Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Valahogy az a fehér bili nem illik oda, de maga a fa szerkezet a fekete fém vázzal gyönyörű! Az eleje különös képp tetszik, ahogy ki van alakítva a hangerő szabályzás rész. Nagyon szép.
Szerintem a hátsó falemez védelmére szolgál a bili, ami szerintem is csúnya, ugyanez üvegből viszont már nem lenne olyan rossz
Egyszer láttam/hallottam GM70-et élőben. Az a cső tényleg egy csoda.
Főleg, ha sikerül megküzdeni a kimenőtrafóval, meghajtással, tápegységgel,.. mert az még a 6C33C-nél is nagyobb falat.
Én 1300Voltról készülök meghajtani egyet-egyet (SE) Direkt fűtés, meg ami kell, állítólag vetekszik az ikon, a 300B nevezetű szellemképpel
Amit én láttam/hallottam mindössze 200V-os anódfesszel ment. A kimenő teljesítményét az építője 2x8W-ra saccolta.
Jesszus, ekkora pazarlást Különben is, 650V alatt nem érzi magát jól (azt mondják…)
600-650V alatt szerintem "A2" osztályban hajtják. Azaz rácsáramosan.
Lehet, hogy pazarlás, de az a 8W milyen minőség lehet..
Jó, jó de 8 W-ot 350-400 V-al a 300B és az újabb 2A3-ak is tudnak. Azaz hasonló áron , sokkal kisebb körítéssel. 211, 845, GM70, Gk71 építésnek akkor van? értelme, ha nagy teljesítményű SE-t akarsz építeni, de 1000 V itt már kötelező, még rácsáramosnál is. Mert azt sem ajánlatos/lehet túlzásba vinni, különben kikötsz olyan extrém kapcsolásoknál, ahol a meghajtócső egy El34, 300B,...stb.
Szóval a 370 ohm oldalon 26Vra a 2,2 ohm oldalra 1,3Vot ad.
Átmérőre kb. 0.2 és 0.8ra saccolnám, a vas pedig 55mm x 65mmes.
No jó akkor Neked egy szolidabb hőpajzsos variáns.
Na ez közelebb áll hozzám, nagyon guszta.
Mint ennél a kis 50kg-os monoblocknál. Bővebben: Link
Azért én nem dugtam volna el a 300B-t a GU48 mögé. Idézet: „vas pedig 55mm x 65mmes.” Ez a vasmag keresztmetszetét adná? (Túl szép,hogy igaz legyen,egy kép kimenőtől) 8 ohmos terhelésnél 3,2 K ohmos Ra -val rendelkező csőhöz jó lehet Az ECL 86-os 10K ohmos óda nem jó Szerintem a magas frekvenciákon nem lesz jó semmilyen csőhöz sem,de a mélyeknél is kevés lehet a vasmag a fenti mérettől szerintem jóval kisebb.
Na azért a PCL sincs 10k ohmos. Legyen 7k ohm, ott jól érzi magát. Áttekerve nagyon jó hozzá a képkimenő. Ez nem a vasmag, az egész vas, az 65mm széles, 55mm magas, és 30mm "vastag".
Ezt szeretem,ha van,aki beszól,
akkor nézd meg a katalógust a melléklet segít! Egyébként a 3,2 k ohm teljesen rossz újratekerni nem erről szólt a kérdés, egyébként sem érdemes kicsi a vas,akkor inkább nagyobbat, ha már a drótot elhasználja! Mindjárt gondolta,hogy nem az a méret nem neked írtam,hogy túl szép lenne
Igen, hozzászólás,de nem az eredeti kérdéshez.
Mint látod a kérdezett csőhöz nem jó. Nem az volt a kérdés, újra tekerve jó-e? Nekem egyébként mindegy....
4 ohmos terheléssel pedig jó a 6N13Sz triódájához, de csak az egyikhez, mert ha a kettőt párhuzamba kötjük 2ohmos hangszóró kéne, na meg a rajt levő huzal is izzadna kicsit..
Áttekerni érdemes lenne a PCL-hez, mert jó minőségű vasak ezek. ~0,3mm lemezvastagságú, és a PCL-hez bőven elég 6,5cm2-s vas! Én az EL84-eimhez tekertem ezekre kimenőt, ha kész lesz (sajnos még a doboz hibádzik) akkor lehet jönni hallgatózni!
Eredeti formájában nem jó az semmihez sem sajnos, hiába tűnik megfelelőnek az illesztés. Nem rétegzett a trafó, és sok a szekunder menetszám is, nagy a dc ellenállása is (a szekundernek). Mérve csúnyák a magasai még színusszal is (egyik irányba eldőlnek), hallgatva is nagyon hamar zavaró hangja van. Az áttétel amúgy csak üresjárásban 20-as, terhelve a hatalmas veszteségek miatt sokkal nagyobb, olyan 24 körül jön ki. A vas szerintem is elég az ECL 86-hoz, és az EL84-hez is (kb. 6,5 cm2), arra a pár wattra amit ezek tudnak, és fürge, jóhangú trafó tekerhető rá, kifejezetten érdemes kimenőt tekerni rá (én annnakidején 4/3 osztással, elején és végén fele primerrel mint a középsőknél tekertem rá PCL 86-hoz kimenőt és nagyon jó lett, messze felülmúlta az akkor nálam elérhető bármelyik rádió vagy TV kimenőt, sőt jobb volt az SM74-re tekertnél is).
Na, azt jó hallani. Akkor szerezek mégegyet a PCL-hez, és akkor abban is az lesz. A tervek megvannak ahhoz a kimenődhöz? 4, vagy 8 ohmos szekundere volt?
Abban egyetértünk,hogy újra tekerve,rétegesen jó kimenőnek. Az eredeti állapotáról írtam,hogy nem jó a magasak miatt, bár a mélyek akár jók lehetnek,ha ekkora a vas, de attól még nem lesz jó a hangja.
A kérdés feltevőnk- .bbazs.- nem érdeklődik és nem nekünk kell.
8 ohmra tekertem, és párhuzamosan volt a 3 szekunder rész. Az illesztést én eleve nem 7-8 K-ra, hanem 5 K környékére csináltam (kicsi az ablak, és nem akartam nagyon vékony huzalokkal bíbelődni). Ilyenkor valamivel kisebb teljesítmény van, de a hangminőség nem rosszabb az áramgenerátoros jellegű hajtás miatt (a mély tartomány mérve, nyílt hurokban persze észreveszi, de hallás szempontjából ennek nincs különösebb jelentősége, mert a mélyhangok életszerűsége elsősorban a középtartományon dől el).
Így van. Attól, hogy esés nélkül, szépen átviszi a 40-50 Hz-es színuszt, még egyáltalán nem biztos, hogy hallgatva jó lesz a mély tarománya (és nem is jó), mert már a közepes frekvenciákon is csálé a képkimenő, eredeti állapotában. Visszakanyarodva a kiinduló kérdéshez, eredeti állapotában, az általad is említett problémák miatt, szerintem sem jó kimemenőtrafónak, még akkor sem, ha az illesztést elfogadható kompromiszumnak tekintjük. Maga a vas, ilyen kis teljesítményeken alkalmas lehet jó trafó készítésére (a nem túl jó geometriai kialakítás ellenére is). -Ennek ellenére, amíg jobb lehetőség nem áll rendelkezésre, érdemes berakni egy kezdő erősítőbe (mert már ennek hangja is siker, abból a szempontból, hogy csináltunk egy csővel működő erősítőt, hiszen ez továbblépésre sarkallhat, ha a helyén kezeljüka kapott hangot), szem előtt tartva, hogy a csöves hang varázsából nem fog áthozni szinte semmit.
Ugyan így gondolom én is!
Kezdésnek jó lehet,csak ki ne ábránduljon a csövesekből! A jó csöves hangját meghallgatva rabul lehet esni. A kimenő nagyon fontos része a jó hangnak.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy csöves basszusgitár erősítőt, de nem tudom, hogy hogyan fogjak hozzá. Találtam egy rakás csöves gitár erősítő kapcsolást, de nem volt kiemelve, hogy basszusgitárral működik-e. Lehet bármilyen erősítőt használni basszus gitár erősítésére? Meg attól félek, hogy nem fogja átvinni a mély hangokat. Tudna nekem valaki tanácsot adni ebben?
Hali!
Gitárhoz oké a full csöves, de basszushoz már necces. 100W alatt nincs értelme bass erőlködőt építeni, felette pedig nagy kihívás fullcsővel megoldani. A kimenőtrafó nagy és drága egy ilyenhez. Bassgitárra inkább a csöves elő, félvezetős végfok a nyerő párosítás :yes:
Üdv, megtudja valaki mondani, hogy hogyan kell közepes erővonalhossz a légrésben-t számolni?? Köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |