Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   146 / 274
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Jan 10, 2011 /

Sziasztok ! Hogy tudnék csinálni sima 24volt egyen feszültségből +- közép nullás ki vezetéssel 2*12voltot. Erősítőhöz kellene nekem ilyen táp egység . Már azon is gondolkoztam , hogy a 24voltos trafó után tekercselek egy 24/ 2*12voltos trafót mert ott kevés a menetszám és gyorsan megvan , persze viszonylag . Nincs rá valami kapcsolás amivel tudnátok segíteni ?
(#) punkkazy válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Üdv!
Ismerek ilyen kapcsolást, csak azzal az a gond, hogy sajnos erősítőhöz nem alkalmazható, mert csak kis áramerősséget tud szolgáltatni.
Egyetlen megoldás (szerintem, és legjobb tudásom szerint), ha áttekered a trafót, vagy másik trafót szerzel ami 2*12V-os, esetleg egy pont ugyan ilyet, de akkor meg 2*24V-ot kapsz eredményül.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Jan 14, 2011 /

Sziasztok! Szeretnék most építeni egy olyan végfokot TDA2030al amiben BD250 és BD249 Végtranzisztor van .
Több helyen is láttam már ezt hasonló rajzokon, és találtam olyat is amelyben a tranzisztorok kollektor emiter oldalain, egy darab 1n4001es dióda van be építve . Tehát ez az a kapcsolás :http://bsselektronika.hu/index.php?id=34 Ezen viszont nincs. Mi a szerepe ennek a 2 diódának a BD250 és BD249 kollektor emiter kivezetésére kötve, ezen miért nincs ?
(#) Directors hozzászólása Jan 15, 2011 /

Sziasztok!

Van kettő ilyen erősítőm és egy trafóm ami sajna jóval nagyobb feszültséget ad le mint ami az erősítőnek kellene.

2db LM317-esel meglehetne oldani,hogy megfelelő feszültséget kapjon?
Illetve 2000µF puffer jó a két erősítőnek?
(#) Piszkos válasza Directors hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Szia! Mennyire nagy az a feszültség? az lm317 is naggyából 36v ig bírja, ennyit a tda is bír kezelni.
(#) Directors válasza Piszkos hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Nekem +- és ugye a GND. Középkivezetéses trafóval lenne. Azt hiszem így +-18V-ot bír.
(#) Piszkos válasza Directors hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

ha TDA2030A, az A jelölésüek már elméletileg elbírnak +- 22V-ot is, bár ez elég határ. Vagy akkor tényleg jöhet a fesz-stab. Az lm317-nek van egy negatív párja is, lm337 úgy tudom. Vagy ami kicsit kőkorszaki, pár dióda sorba. De 40v fölött már érdemesebb egy másik trafó után nézni.
(#) Directors válasza Piszkos hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Köszi a segítséget.
(#) punkkazy válasza Directors hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Üdv!
Nekem ketyeg egy TDA2030A +40VDC-ről. Ez, ha +--os tápod van (szimmetrikus) +-20V-ot jelent. Szóval ha a 18V egyenáram, és nem a trafóról jön le a 18V, akkor megfelelő.
Csak hogy biztos legyen a dolog: az egyenfeszültség nagysága=váltófeszültség(effektív érték, amit a multival mérsz)*1,41(vagy sqrt(2), ami "gyökkettőt" jelent). Tehát, ha 18V egyenfeszültségről beszélünk(VDC), akkor a trafódról 2x12.5VAC jön le.
(#) Directors válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Szia!

Szerencsém volt most, rábukkantam egy trafóra ami AC 2×8V ad le.Ezt puffereltem és egyenirányítottam és így most 2×11V körül van a feszültség.Puffernek pedig két 2200µF kondit tettem.
Ahhoz képest,hogy milyen egyszerű,kicsi nagyon jól szól szerintem.
Fillérekből kijön.
(#) David 3g válasza Directors hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Én múltkórjában nyaggattam 200W sub-al Elbírt vele
(#) David 3g hozzászólása Jan 17, 2011 /

Két Tda 2030A van párhuzamosan egy tápon ,de a táp 2 már nem bír mert recseg ,de nagyon. 24V állása is van a tápnak. Szerintetek a 24V még durranás nélkül fogja bírni? ugye aszt még egyenesítem meg pufferelem.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Jan 17, 2011 /

Sziasztok ! Szükségem volna 1kétszer 12voltos egyen irányítot táp egységre , de a trafóm szekundere kétszer 24volt . Van itt egy kapcsolás :http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/feszultseg_szabalyzo.html?pg=2&Submit=%3E%3E
egy feszültség szabályzó , amiben egy BTA16 Triak hajtsa végre a fesz. szabályzást eredetileg fény erő szabályzásra szolgál. Ha én ezt a trafó primer oldala elé kötném , való színű be tudnám álítani vele a 12voltot de mivel ez a kapcsolás a váltakozó áram hullámát szaggatja meg el képzelhető szerintem zavarokat is kelt . Csináltatok már így táp egységet ?
(#) Steven19 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

Egyenirányítva 24 volt vagy váltakozóban? Ez fontos információ, a megoldás érdekében. A triakos szabályzást nem javaslom esetleg félig vezérelt graetz híddal próbálkoznék. A triakosat én próbáltam már, nem tudom miért de ha egyenirányítottam a szekunder körben a feszültséget akkor a trafóm zúgott holott a triakkal nem szabályoztam hanem csak kapcsoltam mint egy szilárdtest relével. De ha nem tettem egyenirányítót a szekunder körbe akkor semmi gond nem volt, de mondom én csak mint szilárdtest reléként használtam a triakot.
De ha gyárival teszem ezt, nem saját készítésűvel akkor tökéletesen jó semmi gond.
(#) gabesz.mi074 válasza Steven19 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

Sima 220/2*24voltot ad a trafóm. Ezt szeretném le szabályozni kétszer 9voltra kb , amit egyen irányítanék, és persze puffer kondit kötnék utána hogy 12volt legyen. Így elsőre egyszerűnek tűnik az ötlet,de szerintem sem biztos hogy jó volna.
(#) Steven19 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

Talán lehet csinálni olyat hogy teszel 7824-es stabilizátort ill 7924-et és abból csinálni szintén stabilizátorokkal (7812/7912) +-12V-ot ki kell próbálni.
Vagy ha lehet akkor a trafórol a felesleget letekerni. Ez a másik lehetőség.
(#) gabesz.mi074 válasza Steven19 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

Köszi szépen a segítségedet ! A trafót azért nem akarnám szétszedni mert gyári és le van impregnálva. Bár tekercseltem trafókat már , de jelenleg most sem huzalom nincs ide haza sem vasmagom. erről az ic ről már olvastam lehet megpróbálom ezt .
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Jan 18, 2011 /

Sziasztok! Nem sikerült még mindíg meg oldanom a táp egységemet , de viszont szeretném ki próbálni az erősítőm. Kétszer 12volt kellene közép nullával. Szerintetek 2db autó aksival ezt meg tudnám oldani ? Csak hogy ki próbáljam működik e. Elméletileg ez ugyan az volna mint egy szimetrikus táp , és a közép nulla a plusz mínusz össze kötésnél meg volna ha ugye sorba kötöm a két akut. +12volt, és -12volt le vehető volna. Szerintetek működik ?
(#) David 3g hozzászólása Jan 18, 2011 /

Valaki segítene nekem? Mi lehet a másik IC-el ? Egy bordán van kettő IC szigetelés nélkül. Amit újonnan raktam fel az búg és ha felhangosítom kicsit akkor már torzít is.
(#) Piszkos válasza David 3g hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Szia! Az akkus dolog szerintem működhet, csak óvatosan, nehogy rövidre zárd, egy aksi 200-300 ampert is leadhat rövidzárba. Az ic, ami torzít, melegszik is, ha nincs felhangosítva?
(#) gabesz.mi074 válasza Piszkos hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Én is úgy hiszem elméletileg ugyan az 2akkut össze kötni mint egy szimmetrikus táp csak azt nem tudom sikerül e 2db egyforma akkut szereznem,kölcsön kérnem, mert ugye a használattól függően esetleg 1vagy fél volt különbség el képzelhető a két akku között. De én szerintem ez nem okoz gondot, bár az a helyzet nincs tapasztalatom ebben a kérdésben .
(#) David 3g válasza Piszkos hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Ez nem akkun van hanem Trafon. Ha nincs felhangosítva akkor is langyosodik az újonnan összerakott.
(#) Piszkos válasza David 3g hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Én ismételten gerjedésre szavazok, 100nF os kodni, rövid vezetékek megoldhatják a dolgot.
(#) David 3g válasza Piszkos hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

rövidek a vezetékek és 2db kondi van benne.
(#) morzsa15 hozzászólása Jan 19, 2011 /

Sziasztok!
Tudna nekem valaki adni egy olyan kapcsolási rajzot ami próba panelen meg lehet csinálni?
(#) David 3g hozzászólása Jan 19, 2011 /

Újra forrasztottam mindent és most már csak így pattog mintha golyót dobnál el és ahogy leveszem az áramról olyan mintha esne le a golyó és egyre gyorsabban pattogna.
(#) potenciameter hozzászólása Jan 22, 2011 /

Hello, megvettem az alkatrészeket a végfokokhoz, jövőhéten meg is épitem. eladásra akarok csinálni pár darab sztereó erősitőt, 3 sávos hangszinel. Azt akarok kérdezni, hogy szerintetek mennyiért érdemes eladni egy ilyen kisteljesitményü erősitőt?
(#) zsolticb09 hozzászólása Jan 23, 2011 /

sziasztok. kis segítséget szeretnék kérni... hallottam egy olyat, hogy a TDA2030 helyére be lehet tenni a TDA2050-es IC-t is, aminek 32W a teljesítménye. a lábkiosztást megnéztem, az valóban egyezik... valaki tud erről kicsit többet? előre is köszönöm
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Jan 23, 2011 /

Megcsináltam végre a végfokomat , ez a második erősítőm amit építettem a TDA 2030hídkapcsolás után ez is TDA2030 alapú , de viszont BD250, és BD249 transistor egészíti ki . Erről azt olvastam 40wot tud , de én úgy érzem a TDA Hídkapcsolás amire 30w teljesítmény van írva hangosabban szól . A transistorok nem melegednek és nem is torzít szerintem jól működik . De viszont nem értem miért nem szól hangosabban a hídkapcsolásban lévő TDA2030tól amire 30w van írva erre pedig 40w. A tápja 2*13voltos szimetrikus . Ez az a kapcsolás :http://bsselektronika.hu/index.php?id=34
Valaki megtudja ezt mondani nekem ? Talán ha a tápfeszt 2*18voltra emelném elérné a 40w ot ?
(#) pixels válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Üdv!

A TDA hídkapcsolás 8 ohmos hangszórón tud kb 30W-ot
A TDA tranzisztoros kiegészítése 4 ohmos hangszórón tud kb 40W-ot

Tehát ha mindkettőt ugyanazon a 8 ohmos hangszórón használod, akkor azért halkabb a tranzisztoros verzió, mert az 8 ohmon csak kb 20W-ot tud. Ez 3 dB-el kisebb hangnyomást tud kelteni, mintha egy (ugyanakkora érzékenységű) 4 ohmos hangszórót használnál. A kisebb tápfesz is hozzájárul valamennyire.
Következő: »»   146 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem