Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC programozás
Szerintem a gyártótól kéne kérni...
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Adott egy Pic 16F877-es 40 lábu kivitel. Mennyire lehet őt az árramkőrbe beégetni? Ugy szeretném megcsinálni, hogy ne kelljen kivenni az árramkörből égetésre, hanem csinalnék direkt egy kivezetést az égetésre. S ha azokat a lábakat használja az árramkör is ami kell a programozáshoz. Mennyire zavar, vagy az függ az áramkőr felépítésétől is ? Vagy felejtsem el az egéssz égessük az árramkörben témát? Égetőnek egy pic kit 2 debuggos lessz ha az Isten megsegít, gyári .
Alapvetően áramkörbe égetünk. Ha a PGD, PGC láb is fel van használva, akkor is meg lehet oldani, csak a lábakra csatlakozó áramkört úgy kell kialakítani, hogy ne zavarja a programozót és viszont. Ha ezt nem lehet megoldani, akkor két 3-as jumperrel meg lehet oldani a lábak kiválasztását égetéshez.
A legjobb, ha ezt a két lábat csak az ICSP csatlakozóba köti be az ember, feltéve, ha nem kell másra.
Hülyén hangzik de nekem idáig mind úgy mondtaák vedd ki az árramkörből és tedd at az égetőbe. Na ezt akarom én kijatszani, igaz csak most kezdek velük foglalkozni. Most kezdem beszerezni a dolgokat, égetőt, Lcd, Pic ket s érdeklődök, be akarok állani valamire, de azt úgy kéne csinálni hogy utólagos korrigálás és bővítés esetén ne kelljen nagyon szétbuherálni az árramköröket. Sokszor olyan kérdéseket teszek fel , hogy egyeseknek égnek áll a haja. De hát ez van, meg szeretném tanulni. Csak kellne olyan valaki , akit esetleg privátba is zavarhatok, mert sokszór vannak olyan dolgok hogy itt szégyenlem megkérdezni...
Kerdezni nem szegyen! A szegyen az, ha valaki nem tudja, nem olvas utana es meg csak meg sem kerdezi a tapasztaltabbakat, azonban belefog egy atomeromu epitesebe amit raadasul legkesobb jovo het keddig be is szeretne fejezni (Ne erts felre, ez most nem Rad vonatkozott, csak elo szokott itt a forumon fordulni ilyesmi)
Vitak amugy csak akkor szoktak lenni, ha a kerdezo meg sem probalja a "kotelezo hazifeladatot" megcsinalni, azaz olvasni es a googlin rakeresni. Ill. olyankor is van vita mikor a kerdezo stilusa nem megfelelo (marmint emberi es etikai szempontok alapjan merve). A PIC kivetele / aramkorben hagyasa: Vannak szabalyok, amiket be kell tartani, de alapjaban veve ez a lenyege az ICSP-nek (In-Circuit Serial Programming, azaz aramkorben torteno soros vonali programozas)...
Nem jó helyen kérdezted...
A kezdők előszeretettel építenek foglalatos égetőket, pedig csak meg kéne érteni az ICSP egyszerűségét. Emögött legtöbbször az áll, hogy nem értenek az elektronikához, ezért mások által kitalált modulokban gondolkodnak. Persze aki így áll neki PIC-et tanulni, csalódni fog, de ez mindegy. Nézz fel az oldalamra, igyekeztem leírni az ICSP mikéntjét és sok példát is találsz egyszerű égetőáramkörökre ill. programra.
Kösz a tanácsot.
Elektronikához értek, azt tanultam, de a tudásom itt ott hiányos részben a butaságom miatt, másrészben a hiányos tanítás miatt. Egyszerű árramköröket szoktam tervezni, erösítőket javítai, stb. Most próbálom megtanulni ezt a felét, azért kérdezek mit merre hogy. Van az a grafikus programozó program, azt tanulmányozom, mert a C-hez vagyok, valahogy nem tudom bevenni az agyamba... Jól jönne a veboldalad, linkeld be legyszí, hanem privibe küld át. Bujjak kicsitt bele. Idézet: „Van az a grafikus programozó program, azt tanulmányozom” Jobban jársz az assemblerrel! Azon keresztül értheted meg a PIC működését áramköri szinten. Az oldalamat a profilomban találod, katt a nevemre.
Hali
Idézet: Ezzel a parsicra gondoltal? Mert azt most felejtsd el! Egyik problema, hogy nagyon keves PIC-re hasznalhato, a masik problema, hogy kicsavarja ugy a programozasi szemleletet, hogy ha vissza akarsz terni a normalis ASM, C programozashoz, sokkal nehezebb lesz. Nezzel szet a konyvtarban. Talasz a PIC-ekrol leirast, mintapeldakat, demo paneleket. A 40 labas demo panelrol lelesheted, hogyan kell kialakitani a PK2-hoz az ICSP-t. „Van az a grafikus programozó program, azt tanulmányozom”
Arra gondoltam , az ismeri a Pic 16F877 est, nekem így logikai kapukkal könnyebb,jobban boldogulok. Mondtam a C hez vagyok, 1 hónapja tanulom, de nem sok ragad meg, a memóriakezelés egyenesen dzsungel, és még egy két más dolog is. Ha meg valami olyat kérdek akkor egyenesen leterelnek... , tisztelet a kivétel. Mondtam, hogy vannak olyan alapvető kérdések amiket nem tudok, a magyarázatok meg túl vannak bonyolítva, s szégyenlem itt fórumon megkérdezni, azért választottam azt a progit.
Az ASM sokkal egyszerűbb egy bizonyos szintig. Ha értesz az elektronikához, logiai kapukhoz, hálózatokhoz, akkor az ASM sokkal áttekinhetőbb, mint a C. A C tele van fejlesztőkörnyezetől függő gumicicával. Az ASM-ban te kezeled a memóriát és az utolsó bitet is. Én már egy éve programozok C-ben is, nagyon nehéz volt az ASM után, de már szeretem. Az ASM mai napig is sokkal áttekinthetőbb számomra, bár a C-vel könnyebb bizonyos dolgokat megoldani(kevesebbet kell gépelni), de ez nem azt jelenti, hogy maga a C könnyű! Az ASM utasítások benne vannak az adatlapokban, nézd meg csak 35 van, amiből 20-at használunk legtöbbször. Annak idején én pont egy 877-es adatlapból tanultam meg az egészet...
Beagyazott C-ben nagyon kevesszer lehet neked olyan feladatod, amihez aztan tenyleg kell memoriat foglalgatnod. A tobbi csak valtozok es tombok, amiknek van lathatosagi teruleteik es tarolasi osztalyaik. Ezek tenyleg nem bonyolult dolgok, legfeljebb, hogy a C sajnos ugyanazon kulcsszavakat mas eltero dolgokra is hasznalja -- pl a 'static' -ot statikus adatokra is vagy a csak modulon belul lathato fuggvenyek definialasara is hasznalhatja... Gyakorlat teszi a mestert ahogy mondani szokas, minel tobb dolgot irsz meg C-ben annal profibb leszel, de ha csak konyveket olvasgatsz akkor azt meg olvasgathatod par evig akkor sem fog menni.
Mindemellett 100%-ban egyetertek watt mesterrel: ASM-ben kell a PIC-et megtanulni, meg akkor is ha kesobb esetleg majd C-ben fogsz ra fejleszteni...
Próbáltam azt is elsajátítani, de a köryékemen aki érti az nem magyaráz semmit, ül a tudásán. Programozást meg csak 12 edikben kezdem tanulni. Egyetemet nem jártam, tananyagot, meg amiket találtam, találok, sokszor az egyszerü dolgokat túlbonyolitják. Meg az a baj, hogy programozásból az alapok hiányoznak. Az angol tudásom meg hiányos, ez is hátrány, akkor meg sokszor izzadok, mert a legtöbb pépda angolul van. De meg akarom tanulni. A másik meg ti is tudjátok, hogy ha valakivel meg tudod osztani az élményeidet, vagy tanácsot kérni s adni személyesen a dolgok könnyebben mennek. Itt a fórum nagyon jó, de vannak olyan dolgok, hogy csak másnap kapsz választ. Én személy szerint vizuális alkat vagyok, ha látom, mutassák s mondják jobban megjegyzem mint mikor olvasom. Na ez van.
Hali
Azert mondtam az elobb, hogy nezz szet a konyvek kozott! Talasz magyar nyelvu leirast, mintaprogramokat, de van egy nagyon szinvonalas angol nyelvu konyv is ami nagyon szemleletesen mutatja be a PIC felepiteset, mukodeset (szinte mint egy kifestokonyv). Kezdd el letolteni a konyveket, es szepen olvasgatva, gyakorold az ASM programozast. Sokkal tobbre mesz mint az ugymond " konnyu " grafikus programozasokkal. Ja es az angolt is el kellene kezdeni, mert nyelvtudas nelkul nagyon nehezen fogsz elore jutni.
Ugyértve kommunikációs szinten megy az angol, csak a szakszavkkal akadok meg. Forrásom... meg nem tudom hól találok honnan tudok letölteni, nekem a programozás olyan szinten kéne kezdjem mint az ABC-t ahogy mondtátok mint a kifestőkönyvet. Szégyenlem bevallani , de ez van A másik ha latom, ha mondják jobban megjegyzem a dolgokat. Meg a másik, hogy ha arra a kérdésre kapom a választ amit kérdezek azt megjegyzem, nem szeretek nagy segget kerekíteni a dolgoknak.
Mindjárt ránk szólnak, hogy nem Chat-en vagyunk Valaki ha tud azért linkeljen be ha tud valami ilyen oldalt, megköszönném.
Hali
Mar ket oraja linkeltem be. Figyelmesen olvasd a hozzaszolasokat!. :yes:
Bocs átsiklottam alatta, láttam, hogy ott van a link, de csak aláhuzásnak fogtam fel.
Hali!
Sajnos ez ilyen, a kezdetek a legnehezebbek. Aztán jön a 2. akadály: az idő. A programozás eléggé egy időigényes dolog. Sokat kell rászánni, főleg ha az ember nem akar kiesni az "ütemből". Most hirtelen nem tudok én se belinkelni egy weblapot se, ahol a legalapokat lehet megtanulni. A változókkal, ciklus fogalmával fajtáival tisztában vagy? Egyébként elég az ilyen nagyon alapokra rájönni, ha szorgalmas az ember akkor rájön a többi, elsőre megérthetetlen, bonyolult dolgokra is. Esetleg ha PC-re is meg akarsz tanulni programozni, és nem akarsz még rágódni a C-n, akkor ajánlom a Turbo Pascal 7.0-t. Tudok egy pár példaprogit mutatni, meg asm-hez is. De egy könyv (papír formában) lenne az igazi, a turbo pascalhoz. Majd egy hosszú hétvégén lehet bescannelem az enyémet. De ha megtehetedm inkább vegyél egyet, nem kerülnek ezek olyan sokba. 1000-2000Ft-ért lehet őket kapni (tudok könyvcímet is ajánlani).
Erdélybe nem nagyon kapni... De rajta vagyok a témán neten megrendelem ha talalok valamit.
Hali
Az elobbi linken talahat sok jo konyvet. Neked is ajanlom. A Pascalt nem tudnam nagyon ajanlani, foleg uc kornyezetben. Van, de az ASM tanulas utan egyertelmuen csak C. Amit ismerek pascalt uC-re, az azert nagyon gyonge, vagy nagyon kotottek a libek.
Szia!
Én is elsőnek az assembly programozást ajánlom, addig is itt lehet tanulni egy kicsit: PIC alapok a fejlesztéshez: MPLAB keress rá!
Nem tudom, így visszagondolva számomra a Pascal tűnik a legkönyebbnek, bár lehet azért mert azon tanultam meg programozni.
Viszont írta hogy 12-ben fog tanulni programozást, amit szerintem a PC oldal felől értette, azért ajánlottam a Pascalt. Persze az uC-től távol áll, ha az ember nem akar PC-re programozni, akkor maradjon az ASM. Csak arra akartam kilyukadni, hogy a programozás alapjait (és itt most nem a regiszterekre meg a memóriacímzésre gondolok) a TP-vel szerintem könnyű megtanulni. :yes:
12 Ben tanultam pascalt, az már régen vólt, szeretnék mégegyszer annyi idős lenni, az is 2002 ben volt.
Nem tudom. En TC-vel kezdtem, mert a TP akkor meg bizony elegge fapados volt. A mai napig lehet C-ben programozni PC-t es uC-t is. Pesze latom van aki c#, Java es esetleg PHP-ben szeretne uC-t programozni, mert azt tanulta PC-re. Itt sajnos nincsen 20 TB memoria, csak par byte. Ezen kell tudni igazan porogramozni!
Béláim az úrban!
Ha valaki kezdő és szeretne valami működő dolgot programozni, akkor muszáj megérteni a PIC belső felépítését, ehhez a legegyenesebb út watt fórumtárs által is és általam is javasolt asm programozás! Mivel itt portok vannak, időzítő modulok, a/d konverterek, a programozás is szinte bitszintű, és tényleg 20 utasítást kell megtanulni, és minden megnyílik előtted, ráadásul szimulálható a kész program lépésről lépésre. Bár választható a C nyelv is, de annak kéne már aki elsajátította az assembly programozást. üdv.: Foxi
Én úgy látom nincs nagy eltérés a vélemények között, zenetom PC-re ajánlotta a pascalt, ami itt félreérthető volt.
A PIC kezdőknek c. topikban már rengeteg tananyag lelőhelyét megadtuk. Például:
Bővebben: Link1 Bővebben: Link2 Bővebben: Link3 További nyalánkságok: PIC16F84 leírás (magyar) Ezt azért érdemes megnézni, mert minden PIC adatlap ennek a dallamát követi... PIC perifériák (magyar)
Hali
Pontosan ezert ajanlottam a konyvtaramat megtekintesre, es elolvasasra, mert az alapoktol kezdve a felsobb fokig, sok minden megtalhato benne. Csak itt egyes kollegak mindig felrevezetik a kezdoket mindenfele csuda nyelvjarasokkal. En mindig is azt ajanlottam, hogy egy kezdo ne akarjon a PIC megtalalasa utan harmadik napon atomraketa celkoveto es iranyito szerkezetet gyartan PIC segitsegevel, eleg ha ki tud gyujtani egy LED-et ASM-ben. Csa Vili
Üdv!
Nincs itt valaki aki egy PIC 16F690-be bele tudna rakni egy általam küldött .hex tartalmat némi forintért cserébe? |
Bejelentkezés
Hirdetés |