Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Hehe, szia! Nem is tudtam, hogy itt is regisztrálva vagy. Itt elég sok okos ember van, szóval nyugodtan kérdezgess.
Idézet: „Nem, a tekercsnek semmi baja. Mint írtam most 90mm tud átütni levegőben.” Na igen,a 90mm-t valamiért 9mm-nek néztem. Tehát ha jól értettem,akkor olaj alatt lesz a tekercs.Majd azért fordíts figyelmet az olaj kellő átütési szilárdságára,és ekkora feszültségnél már ajánlott a vákumozás is.A szekunder feszültség fokozására pedig több módszer is létezik.A legegyszerűbb például,ha arányosan növeled a primer feszültséget,de növelhető a frekvencia növelésével is,viszont így a primer tekercs reaktanciáján csökkenteni kell,és természetesen így már vasmag sem jó akármilyen.Amúgy még jó lenne tudni,hogy ti milyen frekvencia tartományban képzeltétek el a tekercs üzemeltetését,először innen kellene kiindulni,és ha szabadna kérdeznem,ez a tekercs csak egy kísérlet a részetekről,vagy van esetleg valami konkrét célja is?
A célja igazából semmi különös. Csak régen volt nálam kölcsön egy iskolai szikrainduktor és *** tetszett. Azon kívül mindig is érdekelt a gyakorlati villamos energia átvitel (alállomások, készülékek, transzformátorok). Volt egy Tanértes Van de Graaf generátorom is régen, azt sikerült annyira megbűvölni hogy a 36 cm-t átütötte. A primer tekercs feszültségét talán 550-ig tudom most fokozni. Ezt az összeállítást fel lehet fogni párhuzamos kapcsolású rezgőkörként? Mert ugye a kondenzátor kisütő árama a primer tekercsben eredményezi a szekunder feszültséget. Az olaj használt de jó transzformátor olaj, a tekercset ha a végleges állapot és a tartály kész, ki tudom vákuumozni, sőt ki is kell mert a sok réteg papírból másképp nem jön ki a levegő.
*** ezt max, utálni lehetne így ..
Tehát megépítettem az 1 tranyás meghajtást, működik is szépen 3-4 cm-es szikrát produkál 24 voltról. Szerintetek ha több voltról járatnám, nagyobb feszt adna le a szekunderen? (van BU508 és BU208 tranyám is)
De nekünk iskolába kellene bemutatónak egy volt tanárommal. Kb olyan 8-9-10 cm-es ívet szeretnénk elérni vele.
Idézet: „A primer tekercs feszültségét talán 550-ig tudom most fokozni” Ez ettől azért egy picit összetettebb.Most az 550V csak egy adat.A primerköri feszültség növelést meg ugye a meghajtóval kellene elérnünk,és nem úgy,hogy veszek mondjuk 550VDC-t és ráakasztom a primerre.A villanypásztor kapcsolása jelen esetben egy soros „LC” rezgőkörként fungcionál.De amit még tudni kell róla,hogy ilyen tirisztoros meghajtóval csak alacsony frekvenciákon fog majd működni.A trafóolajról meg látszatról nem tudod megállapítani a nedvességtartalmát,ahhoz le kell ellenőrizni (5mm-es szikraközben ha kibír 30-35kV-ot az már viszonylag jónak számít...)
Az a mennyiségű ózon, amit egy sorkimenő termel, elhanyagolható, semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.
Ha csak a szikra a cél, azt sokféleképp el lehet érni. Villard kaszkáddal pár kV-ból is lehet csinálni 50kV-ot. Ha pedig ív kimenet kell, akkor szükség van egy belső ellenállást növelő ellenállásra.
Hát azért van a téma, hogy lehessen tapasztalatokat cserélni. Ha valaki érzi az ózont, az még nem káros. Van egy 100 éves VIO-m, amit régen fertőtlenítésre használtak, és egy tesla kör van benne. Ez 3-4 centis apró szikrákat produkál 1MHz körül, és sokkal erősebben érezni az ózont, mint bármilyen sorkimenőnél, mégsem jelent semmilyen veszélyt.
Károssá akkor válik, ha hányingere van tőle valakinek, vagy megfájdul a feje. De ahhoz inkább egy higanylámpa kell, na az már ontja az ózont, és pár perc alatt brutálisan betelít egy nagy szobát is.
Hát amíg nem volt higanylámpám, nem nagyon tudtam, mi az igazán tömény ózonszag, még a tesla közelében sem közelítette meg azt a mennyiséget. Egyébként a sorkimenő is csak akkor termel ózont, mikor koronázik, ívhúzás/szikrázás közben gyakorlatilag nem is érezni.
Igen, valószínűleg kicsi frekvencia lesz. Most mondhatni kézi vezérléssel sütöm ki a kondit a primeren. Ami érdekelne az az hogy van e valami számitási eljárás hogy ne csak kisérletezgetéssel hanem méretezéssel lehessen megállapítani a paramétereket? A trafóolajat vákuumozni, szárítani tudom, ha nagyon szükséges az átütési szilárdságot is meg tudom méretni.
De hogyha olyan 30-50 volt feszültséget kapna bírná az áramkör? akkor valószínűleg nagyobb szikrát kapnék, igaz nekem csak régi sorkimenőm van.Szerintetek ez megéri egy ezresért? Bővebben: Link
Nem akarlak elkeseríteni, de szerintem nem éri meg az ezrest, ha csak ívhúzásra akarod használni.... Én azt javaslom, hogy menj el egy pc bontóba és kérdezd meg, hogy van-e rossz monitoruk, ha van azt ingyen odaadják neked, mert kötelesek elszállíttatni és az pénzbe kerül nekik. Én így szereztem 9 monitort régebben.... Valamint, ha nagy ívet akarsz, és a tápod legalább 10 ampert le tud adni, akkor ajánlom figyelmedbe a ZVS meghajtást, ezzel 8-9 centis ívet is könnyedén el tudsz érni (persze itt már nem a malomkerekes sorkimenőt kell használni, mert az nem bírná ki átütés nélkül, de egy monitorét már lehet rendesen nyúzni....).
A 7KV valóban nem termel káros mennyiségű O3-at, az ionizátoraim 7,6KV/Dc. feszültségről, U=korona működnek.
Jó lehet a mért érték 1-2óra után sem haladja meg a 0,04-0,05ppm.értéket, zárt helyiségben, 12-20nm. Évek óta használom. A 30KV, 50Kv, ívkorona valóban nagy mennyiségű ózont termel kb.0,3-0,6ppm, ami fejfájást könnyezést idézhet elő, bizonyos idő elteltével.
Szóval hogyha növelem a feszültséget nem lesz nagyobb az ív?
Nem ismerem az áramkörödet, amivel meghatod a sorkimenőd, de azt biztosan tudom, hogy a zvs-sel nem nyúlsz mellé.
Ez a kapcsolásomBővebben: Link ezt szeretném 24voltnál nagyobb feszről járatni.
Ja bocs most nézem hogy rossz képet raktam felBővebben: Link
Szerintem nyugodtan adhatsz rá nagyobb feszt (35 voltot, ha jól tudom annyit tud a tápod max), de kíváncsi vagyok a többiek véleményére is.
Idézet: „Ami érdekelne az az hogy van e valami számitási eljárás hogy ne csak kisérletezgetéssel hanem méretezéssel lehessen megállapítani a paramétereket?” Van persze,itt egy kis iromány a trafó tekercselésről,számításról.Ebben minden fontosabb elméleti tudnivalót megtalálsz.Alul pedig van egy trafóméretező program is,amelyben többekközt “I”- magos tranzformátort is tudsz tervezni.Viszont ha csak egy önindukciós szikráztatót akarsz,akkor arra semilyen számításról sem tervezőprogramról nem tudok,mivel az nem normál üzemmód(és ezért lehet mondjuk a menetszámmal is játszadozni).Tehát mindenképp magad kell majd kikísérletezz dolgokat. Ja és mielőtt a linkért leszúrnátok tudom,hogy ez az ingyenenergiás fickó szokott furcsaságokat irogálni,de ezesetben a leírás innen származik,és a számítások is helyesek.A programot is összehasonlítottam más trafóméretező szoftverekkel.
Egyszer már leírtam neked többször nem fogom.A BU208-as ilyen kísérleti célokra,meg ívhúzásokra NEM VALÓ!!! És ezt tapasztalatból írom neked.A BU508-as valamivel többre képes,de ez sem ide való,mivel ezeknek a tranzisztoroknak alapból nagy az átmeneti ellenállásuk és ekkora áram tranzienseket nem lesznek képesek elviselni.Ha nagy ívet akarsz elérni sorkimenővel,akkor szerezz be 2db IRFP260-as MOSFET-et,és építsd meg a ZVS drivert,ezzel garantáltan látványos lesz a végeredmény.
Szia. Jók lesznek az IRFP250-ek. Csak egy jó izmos tápot kell neki késziteni.
OK kössz a választ. Szerinted miből legyen a táp?
Hogy-hogy miből? Egy transzformátorból ami kb. 30-40V 10A-t bír, egyenirányitó diódákból és puffer kondikból.
Minimum 15A, 12-40V. Nekem tegnap előtt készült el a legdurvább táp amit készítettem.
Kb.280W Szekunder fesz. AC 28V egyenirányítva és pufferelve 38V Kimeneti áram kb.12-14 A lehet, mert a műszerem nem tudta mutatni.
Nekem most van egy tápom pufferelve, egyenirányítva, de úgy, hogy váltófeszt is kiadni.Tegnap bemértem a feszültségeket amit tud: max 24V AC/DC. Kötöttem rá egy nagyon kis ellenállást(szénrúd) és a multiméterem 17.6 ampert mért ami közelít a számított értékhez.Erről már menne a ZVS? Én még arra is gondoltam, hogy az előbbi kapcsolásom hajtanám meg nagyobb fesszel, ezt úgy csinálnám hogy ferritrúdra tekerek 20 és 40-et a 20-asra megy a 24 Volt ac A másikon elméletileg megjelenik 48Volt Ac amit egyenirányítok és pufferelek. Szerintetek ez működne?
Te a szénruddal zárlati áramot mértél, ami a valós áramerőségtől messze áll. A trafó teljesítményét ha tudod akkor ki lehet számolni az áramerősséget.
A ferritrudas ötlet szerintem felejtős mert kicsi lenne a teljesítménye. De evvel az erővel készithetsz is egy kapcsolóüzemű tápot és arról hajthanád a zvs-t. |
Bejelentkezés
Hirdetés |