLII-ben..... Ilyenkor - leszámítva a sávszélességet - kvázi SACD élményben van része az embernek...”

- Ezek messze vannak egymástól.
- Nem feltételenül fontos minden rendszerelemnek egy gyártótól származnia. Ez esetleg megkönnyíti a készülékek összekapcsolását, egységes kinézetét, de a lehető legjobb hangzás eléréséhez minden gyártótól azt kell venni, amihez az legjobban ért. Vannak akiknek a hangfalaik jobbak, vannak akiknek a műsorforrásaik, megint másoknak az erősítőik...persze ezeket jól össze kell válogatni. Mivel nem vagyunk egyformák, ezért nagyobb az esélye egy olyan hangzásnak, amit kedvelünk és jól is szól, mintha egy komplett egységet veszünk egy gyártótól. Persze valaki ezt szereti.
- A ProLogic szerintem nem javít a hangzáson. Térérzetet próbál kelteni, erre találták ki anno, jó régen. Eljárt felette az idő, rávezette a gyártókat a helyes útra, DolbyDigital, DTS...
- Dolgoztam Philips márkaszervízben, nem voltam elragadtatva a cuccoktól. Egy időben műanyagmániájuk volt és mindent túlbonyolítottak. Lehet, hogy már észbekaptak. A hangjukkal nem volt gond.

A topicnyitó írásának olvasásakor nekem az a probléma jelent meg, ami 2 kollégámmal is megesett. Vettek egy kompakt házimozirendszert, DVD és erősítő egyben, hangfalakkal. A DVD meghalt. Viszont így nem tudják használni az erősítőt külső bemenettel másik DVD-ről 5.1-ben, mert csak sztereo bemenet van, se analóg 5.1, se digitalis bemenet...

Üdv
Inhouse
(#) Tomika81 válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 27, 2007 /

Sziasztok!

Gondoltam, saját magam megerősítésére és kevésbé jártasak számára összefoglalom a legelterjedtebb hangkódolási szabványokat. Ha hülyeséget mondanék újra, kérlek javítsatok ki!

Dolby Prologic: sztereo jelek kódolását/dekódolását teszi lehetővé, így analóg térhatású hangzást kapunk. 4 csatorna információt tartalmaz: első jobb/bal, közép, hátsó (mono);

Dolby Prologic II: előbbi továbbfejlesztve: első jobb/bal, hátsó jobb/bal csatornák, center. A mélytartományt a woofer számára az első csatornák jeleiből állítja elő; itt már szélesebb frekitartomány átvitele lehetséges, és nem szólnak "egymásba" a csatornák; végeredményül VIRTUÁLIS 5.1 hangzást kapunk. Na ez az, amit a srác mozija már tud a meglévő analóg bemenet segítségével, hiszen PLII dekódert kell, hogy tartalmazzon, és mivel átalakítás 6 független csatornás ANALÓG rendszerré szinte lehetetlen, felhívtam a figyelmét e lehetőség kihasználására, ami jelen pillanatban ingyen van, és nem kell vesződni vele. Attól, hogy sztereo bemenet, még szólhatnak a hangszórók surroundban, csak a házimozi erősítőjét kell PLII módba átkapcsolni. Természetesen tudjuk, hogy minőségben ez nem éri el a DD-t! A hátsó csatornák jele nem pusztán néhány ms-os eltolásból áll, ennél bonyolultabb a kódolási folyamat, de képes surround hangzás előállítására! Ez a technológia még ma is használatos minden márkánál, bármennyire hihetetlennek hangzik... hiszen hova csatlakoztatnánk a régi, digitális felület nélküli cuccainkat? Éppen ezért van létjogosultsága, ugyanúgy, mint akár a VHS videomagnóknak, vagy a "filmes" fényképezőnek. Ráadásul az ilyen hanganyag bármilyen sztereo rögzítésre alkalmas eszközön rögzíthető (akár magnókazettán is), és akár sugározható is műsorszóró berendezéseken (itt mondtam a Slágres példát, ha van alkalmas eszköz, hallgassátok meg). És a hangélmény valóban HASONLÍT (csak hasonlít) egy SACD hallgatására, bár nem ugyanaz, és a technológiák között ég és föld a külömbség (az SACD-t az AC-3 hanghoz hasonlítanám inkább). Mégis van valami térhatás-érzet, régi, de bevált. És igaz, véletlenül megkavartam a Prologic-ot és a DD-t, éjszakás műszak és 3 órás alvás után kérlek nézzétek el nekem...

Dolby Digital (AC-3): Amint nevéből kitűnik, digitális technológia. 6 teljesen független csatornát használ, az ez szerint kódolt műsorforrásokat képes úgy visszaadni, ahogyan azt eltervezték a műsor készítői. Képes a teljes frekitartomány átvitelére, és a hátsó hangszórók is gyönyörűen, külön-külön szólnak. Na ez az, amit Danika el szeretne érni, a valóságos 5.1 rendszer. Ilyen rendszerekben nem alkalmaznak keverést és veszteség sincs (hiszen a legalacsonyabbtól akár 20 kHz-ig viszi át a HF tartományt, és külön effekt-csatornát használ). A bitsebességet dinamikusan szabályozza, igyekszik a sávszélesség maximális kihasználására. Ez az, amit Danika az optikai bemeneten (mint S/PDIF) keresztül hasznosítani tud, és szintén ingyen van: nem kell más, csak egy optikai kimenetes HD lejátszó, és/vagy optikai kimenetes hangkártya, és ott a valóságos 5.1-es bemenet, majd a végeredmény a 6 hangszóróban. Nem virtuális, valóságos, és a digitális eszközök illesztése innentől gyerekjáték, és maximum hangkártyára kell költenie, bár számítógépről szerintem bőven jó a virtuális 5.1 is. Amire használni akarja Danika a HT-ét, arra tökéletes, minden adott ami kell és nem kell fúrni-faragni.

Ha már említésre került, a DTS: hasonló az előzőhöz, akár 8 csatornával és jóval nagyobb sávszélességgel. Sajnos elég "pazarlós" a tárolása, így a DVD-9 formátum megjelenése óta van úgy-ahogy jelen, de nem terjedt el igazán (bár a legtöbb házimozi tudja).

Ezeken kívül természetesen sok más szabvány létezik, változó minőséggel és lehetőségekkel, de ezek a házimozizásban elterjedtek...

OFF
Philips: sajnos a szegényebb réteget célozták meg az itteni termékekkel, és az anyagok 99%-a távol-keleti... azt hiszem nem kell többet mondanom, bár mostanság mintha összekapták volna magukat... az alu fedél és hangszóróállvány sajnos a múlté, de néhány fejlesztés felfelé ível (Mo-n főleg a FlatTV-be invesztálnak, elég profi cuccok lesznek idén). Az olcsóbb változatok hangjával én már nem vagyok annyira elégedett...
ON

Inhouse: a szelektív összeállításban (is) teljesen igazad van, hála a szabványoknak egyre könnyebb dolgunk van, ha össze akarunk állítani egy csúcs rendszert, és ez ennél már csak jobb lesz!

Na ennyi lenne... Remélem ezúttal nem kevertem össze semmit! Ha valakinek van hozzászólása, ne fogja vissza magát! Üdv Mindenkinek és bocs a hosszúságért!
(#) Slope válasza Tomika81 hozzászólására (») Ápr 27, 2007 /

Hello!

A SACD nem kifejezetten (nem csak) térhangzású (5.1, 5.0, 4.0) zenehalgatásra lett kitalálva. Az alapgondolat egy nagyfelbontású és nagy dinamikatartományú CD-vel kompatibilis (mezei CD lejátszón is meghallgatható) média megalkotása volt. A kompatibilitást úgy érték el, hogy a SACD lemezen a normál CD játszó számára is olvasható paraméterekkel rendelkező sávok vannak. Ezek felett helyezték el az extra sávokat, amiket már az SACD használ (a felső rétegben lévő pitek átmérője sokkal kisebb az alapsávok pit-méretével, így egy normál CD lejátszót ez nem zavar). Alapból 120dB-es dinamikatartománnyal rendelkezik és a felső határfrekvencia elérheti a 100kHz-et, 192kHz-es mintavételi freki mellett. Ez az SACD DSD (Direct Stream Digital)
Ettől függetlenül tömörített többcsatornás (5.1) műsorforrására tárolására is alkalmas (műsorhossz 80perc).

Sok és bonyolult specifikáció van, és sajnos az emberek többsége a rövidítésen kívül semmit sem tud az adott eljárásról. A fenti kis szösszenet nem teljes, de az SACD lényege benne van (ez pedig a kompatibilitás).

Mindezt csak azért tartottam lényegesnek leírni mert elég sokat példázol az SACD-vel, holott annak nem is a sokcsatornás hang a lényege, nade ettől még tudja, nem is kicsit

Üdv!
(#) Danika válasza Tomika81 hozzászólására (») Ápr 27, 2007 /

Koszonom a segitseget.

Az optikai bemenettel kapcsolatban mar kiprobaltam mindent.

vettem 5.1 hangkartyat optikai kimenettel, de nem ment at a 6 csatorna. A hangkartyabol kijott, de a hazimozi csak stereo jelet vett.

Az lehet, hogy csak stereo jel vetelere alkalmas az optikai bemenet?

Ebben segitsetek!

Koszi
(#) Tomika81 válasza Danika hozzászólására (») Ápr 27, 2007 /

Próbálj a házimozi távvezérlőjén találni egy olyan gombot, hogy Sound vagy Surround, esetleg a menüjében nézz körül, a hangbeállításoknál! Ha igaz, Samsungnál is lehet forrásonként állítani a hangmódot (stereo, PLII, Multichannel)! Működnie kell a dolognak. Fontos hogy ne sztereo hanganyagot küldjél rá, egy 5.1-es filmmel próbálkozz, és a hangkártya kimenetére is alkalmazva legyen ugyanaz a formátum!
(#) Tomika81 válasza Danika hozzászólására (») Ápr 28, 2007 /

Egyébként az asztali CD-R/RW készülékek idejében valóban létezett az, hogy az S/PDIF ki/bemenetek csak kétcsatornás (sztereo) jelet vittek át, de a házimoziknál már más a helyzet. Ezeket a csatolófelületeket kimondottan nagy sávszélességre tervezték, vagyis belefér az 5.1 csatorna információja. Pl. az SB hangkártya gyártója (Creative) is kínál a hangkártyáihoz hangfalszetteket, a drágábbak S/PDIF-en csatlakoznak a kártyához (tökmindegy, hogy coax vagy optikai, a jelfolyam ugyanaz, bár az optikai teljesen zavarmentes átvitelt biztosít). Ezek a rendszerek is így működnek, és a házimozidnak is működnie kell így (néztem az adatlapját, elég jó kis készülék).

Az SACD-t pedig azért említettem, mert szakmai ártalom, elég sokat használtuk tesztelésre, éppen a Slope által említett tulajdonságai miatt. Végülis az egykori "Quadro" elképzelés utódjaként emlegetik sokan (térhangzás szempontjából), pl. egy IGAZI zenei produkciót egy hangversenyteremben, amit többcsatornásan rögzítenek, egy jó rendszeren képes úgy visszaadni, hogy csukott szemmel a hallgató azt hihetné, valóban ott van. Naná hogy az ilyen élményhez fontos a széles dinamikatartomány, a széles frekisáv, de a térhangzás teszi teljessé. ("Mezei" CD lejátszón egyébként éppen olyan "mezei" CD mint a többi...) Sajnos valamiért nem igazán terjedt el nálunk (talán mert drága). Ha jól tudom AC-3 kódolást és tömörítést használnak (ebben nem vagyok biztos). Szóval éppen a többcsatornás rendszer miatt említettem, mert a topik ehhez kapcsolódik!

Van itt egy link, ha esetleg nem lenne kéznél a készülék használatija, .PDF formátumban (olyan 7.5 MB méretű), ebben sok fontos információ van! Üdv Nektek! Samsung HT-UP30 magyar nyelvű
(#) Danika válasza Tomika81 hozzászólására (») Ápr 29, 2007 /

Köszönöm az információt!

Meg fogom próbálni. Csak még egy kérdés:

Milyen hangkártyát javasoltok venni?

Van belső, olcsóbb, amit már próbáltam, és abból nem jött ki 2 csatornánál több optikai kimeneten (Terratec Aureon 5.1 Fun)

Ugyanez volt a TRUST pci-os 5.1 kártyával.

Amit most nézegetek: Terratec Aureon 5.1 USB MKII,
illetve SB Extigy.

Esetleg valamilyen más tipp, vagy tapasztalat?
Nem egyszerű a választás...

Üdv mindenkinek!
(#) Tomika81 válasza Danika hozzászólására (») Ápr 29, 2007 /

Hali!

Lényegében minőségi kérdés, az igényed, ízlésed és a pénztárcád dönti el hogy milyet vegyél! Ez valóban nem egyszerű dolog! Feltétlenül 5.1-es legyen (ez fontos), és legyen optikai kimenete!

A visszajelzésed alapján beállítási problémák lehetnek! Ne feledd el telepíteni a megfelelő drivereket és elvégezni a beállításokat (a hangkártyákat ilyenkor általában át kell kapcsolni, hogy a digitális kimenetet használják). Ne feledd el megnézni a HK mixer progiját sem, mert ott is lehet állítani, valamint az XP vezérlőpultjában a Hangok, audioeszközök fül, Hangszórók tulajdonságai pontját is nézd át. Tapasztalatom szerint olykor több helyen is át kell állítgatni dolgokat.
Továbbá, mint említettem, a házimozi-erősítőt is megfelelően be kell állítanod, mert anélkül vagy nem hallasz semmit, vagy csak sztereo lesz a hangod! Ha elakadnál, jelezz!
(#) Danika válasza Tomika81 hozzászólására (») Máj 6, 2007 /

Szia!

Na megrendeltem az új hangkátrtyát :Creative Audigy 4 PRO

Ennek van optikai kimenete.

Viszont van egy újabb kérdésem/észrevételem:
Amikor a házimozin az optikai bemenetet választom, a kijelzőn megjelenik az LPCM jelzés.

Ez nem csak sztereó jelet jelent?

Üdv: Dani
(#) Tomika81 válasza Danika hozzászólására (») Máj 7, 2007 /

Szia!

Az LPCM hangsáv 1-8 csatorna átvitelére alkalmas. A DVD lejátszók kimenetei, és az erősítők bemenetei - így a Te házimozid is - az LPCM összes verzióját támogatják. Vagyis ha sztereo forrást kötsz egy LPCM bemenetre, akkor sztereóban, ha 7.1-est, akkor akár 7.1-ben is szól, ha arra alkalmas az erősítő! Persze Neked 5.1-re van szükséged, amihez minden feltétel adott!

(Az LPCM, vagyis Lineáris PCM a Linear Pulse Code Modulation rövidítése. Ez veszteségmentes /tömörítetlen/ hangátvitelt tesz lehetővé, maximum 6,144 Mbit/s sebességgel)

Szerintem az Audigy 4 PRO-ban nem fogsz csalódni, a Creative hangrendszerei korrekten kidolgozottak!
Ha van valami eredmény, várom a jelentkezésedet!

Üdv: Tomika
(#) Tomika81 válasza Danika hozzászólására (») Máj 27, 2007 /

Hali! Na mizu? hetek óta semmi reakció? Kíváncsi lennék mire jutottál...

Üdv!
(#) Pulyka válasza Danika hozzászólására (») Máj 27, 2007 /

Hi

Nekem van egy Pioneer 5.1-es házimozi rendszerem!
Ősszesen 4 db külső bemeneti jelet lehet rákötni,és plussz van még egy fm tuner,igy 5 db választható lehetőség van,amit szeretnék hallgatni
én olyan fajta vagyok,aki kiváncsi az elektronikai(villamos) készülékek belsejére(mi dolgozik benne stb...)
igy ezt sem hagytam ki,és őszintén szólva,eggyet értek Coderkevin kollégával,hogy semmisem lehetetlen
A legtöbb alakatrész benne SMD,úgyhogy tényleg elég bonyolult lenne!
Sztem inkább add el a mostani házimozit,és vegyél helyette neked tetszőt!
(#) Tomika81 válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 28, 2007 /

Kedves Pulyka!

Ha nem SMD-ből volna, akkor is két eset állna fenn:
- egyrészt egy házimozi akkora lenne, mint egy közepes hűtőszekrény,
- másrészt: így sem nyílna lehetősége a barkácsoló kedvű tulajnak arra, hogy átalakítsa, mert a bonyolultsága nem hogy csökkenne a nagyobb alkatrészek miatt, hanem tovább fokozódna;

Ha Danika kolléga bejelentkezik végre, akkor megtudjuk mi lett; szerintem meg ne adja el, mert a maga szintjén egy nagyon jó középkategóriás készülékről van szó, átlag felhasználásra tökéletes. Bár a döntés az Ő kezében van, nemde?

Üdv!
(#) Pulyka válasza Tomika81 hozzászólására (») Máj 28, 2007 /

Szia

Ebben igazad van,szerintem nincs beleszolásunk a saját maga döntésébe
Az SMD alkatrészekkel azt akartam mondani,hogy nehezebb szétszedni(kiforrasztani) őket,mint a nem SMD-ket!
Másrészt a nyákon is kisebb a vezető"szál",ha az véletlen felpattogzik a hőtől,nagyobb munka vezetőképessé tenni,bár ez a nyáktól is függ,meddig bírja...
Legalábbis én még egy SMD alkatrészes panelhoz sem nyultam hozzá
bár aki ért hozzá,és biztos van is egy speciális forrasztó is az smd-k-nek,annak nem gond!
Az meg a másik,hogy tényleg nagyobb készülékről lenne szó!

Üdv:Tomi
(#) Danika válasza Tomika81 hozzászólására (») Máj 28, 2007 /

Sziasztok!

Na most jött meg németből a rendelt Audigy 4 PRO.

Sajnos nem tudom az 5.1 jelet átvinni, mndig csak sztereó jelet vesz a készülék, még akkor is, ha az Audigy 4 digitális kimenetére 5.1 jelet adok.

Valami ötlet? Vagy tényleg el kellene adnom?

Ha valakit érdekel a cucc, 45000 Ft-ért megveheti!

(60000 volt az új ára, és még 3 hónap gari is van rajta!)

Mindent lejátszik (De tényleg, eddig még nem volt olyan lemez, amit ne vit volna...)

Üdv!

(#) Danika válasza Danika hozzászólására (») Máj 28, 2007 /

Ja, amúgy bocsi a késlekedésért, csak vártam a hangkarit.

Amúgy ettől a szám is tátva maradt... Hihetetlen jó minőségű jelet ad ki, Stereoban is csúcs optikai kimeneten keresztül, milyen lehet 5.1-ben?

Várom a válaszokat, és az esetleges javaslatokat!

Üdv!
(#) Tomika81 válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 28, 2007 /

Sziasztok!

Hát nekem volt szerencsém 1-2 alkalommal sima pákával, á la nature - csipesz nélkül! - visszaültetni SMD ellenállást, kondenzátort... azt hittem lehidalok, mire jó lett... kis felszereltséggel azonban ez sem gond, de én személy szerint jobban szeretem a hagyományos alkatrészeket!
A felszakadt, pár tized millis sávokról már ne is tegyünk említést, elég gázos összefoltozni... sajnos ezt a technológiát nem nekünk találták ki, de aki lát benne kihívást és szereti a miniatürizálást, +be tudja szerezni a felszerelést, annak elég jó szórakozást nyújt! (a Rádiótechnikában és a Hobby Elektronikában rendszeresen jelentek meg cikkek ebben a témában).

Danika! Az audio beállításoknál lehet valami probléma, nem műxik a dekóder, vagy nem 5.1 a kimenő jel valószínű!

- Tegyél be egy műsoros lemezt a gépbe (DVD-t), amin tuti 5.1 a kimenet, állítsd be a lejátszó progit, hogy 5.1-et is adjon ki!
- A vezérlőpultban és a kártya saját beállításainál szintén jelöld ki a digitális (S-PDIF) kimenetet, hogy csak az szóljon! Figyelj a hangeszköz beállításokra (Hangerőszabályozón dupla katt, "Beállítások" --> "Tulajdonságok" pont); itt a megfelelő hangeszköz legyen kiválasztva!
- Szükség esetén a Hangerőszabályozó ablakban a "Beállítások" alatt aktiváld a "Speciális szabályozók"-at, és itt kapcsold át "Csak digitális" vagy "Only S-PDIF"-re;
- Ugyanitt figyelj, hogy CSAKIS az új hangkártyád legyen az alapértelmezett lejátszó eszköz (egyes DVD lejátszó és audio szerkesztő progikban külön is módosítható). Csak semmi windóz illesztő, bízd nyugodtan a hangkaridra és a driverjére a dolgot!
- Ehhez természetesen a driverje legyen korrektül feltelepítve!
- A vezérlőpultban "Hangok és audio eszközök" alatt ügyelj a hangszóró beállításokra, hogy a rendszernek megfelelő legyen (5.1)!
A mellékelt képeken tanulmányozhatod! Mindemellet nem árt, ha a hangkari saját mixerét is ennek megfelelően finomhangolod (bár a legtöbb Windows beállítás párhuzamosan módosítja annak a beállításait is)Ha idáig eljutottál és nincs eredmény, akkor folytatjuk! Üdv!
(#) Danika válasza Tomika81 hozzászólására (») Máj 28, 2007 /

Szia!

Minden az általad leírtak szerint van beállítva, de csak a két első hangfal szólal meg, pedig 5.1 dvdt is játszottam, és a hangszórótesztet is mind a 6 csatornára megcsinálja, vizuálisan mutatja is a szoftver, de csak a két első szólal meg... :no:

Üdv!
(#) Tomika81 válasza Danika hozzászólására (») Máj 28, 2007 /

Szia!
Próbáltad simán csak a házimozival lejátszani ugyanazt a lemezt, hogy okésak-e a hangszórók? A woofer is azért csak szól, nem?

- A házimozi Audio menü, Speaker setup pontjában lehet be-ki kapcsolgatni a hangszórókat! Ahhoz, hogy szóljon, "Small" állásban kell lenniük! (kezelési útmutató 25. oldalán).

- Ugyanígy külön-külön állíthatók a hangszórók hangerői is, ehhez a beállításokat vesd össze a kezelési útmutató 27. oldalával (lehet hogy esetleg le vannak halkítva a hangszórók, de vigyázz mert ez utóbbi beállítást csak a készülék kijelzőjén mutatja)!

- Továbbá az audio menüpontban Dolby Digital 5.1 CH beállításnak kell lennie, mert akkor sem szól 5.1-ben. (szintén a hivatkozott dokumentum 34. oldalán olvastam);

Azért néztem át a dokumentációt, mert én főleg Philips-ekkel foglalkozom, és ott sok minden másképpen/máshol van, de a lényeg ugyanaz! Próbáld meg, ha nem megy, akkor javaslom, hogy (mivel mint említetted garis) vidd vissza az üzletbe, és kérd meg őket, hogy csikarjanak neked belőle hangot 5.1-ben az optikával, mert ez így nem az igazi! Sajnos így látatlanban nem tudok többet segíteni, hiába szeretnék!
Azért majd írd meg, hogy mire jutottál!

Sok sikert! Üdv!
(#) Danika válasza Tomika81 hozzászólására (») Máj 29, 2007 /

Szia!

mindent megpróbáltam, a dvd hangja a készülékbe téve tökéletes, minden csatorna szépen szól.

Nagyon köszönöm a segítséget, remélem valahogy azért majd meg fog oldódni a probléma.

Üdv: Dani
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem