Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   703 / 2523
(#) fricihun hozzászólása Jan 14, 2011 /

Sziasztok!

Volt az a problémám hogy elhallgat a jobb oldal pár nappal ezelőtt. Mivel most értem haza most tudtam vele foglalkozni. Nem kötöttem le az előfokot hanem mértem a kimenetet és füleltem. Amikor megszakad a hang akkor leköti a hangszórót. Mert még az alap sistergés is megszűnik. Tehát végfok probléma ez. Egy TDA7250-ről van szó TIP142/147 tranzisztorokkal. Ha ez esetleg segített akkor várom az ötleteket mit kéne megnézni hogy előrébb jussunk.

üdv.fricihun
(#) fricihun válasza fricihun hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Ja és ha elhallgat kikapcsolom és amint lenyomom a kapcsolót egy pillanatra megszólal, persze csak egy pillanatra mert a védelemben a relé old. Ez alapján pedig valami táp gondra tudok gondolni.
(#) agressiv válasza fricihun hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Nem kizárt, hogy döglött az IC és ok nélkül kapcsol be benne a védelem (némító áramkör).
(#) fricihun válasza agressiv hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Hát amikor elszállt akkor volt IC csere. De elképzelhető igen az is. De lehet ilyen hogy csak az egyik felét némítja?
(#) fricihun válasza fricihun hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Most jutott eszembe. Amikor elszállt az egész cucc mert fordítva kötöttem be a pluszt meg a mínuszt akkor cseréltem IC-t mert nem szólt. Majd összeraktam az előfokkal és a jobb oldali hangszóróra egyenáramot is adott az előfok. Valószínű, hogy az LM1036 is tönkrement. Akkor kicseréltem azt az IC-t is, és jó lett. Nem lehet hogy, a rossz LM1036 kinyírta a TDA ezen oldalát és ezért produkálja ezt a jelenséget?

De lehet kivéve ha kondenzátorral van csatolva ami valószínű szóval passz.

Kondenzátorral van csatolva igen. De a hangszóró egyre erősebb pattogására lettem figyelmes és rámértem hát bizony egyenáram volt. Azt feljebb tekertem a hangerőt egy picit a védelem meg le is lőtte. Szóval elvileg lehetett ez is az okozója.
(#) szamóca válasza fricihun hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Alighanem egyenfeszültségre gondolsz ugye?
(#) fricihun válasza szamóca hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Igen bocsi azt akartam írni. De most már nincs ilyen gond LM1036 cseréjével megoldódott. Már csak azt kéne eldöntenem hogy vegyek e bele még egyszer IC-t, és meglátjuk jó lesz e. Vagy építek 2 TDA7294-t a helyére. Árban majdnem ugyanaz. És akkor a TDA7294 biztosan fog működni.

Talán lehetséges még ilyesmi nagyfrekvenciás gerjedéstől is, de ha kondi van a bemenetén akkor az LM IC kimenetén a DC kizárt, hogy átkerüljön a TDA bemenetére.

Nem akarom elkiabálni de úgy néz ki megoldottam a problémát. Kicseréltem az összes elektrolit kondenzátort, kivéve a végtranyók előtt lévő 4,7µF-ost, mert az nem volt itthon. 15 percig hallgattam néha adtam rá kicsit nagyobb hangerőt is, de nem hallgatott el.

Valószínű a fordított polaritás megölte az egyik kondit a táp környékén, mert amikor lekapcsoltam egy pillanatra visszajött a hangja, amíg a relé kapcsolta le a hangszórókat.

Köszönöm a segítséget. Remélem sokáig jó lesz!

üdv. fricihun
(#) Tetye hozzászólása Jan 14, 2011 /

Ebből a TDA7294 ből kilehet hozni 4Ohmon 100W-ot csak magas frekire (3Khz felett) valami normális hangzással?
(#) Gyozo92 válasza Tetye hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Gondolom a hűtés miatt akarsz magasfrekit, de minek? Ezzel 100 wattot simán ki lehet hozni 8 óhmon.
(#) WD40 válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Megvan, tegnap megcsináltam végre. A nyugalmi áram beállításáért felelős kis tranyó ment át folyamatos vezetőbe. Letrojta, mit tekergetek neki a bázisán a trimmerrel. Cseréltem, oszt jó lett, beállítottam.
(#) Piszkos hozzászólása Jan 14, 2011 /

Üdv!
Próbált már valaki OP 07 műveleti erősítőt?
(#) midgardcoil válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

A sub egy Visaton TIW 200 XS lesz,közölnek rated meg maximum powert,a rated 120W(gondolom ezt kell nézni,fog a cucc szinuszos jelet is kapni rendesen).
A mélyközép 50W-os(W 130 SE),a tweeter pedig 100W (G 20 SC).Így tűnt kézenfekvőnek a 2X50W+100W sub.Ha jól értem,akkor a frontoknak és a bridge-be kapcsolt subnak is +-35V megfelelő durván?
(#) rolitechno válasza WD40 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Oksa.Azért nézd végig,hogy a két oldalon(R,L) lévő összes tranzisztor egyformán melegszik e.
(#) Tomi20 válasza midgardcoil hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Én a helyedben TDA7294-gyel építeném meg, még ha kicsit magasabb is lesz az erősítő teljesítménye a hangszóróknál, később ha cserélnél hangsugárzókat az erősítőhöz már nem kell hozzányúlnod. Esetleg ha panel készítéssel nem nagyon foglalkozol, itt az oldalon is vannak hirdetések panel készítésre, ilyen kicsi panelek nem is kerülnének sokba, és már csak össze kell forrasztanod.
(#) Tetye válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

A hűtésnek semmi köze ehhez, azért kell magas frekire mert mélyre, és középre már kész vannak a végfokok de azok jó minőségű tranzisztoros végek. A kérdés nem arról szolt hogy ki lehet-e hozni, tudom hogy ki lehet. De lesz-e normális hangja 4Z 100W-on magas frekin, ami nem azt jelenti hogy ~80W-tól torzít mint állat.
Szeretnék 100W kimenő teljesítmény mellett szép tiszta magasakat, erre vagyok kíváncsi hogy érdemes-e vele foglalkoznom vagy sem?
(#) rolitechno válasza Tetye hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Sehogy nem lesz egy TDA ic ből "szép tiszta magas"...Ha a többi freki erősítője jó,akkor miért akarod elrontani pont azt a frekvenciát,ami a legnagyobb figyelmet igényli minőség terén
(#) Bassmester válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Sehogy sem lesz? Miért? Talán azért hiszed ezt mert csak egy IC ?
Tapasztalt "tédéásként" mondom, megér egy próbát a 7294 :yes:
Ha tiszta hangzás kell, akkor azt nagyon tudja a cucc. Több múlik egy darab kábelen, mint rajta.
(#) Tetye válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Találtam itthon javításból maradt tda7294 icket, pénzem elfogyott sajna, és annyian áradoznak róla gondoltam egy kérdést talán megér.... de akkor inkább gyűjtögetek.
(#) Bassmester válasza Tetye hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Javításból maradt?
Csak akkor használd fel őket ha újak, vagy ha biztosra tudod hogy hibátlanok.
(#) rolitechno válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Kinek mi az igénye meg mit nevez tisztának Buliba tökéletesen megfelel akár magasnak is...Ha megfelel a több 100 ezres 3000W os PA "D osztályú erősítő,akkor a TDA is. De ha már a TDA tiszta akkor minek ide a High End
(#) Tetye válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

1db bontott de működő, a többi 4-5db új.
Berendeltem anno pár darabot mert sok hifibe rakták és volt javítani való cucc.
De szerintem akkor tartogatom hifikbe, és csinálok inkább egy tranzisztoros végfokot.
Amúgy voltak TDA-im és soha nem voltam elégedett velük de erről sokan áradoznak hogy mintha nem is TDA lenne, olyan jó. Ezért gondoltam rá.
rolitechno:
3000W os PA "D" osztályú erősítő hangja NEM felel meg.

Ha már ic,akkor inkább ez. Nem azt mondtam ,hoyg az ic-k rosszak. Ezt inkább nevezném tisztának Bővebben: Link
(#) Bassmester válasza Tetye hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Akkor szerintem próbáld ki nyugodtan, ha olcsón akarsz jó cuccot, pláne így ha már megvannak. Az LM 38xx sorozat is jó, bár jóval drágább.
(#) nasgoon hozzászólása Jan 14, 2011 /

TDA2005R
Sziaztok!
Összeraktam!!! 2X20W TDA200R! nagyon szól! 2X2200µF kondival semmi búgás, semmi háttárzaj, csak a zene!!!

Azért ott van kraft is! Annyira nemigen lehet fülelni több kW ot hogy halljuk a kicsiny hibákat Talán még 600W ig fellelhetők ,de az sem 2m ről...
(#) CsizmaKo válasza CsizmaKo hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Úgy látom itt feleslegesen koptatom a klaviatúrámat,mert csak én irkálok magamnak."Élmény veletek az erősitő épités ..."
Következő: »»   703 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem