Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1167 / 2208
(#) szamóca hozzászólása Jan 27, 2011
Csöves designerek figyelmébe.
(#) Doncso válasza szamóca hozzászólására (») Jan 27, 2011
Valahogy az a fehér bili nem illik oda, de maga a fa szerkezet a fekete fém vázzal gyönyörű! Az eleje különös képp tetszik, ahogy ki van alakítva a hangerő szabályzás rész. Nagyon szép.
(#) klemo86 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 27, 2011
Jó kis 845-ös cső Na majd a GM70…
(#) klemo86 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 27, 2011
Szerintem a hátsó falemez védelmére szolgál a bili, ami szerintem is csúnya, ugyanez üvegből viszont már nem lenne olyan rossz
(#) varttina válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 27, 2011
Egyszer láttam/hallottam GM70-et élőben. Az a cső tényleg egy csoda.
(#) sturbi válasza varttina hozzászólására (») Jan 27, 2011
Főleg, ha sikerül megküzdeni a kimenőtrafóval, meghajtással, tápegységgel,.. mert az még a 6C33C-nél is nagyobb falat.
(#) klemo86 válasza varttina hozzászólására (») Jan 27, 2011
Én 1300Voltról készülök meghajtani egyet-egyet (SE) Direkt fűtés, meg ami kell, állítólag vetekszik az ikon, a 300B nevezetű szellemképpel
(#) varttina válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 27, 2011
Amit én láttam/hallottam mindössze 200V-os anódfesszel ment. A kimenő teljesítményét az építője 2x8W-ra saccolta.
(#) klemo86 válasza varttina hozzászólására (») Jan 27, 2011
Jesszus, ekkora pazarlást Különben is, 650V alatt nem érzi magát jól (azt mondják…)
(#) mark.budai válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 28, 2011
600-650V alatt szerintem "A2" osztályban hajtják. Azaz rácsáramosan.
Lehet, hogy pazarlás, de az a 8W milyen minőség lehet..
(#) hgy válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 28, 2011
Jó, jó de 8 W-ot 350-400 V-al a 300B és az újabb 2A3-ak is tudnak. Azaz hasonló áron , sokkal kisebb körítéssel. 211, 845, GM70, Gk71 építésnek akkor van? értelme, ha nagy teljesítményű SE-t akarsz építeni, de 1000 V itt már kötelező, még rácsáramosnál is. Mert azt sem ajánlatos/lehet túlzásba vinni, különben kikötsz olyan extrém kapcsolásoknál, ahol a meghajtócső egy El34, 300B,...stb.
(#) bbazs válasza walter hozzászólására (») Jan 28, 2011
Szóval a 370 ohm oldalon 26Vra a 2,2 ohm oldalra 1,3Vot ad.
Átmérőre kb. 0.2 és 0.8ra saccolnám, a vas pedig 55mm x 65mmes.
(#) szamóca válasza Doncso hozzászólására (») Jan 28, 2011
No jó akkor Neked egy szolidabb hőpajzsos variáns.

Power(7).jpg

(#) Doncso válasza szamóca hozzászólására (») Jan 29, 2011
Na ez közelebb áll hozzám, nagyon guszta.
(#) varttina válasza hgy hozzászólására (») Jan 29, 2011
Mint ennél a kis 50kg-os monoblocknál. Bővebben: Link
Azért én nem dugtam volna el a 300B-t a GU48 mögé.
(#) walter válasza bbazs hozzászólására (») Jan 29, 2011
Idézet:
„vas pedig 55mm x 65mmes.”

Ez a vasmag keresztmetszetét adná? (Túl szép,hogy igaz legyen,egy kép kimenőtől)
8 ohmos terhelésnél 3,2 K ohmos Ra -val rendelkező csőhöz jó lehet Az ECL 86-os 10K ohmos óda nem jó
Szerintem a magas frekvenciákon nem lesz jó semmilyen csőhöz sem,de a mélyeknél is kevés lehet a vasmag a fenti mérettől szerintem jóval kisebb.
(#) mark.budai válasza walter hozzászólására (») Jan 29, 2011
Na azért a PCL sincs 10k ohmos. Legyen 7k ohm, ott jól érzi magát. Áttekerve nagyon jó hozzá a képkimenő. Ez nem a vasmag, az egész vas, az 65mm széles, 55mm magas, és 30mm "vastag".
(#) walter válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 29, 2011
Ezt szeretem,ha van,aki beszól,
akkor nézd meg a katalógust a melléklet segít! Egyébként a 3,2 k ohm teljesen rossz újratekerni nem erről szólt a kérdés, egyébként sem érdemes kicsi a vas,akkor inkább nagyobbat, ha már a drótot elhasználja!
Mindjárt gondolta,hogy nem az a méret nem neked írtam,hogy túl szép lenne

ECL86.doc

(#) walter válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 29, 2011
A másik katalógus rész.

ECL86.doc

(#) walter válasza (») Jan 29, 2011
Igen, hozzászólás,de nem az eredeti kérdéshez.
Mint látod a kérdezett csőhöz nem jó. Nem az volt a kérdés, újra tekerve jó-e?
Nekem egyébként mindegy....
(#) mark.budai válasza walter hozzászólására (») Jan 30, 2011
4 ohmos terheléssel pedig jó a 6N13Sz triódájához, de csak az egyikhez, mert ha a kettőt párhuzamba kötjük 2ohmos hangszóró kéne, na meg a rajt levő huzal is izzadna kicsit..
Áttekerni érdemes lenne a PCL-hez, mert jó minőségű vasak ezek. ~0,3mm lemezvastagságú, és a PCL-hez bőven elég 6,5cm2-s vas! Én az EL84-eimhez tekertem ezekre kimenőt, ha kész lesz (sajnos még a doboz hibádzik) akkor lehet jönni hallgatózni!
(#) sturbi válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 30, 2011
Eredeti formájában nem jó az semmihez sem sajnos, hiába tűnik megfelelőnek az illesztés. Nem rétegzett a trafó, és sok a szekunder menetszám is, nagy a dc ellenállása is (a szekundernek). Mérve csúnyák a magasai még színusszal is (egyik irányba eldőlnek), hallgatva is nagyon hamar zavaró hangja van. Az áttétel amúgy csak üresjárásban 20-as, terhelve a hatalmas veszteségek miatt sokkal nagyobb, olyan 24 körül jön ki. A vas szerintem is elég az ECL 86-hoz, és az EL84-hez is (kb. 6,5 cm2), arra a pár wattra amit ezek tudnak, és fürge, jóhangú trafó tekerhető rá, kifejezetten érdemes kimenőt tekerni rá (én annnakidején 4/3 osztással, elején és végén fele primerrel mint a középsőknél tekertem rá PCL 86-hoz kimenőt és nagyon jó lett, messze felülmúlta az akkor nálam elérhető bármelyik rádió vagy TV kimenőt, sőt jobb volt az SM74-re tekertnél is).
(#) mark.budai válasza sturbi hozzászólására (») Jan 30, 2011
Na, azt jó hallani. Akkor szerezek mégegyet a PCL-hez, és akkor abban is az lesz. A tervek megvannak ahhoz a kimenődhöz? 4, vagy 8 ohmos szekundere volt?
(#) walter válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 30, 2011
Abban egyetértünk,hogy újra tekerve,rétegesen jó kimenőnek. Az eredeti állapotáról írtam,hogy nem jó a magasak miatt, bár a mélyek akár jók lehetnek,ha ekkora a vas, de attól még nem lesz jó a hangja.
A kérdés feltevőnk- .bbazs.- nem érdeklődik és nem nekünk kell.
(#) sturbi válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 30, 2011
8 ohmra tekertem, és párhuzamosan volt a 3 szekunder rész. Az illesztést én eleve nem 7-8 K-ra, hanem 5 K környékére csináltam (kicsi az ablak, és nem akartam nagyon vékony huzalokkal bíbelődni). Ilyenkor valamivel kisebb teljesítmény van, de a hangminőség nem rosszabb az áramgenerátoros jellegű hajtás miatt (a mély tartomány mérve, nyílt hurokban persze észreveszi, de hallás szempontjából ennek nincs különösebb jelentősége, mert a mélyhangok életszerűsége elsősorban a középtartományon dől el).
(#) sturbi válasza walter hozzászólására (») Jan 30, 2011
Így van. Attól, hogy esés nélkül, szépen átviszi a 40-50 Hz-es színuszt, még egyáltalán nem biztos, hogy hallgatva jó lesz a mély tarománya (és nem is jó), mert már a közepes frekvenciákon is csálé a képkimenő, eredeti állapotában. Visszakanyarodva a kiinduló kérdéshez, eredeti állapotában, az általad is említett problémák miatt, szerintem sem jó kimemenőtrafónak, még akkor sem, ha az illesztést elfogadható kompromiszumnak tekintjük. Maga a vas, ilyen kis teljesítményeken alkalmas lehet jó trafó készítésére (a nem túl jó geometriai kialakítás ellenére is). -Ennek ellenére, amíg jobb lehetőség nem áll rendelkezésre, érdemes berakni egy kezdő erősítőbe (mert már ennek hangja is siker, abból a szempontból, hogy csináltunk egy csővel működő erősítőt, hiszen ez továbblépésre sarkallhat, ha a helyén kezeljüka kapott hangot), szem előtt tartva, hogy a csöves hang varázsából nem fog áthozni szinte semmit.
(#) walter válasza sturbi hozzászólására (») Jan 30, 2011
Ugyan így gondolom én is!
Kezdésnek jó lehet,csak ki ne ábránduljon a csövesekből! A jó csöves hangját meghallgatva rabul lehet esni. A kimenő nagyon fontos része a jó hangnak.
(#) Vacok hozzászólása Jan 30, 2011
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy csöves basszusgitár erősítőt, de nem tudom, hogy hogyan fogjak hozzá. Találtam egy rakás csöves gitár erősítő kapcsolást, de nem volt kiemelve, hogy basszusgitárral működik-e. Lehet bármilyen erősítőt használni basszus gitár erősítésére? Meg attól félek, hogy nem fogja átvinni a mély hangokat. Tudna nekem valaki tanácsot adni ebben?
(#) Bassmester válasza Vacok hozzászólására (») Jan 30, 2011
Hali!
Gitárhoz oké a full csöves, de basszushoz már necces. 100W alatt nincs értelme bass erőlködőt építeni, felette pedig nagy kihívás fullcsővel megoldani. A kimenőtrafó nagy és drága egy ilyenhez. Bassgitárra inkább a csöves elő, félvezetős végfok a nyerő párosítás :yes:
(#) lac- hozzászólása Jan 30, 2011
Üdv, megtudja valaki mondani, hogy hogyan kell közepes erővonalhossz a légrésben-t számolni?? Köszönöm.
Következő: »»   1167 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem