Fórum témák
» Több friss téma |
Azt még tegyük hozzá, hogy a BD649 100V-os Uce-vel rendelkezik ez se épp a leg tutibb ebbe az esetbe. Mondjuk a kapcsi táp fesz csökkentését meg lehetne oldani, be kell csapni a vcs-nél egy kicsit, és akkor visszaszabályoz. Úgy már közelebb lennénk.
Jaj, bocsánat, lemaradt a kép!
Igen, jó lesz úgy. Nézz meg egy gyári ajánlást LM337-hez.
helló
Tudna valaki segitení hogy hogyan lehet 50 Volt bol 15 voltot csinálni ?
DC-DC konverterrel, ez lehet áteresztős vagy kapcsiüzemű, vagy AC-AC konverterrel attól függ hogy egyen vagy váltó.
Üdv!
Az 50V az egyenfeszültség? Mekkora kimenő áramra kellene? Mi lesz a 15V-ra kötve?
igen 50 volt egyenfesz ,12volt meg egy 5 voltos stab icét szeretnék rákötni ,legaláb 1A terhelést kéne birnia
Amugy egy előerősitő lesz rajta
Szia!
Inkább használj külön kistrafót az előerősítőd táplálására, mert ez az 50V-12V váltás elég nagy.
Hát ilyen nagy áram mellett step down konverter az ésszerű megoldás, de mivel előerősítőt táplálsz vele ezért nagyon oda kell figyelni a szűrésre. Ha viszont külön transzformátort teszel az előerősítőhöz ahogy kadarist javasolja az kevésbé kényes a zavar szempontjából. Én is inkább az utóbbit javasolom az a biztos megoldás.
Sziasztok
lenne nekem egy olyan kérdésem hogy egy tápegységet kiszedtem a gépből és be akarom kapcsolni akkor mék kébelt kell öszeérinteni milyen szinüt aszt tudom hogy az alaplapi csatlakozón van ha valaki tud segíteni megköszönném
Szia!
Zöld- valamelyik fekete. De nem elég összeérinteni, össze is kell kötni őket.
Oké köszi nagyon szépen de már megvan de tényleg a zöld meg a fekete de be kötöttem egy 12v os kis kapcsolót és ki be lehet kapcsolni.
Sziasztok!
Megépítettem ezt az "egyszerű" áramforrást, saját terv alapján és nem igazán működik. A probléma hogy a gate-feszültsége közel Ut-n van. Rámértem a +Vcs-re és 0-60mV-ig állítható a potival (közvetlen ic-lábon), a - viszont magasabb nála... Mindig annyi amennyi a Rt+Rs-en folyhat. Hol lehet a hiba? A fet egy irf1405-ös, Lm741-es ic, és ~12V a tápfeszültség.
Szia!
Csináld meg tranzisztorral: Bővebben: Link. A műveleti erősítő neminvertáló bemenetén legyen a referenciafeszültség (fixen), az invertálóra meg a hibajelet vezesd. Ez a mostani koncepció nem jó semmire.
Tudom hogy -Vcs-t kéne állítani, de még mindig nem értem mi a hiba. Szimulációban teljesen jó, suliban is "így tanultuk". 741-nél mennyi a min tápfesz amiről üzemel? Adatlapján +-12V-ot ír. Csak szeretném megérteni
A linket köszönöm, de nem tudja megnyitni - vmi tripodos izé kis képet dob ki.
Nálam jól nyitja meg, de feltöltöm. Az iskolában meg a szimulációban FET-el volt megcsinálva a kapcsolás?
Fet-tel szimuláltam azokkal az értékekkel ami a rajzon is van. Suliban tranzisztoros változatban építettük meg, de nekem nagyobb áramra kéne a kapcsolás és emiatt ezt a fet-et tettem bele. Ha -Vcs-t használunk akkor miért nem mindegy a teljesítmény elem típusa? Adatlapján leírtak szerint a gate-feszültséggel nem lehet gond.
Amit linkeltél műterhelést, most láttam először, szerintem értem a rajzát.
Az a baj, hogy a FET már pár volt gate-feszültségnél teljesen kinyit. A tranzisztor viszont könnyebben vezérelhető árammal, mint a FET feszültséggel. Használj bipoláris tranzisztort. Könnyen találsz 20A-es max. kollektoráramú típust, amivel megoldhatod a nagy áramigényt. A mellékelt rajz jó kiindulási alap.
Hello!
Kicsit félre értitek a dolgot. (Vagy én) Nincs itt semmi gond, csak a 741 nem megy egyoldalas tápfeszültséggel. Használj LM358-at és semmi gond nem lesz. üdv! proli007
Hello!
Lehet, hogy butaságot kérdezek, de én ezt nem tudom. LM358 megy egyoldalas tápfeszültséggel. Viszont pl. TL071-nél is lehet egyoldalas tápfeszültséget alkalmazni, ha van virtuális földpont, esetleg az egyik bemenetét felhúzzuk erre a virtuális földre. Nem értem, hogy mi a különbség, mikor kell egyik, és mikor kell a másik mű. erősítőt alkalmazni?
Köszönöm, holnap beszerzek párat és megpróbálom.
Szia!
El tudnád magyarázni ennek a FET-es stabilizátornak a működését? Mert nekem nem sikerült rájönnöm.
Sziasztok!
Van 4db LM317 és az a kérdésem hogy lehet a legegyszerűbb módon a stabilizátorokat párhuzamosítani, úgy hogy megbízható legyen.Laptopot kellene hajtania.Néztem és olvastam különböző oldalakat és érveket ,de ahány oldal annyi vélemény,Az adatlapi párhuzamosítást is néztem de nincs IC-m és a táp sürgős lenne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |