Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vasklorid
 
Témaindító: licert, idő: Aug 4, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 23
(#) p_istvan válasza kaszu hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Nagyszerű!
Ha kijutok a kertbe, megkeresem, úgy rémlik van valahol még vagy fél kiló, mostanában már úgy is mást használok.
Nem tudom, hogy van-e benne még pár százalék valamilyen egyéb adalékanyag, de majd megpróbálom kiülepíteni és szűrőpapírral megszűrni.
A bubis marató egy kicsit macerásabb, a hidrogén-peroxidos maratáshoz nem is igen kell, de már úgy is tervben volt, annyira nem bonyolult.
Ha jól értem a cikket és amit Te írtál, akkor többek közt lényeg az optimális töménység illetve az oldat fajsúlya (ezt megoldom) valamint a szabad sósav koncentrációja amit titrálással mérnek, erről viszont kicsit írhatnál... a telítettség az oldat színe alapján becsülhető
(#) kaszu válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 13, 2011 /
 
Szia!
Igen, jól értetted! De, az én véleményem (mivel elég lusta vagyok ), hogy egyszerűbben is lehet kontroll alatt tartani a töménységet (amit mint írták van egy tól- ig- tartománya). Ha tudod az oldatod pontos összetételét (az elkészítésnél kiméred a dolgokat hozzá, és nem csak kb. öntöd össze) akkor tudod, hogy mennyi rezet tud lemarni. Ergo elég ha leméred a nyák lap méretét és mivel tudni lehet a réteg vastagságot, egy egyszerű térfogat számítással és a réz sűrűségével számolva megjegyzed, hogy 1ncm-en hány g réz van. így amikor marsz, csak felírod hogy mekkora felületet marsz ezt kb. felezed (mivel nem üresre maród a nyákot), és ezt kivonod az oldat "kapacitásából" amit már előtte kiszámoltál. Ezzel és az oldatszínnel már tudod az ideális tartományba tartani a koncentrációkat. Titrálni szerintem felesleges, macerás (aki csinálta az tudja miről beszélek, de ha mazochista vagy leírom) és csak idő + pénz pazarlás!
Ám szerintem bőven elég amit írtam. Ha a levegőztetőst csinálod meg, akkor meg csak azt kell kiszámolni, hogy 1ncm nyáklap mennyi sósavat használ el, így a maratásnál még kb. ennek a felét (attól függően, hogy mennyi felület marad meg) +-10%-ot hozzáraksz. Amit ajánlok, érdemes 20%-os háztartási sósavat venned ( Nekem a Chemitat márkanevű vált be), mert ezek tényleg 20%-k, mivel a hígabb és a tömény szabadon hagyva erre az összetételre töményedik (párolgás), vagy hígul (a levegő páratartalmát felveszi)
Azt hiszem elmegyek regényírónak!
Egyébként ha sokat marsz (hetente többször), akkor érdemes ezzel ennyire "komolyan" foglalkozni.
(#) Beachway hozzászólása Jan 17, 2011 /
 
Üdvözlök mindenkit! Egy ideje foglalkoztat engem egy szerkezet ami megkönnyítené a maratás folyamatát. Lényegében egy vízzel teli edény lenne ,amit 45 fokra felfűtenék, és ott tartanám a víz hőmérsékletét. Ebben lenne a marató tál, amiben a vas-klorid lenne. Ez által a klorid melegen lenne tartva, így a reakcióképesség megnőne. És a maratótál egy kis hajtóműves modellmotorral egy excenterrel lötykölné a savat, ami a letapadást akadályozná meg. Esetleg van valaki aki valami hasonlót épített?
(#) kaqkk válasza Beachway hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Mindkét ötlet jó , a lötykölő -t már láttam a nyákkészítés kérdések témában .
(#) Sir-Nyeteg válasza Beachway hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Buborékos marató
Vízmelegítésre meg elvileg akvárium fűtő is jó. Vagy előre melegített vizet öntesz egy edénybe.
(#) poros válasza Beachway hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Az enyém egy kb 2 literes fém doboz amelynek az aljára egy kidobásra ítélt tea főző vízmelegítője van bekötve a víztérbe. Ez melegíti is a vizet és a keletkezett vízgőz mozgatja is a bele helyezett tálcát. Eredetileg a víz melegítés volt a cél . A gőzzel történő tálca mozgatás nem volt betervezve. Így teljesen véletlenül ez a probléma is megoldódott. A hőn tartásra nem kell semmilyen kapcsolás mert mire túl melegedne a víz, addigra végez a maratással. Ha érdekel teszek fel képeket.
(#) Beachway válasza poros hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Igen érdekelne minden megoldás. Ötleteket gyűjtök ennek a maratási dolognak a kulturális megoldására. Nagyon nem tetszik nekem, hogy ott kell állnom, és lötykölnöm, közben meg lélegzem be a felszabaduló gázt. És beleteszem a forró vízbe, amit legalább egyszer cserélni kell a maratás folyamata alatt. Közben van, hogy a nyák elmerül a savba mialatt én a kis tálat ki vagy be rakom a vízbe. Szóval mindezek a dolgok inspirálnak engem valami ötletes frappáns megalkotására. Én is valami vízforraló dologgal gondoltam. Felmerült bennem ,hogy egy bojler hőfokszabályozóját is fel lehetne használni, vagy egy egyszerű hőfokszabályozót. Ezzel csak az lenne a dolgom, hogy bekapcsolom, és mikor eléri a hőmérsékletet belerakom a panelt. Még a maratási időt is meg lehetne saccolni egy egyszerű órával. És az elszívást is jó lenne megoldani. Erre egy kis proci ventillátor is megtenné. A lényeg, hogy ne a tüdőmmel szívjam. Nem gyártok ipari mennyiségben, de azért heti szinten maratok. Ezt a buborékos dolgot is lehet, hogy fel lehetne használni a mechanikai mozgatás helyett.
(#) poros válasza Beachway hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Egyszerű ,mint az emeletes fa ék de bevált. Az elszívást nem csináltam meg mivel maratásnál kiteszem az udvarra.
(#) Beachway válasza poros hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Na ez az! Valami ilyenre gondoltam én is. tovább kellene fejleszteni a marató tál automatikus mozgatásával. Nem tudom ,hogy mennyire szerencsés ha felforraljuk a vizet. Valahol olvastam, hogy 45 fok fölé nem érdemes menni a sav hőmérsékletével. Ezért gondolkoztam a mechanikus mozgatásban. Nem tapasztaltál semmi negatívumot a felforralásnál?
(#) BarnaPili válasza Beachway hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Maratás:Befogom a a vasalót talppal fölfelé a satuba.Legkisebb fokozatra kapcsolom,ráterítek két réteg kiszuperált pamut pólót,amire öntök egy kevés vizet.Erre teszem rá a marató anyagot tartalmazó ételes dobozt.Elvileg 120 fokig bírja.A párolgó víz kondenzál a műanyagtál alján ,leadja a hőt,a vasklorid meg fölveszi.Figyelni kell ,ne melegedjen túl a rendszer,meg ott kell mellette állni.Ez ideiglenes megoldás,míg nem készül el a dühöngőm,ott lesz rendes marató részleg.
(#) poros válasza Beachway hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Lehet nem fogalmaztam pontosan. A vizet nem forralja fel még 45 perc után sem . Ennél többet nem használtam egyszerre. A víz már 1-2 percen belül kéz meleg és egyre jobban fűti, de nem forr még ennyi idő után sem. A fűtő csőben intenzíven keletkező gőz ami melegíti a víztérben lévő vizet is . Hangos bugyborékolással tőr a felszínre a tálca alá, ami intenzíven mozgatja a víz tetejére helyezett tálcát is. Annyira mégsem intenzív ,hogy ki fröcsögjön. Tehát nem veszélyes. "Hasonló hangokat ad mint egy kávéfőző" Sajnos videót nem tudok készíteni . Ha látnád működés közben TE is azt mondanád ehhez nem kell már semmilyen mozgató mechanizmus.
(#) Beachway válasza poros hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Értelek! Ez így tényleg jól hangzik. Ezt én is ki fogom próbálni. Ez esetben tényleg nem kell mozgató szerkezet. A víz mennyiségével lehet kompenzálni a hőenergiát. Ez esetben a hőfokszabályozó is fölösleges. Ügyes vagy! Gratula!
(#) feccus hozzászólása Márc 13, 2011 /
 
Sziasztok.

Sikerült szereznem vas(ll)kloridot egy kémia szertárból,azt szeretném kérdezni, hogy milyen arányban kell hígítani.
Köszi.
(#) feccus hozzászólása Márc 13, 2011 /
 
Sziasztok.

Sikerült szereznem vas(ll)kloridot egy kémia szertárból,azt szeretném kérdezni, hogy milyen arányban kell hígítani.
Köszi.
(#) micimacko válasza feccus hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Szia, Vas -(III)-klorid (FeCl3) kell a maratáshoz, vas -(II) nem jó, az már nem tud hova redukálódni.
Ha adsz hozzá sósavat, meg levegőt buborékoltatsz át rajta, amíg az oldat teljesen megbarnul, akkor már használható lesz.
(#) kontar65 válasza feccus hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Kedves Feccus
Strapás az olvasás?
Addig teszel hozzá, amíg telítetté válik.
-ha túl sokat, lassabban oldja (marja) a rezet
-ha keveset, nem oldódik fel
Kitapasztalod hamar.
40-50°C gyorsabban mar.
Veszélyes hulladék!
Minden le van írva! lapozz előre. Az "agyas" kémikusokat ugord át, az elején még az szólt hozzá, aki nyákot akart maratni és nem agyalmi.
Bocs akinek nem inge..
(#) feccus válasza kontar65 hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Köszi.
Már elkezdtem olvasgatni.
(#) blackdog válasza feccus hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Én soha nem próbálkoztam a vaskloriddal. És más csoda gyors szerrel sem amiket itt olvasok.
Miért nem mindegy, hogy 5 vagy 15 perc alatt marod ki a nyákot?
Nátrium perszulfát.
Martam már A4 méretben is. Volt vagy fél óra, de tiszta munka. Ja és 15 °C környezeti hőmérséklet mellett.
Lényegesebben kevesebb mérgező gáz fejlődik és nem hagy nyomot. Hely hiányában én egy ablaktalan fürdőben használom.
Mennyivel/miben jobb a klorid?
(#) feccus hozzászólása Márc 14, 2011 /
 
Igazából nem tudom hogy mennyivel jobb vagy roszabb a klorid,mert eddíg csak gyorsmaratóval(TN 150) marattam. Most sikerült szereznem vaskloridot és ki szeretném próbállni hogy ezzel milyen.
Sok régi elektronikás "esküszik" a klorid-ra, nem mar alá,stb. csak nehéz beszerezni.
(#) patexati válasza feccus hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Meg eláll lehet használni többször is ellentétben a perszulfátos,és peroxidos maratással.. Én kaptam egy üveg 15 éves Wolf-os gyorsmaratót (az is vasklorid alapú) semmi baja nem volt szépen mart..
(#) Sir-Nyeteg válasza patexati hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Natrium-perszulfát is eláll évekig. A szobámban maratom a nyákokat, és befőttesüvegben tartom a marató oldatot. Volt hogy évig a polcon volt a perszulfát. Nem romlik meg.
(#) mark.budai hozzászólása Márc 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Lehet hülyeséget kérdezek, de fel lehet-e "újítani" a használt vaskloridot, ha rakok bele vasszeget?
Köszi!
(#) telectro válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Ha vas szeget akarsz rézzel bevonni akkor arra nagyon jó, de ettől nem lesz jobb.
Valaki lejjebb már leírta, hogy mit kell vele csinálni, de meglehetősen bonyolult, így egyszerűbb ha kiöntöd és veszel újat.
(#) ludus válasza blackdog hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Üdv!
Most tervezek venni nátriumszulfátot maratásra (feltéve ha van a József krt-i vegyszerboltban)...
A kérdésem a keverési arány lenne, annyi mindent olvastam már neked mi vált be? Azt jól értettem hogy a bekevert cucc is eltartható egy ideig? Nem bomlik le?
Köszönöm!
(#) ludus válasza ludus hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Na akkor megválaszolom magamnak de hátha valakit érdekel
Szóval van a József körúti vegyszerboltban Nátrium perszulfát, 100g-tól mérik ki és 1600Ft kilója.
Szerintem olcsó, hét végén tesztmaratás, meglátjuk!
(#) telectro válasza ludus hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
A vasklorid sem drágább... és szerintem egyszerűbb.
(#) ludus válasza telectro hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Szerintem semmivel sem egyszerűbb azt is vízben kell oldani mint ezt. Viszont mindent összefog ha nem figyelsz. Mindegy kipróbálom, abból baj nem lehet!
(#) gabi20 hozzászólása Szept 10, 2011 /
 
Sziasztok tudom hogy ez nem elektronikai kérdés de szeretném tudni hogy valamilyen módon a vasklorid foltokat el lehet-e tüntetni a ruhákból?
(#) micimacko válasza gabi20 hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
ha nem túl erős a folt, akkor oxálsavval, de az mérgező...
(#) laszlokunstar hozzászólása Szept 10, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy vastag réztömbből kellene kimaratnom egy emblémát bőrhöz nyomóformának. A réz vastagságából, ahol nincs ábra legalább 1 mm-t kellene lemaratni, úgy hogy ne marjon alá az anyagnak. A grafika elég finom, a benne levő kisbetűs szövegnek is olvashatónak kell lennie. Ilyen vastagságú lemaratást még nem próbáltam.
Van-e valamelyikőtöknek tapasztalata ilyen téren, és a technológiát megosztaná velem?
A réz mennyisége korlátozott, emiatt a kísérleteim száma is.
Van vasklorid, sósav, H2O2, NaOH, türelem.
Esetleg alumíniummal is szóba jöhet, csak a puhasága miatt inkább a réz mellett teszem le a voksot.
Következő: »»   18 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem