Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Tekerd meg azt a magot,szerintem jó lesz.Kicsit nagyobb a kelleténél,de ettől még jó.Nézd meg a mellékletet.
Nos a reggel elkészítettem az áramváltót.
Készítettem pár képet a meglévő dolgokról, a minősége nem túl jó mert mobillal csináltam. A vezérlőt már régebben teszteltem, és megyen.
Üdv Mindenkinek. Nézzétek meg a GYSMI melyik változata ez a képen-köszi.
Ez a GYSMI 161,érdekel a PDF?
Nagyon köszi,ha fölteszed vagy e-milben átdobod.Üdv.
Kérése parancs,kedves András.
Bocsi András,de lehet a 165 is.
Hali. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy van itthon trafólemezem (nagyon sok) meg olcsón tudok beszerezni rézhuzalt, és innen jött az ötlet hogy akkor egy komoly ipari hegesztőtrafót, össze kéne hozni. Aminek az áramfelvétele 380v és max 16A. És a szekunderen jó lenne ha le jönne 250A meg vagy 80v. Meg ha vinne 5-ös pálcát jó lenne. Először a trafót szeretném megépíteni, és majd utána az egyenirányítást hővédelmet kéne megoldani. Ja és jó lenne ha 5 fokazatban állítható lenne az erőssége. Nem tudom ezek mennyire megvalósítható adatok de ez lenne a terv. Ha valaki tud kérem segítsen a tervezésben,kivitelezésben stb. Egy ilyen nagy teljesítményű trafó úgye 100e felül van, szóval ha lehet jobb lenne magam elkészíteni.
Szia,
a te eseted ide tartozik: Hegesztő trafó készítés -a keresőben könyen megtalálod...
Köszönöm a GYSMI 165-ös a mikrokonttrolleről derült ki - ugyanaz a tipus mint a rajzon.Nemgond,hogy a 161 is kint van gondolom,mégegyszer köszönöm. Üdv.
Lehet nagy hülyeséget kérdezek, de van itthon pár rossz pc-s táp magasfrekis trafója, abból párhuzamosan kötve 2-t és ilyen 2-es csomagokból sorba 4-et olyan 40A 48V körül lenne minimum, meg lehetne vajon csinálni? Ezzel már egy 2-es elektródát el lehetne hegeszteni talán. Nagyobb porvas vasmagot elég nehéz beszerezni, ez meg ingyen van...
Szerk: A régi CRT monitoroknak a katódsugárcső tekercs (vagy mi) nem olyan anyagból van, ami bírja a kapcsoló üzemű frekit? Mert abból is van vagy 1-2kiló?
Nagy kínlódás lenne annyi pc trafót bekötni, bár meg lehet csinálni. Különösen, ha a szekunder át van tekerve, de ehhez szét kell szedni...
Ha találsz elegendő egyforma ferritet a CRT monitorokból, akkor meg lehet csinálni. Egymásra kell őket tenni, hogy nagyobb legyen a vaskeresztmetszet, csévetestet kell hozzá csinálni, aztán megállapítani, hogy kb. mennyi indukciót visel el és már lehet is tekerni. Ez is nagy kínlódás. Szerintem nem olyan drága egy rendes ferrit, hogy így kelljen spórolni. Egy ilyen gépben van ezer más dolog, ami pénzbe kerül, ne ezen spóroljál. Egyébként, a porvas nem ferrit és ide trafónak nem jó. A porvasban légrés van, ami úgy készül, hogy a vaspor ( és mindenféle egyéb anyag finom pora ) műgyantával van összekeverve és kisajtolva a megfelelő méretre. A vaspor között maradnak hézagok, ez a légrés benne. Tehát, nem koncentráltan van benne a légrés, hanem a teljes mágneses hosszban finoman elosztva.
Tisztelt mpisti egy kis segítséget kérnék!
Olvastam, hogy alakítottál át hegesztőt, hogy nagyobb legyen a gyújtófesze. Nekem egy szekunder oldali tirisztoros szabályzású hegesztőm van kondenzátoros és folytótekercses simítással, a bázikus pálcát is el lehet vele hegeszteni ha teljes áramon járatom a hegesztőt.(ilyenkor üresjárási fesz kb70v) A probléma alacsonyabb áramnál jelentkezik ilyenkor a feszültség is visszaesik kb 20 volttal. :eek2: Szerinted milyen egyszerű megodás lenne erre? Én egy másik kistelesítményű trafót akarok kb 63v üresjárati feszültségűt kondival pufferelve graetzel egyenirányítva stabbal stabilizálva és áramhatárolóval vagy ellenállással korlátozva diódával vissszáramtól védve párhuzamosan kötni a kimenettel ez megoldás lehet? KB hány voltamperes trafó kell? A tirisztorokat nem támadja hátba majd a magasabb feszültség mint a tranzisztorokat?(én úgy tudom nem) Válaszodat előre is köszönöm! Tisztelettel:jozs
Lesnek az oroszok! guliver83 ráismersz?Bővebben: Link
Látom,ott is tevékenykedsz.
Sziasztok
Míg csak lesnek OK. :violent:
Nos találtam egy jó oldalt, ahonnan elégé olcsón be tudnám szerezni a hiányzó alkatrészeket. Azt szeretném kérdezni, hogy ez Bővebben: Link a mag EPCOS B66387-G-X187 (P3 E65/32/27) jó lenne e főtrafónak, az AL 7900.
Az ár az nem rossz. Szerintem megfelelő, bár az ablakméret nem túl nagy, kb 1cm és a cséve még nincs is benne.
Szia József!
A gyújtófeszültség növelésben nincs semmi extra. Beépítesz egy olyan segédtrafót, ami üres járásban tud pl. 65V-ot. A névleges terhelőáram ha 5A, az már elég. Tehát egy 400VA vagy 630VA teljesítményű trafó már vígan elég. Ezt egyenirányítod, és puffereled egy kb. 10000µF 100V-os kondival. A segéd trafó szórását kétféleképpen tudod megoldani. Vagy a segédtrafó primere és szekundere közt oldod meg a szórás kialakítását mágneses sönttel, vagy a segédtrafó egyenirányítója elé építesz be sorba a Graetz és a trafó közé egy olyan fojtót, ami a hegesztés közben a trafó áramát 3-5A közötti értékre korlátozza. Ha soros fojtót használsz,akkor a fojtóval köss párhuzamosan egy 100ohm 50W-os vagy nagyobb terhelhetőségű ellenállást, akkor a lengések elkerülhetők. Ezt a segédáramforrást kötöd párhuzamosan a hegesztő áramforrásoddal. A tirisztoroknak nem számít hogy velük párhuzamosan még egy áramforrás van. Sőt, ezt az áramforrást stabilizálni sem kell(nem is szabad) mert akkor hegesztés közben a feszültsége nem lesz képes a szükséges mértékben leesni. Ezzel a megoldással akár cellulóz bevonatú elektróda is gond nélkül elhegeszthető.
Az E65 az elég, mi is ezt használtuk már sokszor!
Bár én most 2 pár U46-ot használtam egybe! 40 szál 0.3mm-es CuZ huzal sodorva primernek 15 menet és 5menet szekunder 16mm2 sodrat külön szigetelve! Könnyen elfér a csévén! Annyi nehézség van ezzel, hogy a csévét meg kell csinálni hozzá mivel dupla a mag!
De ebbe van légrés is, az anyaga meg N87
Látom igazad van az nem jó, mert légrés nélküli kell! Én a Talinál vettem nem olyan húzós az ára!
Tisztelt mpisti !
Válaszodat nagyon köszönöm, nagyon értelemszerű és tömör, és a mágneses folytásra nem is gondoltam. , de tudom miről van szó ez alapján meg is tudom csinálni. Köszönettel. jozs
Szia Tubi56. A két pár U46-ot ilyen menetszámokkal milyen frekin hajtod? köszi.
Bővebben: Link Szerintem ez már jó lesz. Úgy írják hogy nincs légrés benne, kb.1200ft átszámolva.
Sziasztok! Szeretnék építeni egy hegesztő invertert... A "Maci"-t válaszoztam. Szereztem vasakat, de nem tudom hogy jók lesznek-e. Az gondot jelent hogy a vasaknak más a jelülésük? Pl van amin van "H" jelölés van amin nincs.. Előre is köszönöm!
Ez már tényleg jónak néz ki. A másikban észre sem vettem, hogy légrés is van, pedig az adatlap említi és meg is néztem a méreteket.
Szia Zoli!
Végeztem anno összehasonlítást az ilyen különböző jelölésű magokon,de most nem találom sehol.Szerintem van induktivitás mérőd,dobj rá 10 menetet az egyik oszlopra,tedd rá a másik párját meg kb. 10 dkg sújt és mérj.Én válogatás nélkül raktam a főtrafóba ezen magokból 4 párat,gondom nincs a géppel és a trafóval. |
Bejelentkezés
Hirdetés |