Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Új vagyok itt. Most kezdem kóstolgatni az elektronikát. Fejlámpa készítését tervezem. Egy Cree P4-es led lenne benne és 2600 mAh-s aksikról menne. 700 mA kéne a lednek, mely 3,5 V-nál megy át rajta. Viszont 3 ilyen aksi 3,6 V. Szóval hogyan csináljak 3,5 V-ot? Kössek sorba egy ellenállást? Vagy valami komolyabb technika kéne ehhez a ledhez? Utobbi esetben NYÁK tervet tudnátok adni? Előre is köszönöm! Thomy
Sajnos nem vagyok jó ebben a témában igazán, de ha egy lednek 3,5 volt kell akkor az vígan elmegy 3,6 voltról is.
De azért várd meg egy hozzáértő hozzászólását is.
Egy ellenállást is tehetsz sorosan. Ilyen esetben ellenálláson eső feszültség / áram = szükséges ellenállás.
0,1V/0,7A = 0,14Ohm-os ellenállás kell. De ennek az ellenállásnak 2,45W-osnak kell lennie minimum. Ez már szép nagy. Azért kajál a lámpa 700mA-t, mert impulzus üzeműre tervezték. Nagyobb feszültséggel hajtják, de jóformán csak villog. Olyan gyorsan villog, hogy folyamatosnak látod. Kell keresni hozzá egy PWM áramkört, és akkor még nagyobb feszültségről is hajthatod. Ennek eredménye kb 1,5 szeres fényerő növekedés. (kizárólag fehér és kék led esetén, de gondolom erről van szó) Bár ha egy ledről van szó, akkor kicsit sok szerintem az a 700mA... Mindig nyitófeszültségnél mérd az áramfelvételt! Szerk: Most néztem meg hogy 3,5W-os. Tehát 3,5V-ról 1A-t kellene felvennie. Vagyis a 700mA jogos. Nem szóltam
csá
nekem is van egy fejlampám amikor megvettem akkor ellemes volt de késöbb átalakitotam akumlátorosra a 2 aksi a lámpa teteére ragaztotam
Szia !
Csak impulzus üzemben lesz jó, mert az aksi hamar lemerül arra a határra ahol a led már nem világít. Biztos ez a 700mA ? nem 70mA csak ? Üdv!
Elenallas nemigen kell ebben az esetben, mert az 1-2 tizednyi Volt kulonbseget a LED "lenyeli".
Ellenben mas jellegu a gond!!! Ezek bar nem impulzusuzemre vannak tervezve, ilyen nagy teljesitmenyu fenyt csak megfelelo hutes mellett tudnak leadni. A 3.5W az az elfutott teljesitmeny, azt el kell vezetni a LEd-rol, ami csak megfeleloen kialakitott forrasztasi felulettel lehetseges. Egy szo mint szaz, elegedj meg lenyegesen kisebb fenyerovel, mint amit tud, kb 0.5-1W max amit konnyen el lehet erni. Ekkor viszont feltetlenul kell egy korlatozo ellenallas, ami 200-300mA aramra korlatoz. Kb 1W-os kell legyen teljesitmenyben... Topi: a 2.45W hogy jott ki ?
Az 0,07W... Csak rosszul láttad Igen elszámoltam. "Nem kicsit, nagyon!"
Ez a led 350 mA-től 1 A-ig működik.
LED Dokumentáció Tehát akkor a soros ellenállás nem játszik? Az a baj, hogy 350 mA-t 3,3V-on enged át, 3,5V-on már 700 mA-t és 3,7V-on 1000mA-t. Exponenciálisan nő, ha jól olvastam ki a dolgokat. Ezért számít már az a 0,1V is! Mellesleg nem ad annyival több fényt, mint amennyivel többet fogyaszt... Akkor hogyan tovább? Mi ez az "impulzus üzem"? Kezdő vagyok a témában, ha NYÁK tervek vannak, szívesen fogadom őket Idézet: „Az a baj, hogy 350 mA-t 3,3V-on enged át, 3,5V-on már 700 mA-t és 3,7V-on 1000mA-t. Exponenciálisan nő, ha jól olvastam ki a dolgokat” Ez teny, de azt se feledjuk, hogy az akksi az nem atomeromu, ha elkezded terhelni, esik a feszultsege! Igy vegul beall egy koztes ertekre, ami <3.6V, es minel tobb aramot venne fel a LED, annal kisebb lesz a feszultseg... Persze, ez foleg az ellenallas nelkuli uzemmodra igaz(ala LED-es kezilampak). Kisebb fogyasztas, fenyero eseten aramgeneratoros meghajtas kell, ami vagy egy elotetellenallas(egyszerubb esetben), vagy impulzusuzemu LED meghajto. Az impulzusuzem itt nem a LED meghajtasjellegere utal, hanem az aramgenerator kivitelere(mint impulzusuzemu stabilizator, csak aramban).
Értem! Köszönöm.
Nekem az kéne, hogy olyan 2-3 órát világítson. Kerékpározáshoz kell Szóval nem baj, ha túl gyorsan lemerül az aksi, csak ne károsodjon semmi. Tehát akkor csak egy megfelelő előtétellenállás kell és minden jó.
kerékpárzáshoz lebeszélnélek az impulzusüzemű meghajtásról, lásd stroboszkóphatás.
Bár városi "helyzetjelző" fénynek viszont a ~17 Hz körüli vibráló fény a leghatásosabb :yes:
http://www.quickar.com/starresistorcalc.htm
Egy kis segítség előtét ellenálláshoz. A 3,6V kevés lesz, nagyon hamar alámerül akku a led nyitófeszültsége alá. Áramgenerátort ajánlok és nagyobb feszültséget
10 Ohmos 1W-os elotetellenallas eseten kb 330mA aram mellett kb 1W teljesitmenyre keszteted a LED-et. Ezt az akksid kb 8 oraig birna(ha a teljes energiat ki lehetne belole szivni)...
De, az 1W hutes nelkul hamar kinyirhatja a LED-et, ezert egy vorosrez lemezt kell hozzaforrasztani a LED kozepso reszehez(vagy maskepp jo hokontaktusba kell hozni vele). Ez legalabb nehany cm2 teruletu kell hogy legyen... Akkor nem lesz gond!
A Cree P4-Bin led 3,7W -os, 800-1000 mA-rel meghajtva 130-150 Lumen leadására képes. Ekkor jelentős hőt fejleszt. A néhány cm2 hűtőfelület még 350 mA (1W) esetén is kevés, rövid idő alatt megsüti a ledet (nem olcsó mulatság). A led fejlámpának csak megfelelő optika alkalmazásával használható, kb 120 fokos a fényszöge. Gyári optikával, foncsorozott tükörrel 6-12 fokos-ra fókuszálva hatalmas, több száz m-re vetítő fénycsóvát produkál.
Néhény gyakorlati tanács: - A led egy vékony, és nagyon sérülékeny kerémia lapra van "ültetve". Mechanikai behatásra és hőre is nagyon érzékeny, vigyázni kell nehogy feszüljön, vagy forrasztás közben tülmelegedjen, mert ripityáta törik! - A Led 5 mp-ig bír ki kb. 260 celsius fokot forrasztásnál! (Aztán vége.) Már gyártját "Star"-változatban is amikor egy 2 mm-es alu csillagra gyárilag van szerelve ami már csavarozással biztonságosan rögzíthető nagyobb hűtőtönkre, bordára. - A kerámia lap alsó- és felső szélein vannak az elektromos kontaktok, így alsó- és felső szerelés (vezetékelés) is alkalmazható az optika függvényében, de vigyázni kell a rövidzárlatra. A vörösréz lemez amit vega55 javasolt inkább alulról vezetékelésnél jó, 1-1,2 mm vastag rézlemez megemeli a kerámia lapot annyira, hogy a vezeték zárlat nélkül elférjen alatta. De ezt még feltétlenúl nagyobb alu bordára kell rögzíteni! Így szerelve az optíka teljes mértékben "ráül" a lapkára, ekkor adja ugyanis a leghomogénebb rajzolatot a fénypászma. - A forrasztása a legkritikusabb pont! (reped, túlmelegszik). Ha sikerül, akkor a réz lemezt egy ALU hűtőbordára kell ragasztani, csavarozni hővezető paszta használatával. - Az áram beállítása: 1, előtét ellenállással (elönye, hogy egyszerű, hátrány, hogy az akku kapacitásának jelentős részét elfűti) 2, áramgenerátor( előny kis veszteség 90-96%-os hatásfok, hátrány bonyolult, drága, nagy) Végül mindkét vezérlés esetére: 3,6V kevés. Inkább 4,8V Ni-MH, de ami még jobb 3,7V-os Li-ion akku. Ez utóbbi feltöltött állapotban 4,2V-ot ad le, úgy ellenálláshoz és áramgen. esetében is elegendő, és az optimálishoz közeli feszültség. (Mindkettőt, Li akkut CR123-at és "gyári" 800 mA-es áramgenerátort is láttam a Vaterán hírdetni, és ugyanott láttam az SSC W42180-U Bin ledet is ami kb 25%-kal jobb hatásfokú a CREE-nél és akár 240 lument is képes teljesíteni.) Sok sikert az építéshez!
A normál áramgenerátoros meghajtás itt nehéz lenne, mert nem marad semmi fesz jóformán
magára az áramgenerátorra. Javaslok pár kHz-es mezei multivibrátort a kis tápfesz miatt ( az 555C itt már nem megy el), smd cuccokkal megszerelve és FET a végén. Vannak olyan smd FET-ek, amik 3 voltnál már totál kinyitnak és az rd-on 0,05-0,08 ohm pl, itt a veszteség áramtól függően cca. 0,1 volt. Nagyon ügyeseknek SOT-23 méretben is, pl. C2TDB kóddal … Szétszedett mobil-akkukban is körül lehet nézni ( aki jobban ismeri, hi…). Aztán berakhattok pluszba, ha akartok még egy-két tized ohmot áramkorlátnak. Pár cm2-en ez is elfér.
Az előző szöveg 3,6 volt körüli akkuhoz értendő.
Sziasztok!
Mellékelek egy rajzot áramgenerátoros megoldásra. Én megépítettem és szuperul működik az említett LED-ekkel, ja és a lényeg az IC még olcsó is (ha jól emlékszem 100 Ft. alatt van az ára a LOMEX-nél)
3,2-3,6 volttal elmegy ez is.
A FET a kényes pont, a #89415-ben említettel jó csak. A kis táp miatt tranyós. A nyomtatás méretét be kell lőni, minden smd.
Na, azer` nem eszik lyan forron a kasat - akarom mondani, nem kell ennek a LED-nek hutoborda!! >5 cm2 feluletu reszlemez eleg oda, foleg, ha a levego szabadon aramlik ra. Ezek a LED-ek elviselik a kb 10 cm2 alapteruletu, megfeleoen kialakitott nyakot is a max teljesitmenye kozeleben is, pedig az roszabb mint 5 cm2 rezlemez, foleg 1W-on!!!
Meghajtasnak szerintem meg mindig az egyszem ellenallast tartom a legjobbnak. Egyszeru, megbizhato, sosem romlik el, es olcso is... Arrol sem kell megfeledkezni, hogy az akksi uzemi fesze a 3.6V. Ez kezdetben nehany tizeddel nagybb, majd hosszab ideig kb itt tartozkodik a feszultseg, majd a vegen elkezd hirtelen csokkenni. Igy van vagy 0.6V-os intervallum(3.6+-0.3V), ami a mar kiszamolt elotetellenallassal gond nelkul elmukodik...
Kaptam egy olyan ötletet (az illetőnek tökéletesen működik), hogy ellenállás helyett multifuse biztosítékot rakok sorba a leddel és 3 cella helyett 4 celláról működtetem. Azaz 4,8 V-ról kezdene és a "biztosítéknak" a megnövekvő áram hatására nőne az ellenállása. Aztán ahogy az akku merül, csökken az ellenállás és egy jó ideig a leden átfolyó áram közel lenne 700mA-hez.
Csak mekkora ilyen multifuse cuccos kéne? A led 3,5 V feszen enged át 700mA-t.
Az én megoldásom is kijött max 400 forintból és 4,5V-tól egész jó fényerőn üzemel. Piros CREE leddel volt alkalmam kipróbálni, ha jól emlékszem kb. 50 és 70 mA között volt a leden átfolyó áram nagysága, de itt már nem tudtam a ledbe belenézni mert olyan őrült fényerővel világított. Ha pedig veszel elé egy optikát akkor pedig egészen jól használható már fejlámpának.
Hali!
Szerintem is ez a kapcsolás lesz a jó. Mindenképp az impulzus üzem ajánlott, hasonlóan a Luxeon ledek meghajtásához. Az áramkört megcsinálhatod SMD kivitelben is. Jó munkát. Üdv ! Luki
Az irlml2502-t ismered ??
Ezt most rajzoltad... ?
A ChipCad-ben lehet kapni ezekhez a ledekhez meghajtó panelokat, ezeken ha jó emlékszem be lehet állítani, hogy mekkora áramerősséggel szeretnéd meghajtani a ledeket, viszont az ára elég borsos, ha minden igaz 2500 Ft. Saját magad is elkészítheted, rendesek voltak mert ideadták a panel kapcsolási rajzát, viszont a hozzávaló IC SMD kivitelű és maga az IC ára kb.700 Ft.
Mellékelek még egy IC adatlapját ezen is találsz kapcsolásokat, ezt is megcsináltam már és ez is szuperül működik. Az IC-t pedig itt vásároltam. Ha már 10-et rendel valaki akkor 100 Ft. körül van az ára.
Fölösleges hülyeségeket töröltem...
A kérdés továbbra is nyitott ferci felé, azaz ismered-e azt a fentebb említett áramkört? Illetve az előbb rajzoltad-e a fenti áramkört? :yes: Ezek után nyugodtság legyen, mindenki 10 perc friss levegőn való szellőzés után írjon választ
Léteznek meghajtó IC-k speciálisan nagyteljesítményű LEDek meghajtására. Ezekből a buck-booster üzeműek alkalmasak egy adott feszültség megtartására akkor is, ha a feszültségforrás a LED üzemi feszültsége alatt van.
PWM üzeműek, de nem lép fel a stroboszkóphatás a magas freki miatt. vanzerr: Én úgy látom, hogy a mellékelt IC minimum tápfeszültsége 7V...
Csak neked, Norberto...
A fentebb említett és még nagyon sok féle-fajta FET-et gyakorlatból ismerem ( ha ez megnyugtat valakit ). Ugyanígy sokféle rajzra is vonatkozik - általában, ha jó kedvem és időm van, rajzolgatok és meg is csinálom. Ha szakmai önéletrajzra van szükségetek, az k lassú lenne az oldalszám miatt. üdv, ferci
Igen azt írja, de nekem 5 V-al is működött.
Még egyszer felrakom a 3,6 voltos verziót, kicsit átvariáltam.
Nagyáramú LED híján "műterheléssel" járattam - 5,6 ohm + párhuzamosan egy kék LED 4,7 ohm soros ellenállással ( a képen látható ). Ebben a beállításban a max áram ( impulzusáram ) kb. 600 mA, ami itt 50-90% kitöltési tényezővel 300-540 mA átlagáramnak felel meg. Természetesen fel lehet menni a már megírt módon 700 mA-re is, de felesleges. Az "igazi" LED esetében a korlátozó ellenállásról nem szabad megfeledkezni. A FET a végén vega55 által írt IRLML2502 pl. A 3,6 volt alkalmazása azért is jó, mert nehéz lemeríteni az akkukat - a LED már nem is képes világítani csökkent feszültségnél.
sziasztok,
kerékpáros lámpaaépítéshez én egy másik fórum topikját tudom javasolni: Bővebben: Link azt hisze, ez a kép mindent elmond arról, hogy a topik nagymestere, balu mennyire ért a témához: A kép szabályosan vakító a fénye. ha gondoljátok, olvassátok el a fentebb linkelt téma 13 oldalát (nem sok), rengeteg okos gondolat van benne, építési leírások mindenegyéb... |
Bejelentkezés
Hirdetés |