Fórum témák
» Több friss téma |
Hobbisták tápjából lehet bontani...
Egyetértek, nekem is a harmadik van már benne, megfizettem a tanulópénzt annó. A 494-nek jobban örülök, az mindenbe van, még a kolbászba is.
Igen, a lefüstölteket. Működő tápot meg kár szétszedni.
Azért tegyük hozzá, hogy a gyári meghajtók drágák, főleg a nagyobb áramúak, és elég sokat késleltetnek!
Kis szinteltoláskor (100Vig) jót lehet építeni is. Ezért énis a trafós meghajtás lehetőségeit vizsgálom mostanság (változó 12-600V -os szintet kell átugratni) (már csak olcsósága miatt is érdemes foglalkozni a trafóssal.).
Nem feltétlenül kell akksi, elég hozzá egy aktív és leválasztott mérőfej, vannak ilyen "FET-probe"-k azzal jobb, de azok drágábbak is, mint 35e. Egyébként lehet mérni a HO-t, Gate-et is, csak a negatív tápsínhez képest.
Mérőfejnek meg 10:1-es kell, és jobb, ha nem használod a GND csipeszét, mindjárt kisebbek lesznek a tüskék - vagy el is tűnnek. (ld. kép alul, így ráforrasztani nem kell)
Milyen fullhidas kapcsolást építettél? Linkelnél egy rajzot? Csak érdekelne, mert nekem is folyamatban van ilyen.
Meg van differenciálbemenetű szkóp is, de az mégdrágább...
Ezzel annyiban nem értek egyet, hogy ha mindent meg kell venni(vasak,cséve,huzal,driver alkatrész,nagyobb nyák, munkaóra), akkor már nem is olcsóbb. Igaz ezeket viszont ki lehet termelni. Valóban, a késleltetés néhol gond, de az itt tárgyalt tápoknál nem.
Nem mondtam, hogy a trafó halott ügy, csak ne legyen annyira lehúzva ez az IR sorozat. A végén még éhenhalnak az IR mérnökei. Cimopata is használja, sőt a SPafi is ilyen IC-ket használ, úgyhogy nem lehet az olyan rossz.. emmzolee: egyébként a 121.oldal alján csatoltam egy doksit, azt aki átnyálazza, annak már nem is durrognak a fetek - akkorát
Az a baj, hogy a fórumozók többsége csak időben előrefele tud olvasni...
No, próbálkoztam egy kicsit a táppal, hát ebben a felállásban 150w-ot jelenleg röhogve produkál, 230w-nál már kissé elkezdenek langyosodni a bordák, illetve a mag. 300w-nál pár perc után az 5ohmos ellenállás a 230 betápnál kiolvad a helyéről de itt már egy kicsit melegedik a diódasor, a FET-ek bordája kézmeleg, a mag pedig határozottan meleg, de még kézzel fogható, csúcsterhelést 5A-t mertem neki adni, többet nem, ez 70v-on 350w teljesítmény, Igazából attól félek, hogy leolvad a szigetelés, és átég a trafó. A FET-egyenirányítás melegedése abszolut nem veszélyes, a négyszög a kimeneten kicsit roggyan, de nem torzul egyáltalán. Nincsenek túllövések, se tüskék, csinálok majd képet róla ha érdekel, de szerintem szép a szekuder négyszög.
A fullhíd pwm tápom szekunder részébe be kellenne tennem egy 2x20uH-s szűrőfojtót a diódák után. Szerintetek tekerhetem egy közös csévére (ETD42) a +/- ágak egy-egy tekercsét? Légréses maggal csináljam, vagy simával?
Vagy esetleg jobb lenne 2 db toroid porvas?
Szia,
Idézet: igen, Minden esetben jól méretezett légréssel...Jó megoldás volna a porvas toroid is, öszefogni a két toroidot, (mint ha egy- hosszabb cső volna) és bifilárisan két szálal tekerni,az egyik a + a másik a - ágba... „Szerintetek tekerhetem egy közös csévére (ETD42) a +/- ágak egy-egy tekercsét?”
Végül is a nyák ETD/EE 42 számára van kialakítva, de toroidot is gond nélkül bele tudnék rakni. Kipróbálom ETD-vel, úgy hogy a légrésnél lesz a két tekercs elválasztva. Vagy bifilárisan kéne ezt is? Szeretném elsőre jól megcsinálni.
Bifillárisan igen, és áramirányoknak megfelelően bekötve a tekercseket.
Légrés kell, hisz a fojtó energiát fog tárolni, ha rövid ideig is. (De gondold már át, hogy mit is csinál az ott, miért hívják fojtónak, milyen áram folyik nélküle és vele.) ui: porvas a jobb megolás, légréses ferrit esetén oda kell figyelned a légrés szórására, nem vihetsz a közelébe huzalt, legfeljebb litzét, de az ide pazarlás.
Oké, köszi szépen
Akkor porvasra csinálom. Van pormagom EE42-re is, légrés nélküli, gondolom az is jó lenne. Ugye? Gyárilag is az lehetett...
A legolcsóbb mellett döntöttem. Egy ideig elviseli a rövidzárat, percekig persze nem mert az áramimpulzusokat a feteknek és a trafónak kell megenni.
Kb. fél percig tartottam rövidzárban de ekkor már jó meleg lett a borda és a trafó is. Jó lenne még rá egy áramkör ami 10-15s rövidzár után teljesen letiltaná, de akkor már elveszítené az egyszerűségét. A 2,5kW-al nagyon optimista voltam, nincs normális műterhelésem ami bírná (ami van az már vörösen izzott), de az E55-ből sem jön ki ennyi ekkora frekin mert egyszerűen nem fér bele több huzal. A fetek helyett is jobb már az IGBT ekkora teljesítményre. A 2kW jó hűtéssel még reális de inkább csak szakaszosan (pl. végfokra), műterhelésre már lehet hogy sok lenne. Csatoltam a rajzot ami egy erősítőhöz készült, a kész áramkör képe az előző oldalon van.
A különbség csak abban nyilvánul meg, hogy a bifiláris tekercsnek kissebb a feszültségátütési szilárdsága... Kis feszültségeknél csinálhatod igy is, úgy is, ahogy néked könnyebb...De a kivezetéseket úgy kell bekötni hogy a mágnesterek összegeződjenek...
Tetszetős kapcsolás, jó egyszerű
Ezt láthattam egy képen szürke nyáktrafóval? Az EF25-ös 5x7 menetes trafót, (és általában az ilyen trafókat) hogyan kell tekerni? Milyen vasra? Én sajnos már belekezdtem egy bonyolultabb és költségesebb tápba, de a későbbiekben lehet hogy kipróbálom, ha jók a tapasztalataid.
Igen, Győző kért róla egy képet privátban. Hogyan kell tekerni? Fogod a huzalt és rátekered.
Mindegy hogy néz ki a vas, férjen rá az a néhány menet soronként. Szebb lett volna egy 15-20mm átmérőjű gyűrű de az nem volt, EF25 meg volt egy marékkal.
Oké, a tekercselés technikai vonatkozásai tiszták
Tehát 5 sorban a 7 menet, mind megegyező irányban. Nem pedig bifilárisan. Jól mondom?
Na, ezek után nem biztos, hogy meg merem építeni a sztereó VF2-nek azt a tápot.. Milyen túllövése van.. szerintem az egyenirányító diódákat 220W-nál simán gallyra tenné. Cimó tápja eléggé szimpatikus, de az a bajom vele, hogy SMD van a nyákján, a forrasztással nincs bajom, mert forrasztottam már SMD-t, de nincs itthon..
Hali!
Cimó-féle rezótáphoz van bevált nyákom ha kell, (SMD mentes). A LAY-on át tudod tervezni a szekunder részt tetszés szerint.
Elküldheted, át tudom tervezni. Köszi!
Szerintem ekkora teljesítménynél illene beletenni egy visszacsatolást a kimenetről.
Fel kellene húzni lágyindításként a DT lábat egy10µF-os kondival a Vref-re. Ez javítja a rövidzár védelem utáni bekapcsolást is. Valamint az optót nem kellene simán bekötni a söntre hanem egy R-c tag után. Mennyit esik a feszültség 2kW-nál?
Ez az előfok csöves hibrid bassgitár kombóm tápja.
Tévedtem, sajnos mégsem teljesen smd mentes, de könnyen áttervezheted olyanná. Nem a leg helytakarékosabb elrendezés, de jól működik :yes:
Van vétel a 100m-es körzetében?
Trafó mennyire szoros csatolású?
Végre egy ember, aki normális félhidas primer oldali elrendezést mutat be ezzel a nyamvadt IR IC-vel, grat. Látszik, hogy sok félvezető durrogtatásának az eredménye.
Uraim, itt a követendő példa! Ilyen terv kb. a fehér holló kategória! emmzolee-nak is inkább ezt ajánlanám, ez egy korrekt táp. (mondjuk minimális módosításokat csinálnék rajta, de nem rossz)
Köszi
Valóban eldurrogtattam ezt-azt, még anno Van egy újabb, átgondoltabb nyákom is, ahol (egyebek közt) a főáramkör pozitív ágának hosszát minimalizáltam, de az még nem lett kipróbálva. Lényeg hogy ez használható, nálam már 8 hónapja keményen húzza az igát.
Nem!
A 2-2 fet ellenütemben megy ezért 2 tekercsnek fordítva kell lenni a trafón is. A rajzon ez nem elég egyértelmű (nem az én hibám hanem a tináé), de nézd meg jobban. Feltekersz 3 tekercset ugyanúgy, utána a 2 maradékot fordítva (jobb így mintha csak a végüket fordítanád meg), és közöttük soronként szigetelsz. 0,4-0,5-ös huzal elég. Ennyi. Ja a 7 menet erre a vasra kell ekkora frekihez, más vashoz lehet hogy több, vagy kevesebb. Az opto miatt nem nagyon mertem 65kHz fölé menni, de a bátrabbak próbálkozhatnak.
Világos, így már számomra is érthető a működése.
Az enyémben a trafó szerepét két IR2110 tölti be, ott ránézésre is egyértelmű az ellenütemű működés. Bal alsó-jobb felső, bal felső-jobb alsó fet nyit egyszerre. Tetszik a tápod olcsósága és egyszerűsége |
Bejelentkezés
Hirdetés |