Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1150 / 3979
(#) kadarist válasza Doncso hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Persze, hogy van RGB. A Scart-os tévék alkalmasak RGB-üzemmódra.
(#) dinokal válasza Csőárus hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Szia! Az alap beállításokhoz elég egy digitmérő is. Ha komolyabb beállításokat akarsz, frekvenciamenet, torzítás és egyéb, nem tudod szkóp és hanggenerátor nélkül megtenni. Egy 20 megás analóg szkóp bőven jó hozzá. Nekem van egy 12 megás digitális is, a Vaterán vettem, igaz több mint 50 ropi. Viszont van benne hanggenerátor is. Bode plotter, FFT analízis, meg amit akarsz. Teljesen lefedi a hangfrekis méréseket. Erősítőkhöz, szűrőkhöz pár száz kilohertzig tökéletes. Ha csak egyszer foglalkozol ilyesmivel, akkor nem szükséges, de ha gyakrabban szeretnél ilyenekkel bütykölni szinte nélkülözhetetlen.
(#) gyalaj hozzászólása Jan 24, 2011 /

Hogyan lehet megtudni egy áramkörben lévő nyomógombról hogy földre vagy tápra kapcsol egy vezetéket?
(#) qvasz2 válasza gyalaj hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Pl. megméred.
(#) fantom45 hozzászólása Jan 24, 2011 /

Hali. Lenne néhány kérdésem egy LCD kijelzőről. Csinálni szeretnék egy LCD-s hőmérőt de ma jöttem rá hogy nem úgy vannak az LCD kivezetései mint az EAGLE-ben. Csatoltam két dolgot is. Igaz ott vannak a pdf-ben az LCD lábkiosztások de nem nagyon értem mit hova kéne, ezért ha valaki elmondaná mit hova, vagy berajzolná a kapcsolásba hálás lennék.A kapcsolás.
(#) qvasz2 válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Sajnos más a kiosztása, de minden ott van a rajzon, csak össze kell bogarászni. Elkezdtem neked, értelem szerűen folytasd:

Szerk: De úgy látom a csatolt pdf sem egyezik az eaglés típussal !! Keress olyat az eagléban, ami stimmel a pdf-hez, mert ez így semmire se jó!
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Kb 3 lehetőséged van: vagy veszel olyan LCD-t, ami szerepel az Eagle-ban, vagy sikerül a hálóról túrni egy alakalmas lbr-t (Eagle alkatrész file), ami jó a pdf-edhez, vagy csinálsz hozzá magadnak egy alkatrészt Eagle-ban.
Amúgy van Eagle topik, ott le van írva, hogyan kell saját alkatrészt gyártani.
(#) Abukodonozo válasza wtc hozzászólására (») Jan 24, 2011 / 1

Szia!

Nekem tetszik az ötleted és elvileg nem is rossz. Úgy gondoltad, hogy a kondik a nyomógomboknak köszönhetően feltöltik egymást és az utolsó gyújtja a tirisztort, nem? Az elv abból a szempontból nem helytálló, hogy az egyik kondiban tárolt feszültség csak egy bizonyos részét tudod a következőre átvinni. Az én ötletem az volna, hogy minden gomb után tennék egy műveleti erősítős fokozatot, x erősítéssel, és az töltené a következő kondit. És persze az előlapon fel is lehetne cserélni a gombok sorrendjét, hogy csak Te tudd a helyes kombinációt... Ha érdekel összedobok egy elvi rajzot is.
(#) fantom45 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Igen így már összekötöttem a kapcsolás szerint, már a nyák is kész volt de azután jöttem rá hogy nem stimmel. Most nézegetem az LCD-ket de nem igazán találok helyet ahol venni lehetne. Lehet hogy az lesz hogy veszek egy fajtát és próbapanelon kísérletezem ki. De köszönöm az ötleteket!!
(#) colos_01 hozzászólása Jan 24, 2011 /

Sziasztok!

Lenne egy gyors kérdésem, ha akad olyan aki szívesen megválaszolná. Nem vagyok egy nagy zseni áram terén sajna, van egy ventilátorom a linken van a kapcsolási rajza, valaki gyorsan megírná nekem, mi mit jelent rajta. én úgy gondolom N- null, L- line, L1 - line1. Ezt, hogy kell bekötni?

photo.JPG

(#) gyalaj válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

hogy?
(#) cipoce hozzászólása Jan 24, 2011 /

Heló
Az elektret, és a kristálymikrofon ugyanaz?
Illetve ugyanúgy kell bekötni őket?
(#) qvasz2 válasza gyalaj hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Először is kell egy műszer. Azután keresel egy fix pontot, amiről tudod, hogy micsoda: pl. GND. Ehhez képest tudsz mérni először (gyári készüléknél nagy egybefüggő NYÁK felület, esetleg a készülék fém háza, esetleg csatlakozó fém külseje esélyes). Azután a GND-hez képest keresel egy másik pontot, ami legyen táp. Másodszor ehhez képest is mérsz egyet.
De egy nyomógomb nem csak GND, vagy tápfesz lehet ám ! És egy készülékben akár többféle táp is előfordul !
(#) qvasz2 válasza colos_01 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Jól írtál mindent: N: a nulla; L a fázis; L1 pedig a kapcsoló utáni fázis.
Mivel ez egy időzítős darab, így kell neki a fix fázis is, nem csak a kapcsolt.
(#) qvasz2 válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Még egy lehetőség, ha nem új alkatrészt csinálsz, hanem a meglévőt kijavítod (ha amúgy a fizikai méretei jók, csak a lábkiosztás nem).
(#) David.zsombor válasza blackdog hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

igen de akkor egy darlington elég ehhez?
(#) puporka.fulop válasza cipoce hozzászólására (») Jan 24, 2011 / 1

Nem ugyanaz.
Az elektretben FET szokott lenni és külső tápfeszültséget, munkaellenállást igényel.
A kristálymikrofon áramot ad. Nagy a belső ellenállása. Nagy impedanciás erősítő kell utána.
(#) Palcso44 hozzászólása Jan 24, 2011 /

Hello mindenki.
Kapcsolási rajzba mit jelöl a; "GND, a C1 és a J1" ???
(#) qvasz2 válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 24, 2011 / 1

Nos, alaposabban átnézve mindhárom!! kijelző kiosztása ugyan az, csak az egyes digitek (helyiértékek) elnevezése más ! Topi 1BC-nek hívja a bal oldali 1000-es helyiértéket, amit a pdf-ed K-nak jelöl, az Eagle pedig BC-nek. De mind a háromnál ez a 3. láb! A 100-asoknál az A szegmens Topinál 2A, a pdf-ben 1A, az Eagléban 3A, de mindenütt a 30. láb!! A 10-eseknél az A szegmens Topinál 3A, a pdf-ben 2A, az Eagléban 2A, de mindenhol a 25. láb!! Végül az 1-esek A szegmense Topinál 4A, a pdf-ben 3A, az Eagléban pedig 1A, de mindenhol a 21.láb!!
Talán az egyetlen különbség, hogy az Eagle nem köti össze a 40-es lábat az 1-essel. ha ezt egy dróttal pótolod mennie kéne. De lehet, hogy e nélkül is!
(#) fantom45 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Fúúú ez nagyszerű Köszönöm szépen!! Majd a kész terveket azért még elküldöm hogy biztos jók-e. Köszönöm mégegyszer!!
(#) blackdog válasza David.zsombor hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Ha darlington tranzisztort veszel akkor elég 1, ha a kapcsolásba egy kell.
(#) Balaa16 válasza Palcso44 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Heló!
GND: nulla
C1: kondenzátor 1.
J1: szerintem tekercs
Üdv: Balázs
Ha nem jól írtam, javítsatok ki!
(#) kadarist válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

A "GND" (ground) test, föld, feszültségviszonyítási alap. Aszimmetrius tápellátásnál a negatív pólus. A "J" az jumper-t, átkötés esetleg csatakozót jelöl. A "C" pedig kapacitást (kondenzátor).
Mutasd meg ezt a kapcsolást!
(#) spepe hozzászólása Jan 24, 2011 /

Hello mindenki!

Lehet, hogy hülye kérdés de hátha mégsem.

Szereztem egy effekt pedál áramköri rajzot és gondoltam kipróbálom szimulátorba, hogy hogyan is működik csak annyi a problémám, hogy az eredeti kapcsolásban szerepel egy LDR ami sajnos a progiban nincs benne.

Az lenne a kérdésem, hogy nem lehet-e valamilyen módon az LDR-t helyettesíteni? Tehát ez nekem csak a szimulátorba kéne.

Köszi a válaszokat előre is!
(#) kadarist válasza spepe hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Szia!
Egy változtatható ellenállással helyettesítheted.
(#) spepe válasza kadarist hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Hello!

Köszi a választ. Az a gond ezzel a megoldással, hogy két helyen is van LDR és egy LED van ami vezérli a kettőt de az meg az áramkör egy másik leagázásán van, tulajdonképpen egy másik szűrő alapján világít.

Most a JFET-et nézegettem a neten de még nem egészen értem.
(#) kadarist válasza spepe hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Helyettesítsd a két LDR-t egy sztereó potenciométerrel.
(#) monarovauxhal hozzászólása Jan 24, 2011 /

Sziasztok, lehet butát kérdezek, de a junoszty TV-k főtrafója milyen teljesítményű? Mármint hány voltos meg mekkora ampert tud? Verziót nem tudok mondani, lehet neki adni hátul 12V 2A-t.
(#) Medve válasza monarovauxhal hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

SZia, én 12V 40W-ra tippelek.
(#) monarovauxhal válasza Medve hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Értem, köszi. Hasonlóra gondoltam én is, csak olvastam már valahol, ahol azt írták hogy 15 meg 19 volt jön ki belőle. Az nekem sok lenne, erősítőt akarok róla hajtani . Ha hazakerül megmérem azért, most messzeföldön van, és tájékozódásként érdekel.
Következő: »»   1150 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem