Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » KTY10es hőfokszabályzó vezérlés módosítása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) subway hozzászólása Aug 22, 2010 /

Üdv mindenkinek.
Még fejlesztgetem a szó szerinti hobbielektronikai tudásom, de nem vagyok totál analfabéta. Csak egy kicsit.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy ugyebár van itt az oldalon egy hőkapcsoló kty-10 érzékelővel ellátott kapcsolás .
Bővebben: Link
A probléma csak annyi, hogy ma már nem igazán lehet kapni ezt a szenzort. Na most akkor körülnéztem az ajánlott boltban, és találtam egy nekem megfelelő kty83-110es szenzort, de egyből ki is akadtam. Ez már -55 és +120°C között érzékel, és ami a nekem kellő tartományba esik (-20 és -10°C) 669-733ohm. Vagyis egyből fölösnek tartom a 10kohmos potmétert. vagy kell akkora poti, és a poti+R2 értékének kell megyegyeznie R4 5,6k és R5 értékével? Ha úgy is működne, akkor nem variálok. Szerintetek?
2. Az lm311 terhelése végett van ekkora ellenállás tervezve?

KTY 83-110 pdf leírása
(#) vilmosd válasza subway hozzászólására (») Aug 22, 2010 / 6

Hali
Hasznalj KTY81/210 szenzort, az 2000 ohm 25 C-nel, tehat megegyezik a a KTY10 ertekevel.
Udv Vili
(#) subway válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

b.szus. ez eszembe se jutott. Igazad van. Kösziiii!
(#) Hp41C válasza subway hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Szia!

Az LM311 átkapcsolásához azt kell elérned (a kívánt hőmérsékleten) a potencióméter állításával, hogy az LM311 3. lábán levő feszültség nagyobb legyen, mint a 2. lábán.
A 680k pozitív visszacsatoló ellenállástól első körben tekintsünk el.
A 2. láb feszültsége, ha a potencióméter 0 ohm: Vb * 2200 / (2* 2200) = 0,5 * Vb, ha a potencióméter 10k: Vb * 2200 / (10000 + 2200) = 0,1803 * Vb.
A 3. láb feszültsége, ha a KTY83-110 ellenállása 669 ohm: Vb * 669 /(5600 + 669) = 0,1067 * Vb
illetve 733 ohm: Vb * 733 /(5600 + 733) = 0,1157 * Vb.

A potencióméter vagy az előtét ellenállását úgy kell megváltoztatni, hogy a kívánt tartományban beállítható legyen a hőmérséklet érték. Vagy a potencióméter értékét veszed 22k-ra , vagy az R3 értékét 1k-ra.
A visszacsatolásra visszatérve, a hiszterézis a változtatástól módosul, de a 22k potencióméter esetén a változás minimális.
(#) subway válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

nem rossz, de idő hiányában meg a megfelelő tudás hiányában még, nem igazán jönne össze az új hiszterézis kiszámolása. De ez is használható.
Azért maradnék az első értékkel megegyező, csak új azonosítóval ellátott szenzornál.
(#) subway hozzászólása Aug 26, 2010 /

elkészült a vezérlés és kapcsol is. De kicsit elakadtam. Natúr matekkal a leírás szerint kiszámoltam, hogy elvileg a potit 2650ohm-ra kéne beállítanom a potit, de a valóságban kb 3240ohm-nál kapcsolt. Nem tudná valaki leírni nekem, hogy akkor most hogy számoljam ki a megfelelő beállítást?
(#) Szmuuu hozzászólása Jan 15, 2011 /

Sziasztok!

Nemrég megcsináltam a kapcsolást, és teljesen jól működik. Ugyan némi átalakítást igénylet mert akvárium fűtéshez kellett. Most azon fáradoznék h triakkal akarom a relét helyettesíteni. Az eredeti rajzon a relé kimenete helyett egy optocsatoló ledjét tenném. Ennek a kapcsolásnak az optócsatoló-triak részét használnám fel. Működhet?
KösziBővebben: Link
(#) zozz12 hozzászólása Jan 16, 2011 /

Üdv!
Én abban szeretnék tanácsot kérni, hogy ha a hiszterézis ellenállása helyére egy hasonló méretű potmétert kötök, azzal meg van oldva a hiszterézis állítgatása? Hány ohm os ellenállás vagy poti kell °C -onként?

(#) subway válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Van egy alap 10k többfordulatos poti a kapcsoláson, azzal állítgatod a hiszterézis szintjét, vagyis hogy hol húzza meg a relét, ill. engedje el.
(#) zozz12 válasza subway hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Szerintem a hiszterézis az (legalábbis én arra gondolok), hogy mennyivel alacsonyabb hőmérsékleten kapcsoljon ki, mint be. Tehát nekem arra kéne, hogy egy x°C fokon bekapcsolja a fogyasztót, így jelen esetben a hiszterézissel be tudnám állítani, mennyivel kisebb hőfokon kapcsoljon ki. Remélem érted, mire gondolok.
(#) Szmuuu válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

Szia!
Én úgy oldotam meg h egy 500K ellenállással van sorbarakva egy 200k poti. ha a potit 0k köré tekerem akkor hamarabb bekapcsol, ha 200k köré csavarom akkor nagyobb tartományba engedi a dolgokat. A 10k-s poti az alap hőmérsékletet állítja.
Nekem át van alakítva akvárium fűtéshez és cool!
(#) moba93 válasza Szmuuu hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

te hogyan alakítottad át a fűtéshez?
(#) sniperx válasza moba93 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Az ic két bemenetére menő ágakat cseréld fel.
(#) mazsy válasza subway hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Sziasztok!

Én megépítettem a kapcsolás KTY81-210-el. Innen rendelhető: http://www.hqelektronik.hu/info/hu/kty81-210.html
Hibátlanul működik. Egy kicsi gondom volt. Annyira érzékeny, hogy amikor bekapcsolja a fűtést a relé 1000L ki be kapcsolt kb 2mp-ig. Dobtam be egy 1000µF-os kondit a reléhez és hiba kiküszöbölve. Tökéletesen kapcsol.

Egy kérdésem volna. 10k 10 fordulatos potit raktam be állításnak. ha én ezzel sorba kötök egy 1k sima potit azzal én tudom állítani egy bizonyos kicsi tartományba?

Pl: ha az 1k-s potit középállásba rakom a 10k-s potival beállítom a kívánt értéket, és ha kicsi eltérés van az 1k-s potival finomhangolom. Ez lehetséges?

A 10k potival az a gondom, hogy csak pici csavarhúzóval tudom állítani, azért kellene ez a megoldás.

Válaszokat előre is köszi.
(#) subway hozzászólása Dec 6, 2011 /

Már egy éve szépen muzsikál ez a kis kapcsolás, és jelentkezett is nálam konkrétan egy hiba. Ugyebár én egy fagyasztóra kötöttem, a gyári vezérlést kiváltva. Szépen is megyeget, de mivel a kompresszort nem lehet kb 30mp-en belül kétszer elindítani, így az kinyírja az ic-t illetve a relé élettartamát is lerövidíti. A kérdésem az lenne, hogy valakinek van e valami ötlete illetve megvalósítása ehhez a kapcsoláshoz egy késleltetés integrálása. Konkrétan az kéne, hogy két kapcsolás között legalább 30mp elteljen, így mindig rendesen működne. UGyanis van hogy a relé nem old le és a kompresszor csak búg magában, de nem dolgozik. Nem tudom miért ilyen...
(#) subway válasza subway hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Agyalgattam egy kicsit a felvetésen, és megkérdeztem melóhelyen az egyik műszerészt is, és ő is mondta, hogy nem lehetetlen. Valami flip-flop os megoldást magyarázott, nekem meg az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha úgy lenne kibővítve az adott kapcsolás, hogy 3 állású relé, mikor vége a hűtési szakasznak, átkapcsol egy időzítő kapcsolásra, ami a kérdéses 30mp után visszavált az eredeti elektronikára. Ezt meg tudja valaki valósítani? Én ennyire már nem értek hozzá, hogy mit kéne bele tennem.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem