Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Segítsen valaki! Egy feszültség szabályzó rajza kellene amivel 0-80volt ig lehet szabályozni kb 6-8 ampert.
Nagyon szépen kosz a választ.
Sziasztok!
Van egy AC adapterem ami 32 V-ot és 500mA-t ad le vagy 15 V-ot és 530mA-t. Egy LED lámpának lesz a tápfeszültsége, de mindenekelőtt gondba ütköztem. Az előtét ellenállások nem működnek. Próbáltam rákötni egy pár ellenállást, de a multiméterem szerint nem csökken a feszültség. Ez miért van?
Pontosan hol mérted ezt?Az ellenállás után?Mert ha igen,nincs semmi gond,mert az ellenállásnak éppen ez a szerepe.Feszültség esik rajta.
Elvileg csak az áramerősségnek kéne csökkennie. A feszültség csökkentéséhez használhatsz feszültség osztót de az legtöbbször nem gazdaságos amennyire én tudom.
Idézet: „Feszültség esik rajta.” Amennyiben áram folyik rajta. Ő valószínűleg be sem kötötte a LED-et, így feszültség sem tudott esni azon az ellenálláson. Ehelyett ugyanazt a feszültséget mérte, mint amennyi az adapteré (a feszültségmérőn kis áram folyik, nincs jelentős feszültségesés az ellenálláson).
Nekem az kellene, hogy a 32 V-ból legyen 14 V. Ezt ellenállással lehet elérni ha jól tudom. De azt nem értem, hogy miért nem működik...
Sziasztok!
Van egy kapcsolási rajzom amihez egy 24 voltos középleágazásos transzformátor szükséges. A kérdésem az,hogy ezt lehet-e helyettesíteni kéttekercses (2x24 V) trafóval, összekötve a két tekercset egyik felüknél, ami lenne a középleágazás. Köszi, Roky
IGEN jo lesz ugy.
Egy dologra figyelj majd. Meg pedig az egyik tekercs vegpontjat es a masik kezdopontjat kosd ossze, igy az lesz a kozos pontod.
Hello!
Nyugodtan próbáld ki, semmi gond nem lehet, ha a IR dióda teljesítmény határát nem léped át. A visszavert jel kétszeres utat tesz meg.. üdv! proli007
Ha tápfeszültséggel sorosan kötsz egy ellenállást, és ez után sorosan kapcsolod a multimétered, akkor azt tapasztalod, hogy azon még nem fog esni feszültség, mivel sorba kapcsolódik vele a műszer belső ellenállása (pl. 100ohm+~10Mohm), és ez hoz létre egy feszültségosztót. Ha erre kiszámolod a feszültségeket, alig pár mV esik az ellenálláson. Viszont ha az ellenállás után kötöd a fogyasztót, akkor már nem uA nagyságú áram fog folyni, hanem már mA-es mértékben. Kiszámolhatnád, hogy a fogyasztó hány ohmos ellenállással lenne egyenértékű, hogy a megfelelő feszültség essen rajta a megfelelő áram mellett, és azt tapasztalnád, hogy nem Mohm, hanem nagyságrendekkel kisebb ellenállás jön ki. Próbáld ki, hogy tápfeszültségre rá kötsz sorosan két ellenállást, mondjuk két 1k-t, és azokon mérd meg az eső feszültséget. Féltápfeszültséget is kell találnod! Ezt már Krisz03 leírta!
Sziasztok!
Azt szeretnémkérezni,hogy nincs-e valamilyen általános mód egy sima transzformátor szétszerelésére? Van egy kb 15x12x12cm nagyságú 380VA 48V kimenetű trafóm,amit le szeretnék tekercselni 12-13V ig. A trafó lamellái csak simán egymással fordítottan össze vannak rakva, E és I alakú lemetekkel azt hiszem felfogarva a vasmag 4sarkában 4 átmenő furattal volt,de azokat hiába szedtem le,a közepe egybe tartja,ahol ilyen kemény papír,vagy farostlemez van még befeszítve. Próbáltam kiütögetni,de csak elroncsolódik Tud valaki valamilyen módot a szétszerelésre? Valaha tuti szedték már szér,mert egyenetlenül vannak benne a lamellák. A szekunder olsala 3.5mm vastag rézszálból van,emiatt nemtudtam átbujtatgatni Ha van ötletek bátran!
Szia!
Nem teljesen értem miért nem lehet szétszedni. Az I lemezből vegyél ki először,aztán az E-ből és így tovább. Ha lehet összerakásnál a lemezek ugyanúgy kerüljenek sorba egymás mellé,mint előtte.
éppemn ez a,hogy nem tudom szétszedni
illetve gányolással igen,de még működtetni szeretném a közepe össze van feszítve egy parafa lemerrel,amit nem tudok kioperálni Meg hiába szedem ki az I lemezeket,attól még egyben marad gondolom,mert a vastagságát nem az adja Esetleg ha -15celsiusra lehűteném,akkor húzódna annyit össze,hogy szét lehessen szedni?
Sziasztok ! Tud valaki olyan oldalt, vagy esetleg most így valami érdekes kapcsolást, illetve érdekes munkát, amit elkészíthetek. Érdekes alatt " mókásat ill. vicceset értek " , mint pl. a Resistor Man !
Szia!
Ilyenekre gondolsz?
Igen-igen. Illetve vagy egyszerűbbet, vagy olyat is , ami vicces + működik is , ha tápfesz alá rakom
Sziasztok,
Nekem valami olyan kapcsolás kéne ami egy fix kapcsolótól jövö tápot csak egy pillanatra vesz figyelembe, utána csak akkor veszi újra jelnek ha a kapcsoló megszakad majd újra kapcsol. ja és kapcsoláskor mondjuk egy tranyón pozitív tápfeszt ad ki rövid időre. egy végállás kapcsolóról kéne léptetni egy 4017es ic-t. köszi
A CD4017 adatlapja szerint pontosan így működik. A clock bemenet felfutó élére léptet. Schmitt trigger-es, is ami szintén szerencsés. Ha a tápfeszültség nagyobb, mint a CD4017 -é, akkor meg kell fogni egy ellenállás után kötött, az IC tápfeszültségére kötött diódával, vagy ami még jobb, egy földre kötött Z Zener diódával. Ez zavarvédelem okán is jó, szükség lehet még a bemenetet a földre hidegítő kondenzátorra. De az környezettől függ.
Hello mindenki!
Találtam egy igen hasznos oldalt aminek segítségével áramköröket lehet szimulálni! Bővebben: Link watt ajánlására ide is beküldöm, hogy aki még nem hallott róla esetleg az is értesüljön.
Helló Siletto!
Szedd ki az összes "I" lemezt, melegítsd fel kb. 80 fokra, ezután satuba fogod két oldalról, és erős fogóval kirángatsz egy "E" lemezt. Ha szemből ütögeted a lemez középső szárát, az segít. Előtte néhányszor ütögesd üllőhöz (betonlaphoz) a talpával, az éleivel kissé ferdén, hogy megmozduljanak a lemezek. Az ékelő bakelit (nem parafa) kiütése is segít, nem baj ha szétmegy, fával is kiékelhető, ha nem elég szoros a lemezelés (különben zümmög). A csévére vigyázz, és a huzalra is, ha fel akarod még használni. Csak bátran, nekem még mindig szétjöttek. A hűtés nem jó; csak összébb szorul a tekercs, és eltörhet a cséve. Üdv: Kálmán (trafós) :yes:
Köszi a választ. Sajnos amíg a kapcsoló zárt állapotban van és tápot ad a léptető 14es lábra addig körbe-körbe léptet. Nekem valami olyan kellene ami hiába van a kapcsoló zárva, csak egy kis impulzusnyi ideig ad jelet majd nullába megy át.
Hello!
A hiba nem ott van. A 4017 órajel bemenete élvezérelt, tehát csak a bemenő jel felfutásakor lép. Ez után, az lehet állandó értkű is. Egy egyszerű kapcsoló záráskor mindig kontakthibázik, ezért annak zárásakor, a számláló elszámolja magát. Sajnos a 4017 órabemenete nem Schmitt triggeres, ezért egy ilyen áramkört tartalmazó előfokozatoz és egy RC integrátort kell a bemenetnél alkalmazni. Jelenleg ezt a feladatot, egy NE555 látja el, de megfelelne egy 4093 egyetlen kapuja, vagy 40106 egyetlen invertere is. - Az R1 adja a munkaáramot a végállás kapcsolónak. - R2/C1 biztosítja az integrálási időt (ami itt kb. 10ms), vagyis az ezen időn belül érkező jelváltozásokat nem fogja figyelembe venni az áramkör. - Az 555 hiszterézises komparátor áramkörként működik, hogy a C1 kondenzátorban "lassú" fel-le futó jelből határozott logikai impulzusok képződjenek. Ez lépteti a 4017 óra bemenetét. (C2-nek csak zavarszűrési szerepe van) - C4/R3 biztosítja, hogy a tápfeszültség bekapcsolásakor a 4017 számláló, mindig Q0-ról induljon.. Az integráló tag idejét úgy célszerű megválasztani, hogy kisebb legyen az S1 kapcsoló leggyorsabb zárás-nyitásánál. Ha a 10ms kicsi, akkor C1 értékét érdemes növelni. Ha a kapcsoló tápot ad, akkor csak az R1-et kell felcserélni az S1 kapcsolóval. Tápfeszültségen mindig szükséges egy kondi. üdv! proli007
Sziasztok van egy ICL 7107 ic-m mit tunék belőle építeni (valami ledes dolgot) hőmérőn kívül?
Bármi ötlet jöhet!!.....
Kössz esetleg egy kapcs. rajz? vagy itt is találok?
Üdv! Egy nagyobb kondival pl 10000µF-al megoldható az, hogy egy motoron a vílágításnak nem essen le a fényereje olyan hírtelen ha csökken a fordulat pl megyek és utánna pedig csak alapjáraton megyek akkor mennyi ideig marad akkora a fényerő mintha nem alapjáraton mennék a motorral hanem magasabb fordulaton?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |