Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Sziasztok!
Édesanyáméknak van egy Normende Color 3035 típusú TV-jük.Az a probléma vele hogy minden átmenet nélkül leáll,mégpedig úgy hogy a készenléti kijelző sem világít.A készüléket kihúzva majd egy kis idő elteltével vissza dugva a készülék elindul, de a képernyő felső részén 5-6 sötétebb sáv látható.Ezek a sávok kb 10perc után eltűnnek és minden működik rendesen.Egy pár gyanús kondit kicseréltem de a hiba nem oldódott meg.Mi lehet a baja? A készülék jelenleg üzemel és nem akarom elhozni legalább van mit nézniük,de jó lenne megcsinálni mert új TV-re nincs pénz és ez az egyetlen szórakozásuk. Ha tudtok segítsetek. Rajz mellékelve. Üdv belfi2!
Szia!
A minden átmenet nélküli leállást forrasztáshiba okozhatja, ami sajnos gyakori ennél a sasszinál. A melegedésre történő megjavulás pedig elkóhiba lesz.
Szia István. És hogy van ez az égős módszer?60W-os égőm nincs.40,vagy 75W-ost találtam.És mire figyeljek közben?Köszi!
A sorkimenő (képcső tetejére megy egy piros vezeték egy tapadókoronggal a végén) melletti nagy tranzisztor a sorvégtranzisztor.Ezt vedd ki.A középső lába a kollektor,itt kell mérned 140V körüli feszültséget.Az izzó egyik végét forraszd ide,a másikat pedig a testre.Mérj a kollektroron feszültséget.
Először nézd meg az S2000-es tranyót, hogy nem C-E zárlatos-e. Az izzót a kollektor és a test közé kösd. De ha ez olyan tévé, amire gondolok, akkor sortranzisztor nélkül a tápegység sem működik.
Kivettem a tranyót,kimértem,jó.Nincs zárlat,vagy szakadás.Most tegyem vissza,és úgy forrasszam rá az égőt,és mérjek feszültséget?
Tegnap átforrasztottam az összes gyanús forrasztási pontot(de ez nem zárja ki hogy mindet) de amikor a készüléket kihúzom akkor a készenléti led felvillan.Ha azonnal visszadugom a hálózatba ,be indul csak le is áll.Kis idő elteltével azonban rendesen beindul.
Akkor marad a kondihiba. A tápegység primer oldalán cserélj kis elektrolitkondenzátorokat CP19, 26, 24 stb.
Ez a fesz kevés,csréld ki a C623 at,és terheld egy 60w izzóval,így mérd meg a sortápfeszt.
Visszaraktam a tranyót,égő nélkül próbáltam,és a kollektoron 153V-ot mértem.A másikakon 0V.
Valami lehúzza esetleg a tápfeszt?Az elöbb mértem 80V-ot a kollektoron,utána felment 153V-ig.Ez a fesz elmegy a sorkimenő 2lábára.Sejtésem sincs,hogy mi lehet a kánya...
Nem tud indulni sorvég, azért ugrál a feszkó.
Azt hogy értetted ,hogy nem indul el ez a táp sorvégtranzisztor nélkül?Ha jól láttam a fotókon,van egy opto a szekunderről visszafele,az szabályzáshoz van ,vagy csak indít?
István
Az izzóval a táp terhelhetőségét lehet vizsgálni.Kb akkora terhelést ad,mint a működő sorvégfokozat(Nagyfesz,vízszintes eltérítés+a sallangok,amik erről mennek).Tehát ha ki van szedve a sorvégtranyó,akkor kell az izzót bekötni.A kettő együtt nem járja.
Akkor a feszültségek nem mérvadóak,amiket mértem?Szedjem ki a sorvégtranyót,és az nélkül izzót tegyek a kollektor forrpontjára,és a pufferelkó negatívjára?
Ha tranzisztort a hátára fekteted,lábbal feléd(feliratot látod),akkor a lábsorrend a következő: B C E.Ennek megfelelően a panelen a C és E közé kösd az izzót.Én a 153 V-t kicsit sokallom,egy rajz sokat segítene.Van neked?
Sziasztok! Van egy SAMSUNG LCD TV LE32B530P7W
modell. Sajnos a kijelzője repedt, LTF320HA09 a típusa. Hol lehet szerezni, vagy van e valakinek működőképes eladó ?
Közben találtam hozzá rajzot a neten:Bővebben: Link.
Értem a tranyó bekötését,csak az nem tiszta,hogy olyankor bent kell lenni,a tranyónak vagy nem.Van rajzom,de nagy méretű,nem engedi ide feltölteni.Talán az elektrotanyáról szedtem le tegnap. Itt Nokia euromono 6332 Vt EE. Á,most olvastam vissza,hogy kikell szedni a sorvégtranyót olyankor. Akkor megmérem úgy is,hogy mennyi a fesz.
Szia!
Én nem erre gondoltam, hanem az Ideal Color megoldására, de ennél is van valami védelem beépítve. A sormeghajtást is meg kellene nézni.
Abból két darabot valóban nem cseréltem,majd ha szólnak hogy leállt akkor csere, és majd meglátjuk.
Addig is köszi!
Hello !!
Megnéztem a sorvégfok tranzisztort, ha lehúzom az eltérítő tekercsét a megfelelő jelalakok vannak, tehát nem az a rossz, amint rárakom az eltérítést továbbra is egyenletes pattogó hangot ad a trafó környékérő.
Megmértem a feszültséget égővel,és 141V. Néhány percig így hagytam,és langyos volt azaz alulemez,amin a másik 2SC2000,és a TDA ic van rögzítve.A tda mit csinál a táptrafó környékén?Mert azon látszik,hogy valamikor cserélték.Most merre tovább?
A TDA4601 a tápvezérlő IC,mely itt a szekunder oldalról van szabályozó jellel ellátva(tranzisztor-zener-opto...).A 141V teljesen jó.Jó lenne megnézni a sorvezérlő jelet,ahogy Kadarist kolléga is írta.Ha nincs szerencséd,akkor sorkimenőtrafós lett a gép.Sajnos előfordul ITTk-nél,hogy sorkimenős lesz minden előjel nélkül.Most lenne jó egy szkóp.
Szkópom sajnos nincs.Akkor ezzel befejezettnek tekintjük ezt a projektet?Esetleg azt mégmegpróbálhatnám valamikor,hogy elvinném egy műszerész ismerősömhöz,neki van szkópja.
Az lesz a megoldás.Nála lehet hogy akad is egy beleillő trafó.Majd tájékoztass minket azért,mi volt a gond.
István
Igen, minden rendesen be van kötve, és nem csúszott ki semmi.
Ez természetes,hogy megmondom mit sikerült kihozni belőle.Persze kérdéses,hogy a tulajnak megéri-e bele egy másik trafó.Majd kiderül. Köszönöm az eddigi segítséget.Majd jövök a következő beteggel,már jelezte a szomszédom Attila
Az izzós próba fényében valóban a trafózárlat lehet a hiba oka. A feszültségingadozás a zárlatra dolgozás miatt alakulhat ki.
A szomszédnál is meg kellene nézni a csatlakozásokat. Lehet, hogy ott van valami szétesve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |