Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   89 / 118
(#) arpadx válasza killbill hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Magyon köszönöm a segítséget,már meg is rendeltem.
(#) arpadx hozzászólása Jan 24, 2011 /

Kérlek segítsetek.Szeretném elkészíteni ezt a scópot(http://www.eosystems.ro/eoscope/eoscope_en.htm)Gyakorlatilag csak az ADS830 és az opa hiányzik belőle, a többi alkatrész már a helyén az AVR fel van töltve. Amihez kérem a segítségeteket az az XC9572, még üres és nem tudom hogyan kell feltölteni a programot rá.AVR-t és PIC-et feltudok tölteni ,mindegyikhez készítetem már programozót és hibátlanul működnek.Az XC-ről halvány fogalmam sincs.
Előre is köszi a segítséget.Bővebben: Link
(#) jano36 válasza arpadx hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Ezt próbáld megépíteni a CPLD programozásához.
(#) arpadx válasza jano36 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Én is erre gondoltam köszi.
(#) jano36 válasza killbill hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Szia Andor
Elérkezett az idő, hogy végre nekiálljak a saját tervezésű Digitális Tárolós! Oszcilloszkóp elkészítéséhez.
A dolog egyszerűbb része az alkatrészek megvannak:
xc3s200-5pq208 FPGA valamint Digilent USBs JTAG (beszerzésük folyamatban).
PIC32MX460F512L 2db.
ADS830 2db.
LMH6703 1.2 GHz kis zajú Opamp 8db. 4db ADS830hoz 4db bemeneti erősítő
LG (mobil) 240xRGBx320 párhuzamos bemenetű 3v3os kijelző teljes dokuval.
MOSEL V54C3256804VBT7 SDRAM 16db
A szükséges apróságokat nem sorolom.
Ami hiányzik legfőképpen a tudás. Verilog nyelv ismerete (beszerzése folyamatban), FPGA-SDRAM kapcsolata, FPGA-PIC32 kapcsolata. Még soroljam?
Első feladatnak az SDRAM-FPGA összeillesztési programjának megírását szeretném megvalósítani.
Ehhez rendkívüli nagy segítséget adtál a kis szkópod programjának közreadásával.
Top modul feladata és szerkezete. Modulok felépítése és egymás közötti kapcsolata stb.
Ahhoz, hogy jobban eligazodjak, a programon lenne egy kérésem, nevezetesen légy szíves közöld az általad alkalmazott SDRAM, a kijelző, valamint az IC típusát.
Telhetetlen vagyok és még egy kérésem lenne. Bbatka a maga CPLD nyűgjével, Masterfoxx a Verilog problémáival átvonult a CPLD-FPGA topicra, ahol egyébként is hiányolják a nagyágyukat. Légy szíves vegyél részt legalábbis a Verilog témákban és oszd az észt.
Köszi
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Ha már szóba került a CPLD/FPGA. Igaz hogy bevásároltam rendesen CPLD-kből, de ennek ellenére egyre inkább érdeklődőm az FPGA felé. A 902760 hozzászólásodban lévő párhuzamos portos égető szerinted használható az XC3S sorozatú FPGA-hoz?

Egyébként még mindig az LCD vezérlő elektronikán dolgozom. Volt néhány hónap kihagyás, de most már ügyelek rá hogy csak erre koncentráljak. Sokat agyaltam az elvén. Úgy érzem most már körvonalazódott a megoldás. Ha kielégítő lesz az eredmény valószínűleg cikk formájában leírom majd, mert a témában nem találtam semmit és másokat is érdekelhet.

A Digilent USBs JTAG -et honnan szerzed be? A ChipCAD -nél lévő programozó 60eFt-ért horror.
(#) killbill válasza jano36 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Hello!

Idézet:
„Ahhoz, hogy jobban eligazodjak, a programon lenne egy kérésem, nevezetesen légy szíves közöld az általad alkalmazott SDRAM, a kijelző, valamint az IC típusát.”

Nem neveznem programnak, hardware leiro nyelv, de nem program. Ettol mas teljesen. Nem lepesrol lepesre hajtodik vegre, mint egy program. Csak szovegesen irja le, hogy a sok tarolo, kapu, miazmas hogyan legyen osszekotve. Ranezesre valoban hasonlit egy HDL kod egy magasszintu nyelven irt programra, de nem az. Es nincs fordito! Szintezis van. De mindegy is, csak a szepseg kedveert mondom.

Az alkalmazott SDRAM tipusa: IS42S16100-7T, a kijelzot pontosan nem tudom, de talan EDT EW32F10xxx vagy EW32F90xxx. Ezeknek a vezerles oldala ugyanaz. Az "IC" tipusa alatt mint ertesz? Az FPGA xc2s200-pq208.

Sajnos (hál' Istennek) rengeteg a dolgom, de tegnap megis beneztem az emlitett topicba es lattam, hogy vannak ott okos emberek, es szivesen segitenek, ha kerdes merulne fel.
(#) jano36 válasza killbill hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Köszönöm a gyors válaszodat. Pillanatnyilag még nem érzem az ízét a HDL nyelvnek, számomra és nem vagyok egyedül a HDL nyelvet VHDL pascal közelinek azonosítják, a Verilogot C közelinek. Azt is olvastam a szakirodalomban, hogy a HDLA szakirodalom is megemlíti, hogy a Verilog sokat átvett a C nyelvből. S az a helyzet, még meg kell szoknom azt hogy nem programot írok egy CPLD vagy FPGA típusú integrált áramkörbe hanem valami mást. Pillanatnyilag programot szeretnék írni Verilog nyelven.
Ami az ICt illeti rosszul írtam, mivel a RAM.v-ben említett CPUra gondoltam.
Sajnálom, ha félreérthető voltam a másik topic résztvevőit nem állt szándékomban minősíteni. Csak az utolsó 5 oldalt olvastam el és ott leginkább a CPLD programozókról volt szó, valamint, hogy a magasabb verziójú ISE nem kezeli az általuk használt CPLDket. S ami részemről a legnagyobb probléma , hogy csak a VHDL nyelvet beszélik. A nagyágyú kifejezés ott olvasható ( „ a régi nagyágyuk elmaradtak) Ezért kértelek arra, hogy a Verilog nyelvvel foglalkozók részére légyszi segítséget nyújtani. Mert azért valljuk meg őszintén, Te voltál és vagy az egyetlen, aki bebizonyította, hogy magas szinten ismered a Verilogot.
(#) jano36 válasza bbatka hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Véleményem szerint nem, mivel az XC3S sorozatok még a 3.3 Voltot is megfelelő korlátozások mellett kezelik.

Az általam kinézet USBs égető Chipcad árjegyzékből idézve : JTAG-USB Full Speed Mod. Digilent JTAG Cable USB 8 280 Ft (netto) a Digilent oldalán többet megtudhatsz a tulajdonságairól. Egyébként masterfoxx már megvette és égetett vele XC3S FPGAt
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Köszönöm a válaszod. Ismét átnézem a listájukat.
(#) killbill válasza jano36 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Hello!

Nem akarok offolni, de.. A Verilog valoban sokat atvett a C-bol, ahogy a php is, es meg sok egyeb nyelv is. De ettol meg egyik HDL sem programozasi nyelv. Ez a lenyeg. Es ezt a tenyt onmagaban megszokni nem nehez, viszont szerintem lenyeges. A HDL-ek hasznalatat es az ehhez szukseges gondolkodasmodot mar nehezebb megszokni. Fokepp, ha nem nullarol indulsz, tudsz programozni, es programozoi eszjarassal gondolkodsz.

A ram.v-ben emlitett CPU az a szkop mikrokontrollere, ami egy ATmega128-16. Amugy a ram.v meg kezel egy 128kx8 bites statikus RAM-ot is. Ezt a memoriat latja nativan a mikrokontroller (az elso 64 k-t) es ugyanennek a RAM-nak a felso 64k-jaban van a mindenkori LCD kep, azaz a video memoria. Az osszes grafikus muvelet, szoveg iras, gorbe rajzolas ebbe a RAM-ba megy, persze nem a mikrokontroller csinalja, hanem az FPGA. Lasd blitter.v es curve.v.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Időközben rájöttem hogy a Digilent JTAG3 paralel kábelem is kezeli még az 1,8V-os eszközöket is.
(#) jano36 válasza killbill hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Köszi a válaszodat nem kell győzködnöd. A kapott Szkóp programot tanulmányozva, valamint ezzel párhuzamosan és ebből eredően a Verilog nyelv egyre jobb megismerése is megértette velem, hogy miért ajánlottad kb. 1 évvel ezelőtt, hogy a digitális szkópot kizáróan csak FPGAra alapozva lehet megépíteni. Ott hívtad fel a figyelmünket arra, hogy egy PIC32 hiába képes 80MHzen működni, akkor is csak egy szekvenciális eszköz.
A blitterrel kapcsolatban, már korábban akartam kérdezni, hogy ez tulajdonképpen a zaj csökkentését szolgálja? Ha igen akkor láthatóan hatékony eljárás. Egyelőre ennyit. Még számtalan kérdésem van, de nagyon utálok írni. Ezt a pár sort is mintegy fél óra alatt szültem meg.
üdv janó
(#) jano36 válasza jano36 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Mindemellett gondolkodom a drágább JTAG megvásárlásán (pontosabban ezt kérem akkor a közelgő születésnapomra) . Ugyanis ez tudja kezelni többek között az ISEbe beépített ChipScopot is.
A kérdésem az lenne az a bizonyos párhuzamos kezeli a szimulációt is?
Bocsi, hogy ide írom. KillBill mi a véleményed a Chipscope használhatóságáról?
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

"A kérdésem az lenne az a bizonyos párhuzamos kezeli a szimulációt is?"

Gondolom hozzám intézted a kérdésed. Sajnos nem tudom a választ. A 10.1-es ISE-ben a CPLD-hez az ISIM-et találom csak. Gondolom FPGA-nal felajánlaná a ChipScopot is, de nem tudom kipróbálni.
(#) killbill válasza jano36 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

A blitter egy grafikai eszkoz. A video memoriaban lehet vele mozgatni n x m pixel meretu blokkokat ugy, hogy kozben ezen meg bizonyos logikai muveletet is vegez. Gyakorlatilag teruletek invertalasara, torlesere, feltoltesere hasznalatos, de igencsak jo a karaktergeneratorbol a videoramba masolasra (= szoveg iras) is. De ha nagyon kell meg vizszinetes es fuggoleges vonalak huzasara is hasznalhato konnyeden. Es persze olyan sebesseggel dolgozik, hogy amig a kulso processzor egy byte-ot beirna a video ramba, ez mar kiirta az egesz karaktert. Bovebben a wikipedia-n olvashatsz rola a "Bit Blit" cimszo alatt.

A ChipScope-hoz nem tudok hozzaszolni, sosem hasznaltam, fogalmam sincs rola, hogy egyaltalan mire jo.
(#) Beachway hozzászólása Feb 3, 2011 /

Helló!
Találtam egy oldalt ahol egy ügyes kis szkóp van. Íme:Bővebben: Link Az ,hogy mennyire olcsó költségvetésű, nem tudom. Ha bár ez egy szubjektív dolog. Viszont jól megépíthető a képek és rajzok alapján. Esetleg van valaki aki ismeri már ezt? Mit gondoltok, mennyire használható ez a ketyere?
(#) sirály12 válasza Beachway hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Páran már meg is építették, és többször is volt róla szó. :yes:
(#) Beachway válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

ÓÓ Bocsi. Sok oldalt végig olvastam, de minden linket nem néztem meg. Akkor végig nézem, hogy érdemes e ezt megépíteni. És még azt, hogy mennyire nehéz beszerezni hozzá az alkatrészeket. A kijelző márt meg van, a többire gondolok. És az is egy fontos momentum, hogy mennyire használható ez az áramkör. Én építettem egy hasonlót ,ami nem sok mindenre jó, viszont ettől jóval bonyolultabb. Nem szeretnék megint mellé fogni.
(#) AtomCity válasza Beachway hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Ennek a projektnek az analóg bemenetével van a gond.
Nincs feszültség állítási lehetőség (osztó), nem szabványos a bemeneti impedanciája (10kOhm elég kicsi, így beterheli a mérendő áramkör kimenetét).
FIFO beszerzésével lesznek gondok... (én a tme.eu-t ajánlom, nekem onnan van 2048k-s /12ns-os fifom)
AVR, CPLD beszerezhető jópár helyen, de szerintem cpld: chipcad, avr: tme
ADC-hez ajánlom, hogy nézd meg a gyártó honlapját, kellemes meglepetés fog érni
A többi "sallang" meg bárhol kategória (diófa, ellenállat, stb... )
Hajrá!
(#) Beachway válasza AtomCity hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Oké! Köszi a választ. Látom mire gondolsz. Kár, hogy a többi gyártónál nem ér ekkora meglepetés. Az IDT7201 beszerezhető a Farnell-nál normális áron.Még foglalat is van hozzá. Még futok pár kört a témában, hogy minél kevesebb helyről tudjam megrendelni az alkatrészeket hozzá. AVR témában a chipked verhetetlen árban. Sajna van ,hogy várni kell rá egy hónapot is.
(#) killbill válasza Beachway hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Idézet:
„AVR témában a chipked verhetetlen árban.”

chipcad??? chipcad = PIC Biztos, hogy rajuk gondolsz?
(#) Beachway válasza killbill hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Valóban nem. MSC-t akartam írni. A chipked a konkurens mikrovezérlő családot forgalmazza.
(#) AtomCity válasza Beachway hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

arra figyelj, hogy a 35ns-os verzió már TÚL LASSÚ...
Én itt: http://www.tme.eu/hu/katalog/#idp%3D1%26search%3Didt7203 a felsőt (PLCC) tokozásút választanám...
(#) apac hozzászólása Feb 25, 2011 /

Ezt néztétek már: Bővebben: Link
Gondolkoztam hogy veszek egy ilyet, de nem tudom megéri e az árát.
(#) apac hozzászólása Feb 25, 2011 /

Még találtam róla pár dolgot: Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) dinokal válasza apac hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Szia! Nekem ilyen van, és nagyon meg vagyok vele elégedve. Hangfrekihez tökéletes. Van mérésnél egy kis alapzaja, de nem számottevő, bele lehet kalkulálni. Sajnos FFT-t nem tud. Ha nem akarsz az sd kártyával kinlódni a jel elmentésekor, akkor firmware frissítéssel kell kezdeni, legjobb a Benf. Sajnos csak egyenfeszes bemenete van, de így is jól használható. A bemeneti csatlakozója MCX 2-3 GHz-s, nem tudom minek. Ha bővíteni akarod, 9-10 ezer a dugó ára. Vaterán lehet venni átalakítót ilyen csatival ezer alatt.A mérésekről mindent kiír, és kurzoros mérést is tud. A hanggenerátora csak TTL négyszög, és külön föld kell neki a mérőcsatlakozóról. Akár 1 Hz-es lépésekben is beállítható.
(#) Beachway hozzászólása Ápr 4, 2011 /

Nézzétek csak mit találtam!Bővebben: Link Ötletes dolog!
(#) 5aeb válasza Beachway hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Ez sem semmi Bővebben: Link
ingyépostával
The STMicroelectronics STM32F103ZE is an ARM 32-bit Cortex-M3 Microcontroller, 72MHz, 512kB Flash, 64kB SRAM, Flexible Static Memory Controller for SRAM, PSRAM, NOR and NAND Flash, PLL, Embedded Internal RC 8MHz and 32kHz, Real-Time Clock, Nested Interrupt Controller, Power Saving Modes, JTAG and SWD, 4 Synch. 16-bit Timers with Input Capture, Output Compare and PWM, 2 16-bit Advanced Timer, 2 16-bit Basic Timer, 2 16-bit Watchdog Timers, SysTick Timer, 3 SPI/I2S, 2 I2C, 5 USART, USB 2.0 Full Speed Interface, CAN 2.0B Active, 3 12-bit 16-ch A/D Converter, 2 12-bit D/A Converter, SDIO, Fast I/O Ports.
(#) 5aeb válasza 5aeb hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

lehet válogatni, meg fantáziálgatni, hogy lehet gyors a/d-t
hozzátenni
Bővebben: Link
Következő: »»   89 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem