Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok ! Hogy tudnék csinálni sima 24volt egyen feszültségből +- közép nullás ki vezetéssel 2*12voltot. Erősítőhöz kellene nekem ilyen táp egység . Már azon is gondolkoztam , hogy a 24voltos trafó után tekercselek egy 24/ 2*12voltos trafót mert ott kevés a menetszám és gyorsan megvan , persze viszonylag . Nincs rá valami kapcsolás amivel tudnátok segíteni ?
Üdv!
Ismerek ilyen kapcsolást, csak azzal az a gond, hogy sajnos erősítőhöz nem alkalmazható, mert csak kis áramerősséget tud szolgáltatni. Egyetlen megoldás (szerintem, és legjobb tudásom szerint), ha áttekered a trafót, vagy másik trafót szerzel ami 2*12V-os, esetleg egy pont ugyan ilyet, de akkor meg 2*24V-ot kapsz eredményül.
Sziasztok! Szeretnék most építeni egy olyan végfokot TDA2030al amiben BD250 és BD249 Végtranzisztor van .
Több helyen is láttam már ezt hasonló rajzokon, és találtam olyat is amelyben a tranzisztorok kollektor emiter oldalain, egy darab 1n4001es dióda van be építve . Tehát ez az a kapcsolás :http://bsselektronika.hu/index.php?id=34 Ezen viszont nincs. Mi a szerepe ennek a 2 diódának a BD250 és BD249 kollektor emiter kivezetésére kötve, ezen miért nincs ?
Sziasztok!
Van kettő ilyen erősítőm és egy trafóm ami sajna jóval nagyobb feszültséget ad le mint ami az erősítőnek kellene. 2db LM317-esel meglehetne oldani,hogy megfelelő feszültséget kapjon? Illetve 2000µF puffer jó a két erősítőnek?
Szia! Mennyire nagy az a feszültség? az lm317 is naggyából 36v ig bírja, ennyit a tda is bír kezelni.
Nekem +- és ugye a GND. Középkivezetéses trafóval lenne. Azt hiszem így +-18V-ot bír.
Üdv!
Nekem ketyeg egy TDA2030A +40VDC-ről. Ez, ha +--os tápod van (szimmetrikus) +-20V-ot jelent. Szóval ha a 18V egyenáram, és nem a trafóról jön le a 18V, akkor megfelelő. Csak hogy biztos legyen a dolog: az egyenfeszültség nagysága=váltófeszültség(effektív érték, amit a multival mérsz)*1,41(vagy sqrt(2), ami "gyökkettőt" jelent). Tehát, ha 18V egyenfeszültségről beszélünk(VDC), akkor a trafódról 2x12.5VAC jön le.
Szia!
Szerencsém volt most, rábukkantam egy trafóra ami AC 2×8V ad le.Ezt puffereltem és egyenirányítottam és így most 2×11V körül van a feszültség.Puffernek pedig két 2200µF kondit tettem. Ahhoz képest,hogy milyen egyszerű,kicsi nagyon jól szól szerintem. Fillérekből kijön.
Én múltkórjában nyaggattam 200W sub-al Elbírt vele
Két Tda 2030A van párhuzamosan egy tápon ,de a táp 2 már nem bír mert recseg ,de nagyon. 24V állása is van a tápnak. Szerintetek a 24V még durranás nélkül fogja bírni? ugye aszt még egyenesítem meg pufferelem.
Sziasztok ! Szükségem volna 1kétszer 12voltos egyen irányítot táp egységre , de a trafóm szekundere kétszer 24volt . Van itt egy kapcsolás :http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/feszultseg_szabalyzo.html?pg=2&Submit=%3E%3E
egy feszültség szabályzó , amiben egy BTA16 Triak hajtsa végre a fesz. szabályzást eredetileg fény erő szabályzásra szolgál. Ha én ezt a trafó primer oldala elé kötném , való színű be tudnám álítani vele a 12voltot de mivel ez a kapcsolás a váltakozó áram hullámát szaggatja meg el képzelhető szerintem zavarokat is kelt . Csináltatok már így táp egységet ?
Egyenirányítva 24 volt vagy váltakozóban? Ez fontos információ, a megoldás érdekében. A triakos szabályzást nem javaslom esetleg félig vezérelt graetz híddal próbálkoznék. A triakosat én próbáltam már, nem tudom miért de ha egyenirányítottam a szekunder körben a feszültséget akkor a trafóm zúgott holott a triakkal nem szabályoztam hanem csak kapcsoltam mint egy szilárdtest relével. De ha nem tettem egyenirányítót a szekunder körbe akkor semmi gond nem volt, de mondom én csak mint szilárdtest reléként használtam a triakot.
De ha gyárival teszem ezt, nem saját készítésűvel akkor tökéletesen jó semmi gond.
Sima 220/2*24voltot ad a trafóm. Ezt szeretném le szabályozni kétszer 9voltra kb , amit egyen irányítanék, és persze puffer kondit kötnék utána hogy 12volt legyen. Így elsőre egyszerűnek tűnik az ötlet,de szerintem sem biztos hogy jó volna.
Talán lehet csinálni olyat hogy teszel 7824-es stabilizátort ill 7924-et és abból csinálni szintén stabilizátorokkal (7812/7912) +-12V-ot ki kell próbálni.
Vagy ha lehet akkor a trafórol a felesleget letekerni. Ez a másik lehetőség.
Köszi szépen a segítségedet ! A trafót azért nem akarnám szétszedni mert gyári és le van impregnálva. Bár tekercseltem trafókat már , de jelenleg most sem huzalom nincs ide haza sem vasmagom. erről az ic ről már olvastam lehet megpróbálom ezt .
Sziasztok! Nem sikerült még mindíg meg oldanom a táp egységemet , de viszont szeretném ki próbálni az erősítőm. Kétszer 12volt kellene közép nullával. Szerintetek 2db autó aksival ezt meg tudnám oldani ? Csak hogy ki próbáljam működik e. Elméletileg ez ugyan az volna mint egy szimetrikus táp , és a közép nulla a plusz mínusz össze kötésnél meg volna ha ugye sorba kötöm a két akut. +12volt, és -12volt le vehető volna. Szerintetek működik ?
Valaki segítene nekem? Mi lehet a másik IC-el ? Egy bordán van kettő IC szigetelés nélkül. Amit újonnan raktam fel az búg és ha felhangosítom kicsit akkor már torzít is.
Szia! Az akkus dolog szerintem működhet, csak óvatosan, nehogy rövidre zárd, egy aksi 200-300 ampert is leadhat rövidzárba. Az ic, ami torzít, melegszik is, ha nincs felhangosítva?
Én is úgy hiszem elméletileg ugyan az 2akkut össze kötni mint egy szimmetrikus táp csak azt nem tudom sikerül e 2db egyforma akkut szereznem,kölcsön kérnem, mert ugye a használattól függően esetleg 1vagy fél volt különbség el képzelhető a két akku között. De én szerintem ez nem okoz gondot, bár az a helyzet nincs tapasztalatom ebben a kérdésben .
Ez nem akkun van hanem Trafon. Ha nincs felhangosítva akkor is langyosodik az újonnan összerakott.
Én ismételten gerjedésre szavazok, 100nF os kodni, rövid vezetékek megoldhatják a dolgot.
rövidek a vezetékek és 2db kondi van benne.
Sziasztok!
Tudna nekem valaki adni egy olyan kapcsolási rajzot ami próba panelen meg lehet csinálni?
Újra forrasztottam mindent és most már csak így pattog mintha golyót dobnál el és ahogy leveszem az áramról olyan mintha esne le a golyó és egyre gyorsabban pattogna.
Hello, megvettem az alkatrészeket a végfokokhoz, jövőhéten meg is épitem. eladásra akarok csinálni pár darab sztereó erősitőt, 3 sávos hangszinel. Azt akarok kérdezni, hogy szerintetek mennyiért érdemes eladni egy ilyen kisteljesitményü erősitőt?
sziasztok. kis segítséget szeretnék kérni... hallottam egy olyat, hogy a TDA2030 helyére be lehet tenni a TDA2050-es IC-t is, aminek 32W a teljesítménye. a lábkiosztást megnéztem, az valóban egyezik... valaki tud erről kicsit többet? előre is köszönöm
Megcsináltam végre a végfokomat , ez a második erősítőm amit építettem a TDA 2030hídkapcsolás után ez is TDA2030 alapú , de viszont BD250, és BD249 transistor egészíti ki . Erről azt olvastam 40wot tud , de én úgy érzem a TDA Hídkapcsolás amire 30w teljesítmény van írva hangosabban szól . A transistorok nem melegednek és nem is torzít szerintem jól működik . De viszont nem értem miért nem szól hangosabban a hídkapcsolásban lévő TDA2030tól amire 30w van írva erre pedig 40w. A tápja 2*13voltos szimetrikus . Ez az a kapcsolás :http://bsselektronika.hu/index.php?id=34
Valaki megtudja ezt mondani nekem ? Talán ha a tápfeszt 2*18voltra emelném elérné a 40w ot ?
Üdv!
A TDA hídkapcsolás 8 ohmos hangszórón tud kb 30W-ot A TDA tranzisztoros kiegészítése 4 ohmos hangszórón tud kb 40W-ot Tehát ha mindkettőt ugyanazon a 8 ohmos hangszórón használod, akkor azért halkabb a tranzisztoros verzió, mert az 8 ohmon csak kb 20W-ot tud. Ez 3 dB-el kisebb hangnyomást tud kelteni, mintha egy (ugyanakkora érzékenységű) 4 ohmos hangszórót használnál. A kisebb tápfesz is hozzájárul valamennyire. |
Bejelentkezés
Hirdetés |