Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   295 / 507
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Hogy egész pontos legyek, belül van hatásfok romlás, kívül van veszteség.
(#) hind válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 11, 2011 1 /

Üdv!
Ha már megidéztetek.
A képen látható szárnyprofil első látásra NACA4412, vagy Clark Y, a kettő lényegében ugyanaz. Ezt a profilt már kb. 70 éve használják szinte mindenre elég stabil megbízható profil, könnyű előállítani, de nem szélkerékhez tervezték eredetileg, jó a siklószáma, de csak ha az optimális állásszögön működik, sajnos szélkeréknél ezt nagyon nehéz elérni, még akkor is ha állítható a beállítási szög. ( teljesen optimális használatához a lapát elcsavarását is állítani kéne, olyat pedig még nem láttam.)
A Jacobs féle gép ha jól láttam fel van szerelve egy centrifugális beállítási szög szabályzóval ha jól értelmeztem a videóból kivágott képet.,
A mellékelt profil (goe222) direkt szélgenerátorhoz lett tervezve, a lényege, hogy igen nagy szögtartományban képes a legjobb hatásfokát tartani, ami miatt alkalmas a tejesen elcsavarás mentes lapátok kialakításhoz is, mint a belinkelt extrudált lapátok, ahol szintén ezt alkalmazták.( elcsavarva azért jobb).
A 4 méteres lapát a 7-es szélben nem biztos, hogy tudni fog 1 kW –ot, de 7,5 -ben már bőven.
Én nem vagdosnám, a 4 méter még elfogadható méret, csak a megfelelő szilárdságra kell odafigyelni.
A gyorsjárást én 5 és 7 közé választanám. Az alap beállítást pedig 5 fok körülire ha nincs elcsavarva.
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Hogy még pontosabb legyek: fordítva.
(#) Iszkakof István válasza hind hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Köszönöm, hogy válaszoltál.
A goe222 szárnyprofil kivitelezhető az én estemben is, de...ha legalább 20 % - kal nem jobb, mint a Gedser által készített profil, kár a fáradságért.
A Jacobs -féle centrifugális lapátszög állítás nem érdekel, mert messze meghaladja a lehetőségeimet. Egyenlőre nem készítek elcsavart lapátot, csak ha majd a normál lapát készítés jól megy.
Írod, hogy az alapbeállítás 5 fok. Olyan fok amiből 360 egy tejes kör? És a szélkerék síkjához viszonyítva?
A lapát, csak 2 méter, nem 4.
(#) hind válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

A két profilt nem lehet így összehasonlítani, ha mindkettőt az optimális állásszögén használod nincs nagy különbség közöttük.
Azért javasoltam mivel te nem akarsz az elcsavarással vesződni.
A goe222 már - 8 fokos megfúvásnál is termel és +15-ig jól működik, míg a másik kb. -3,5 től +11 -ig jó.
Mivel nem csavarod el a lapátot, így az egyik profilnál a lapátod jelentős része vagy átesésben lesz, vagy fordított irányban termel, ( vagyis fékez ), addig a másik profilnál ezek a részek is dolgozni fognak, ha nem is a legjobb hatásfokkal, de legalább nem fékez..
A beállítási szöget minden esetben a profil húrja, és a forgássík között mérjük.
A 4 métert én is átmérőnek értelmeztem.
A lapát faragáshoz még annyit fűznék hozzá, hogy én már nagyon sokat kifaragtam, és egy rosszul megtervezett valamire csak jó lesz darabot pontosan ugyanannyi munkába telik kifaragni, mint azt ami jól van megtervezve.
(#) Iszkakof István válasza hind hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Köszönöm az információt.
Most már tényleg nem lehet semmilyen kifogásom sem. Neki kell fogjak építeni.
(#) athor77 válasza westhorses hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Amit belinkeltél annak kéne egy jobb kép vagy videó a viharvédelméről.
Elég érdekesnek találtam.
Ha jól látom rugó húzza vissza?
(#) Barret válasza athor77 hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Ezen látszik jobban,sajnos a másik oldala...
http://www.builditsolar.com/Projects/Wind/TomTurbine/Jacobs4.jpg
(#) Barret hozzászólása Jan 12, 2011 /

Érdekes a rotor agy is,röpsúlyos lapátszög állítás.
Ez nem fog viharban túlpörögni

http://www.builditsolar.com/Projects/Wind/TomTurbine/Jacobs3.jpg
(#) Stewe válasza Barret hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Ha erre a lapátokat aszimmetrikusan szereljük fül, még a hirtelen széllökések extrém szélnyomása törheti le őket, hanem csak nagyobb szögbe fordítja.
(#) Iszkakof István válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

A lapátok, mind a hat, már részben készek. Hagyom egy kicsit száradni, azután smirli és festés. Kissé nedvesnek találtam a deszkát, amiből készitetem. Kézi gyaluval és fűrészgéppel dolgoztam. Homlokomtól a kis lábújjamig mindenem megizzadt a munkálkodásban.
(#) athor77 válasza Barret hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

A fogaskerék 3 helyen ki van vágva.
Vagy a rugónak csinált helyet vagy a kivágott darabot hegesztette fel a tengely végére.
Esetleg mindkettő.
Mindenesetre elgondolkodtató.
Bonyolultabbnak gondoltam a lapátszögállítást.
(#) athor77 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Ne felejts el fotókat csinálni!
(#) Stewe válasza athor77 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

És van sokkal egyszerűbb módja is az állításnak:
Egy csapágyazott gyűrűre kell kis bakokat szerelni, és ezeket összekötni egy kis rolórúddal a lapát tengelyén lévő kis csappal. Ha Inventor közelébe kerülök csinálok egy rajzot.
(#) sziriusz válasza hind hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Üdv Hind!
Érdekelt ez a csavarodás mentes lapát. Számoltam pár dolgot, érdekes az eredmény:
4 méteres átmérővel és 6-os gyorsjárással 8 sávban néztem meg a terhelt keréknél az áramlás szögét, ami a következő: 6,7-7,7-9,1- 11 -13,8-18,6-25-52 fok. Ez azt jelenti, hogy 6 sávban működik a lapát ( a hatásfokot ne nézzük ).
A 11 fokos áramlási szöghöz 5 fokos állásszöget vettem, és megnéztem az indulási nyomatékot. Ez 2,5 m/sec szélnél 1 Nméter-re adódott, ami majdnem megegyezik egy pontosan kialakított lapát adatával. Remélem jól számoltam.
Kíváncsi leszek, Istvánnál hogyan fog működni a kerék, és mennyire jönnek be a számolt értékek.
(#) hind válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Üdv!
„A 11 fokos áramlási szöghöz 5 fokos állásszöget vettem,”
Ezt a részt nem igazán tudom értelmezni.
Állásszög: az áramlás iránya, és a profil húrja közti szög.
Beállítási szög: a forgás sík, és a profil húrja közötti szög.
Arra gondolok, hogy te arra gondolsz, hogy 5 fokos beállítási szögnél 11 fokos állásszög van az adott profilon.
Esetleg rajz?
Az indítási nyomatékot álló lapátnál számoltad?
Mert ott a lapát 5 fokos beállítási szögnél 85 fokos állásszögön van.
(#) hind hozzászólása Jan 14, 2011 /

Lerajzolgattam, hogyan alakul a megfúvási szög a lapáton 6 os TSR esetén, ha a lapát nincs elcsavarva.
A vektorok arányosak, a rajz bármekkora átmérőre igaz, de csak ha tényleg 6 a TSR.
(#) westhorses válasza hind hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Lenne egy kezdő kérdésem
Mi az a 6-os TSR??
(#) CUNGI44 hozzászólása Jan 14, 2011 /

Tisztelt Szakértő Urak.
Nagyon hosszú ez a topic,s lehet hogy lenne is válasz a kérdésemre ./Őszintén lusta voltam végigolvasni ezt a 295 oldalt/Tehát a kérdés a következő lenne:- megépíthető lenne-e egy olyan légmagos generátor amely egy 100-120-as állandó fordulatszám mellet 230-240V 2KW teljesítményű lenne, /Q40x10x5mm-esNDFeB/mágnesekkel, milyen és hány db , milyen átmérőjű-menetszámú tekerccsel, hány mágnessel ,milyen átmérőjü tárcsára? ...Csak ennyi.Ha tudna valaki hasznos tanáccsal,javaslattal segíteni, azt megköszönném.
(#) Iszkakof István válasza athor77 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Még hiányzik a finom megmunkálás. Smirli stb.

Én is rajzoltam délután, csak nem volt időm feltenni.
Az indítási nyomatékot álló lapátra számoltam.
(#) hind válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Ok, dekódoltam, 5 fok beállítási szög, és 6 fok állásszögre gondoltál.
(#) hind válasza westhorses hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

TSR
Tip Speed Ratio
Nálunk leginkább gyorsjárási tényezőként ismert.
Lényegében a szél sebesség, és a lapátvég sebességének viszonya.
Ha a TSR 6, a szél sebesség pedig x, akkor a lapátvég sebesség 6x lesz.
A TSR-t mi választjuk meg a tervezéskor, és a kívánt TSR hez számoljuk ki a lapát szükséges beállítási szögeit.

Igen, de a megadott profilnál az alsó sík lap és a húr kb. 2 fokot zár be, ezt is figyelembe vettem az induló nyomaték számításnál. Az 1 Nméter 2,5 m/sec szélsebességre, és 6 lapátra vonatkozik.
(#) sziriusz válasza westhorses hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

A 722627 és a 722562 hozzászólás.
(holnap lehet hogy felelés lesz belőle! )
(#) groff93 hozzászólása Jan 15, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék én is egy szélgenerátort készíteni, de én egy kis makett szerűre gondoltam és ha sikeres akkor előállítanám nagyobban is

Szeretnék egy jó kis tervrajzot kérni egyik kedves ismerősöm adott egy linket csak néhány dolognál elakadtam.

Aki épített ehhez hasonlót az tudna segíteni?
Angolul nem értek a fordításokat google fordítóval végeztem kisebb nagyobb sikerrel

http://www.windstuffnow.com/main/radial_air_core_alternator.htm
(#) hind válasza CUNGI44 hozzászólására (») Jan 15, 2011 / 1

Nézd meg a #866180-as hozzászólásban található excel táblát hátha segít.
(#) Romulus hozzászólása Jan 16, 2011 1 /

Szevasztok!

Ehhez mit szóltok, 600W DC motor.
Szerintem jól fog muzsikálni.
Már próbálgattam, még állítgatom.
Az átkötésekkel akarok még variálni.
Jelenleg csillagban van kötve.
Esetleg valakinek valami jó ötlete?
Ha elkészül és működik teszek fel képeket.
(#) lehar válasza Romulus hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

Amint nézem a fotokat,a tekercselt rész a rotor.Ebben az esetben(ha jól látom)akkor az egyenirányitóhidakat a rotor küllöi közé tedd.Igy akár több fázisura is átkötheted,de ha tennél fel képet a szénkefékröl is,ha van,akkor sokkal többet lehetne mondani erröl.
(#) erbe válasza lehar hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

A tekercselt rész az állórész.
Következő: »»   295 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem