Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Az lesz a baj, hogy a két VT valószínűleg jóval érzékenyebb, mint a kis mélysugárzó doboz. És terhelhetőségben sem tudja pótolni a hiányzó hangnyomást. De egy kísérletet megérhet.
120Hz-hez olyan 5mH körüli soros induktivitás, és így kapásból 220µF párhuzamos kondi tűnik jónak. Persze csak akkor, ha a polcdobozok átvitele 120Hz körül már esik. Kisebb hangszórónál mondjuk ha magasabb frekvencián rezonál, akkor a 220µF veszélyes is lehet, nagyon leesik az impedancia a töréspot környékén, 2 ohm körüli értékre, ilyenkor érdemesebb 100µF-os kondira váltani, vagy a 220-al sorosan egy 2,2-3,3R ellenállást kötni.
És milyen email címre lehet küldeni levelet?
Helló, felkutattam a Tesla hangszóróim adatait:
Hangszóró Név: ARN 5604 Méretek [mm]: 165 Impedancia [ohm]: 4 Maximális standard teljesítmény [W]: 50 A rezonancia [Hz]: 35 Frekvencia tartomány [Hz]: 4-40 A jellemző érzékenység [dB]: 88 Jellege mágneses: ferrit Súly [kg]: 1,00 A másik 2 hangszóró adatai után még vadászom. A közép, 2 Videoton TS 4327 SP Infracolor 2000 tv-ben volt. A 2 magas is tv-ből van kiszerelve, de 1 tv-ben volt mindkettő. Mono volt egy egyszerű "tekercs" volt közéjük "kapcsolva". Itt van pár kép: a hangszórók: Ismeretlen hangszóró hátulról Ismeretlen hangszóró elölről a közöttük lévő "tekercs": A Tekercs? A doboz méretei (természetesen belül, szóval nem kell levonni azt a 0,8cm falvastagságot): 16,5cm X 24,3cm X 42,3cm 16,960 literes. Ilyen adatokra gondoltál?
A mélyközepet ismerem, nem annak az adatai kellenek, csak a dobozra kérdeztem rá, a 17 liter határeset, de zártként meg fog felelni, viszont a TV-s hangszórókat érdemesebb elfelejteni, a 1320-at is meg a csájníznak látszó "magasnak" kinevezettet is, és egy rendesebb dóm, vagy papíros magashszt szerezni.
Azzal kezdtem hogy feleslegesen foglalják a helyet a fiókban....
És nem egy "húdeszuperprofi" hangfalat szeretnék, mert ha az lenne a cél akkor gyűjtögetnék és vennék egyet. Ezek a hangszórók vannak, ehhez a ládához. Ehhez kéne egy kapcsolási rajz, R, L és C értékekkel. A hangfal egy ilyen műhely szerű építményben egy régi erősítőre lesz kötve, nem kell semmi extra, csak nem akarom hogy meghaljon az erősítő és porosodni sem akarom hagyni. Amúgy a hangszórók tesztelve vannak és annyira nem is szólnak rosszúl.
Helyén kell kezelni a dolgokat, a lehetséges elfogadható megoldást az előbb leírtam. Egy 600,-Ft-os magashangszóró nem hiszem, hogy sokat változtatna a bekerülési költségen.
Jó, rendben, de hangváltóm még mindig nincs hozzá XD :eek2:
Váltót majd ha ismerjük a hangszórókat. Mármint mindkettőt.
Ha megmondod, h. ilyen: Bővebben: Link Vagy ilyen: Bővebben: Link Akkor már lehet valamit kitalálni.
huhh... Székesfehérvár, innen kicsit arébb van, a vonatjegy / benzin többe kerül mint a hangszórók...
A másik fele, hogy az előlap már méretre van vágva...
Az nem könnyíti meg a dolgot. A hangszórók mondjuk elég sokfelé kaphatók a országban, nem kell fehérvárig menni érte.
A "magasnak" szánt szélessávú hátulról lezárható légmentesen?
A rajzon amit a kérdésem mellé mellékeltem abban a hangváltó és a kapcs.rajz megegyezik ? Nekem is úgy küldték és ránézésre egyezik de ki tudja . És ha nem egyezik valaki tudna küldeni egy jót ?
Üdv mindenkinek lenne egy kérdésem ezzel a hangváltoval kapcs még pedig a bekötése hogy történik?Elöre is kössz a választ mindenkinek!
Üdv mindenkinek ennek a váltonak a bekötésében kellene egy kis segitség elöre is kössz mindenkinek!
Megoldható lenne, miért?
Szia, tudom hogy régen kértél segítséget a Tento S30-al kapcsolatban, én csak most olvastam, s lehet hogy tudok segíteni, mivel nekem is ilyen ládáim vannak. Tökéletesen működnek, csak a lengőszálak fáradtak el kicsit, de ki lett cserélve "Harman Kardon"-ra. Egy szó mint száz, ha még aktuális a kérdésed akkor szívesen megnézem milyen kondenzátor hiányzik neked a nyákról!
Szerintem a H+ és H- a high, azaz a magas.
Az L+ és L- az a Low, tehát a mély. Végezetül az M-ek a middle, szóval a közép. A többit nem tudom... A T az lehet "Tweetter" de nem tudom h mi az E.
Tulajdon képpen egy bekötött váltó ez de valahogy nem ugy szól ahogy kell most került hozzám a hangfal ezért vettem ki meg hol szólt hol nem a magas és akkor láttam h csak össze vannak tekergetve a vezetékek benne "szigetelések nélkül.A bekötés igy néz ki:H-meg H+M és L- ez a magas, H+M és L-meg M- ez a közép, T+meg T-E ez a mély, T-E meg E+ ezen jön a jel.Az L+ nincs bekötve ill de a lapon is csak üres alkatrész helyek vannak ehhez.Ezért nem értem,és nem tudom hogy ez a bekötés jó volt vagy nem.
Azt se értem hogy a H+M ami ugye pozitiv mért van egybe kötve az L- sszal gyárilag!???
Van kép.Az eddigi bekötés igy néz ki: H- meg H+M és az L- ami egybe van a lapon ezt nem értem mért van egybe de ez a magas, a H+M meg az M- közép, a T+ meg a T-E a mély, a T-E meg a E+ a bejövö jel.Szoval nem tudom hogy ez jól van bekötve vagy nem,de valahogy nem az igazi ahogy szól.Most került hozzám a hangfal és azt látom hogy semmi sincs fixre kötve csak össze vannak a vez tekergetve ráadásul mindenféle szigetelés nélkül ezért gondoltam hogy csak probálgatták kötögetni mert nem tudták mi a helyes.De ezt csak én gondolom lehet hogy igy jó?Az L+ meg nincs bekötve a lapon se csak alk helyek vannak gondolom ez gyári lehet!?
Mert (egy légtérben egy másik hangszóróval) másképp nem működik. Azért.
Sziasztok!
Elég kezdő vagyok még ezen a téren, de igyekszem belejönni. Lenne 1-2 kérdésem ami szerintem csak számomra nem egyértelmű, vagy talán csak túlbonyolítom, de biztos vagyok benne hogy itt találok megfelelő segítséget. Először is, a hangváltónak a saját impedanciája mit befolyásol? Tehát ha van egy hangládám, benne egy 4 ohmos hangszoroval, 4ohmos magassugárzó és a hangváltó pedig 8 ohm. Most hogy tudom meg, hogy a hangfal kimenete összesen hány ohm? Ez elég fontos info lenne az erősítőválasztás miatt. Tehát most a 3 cucc eredőellenállása kell? Ha igen, akkor ezek hogy vannak kapcsolva? A 2 hangszoro párhuzamosan, ezek eredője pedig sorosan a hangválto ellenállásával, tehát (4*4/8)+8? Lehet hogy butaságokat írok, csak nem akarom, hogy bármelyik cuccom megsérüljön. Vagy csak egyszerűen a hangszoro ellenállását kell figyelembe venni? Vagy a hangszoro+magassugárzo eredő ellenállását? Bocsánat, hogy kicsit tulbonyolítottam, remélem nektek egyszerű lesz leírni. Köszönöm a segítséget előre is.
Üdv.
Köszönöm a választ de sok-sok keresgetés után találtam kapcsolási rajzot, úgyhogy ha kell valakinek akkor szóljon (találtam s50 hez is ha jól emlékszem) Ja és csak össze voltak gányolva a vezetékek valami pengeelméjű megcserélgette a vezetékeket A mélynek a kimenetén volt a LED... nem is folytatom a lényeg, hogy nyár óta jó
Sziasztok!
Két kis top ládámból kiment az magas és sajnos ideiglenesen piezo magasakat kell használjak. A kérdésem hogy mekkora kondi és ellenállás kell szűréshez?
Kell ismerni a rendszer többi részét, meg az sem mindegy, melyik piezó.
A piezó KPT0003L. És 5k hz-től 20k-ig kéne mennie. 4,7mikro farados kondenzátor gondolom jó lesz, csak azt nem tudom, hogy mekkora ellenállás kell még.
Ellenállást párhuzamosan, 4 vagy 8 ohm .
És mekkora legyen az ellenállás teljesitménye? És mi van ha ellenállás nélkül használom?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |