Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hétvégiház áramellátása ( nincs a környéken elektromos hálózat)
Lapozás: OK   5 / 5
(#) istván010 hozzászólása Nov 11, 2010 /
 
adott egy 130W os hűtőgép+ 100W-os keringető szivattyú ezt szeretném üzemeltetni szünetmentes tápból készített inverterrel A táp 3000VA szinuszos akkuk 20db 12V 44Ah sorba kötve.
esténként Tv és világítás 2db 15W kompakt fcső
Szerintetek ezt lehetséges így megoldani? /áram nélküli tanya/
Az akkuk töltésére van esetleg valami megoldás? /táp töltője túl lassan tölt ha egyáltalán bírja.???/
töltésre nappal 2.8Kw os benzines aggregátor Más gépek használata közben.
Hogyan kéne töltőt csinálni ehhez az akku csomaghoz?
hogyan tölthetném napelemekkel az akkukat?
Működne-e a hűtő+keringető szivattyú egész éjjel ekkora aksiról?
Szerintetek bírná a táp? /huzamosabb ideig ?
Vagy esetleg más megoldás mi lehetne?
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) abcdabcd válasza istván010 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Az összes kérdésedre nem tudok választ, amit tudok, de lehet van aki nálam jobban tudja, hogy a hűtő induláskor vehet fel elég nagy áramot, illetve gondolom indulásnak számít az is amikor a hűtő ugyan üzem alatt van, de épp nem jár a kompresszor motorja és amikor a hűtő úgy gondolja, bekapcsolja... A "150W-os" hűtőt azt legalábbis én nem tudom értelmezni,(a nem is állandóan működő kompresszor+nagy indítóáram miatt például, vagy ez valami katalógusadat, amit megadtak a hűtőre?) de pl egy mostani nem túl nagy hűtő(kb 5polc)+fagyasztó(2polc) 1 nap alatt egy kilowattot se fogyaszt el összesen...

Most látom sorba akarod kötni az akksikat, a szünetmentes táp invertere alapvetően gondolom 12 vagy esetleg 24 voltot vár, nem 20*12-t...
(#) dizi válasza istván010 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Hi
Ami technikát itt fel soroltál annak az árából már villanyosítani lehetne a tanyát.

Ezek az inverterek már jóformán mindent elvisznek csak oda kell figyelni,mert némelyik, átlagban a kicsik azok alapból annyit fogyasztanak mint ami rá van írva ha tíz wattot dugsz rá akkor is fogyaszt sokat (2-3 száz watt) én a világítást nem erről használnám hanem tennék fel vagy ledes fényforrásokat amik nagyon keveset fogyasztanak vagy 12 voltos féklámpa izzókat,mert azoknak fénye egy normál 230voltos 60 wattos izzónak felel meg.
Itt arra kell törekedni minél kevesebb dolgot használjunk inverterről,TV,rádió, világítás,ezek mehetnek 12 voltról
gondolok itt a kemping típusokra,de a poén az ,hogy létezik olyan hűtő ami üzemel 12 voltról rendes normál hűtőszekrény.
Az aksik töltését meg lehet oldani napelemről ill szélgenerátorról is,csak hát ezek se olcsók.
(#) istván010 válasza dizi hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Legközelebbi lakott település a tanyától 13Km re van.
/A villany is/
Más megoldást nem nagyon lehet csinálni.
A 12V -os hűtőkről ha tudsz adatlapot, céget, árakat azt megköszönném.
A tanácsaidat megköszönöm hasznosak voltak számomra.
A ledes fényforrásokat honnan lehetne beszerezni? és kell esetleg valami elektronika hozzá vagy csak áramkorlátozó ellenállás?
(#) hapro válasza istván010 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Én is ebben a cipőben járok...
Hűtőgépre a következőt találtam ki. Elektromos hőmérő áramkört készíteni, amit a hűtőben elhelyezek, és ha adott hőmérséklet alá csökken a belső hőmérséklet csak akkor kapcsolja be az invertert, ami ad áramot a hűtőnek.
A saját inverterem rettentő rossz hatásfokú így zabálja alapból is az akkut. Csak ha be van kapcsolva akkor 12V-ról 0,37A áramot fogyaszt. Erre nincs szükség, és ha kell csak akkor kapcsolna be. A hőmérő áramkört meg 12V-ról lehet üzemeltetni mA-es nagyságrendű fogyasztással.
Én kompakt fénycsöveket használok, nekem azok váltak be az olcsóságuk és könnyebb beszerezhetőségük miatt is a LED-es fényforrásokhoz képest. Nem kell áramgenerátort készíteni így hozzájuk. A fénycsőhöz meg igaz szükség van elektromos gyújtásra. Cserébe 7W-os fénycsővel egész szobát világítok elégséges fényerővel!
Ezek már tapasztalati és nem elméleti tanácsok.
Hűtőt még nem tartok, mert van pince, és nincs húsféleség, azok meg elállnak felhasználásig ott is. Így a hűtő projekt egyenlőre várat magára, de valószínű lesz. Ja és még valami. Ha tudod hűvösebb helyre tenni a hűtőt akkor is logikusan kevesebbet fog fogyasztani, mert kevesebbszer kell bekapcsolnia.
(#) jwaldha válasza istván010 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Számolgassunk:
100W a szivattyú. Veszteségeket nem számolva ez ~8A.
Nálad van összesen 880Ah akku kapacitás.
Így a feltöltött akkukról ~110 órát tudna menni.
Ha a hűtőt is beleszámolom, akkor a fogyasztás 230W (ha a hűtő folymatosan megy).
Ez ~20A. Ezt ~44 órán keresztül tudja az akksi táplálni.
Én a pontosan nem számítható veszteségek miatt a kapott értékeket felezni szoktam, így csak kellemes meglepetés érhet.
Így 22 órán keresztül tud működni a két fogyasztó.

Nálam ilyen megoldás működik 3 éve a nyaralóban:
PB gázos hűtőt használok.
Az áramellátás nálam úgy néz ki, hogy a házban 230-as hálózat (világítás + dugaljak) van kiépítve.
Van összesen ~200Ah akku kapacitás (9 darab 12V-os akksi párhuzamosan kötve).
Ezeket folyamatosan (ha süt a nap) tölti egy napalem a hozzávaló töltésvezérlőn keresztül.
Az akksikról jár egy 300W-os inverter. (MM-ben vett ~10KHUF, lassan ventit kell benne cserélni.)
A világítást, 230V-os kompakt fénycsövekkel oldottam meg.
A dugaljakról működik még néhány 230-as cucc is. (mobil töltők, kisképernyős TV(75W), kávédaráló, notebook, ...)
Ezen kívül van még egy benzines aggregátor és egy 230-as automata akku töltő is ~20A max. töltőárammal.
Ezek úgy vannak bekötve, hogy egy 230-as relé meghúz, ha jön az aggregátorról fesz,
és akkor a ház 230-as bemenetére az inverter helyett az aggregátor kimemetét kapcsolja,
valamint az akksikra kapcsolja a töltőt is.
Ha leáll az aggregátor, akkor visszakapcsolja a házra az invertert.
Az átkapcsolás kb. 1 másodperc alatt lezajlik, de nem szünetmentes.
Átkapcsoláskor "döccen" egyet a hálózat, de ez még elviselhető.
Ja és a kútban van egy 12V-os búvárszivattyú is,
de ez nem közvetlenül az akksikról jár, hanem egy 230/12-es kapcsolóüzemű tápról,
mert így kisebb a vezetékeken keletkező veszteség.
(#) kaszu válasza hapro hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Szia!
Csak egy kérdésem lenne, 230-as kompaktot használsz? 1éve kezdtem el a lakás világítást napelemessel kiváltani (kb.20%-os a villanyszámla csökkenése ), de 12V-os rendszerben gondolkoztam (a vezetékek a falban leválasztva a 230-ról és abban "fut" az áram, tehát nem kellett újra kábeleznem), részben az átalakítási veszteségek miatt, részben hogy ne kelljen invertert vennem (azért mégis vettem később). Én 12V-os energiatakarékost használok (230-as elektronikát kicseréltem 12V-osra kb. 400Ft-os költséggel, így 3-a a bolti 12V-hoz viszonyítva az ára). Valamint találtam neten "hagyományos"12V E27-es 15W-os izzót kemény 100Ft/db áron. (W.C.-nél, éjjeli és olvasó lámpánál használom). Valamint LED-es égőket gyártottam házilag (így fele annyiba jön ki mint a bolti).
Ha van valakinek ötlete szívesen veszem, illetve ha tudok a leírtak alapján valakinek segíteni szóljon nyugodtan!
Tényleg, lehet, hogy hülye kérdés (de M.o.-on nem biztos a multik miatt), de az Elmű beleköthet hogy napelemet használok(Bp.-i társasházban lakok, és az erkélyen van a napelem)?
(#) karpi válasza kaszu hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
A 12 V-os halozat nagy terheles eseten mar problema .A vezetekek ellenallasa valamint kontakt ellenalasok stb nagy aram eseten jelentos feszultsegesest okoznak.
Ezert hasznaljuk a 110V -230V-os halozatot igy a vezetkben az aramerosseg alacsony es a feszultsegeses kicsi maradhat.Maskeppen a drotokat futjuk.
(#) kaszu válasza karpi hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Nagy terhelésre mire gondolsz? (Nem ez a szakmám, csak barkácsolos vagyok) Nekem ha egyszerre használok dolgokat (mivel csak a világítást variáltam meg) a legnagyobb terhelés kb. 75-80W, és a legnagyobb távolság az aksitól (gondoltam erre az elhelyezésekor, hogy lehetőleg központi helyen legyen ) 5-6m. Ezért maradtam a 12V-nál. Illetve az aksi közelében egy szivargyújtós elosztót helyeztem el (természetesen mindenhova 10A-s biztosítékot is beépítettem zárlat esetére, mivel max 120W-al számoltam amit egyszerre kiveszek az aksiból), nyáron nappal arról megy a laptopom, és a nyomtatóm. Ez még így jó szerinted? Az invertert (300W) is azért szereztem be, ha később bővíteném a rendszert, ne "olvadjon" el a vezeték a falban a nagy áramerősségtől.
(#) kaszu válasza kaszu hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Hú, egy dolgot elfelejtettem ez a 75-80W azért ilyen alacsony mert ez 5 és 9W-os energiatakarékos,10W-, 6W-os power LED-es, 1W-os LED modulos, és 15W-os "hagyományos" világító testekből áll össze. Ezek mind 12V-osak, így nem kell vissza alakítanom az áramot hozzájuk. Ráadásul a LED-eket védőáramkörrel egybeépítve vettem, így 12-12.9V tartományban lehet üzemeltetni mindegyiket (az energia takarékost szintén).
Az egész "Projekt" mindennel együtt 130eFt volt (mondjuk sok mindent magam csináltam meg hozzá pl. a napelem tartót én hegesztettem, illetve körül néztem a piacon a tartozékoknál). Elvileg csak az aksit kell majd cserélnem pár év múlva ha tönkre menne, a világító testekből kb. 15-20 évre való készletem van
(#) hapro válasza kaszu hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Esetleg a világítótest beszerzésekről írhatnál egy kicsit hol hogyan és mennyiért, ha nem publikus akkor jöhet privátban is.egyébként 230V-os kompaktot használok, bár most kisérletezgetek a 12V-os kompaktal is, amihez én készíteném a gyújtást. 7w-os a 230V-os kompaktom, és amivel kisérletezek az is 7W-os 12V-ról. Fogyasztásuk gyakorlatilag ugyanannyi, csak az inverter fogyasztását kell még hozzá adni.
(#) kaszu válasza hapro hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Persze, semmi titok nincs benne, publikusak a beszerzési források. Remélem ezért nem koppintanak rám, nem reklám célzattal írom a forrásokat : Hutira (nem ez a teljes neve, de a keresőbe írd be, és megtalálod) ez egy világítástechnikai bolt power LED-ek és LED panelok szerintem jó áron vannak (határ a csillagos ég). V---a aukcis oldal, a "hagyományos" izzót innen vettem (azt hiszem még van az eladónak), de ha kell valamennyit át tudok adni neked (hirtelen felindulásból, mivel ezt már nem gyártják 100db-ot vettem, 100Ft/db áron utólag belegondolva így az "unokáimra" is gondoltam) A kompaktnál viszont anno szereztem (egyébként baromi drágán adják: 3,5-6eFt/db) egy 12V-os változatot, szétszedtem, és lekoppintottam (kínai gyártmány volt, most én másoltam nem ők és így 1db. ára kb.1-1,5eFt-ra jön ki), ezért beszerzési forrást nem nagyon tudok mondani. Arról viszont műszaki paramétereket tudok küldeni (nyák terv, alkatrész jegyzék). Ezzel a nyákkal 9-11-15-20W-s energiatakarékost lehet működtetni, van egy másik nyák is amivel 3-5-7-9-11W-ost lehet, de erről még nem csináltam leírást. Az alkatrészek nagy része rossz energiatakarékosból és egyéb hulladék elektronikából könnyen kibontható ami meg nem azt meg a Lom--ben Conr--ban megtalálható. Most egy alkatrész okoz nekem gondot: a transzformátor (ezt elektronikai hulladékban találtam párat, de boltban még nem találtam jót, ehhez ötletet, tanácsot szívesen veszek). Viszont amit észre vettem, nem mindegyik 230-as jó alanynak az átalakításra. Amik nekem beváltak legalább is mióta megcsináltam (ami 3 hónapja volt) nem égtek ki: Matsushima, Realm, KFU. Ezek jó áron kaphatok: kb. 4-600Ft/db.( Attól függően, hogy hol veszed pl.: Te..o, Auc..n, O-i, Prak----r, stb.)
(#) Ződfülű válasza istván010 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Sziasztok!
istván 010:
fentébb abcdabcd és dizi is jól mondta a válaszokat, én az utántöltésnél tudok esetleg segíteni.
Az akkupakkod valóban 20db 44Ah ás akksi? Csak mert ahhoz kell ám kraft, hogy utántöltsd: 20x 44Ah = 880Ah.
Ha ezek leseggelnek, ugye max a névleges Ah érték 10% ával szabad , de max 10h keresztül tölteni. Az csúcson 88A-ert jelent, amit 250-300 V Dc-n produkálnod kéne, ha kb. 10h / fél nap alatt fel akarod tölteni az akksikat. Erre még lazán nyomhatunk egy 1.2-1.3 as szorzót az akkutöltési, inverter önfagyasztási, stb veszteségek miatt.
HA ezt összeszorzod, leseggelsz...250 V dc x 88A =22.000W = 22kW. Javítson ki valaki, ha tévedek.Egy 5kW os szélgenerátor viharban tölt 40A el
video ( 45 őt láttunk, de akkor már nagy para volt ) szóval ehhez neked Szükséged lenen minden nap 10órás folyamatos, egyenletes viharos erős szélre, és egy 20kW os szélturbinára. Ez meg min. 3,5 mil.
Tehát szerintem felejtős az a hűtő. Sok vevőmnél ugyanez az igény, erre megoldás: vagy marad nálad aggregátor, és pöfögsz vele sokat, vagy amit jwaldha ír:[quote]838488 as hozzászólásában: PB gázos hűtőt használok.


Egy a lényeg, hogy neked 250-300V dc- fesz tartományt kell összehoznod az akkuk töltésére, ha 20db van sorba kötve. Ugyanezt napelemből pl: 7-10db 180W os monokristályos modulból tudsz össszehozni munkaponti fesz x db szám ).ebből tudok olcsóbb megoldást is, mint a hivatalos, és a töltőt is meg lehet hozzá csinálni. árak. Itt viszont az a baj, h ezt összeszorozva még mindig csak pl: 10db napelem, 10 x 5 A max! az = 50 A, és ebből ugye a duplája kéne, tehát 20db napelem, ja, és ugye fél napos egyenletes csúcsnapsütés, ami nyáron is lehetetlen...Tehát, akárhogy is számolom... kb kisebb teljesítményeknek több napokig kell tudja tölteni folyamatosan az akkupakkot. Mind a kettőből tudok olcsóbb megoldást is, ha pl. magad építed a tornyod, tartókeretet, stb...
(#) Ződfülű válasza Ződfülű hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Annyit még elfelejtettem,hogy tiszta legyen a kép: hogy a fogyasztáshoz viszonyítva kell az utántöltést is leosztani a rendelkezésre álló eszközök töltőteljesítménye X idő függvényében is. Ehhez meg pontosan legalább egyszer az össz fogyasztást is ki kell mérni, mennyi A-ert vesz fel az akkupakkból, akku-inverter között: lakatfogós A mérő, és kimeten szintén lakatfogós A mérő. Toll, papír, és méricskélés, számolás --> ugyanez a termelési oldalon (széljárás időbeni eloszlás mérés, napsütés intenzitás mérés, felület, stb. ) A napsütési számításokat itt könnyen freeben is kiszámolhatod, http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php#
A szélhez meg anniyt, hogy csak mérni kell, erre megint külön topic van...
(#) erbe válasza Ződfülű hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Idézet:
„Javítson ki valaki, ha tévedek.”

Idézet:
„20x 44Ah = 880Ah. ... csúcson 88A-ert jelent, amit 250-300 V Dc-n”

Szerintem jobban járunk, ha sorbakapcsolás után nem szorozzuk össze az Ah kapacitásokat is. Bár szép lenne.
Elégedjünk meg azzal, hogy max. 20x14,4 V = 288 V-on 4,4 A a normál töltőáram. Ez 1267 W.
(#) Ződfülű válasza erbe hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Micsoda tök vagyok. El****tam. De hogyis? Köszi
Akkor viszont elég egy 3kW os szélturbina. vagy egy 3kw os napelemes rendszer téli napsütés, illetve Mao széljárását figyelembe véve.
(#) Pitty2 válasza Ződfülű hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Sziasztok!
Zöldfülű! Én ezt is átszámolnám...!
- Ha nem fúj a szél, az 5kW-os turbina sem forog.
- Ha fúj, a 3kW-os naponta 72 kWh-t termel.
Hová teszed az energiát? Az akku mellé kispohárba? Ne felejtsd el, megújulóról beszélünk! nincs 100%!
Ha gondolod, segítek kiszámolni!
(#) Ződfülű válasza Pitty2 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Hello Pitty2!

Az a gond, hogy a 3 kW névleges teljesítményű gép neked nem fog 0-24 h keresztül folyamatosan 3kw ot termelni. A széljárás szerint, mikor, milyen sebességre tudja a légnyomás pörgetni, olykor 1-5 A-el, olykor erősebb szélben 12-..13,7 A körül tölt, de viharban volt már, h 23,4 -34,6A is lejött belőle. Mindehhez 250...290V Dc tartományban szintén változóan. Akár másodperc alatti fel-le futó görbékkel fel lehetne rajzolni. A szórás is akkora, hogy na, és helyszín+magasság függő is! Ezért írtam, hogy egy 3kW os elég lenne.4 éve vagyok szakmába, van elég tapasztalatom a saját bőrömön, és nem szégyelem, ha hibázom. Mindenkivel előfordul.
És igen, megújulóról beszélünk, a többletet általában egyv több fűtőszálon disszippiláljuk el általában, de van olyan is, amikor egy kis olajradiátorra van ráküldve. Így "nyereséges" veszteség.
(#) Busz hozzászólása Máj 1, 2011 /
 
Ismerősömnek ki fogják kapcsolni a villanyt a házában.
Visszaköttetésre kicsi az esély.
Ezért kérdezném hogy a lehető legolcsóbban hogyan lehetne megoldani főként a világítást a házban?
Én arra gondoltam hogy autóakku a villanyóra helyére, a villanykörtefoglalatok helyére meg pl valami ledes fényforrás.
Nade olyan ledeket olcsón ami viszonylag jól világít és nem kell hozzá előtét ellenállás semmit kötnöm hanem már a 12V az akksiról és működik is olyat hol tudok venni a neten olcsón?
Nem kell óriási teljesítmény, a lényeg az hogy olcsó legyen és megüsse pl egy gagyi kínai ledes fejlámpa szintjét a fényereje.
(#) bbalazs_ válasza Busz hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Autosboltban vannak ilyenek. De az ara kerdeses, a minosege/elettartama meg meg inkabb. Ezekben is altalaban elotet-ellenallas van.

Egyebkent aramgenerator kellene, stepdownt javaslok.
Mivel a led szinte orok elet, ezert egyszeri beruhazas.
pl. Luxeon Rebel star 130lm/W hidegfeher, mondjuk innen:

Bővebben: Link

A Led jol dimelheto, ezert erdemes a legnagyobb kivant fenyerot megcelozni, aztan legfeljebb lejjebb veszi valaki, ha kevesebb is eleg.

Mondjuk egy 20W-ost, ahhoz mar stepup kell. Ennek a hatasfoka nem olyan jo, de a fenyereje turheto, bar inkabb egy iranyba vilagit. Hagyomanyos hatvanas kortet nem eri el a szoba atlagos fenyereje.
Fontos, hogy mindket fajtat huteni kell, mondjuk bordaval.

A szuk keresztmetszet ugyis az akku ujratoltese lesz.
(#) Busz válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
EZ az, elektronikához nem értek, így áramgenerátort stb nem tudok a ledeknek összehozni. Olyan kellene amibe ez már rég bennevan. Amúgy igen drágák ezek az árak de gondolom cserébe nagyon is jól világítanak.

Esetleg ledes zseblámpa átalakítása 12V-osra?

Mert én konkrétan ilyesmire gondoltam: http://led-lampa.bolt.hu/life-light-30-led-flatlight-spot-gx5312v-hidegfeher/#more-1029

Mert az ára épphogy elfogadható. De ezt nem tudom hogyha rákötném egy sima autóakksira amiről mondjuk 14V-ot is kaphat (pláne hogyha töltöm egy napelemmel is közbe) hogy ezeket mennyire tolerálná... ?
(#) bbalazs_ válasza Busz hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Jo, rendben, TE nem ertesz. De ert talan mas.
Az aramgenerator pl azert is jo, mert nem erzekeny a bemeneti feszultsegre, amig az meghaladja a minimalis szintet (egyszeruen fogalmazva tehat mondjuk ketledes lampa 8 es 25V kozott tetszoleges feszultseggel mukodik), OK, a hatasfoka nem mindenhol ugyanolyan jo.
Masreszt szerintem egy probaidos elektromuszeresz-tanulo osszerakja neki fel perc alatt.
Ha akarod, kuldok kis tangos nyaktervet.

Ennem javaslom ezeket a sokledes lampakat, mert ellenallas van bennuk, akkor vagy alulmeretezett, akkor hamar kipurcan vagy felulmeretezett, akkor meg nem hozza ki belole a lehetseges fenyerot.
(#) Atis57 válasza Busz hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Szia!
Egyszerűen ez igy nem járható! Mert az áramszolgáltató 53 Ft-jával szemben Te 120-250Ft/kWh ra akarod rábeszélni?.
Gondold el Napelem min 40W ez is kb 50Eft+ akkuk ez is kb 25-30 EFt + a többi átalakitás .....és még csak világitásod van ! ráadásul nem "örökéletűek"!
Ráadásul legalább villanyszerelői ismeretek hiányában?
Ez a Horgász Hala esete az évi engedély +napijegy+ botok, kellékekből 2-3 mázsa halat vehetne!.....
(#) Atis57 válasza Ződfülű hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Szia!
Mennyi szélgépet láttatok már üzemelni?
Mert Miskolc környékén a szokásos eset ilyen;
kb. 700 órát áll/nem tölt ,kb 40 órában forog és tölt is valamennyit , és van 2-4 viharos óra !ilyenkor kikapcsol/kifpordul a szélből!
Tehát nálam a 3kW-s szélgenerátor alig-alig ad napi 300Wh-t!
(#) Busz válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
400 ezres villanytartozás esetén még mindig alternatíva a napelem..Nem kell oda 40W.
Elég egy 10W-os napelem is, kidobott autóakku + ledes világítás és semmi más. Csak világításra kellene.

A tévézgetésről, olajradiátorozásról meg épp ideje hogy leszokjanak, pláne ha már évek óta nem is fizettek egy fillért sem!!

Szerintem ehhez nem kell nagy tudás az összehozásához, jó egy áramgenerátorhoz igen, de az akut bekötni az udvarra bedobott tápkábelre... majd a ledeket, napelemet rákötni szerintem nem nagy kunszt.

Jó lehet vitatkozni ennek élettartamáról de szerintem a kínai elemes vagy tekerős, rázogatós lámpáknál akár gazdaságosabb és tartósabb is lehet.
(#) Atis57 válasza Busz hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Szia!
Igy igen ..... még töltésvezérlő sem kel ha a 25W -nyi napelemteljesitményt nem léped át.Az akku meg 44-120Ah közötti ....erről még 1 kis rádió is működne......
(#) Atis57 válasza Busz hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
íszia!
Ha az accu....sea...led kft nél nézed van 12v-s rendszerhez minden épitési kellék... kompakt fcső is....9-11W....
(#) Ződfülű válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Szia!

Értem én miről beszélsz. Az alacsony átlag szélsebesség miatt van ez így + a rossz beállítástól/technikai körülménytől. A kisebb szélben csak épp felcsatolnak a gépek, épphogy elérik az kezdeti fordulatszámukat a széllapátok, inverter rácsatol, és a hálózat ellenállása máris megfogta, ha nincs min. 3,5-4,2m/sec os szélsebesség tartósan. Márpedig ez az átlag, és ezt az átlagember már a talajon erősnek érzi nálunk.

A tapasztalatom, hogy amikor már kicsit fúj a szél, azt hiszik az emberek, hogy hűha, mekkora szél van, és már csúcson kell töltsön a szélgép, holott meg van annak a gyárilag kimért teljesítmény görbéje, mekkora szélerő esetén, mennyi kraftot ad.
És akkor a technikai/mechanikus étalakításról ne is beszéljünk. Ugye a kivehető energia a szélerősségtől/sűrűségtől, felülettől/idő , stb től függ.
Egyszerű ábra a kivehető elméleti energiáról

Csakhogy mérni senki se mér előtte, és ez a hiba. A WS időjárásmérők meg annyira pontatlanok, hogy na. Dehát erre van csak pénzük az embereknek, nem a másodperces lebontású mérőre., vagy bérlésére. Szomorú, de ez van.

Ha nálad a 3kw os szélgép van és ad is 300w órát minden nap, az 30 nap alatt 9000Wh= 9kW . Ha minden nap meglenne, az 270kWh / hó, ami kb,12.000HUF / hó.
Ez átlagos családi ház fogyasztása.

Kérdés, hogy rendesen be van e lőve a rendszer, és a turbina is működik-e rendesen. Persze ehhez KELL IS ELÉG ERŐSÉS TARTÓS INTENZITÁSÚ SZÉL.
Mértél előtte szelet legalább egy évig???

Ha ara járok, szívesen megnézném, de szerintem mások is örülnének neki, ha tennél fel képeket,(videokat) jegyzeteket ide a fórumba
(mint pl: Pudding1). Vagy a szélgenerátorok építési problémái fórumba.
Üdv: Gergely

03-047f11.gif
    
(#) Vackor hozzászólása Ápr 2, 2016 /
 
Szia,

a világításra valaki 100 eFt körüli összeget írt. Szerintem ez rettenetesen sok. Ilyen helyen olcsóbb egy Petromax lámpa használata, ami még a Conrad-ban is csak 35 eFt körül kapható, miközben ez nem is a legolcsóbb beszerzési forrás.
(#) Vackor hozzászólása Ápr 2, 2016 /
 
Nekem egy hasonló lámpám van, nagyapám öröksége. Generációkat kiszolgál, minden cserélhető és kapható hozzá. Gázharisnya legyen tartalékban.

Katt ide
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem