Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Savas akkumulátor

Témaindító: Gyupi, idő: Márc 13, 2006
Lapozás: OK   7 / 66
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 2, 2007 /

Vagy esetleg tudja valaki, hogy honnan lett szkennelve (ill melyik száma a folyóiratnak)? Mert ott gondolom lenne róla leírás. Hát még ha meg is lenne valakinek a teljes cikk... :worship:
(#) szabi83 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 2, 2007 /

conrádos?

Akkucell_ACL62_tolto.pdf

google you friend

üdv
(#) Sebi válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 3, 2007 /

A rajz stílusából ítélve Hobby Elektronikás.
(#) Krisz03 válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 3, 2007 /

Köszi!
Pedig esküszöm, használtam a guglit. Valószínűleg nem voltam elég alapos. :szomoru1:
Érdekes, mintha teljesen más töltőről írna ez az útmutató. Olyat ír, hogy LED villog, világít, nem világít (pedig az egyetlen LED, amit a kapcsolásban látok, az a graetz után van), meg hogy mikroprocesszor (hát ezt meg még az LM317-re sem lehet mondani).
Egyáltalán tudom használni NiMH akksikhoz? Beállítom a töltőfeszt és áramot is, így nem hinném, hogy gond lenne. Tetszik az, hogy külön kezel minden akksit.

Sebi! Igen, gyanús volt nekem is, csak jó lenne tudni, melyik számról van szó?
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 3, 2007 /

Összeraktam ennek az accucell töltőnek az egy cella töltésére alkalmas részét. Az 1.8V megvan az LM317 kimenetén, terhelés nélkül az akku helyén is megvan ez a fesz. Ha rárakom az akksit, visszaesik 1.3V-ra, és 70mA-rel tölti az akksit.
Na ez a 70mA kicsit kevéske a 2100mAh-s akksihoz. Mivel tudnám növelni a töltőáramot? Talán a 2.2k cseréjével?
Még lenne valami. Ki lehetne bővíteni ezt az áramkört azzal, hogy jelezze, ha kész a töltés?
(#) szabi83 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 3, 2007 /

ez hogy tetszik?:nezze:

Tulajdonképpen jól néz ki, külön is kezeli a cellákat, de a töltőáram a LED-en folyik. Így még a közelébe sem jutok a 2100mAh-s akksi töltéséhez szükséges 210mA-hez.
Azért elrakom, köszi!
(#) szabi83 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 3, 2007 / 4

amit kerestél... :nezze: nincs róla semmi leírás.

kapok pontot?

Köszi!
Kár, hogy nincs leírás hozzá. Azért ezt is lementettem.
Kapsz pontot persze, csak én nem tudok adni, max magadnak adod meg.

Még valami az előző (tolto-he1995.pdf) kapcsoláshoz. Mi van, ha kiszedem onnan a LED-et, és átrakom a komparátor kimenetére (ellenállással le testre). Akkor ha jól gondolom sötét, ha töltődik, és világít, ha kész. Szerinted?
(#) Remci válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 3, 2007 /

Itt is egy HE-s töltő, de leírás ehhez sincs.

töltő.JPG

kösz
(#) Krisz03 válasza Remci hozzászólására (») Jún 3, 2007 /

Na, itt már nem a LED-en folyik a töltőáram. Lehet, hogy ez kell nekem? Asszem igen.

Az a TLC431 mennyire beszerezhető? Mert nem találtam egy online árlistában sem. Akkor miért is lehetne kapni itt nálunk vidéken. Helyettesíteni nem lehetne?

led kivehető, nagyobb ellenállás kell oda.. :yes:

az sztem tl431 lesz, nekem is a töltőmben aza kapocs fesz figyelő..

ocsó

Még valami: Ha eléri az akksi a referencia feszt, akkor leáll a töltés. De mi van, ha kezd visszaesni az akksi feszültsége? Elindul újra a töltés?

eléri a ref. feszt akkor a komparátor átbillen -> nem tölt, akku fesz csökken a komparátor vissza billen és megint tölt. :yes:

nem impulzussal tölt :szomoru1:

maximos töltő nem jó?

üdv

Értem, azért jó lesz ez. Majd próbálkozom velük. Lesz miből válogatni, mert jól elárasztottatok rajzokkal.

A MAX712-vel az a gondom, hogy az inkább gyorstöltésre van (4 órán keresztül tud csak maximum tölteni, persze aztán átáll csepptöltésre, és az megy, amíg ki nem kapcsolom). Én viszont inkább lassan szeretném tölteni az akksikat. Amiket a MAX712-vel töltök, már azokon is meglátszik, hogy talán nem esett jól nekik a gyorsöltés (bár nem nagy árammal).
(#) napalm hozzászólása Jún 3, 2007 /

Max712/3-al is lehet simán csak csepptölteni
(#) Krisz03 válasza napalm hozzászólására (») Jún 3, 2007 /

De hát az tölt a végtelenségbe, és nem áll le, ha az akksi feltöltődött.
Beállítanék mondjuk 210mA csepptöltést a 2100mAh-s akksiknak, de mi állítja majd le a töltést?
Meg aztán abból 4db-ot kellene építeni, hogy külön-külön kezelhessem az akksikat.
(#) Krisz03 válasza Remci hozzászólására (») Jún 3, 2007 /

Ezzel kapcsolatban lenne még kérdésem. Ha nem akarom, hogy 4*2 akksis legyen, hanem csak 4*1, akkor a 10Ohm-okat kell elhagynom, és a 47k-t a 4.7Ohm-ra kötnöm? A 4.7Ohm cseréjével meg beállítom a töltőáramot.

Hmm? Jól gondolom akkor, hogy csak a 10Ohm-ot kell kiszedni (vagyis hát rövidzárat tenni helyette), és akkor már csak 4*1 akksi marad?
Meg ugye a LED akkor világít az egyes celláknál, ha feltöltődött az adott cella?
A referencia feszültséget (az 1.85V-ot) is lentebb kell majd venni kb 1.5V-ra (3.41k + 10k helyett potit rakok), mert ez a töltő nem kifejezetten NiCd/NiMH aksikhoz való. De gondolom ennyi módosítással már jó lesz ahhoz is, hisz a referencia fesz adott lesz, az áramot meg a 4.7Ohm cseréjével beállíthatom (ezt viszont jó lenne állíthatóra csinálni).

Most észrevettem még valamit. Az egyenirányításhoz, ami aztán megy a tranzisztorokra, oda miért 1n5400 van téve? Nem használhatnék ott is 1n4002-t?

Már megint én vagyok.
Gondban vagyok a trafót illetően. Nem találok itthon semmi használható trafót, csak egyet, de az is 2*9V-ot ad, azt is elég kis áram mellett (3.5VA-es). Arra jó lesz ez, hogy egy cellával teszteljem a töltőt? Gondolom a D5-ös LED-nél növelnem kell az ellenállást. A referencia fesz előállítónál is növeljem? Na és a tranyók bázisán a 3.3k-t?

Vagy ha már úgyis megyek alkatrészért, lehet veszek trafót is. 12VA feletti 2*6V-os kellene számításaim szerint. 4*250mA töltőáramhoz pont hogy elég lenne, de ennyire azért mégsem kellene alulméretezni.
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 4, 2007 /

Megépítettem a töltőt, de valami nem világos. Mégpedig az, hogy ha a referencia feszt (ami a negáló bemenetekre megy) töltés közben csökkentem (3.41k + 10k helyett 20k-s potit raktam), akkor miután leáll a töltés (már nem is villog a LED, hanem kialudt; töltés közben egyébként világít), nem ugyanazt a feszültséget mérem az akksin, mint amennyi a referencia fesz.
Most pl 1.5V a referencia, és 1.3V az akksi. Pedig mondom beállíton erre az értékre (1.5V), idáig töltődne, majd leállna. De hát ha ekkora a különbség...

Amúgy BD136-ot használtam, és a bázisra 2.7k-t raktam. A 10 Ohm helyett meg rövidzár, azaz a 47k közvetlenül kapcsolódik a 4.7 (jelenleg 6.8) Ohmhoz. Ezen a közös ponton van az akksi.

Most akkor mi van ezzel a referencia feszültséges dologgal? Ha más nem, az akksi helyére rakok 1.5V-os tápot (mondjuk feszosztóval), és addig tekerem vissza a referencia feszültséget, míg meg nem áll a töltés (és nem foglalkozom azzal, hogy ez az érték pontosan mennyi). Így reményeim szerint az akksik töltése meg fog állni ezen a ponton.

Na most nem értem az eredeti rajzon az 1.85V-os referenciát a negáló bemeneteken. Az miért pont annyi? Csak amiatt, mert alkáli-mangán cellákhoz való ez a töltő? Vagy NiMh-nál is ennyit kellene beállítanom?
:help:
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 4, 2007 /

Hmm, nem érti senki sem ezt a negáló bemeneten lévő referencia feszültség mizériát?
Most olyat próbáltam, hogy akksi helyett egy rakat 4700µF-os kondit raktam. Referencia fesz 1.5V-ra állítva, de a kondik 1.8V-ra töltődnek.
(#) Krisz03 hozzászólása Jún 9, 2007 /

Hali!
Lemondtam mindenféle "intelligens" töltőről, sima LM317-es áramgenerátoros töltőt építek, cellánkénti töltéssel és kisütéssel. A töltő résszel minden világos.
Visznt a kisütéssel gondban vagyok. Válogattam az itthon található nagyobb áramú diódákból, de csak úgy sikerült összehozni a nyitófeszeket, hogy az kb 0.78V-ra adódott. Tehát kb eddig a szintig merülnének az NiMH akksik. Azért csinálom így diódákkal, mert ezzel a módszerrel képtelenség 0V-ra meríteni az akksit, ami végülis nem hátrány. Azaz automatikusan le tud állni a kisütés. Feledékeny embernek ez nagy luxus.
Kérdem én: Nem lesz túl alacsony ez a fesz? Merülhetnek eddig? Vagy túrjak meg diódákat, és hozzak össze magasabb nyitófeszt?
(#) PCB válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 9, 2007 /

Szia !

Nekem mindig akkor haláloztak el a NIMH akkuk ha nagyon lemerültek

Azóta ha huzamosabb ideig nem használom, akkor is felteszem a töltőre őket. A világ összes kincséért sem sütném ki

Halkan jegyzem meg, hogy 3200Ft ért vettem töltőt 4db 2000mA -es akkuval meg mindennel amit a képen látsz.

Én is csináltam sokféle töltőt már, de minek ?

Amugy ha mindenképpen magad akarod csinálni próbáld meg ezt, nekem jól működött

Töltő AA-AAA

Üdv!
(#) Krisz03 válasza PCB hozzászólására (») Jún 9, 2007 1 /

Hmm, érdekes. Én egész sok fórumon azt olvasom, hogy töltés előtt érdemes lemeríteni egy bizonyos szintig. Véleményem szerint van is értelme, mert a vezeték nélküli egerem hosszabb ideig működőképes, ha tölés előtt lemerítem ilyen diódás módszerrel (bár az 0.9V-ig merített). Az egér drivere ki tudja jelezni, hogy mennyi töltöttség van még az akksiban: ez mindig 20-22% szokott lenni, ahonnan már nem hajlandó működni. Tehát még az 1/5 töltöttség bennemarad. És így rátöltve nem bírja annyi ideig.
A fényképezőm meg még eddig sem meríti. Szóval azt már tényleg érdemes lenne "manuálisan" lemerítenem.
Meg aztán az ilyen-olyan csoda processzoros, sok 10eFt-os töltők is előbb kisütnek, aztán töltenek.

Az a gondom a boltban vásárolt olcsóbb fajta töltőkkel, hogy csak pakkban töltenek. Nem tudják külön kezelni a cellákat, hanem csak kettessével. És mivel az akksik egyáltalán nem egyformák, így lehet, hogy az egyik túltöltődik, a másik meg még fel sincs teljesen töltve. Meg aztán nem tudok töltőáramot választani, ami megintcsak fontos lenne, mivel többfajta kapacitású akksival rendelkezem.

A likelt töltővel (a pdf) is az a bajom, hogy egyesével nem tud tölteni, őrült sok alkatrész kell bele, és a referencia fesz beállítással is szöszmötölni kell (legalábbis egy másik hasonló komparátoros töltőt azért hagytam a fenébe, mert hiába állítottam 1.5V-ra a ref feszt, csak 1.3-ig töltődött az akksi).

Ezért inkább egy egyszerű áramgenerátort csináltam, meg veszek majd egy időzítős fali aljzatot, és kész is a saját kezűleg (mert az is fontos) készített tölő, ami cellánként tölt/kisüt.

Tudom, tapasztaltad már, hogy sok baj van velem, de hát szeretek építeni mindenféle kütyüt. Mégiscsak jobb így, mint ha boltban venném meg, ami ráadásul nem is felel meg az igényeimnek.

Lehet azt csinálom, hogy túrok még diódát, és megpróbálok összehozni 0.9V-ot. Az eddig is bevállt. Bár ez a 0.78V sem lehet olyan nagyon alacsony, mert mintha olyan rémlene, hogy 0.5-0.6V a min (bár ebben egyáltalán nem vagyok biztos, ezért is kérdeztelek meg Titeket).
(#) PCB válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 9, 2007 /

Szia !

Azt nem tudom megmondani, hogy nekem mennyire merültek le, de utána már fele annyit sem tudtak.
Nem mértem meg, igy lehet akár 0,5V is.
A 0,8 - 0,9V ezekszerint még jó.

Idézet:
„hogy egyesével nem tud tölteni, őrült sok alkatrész kell bele,”

tudod egyesével is, csak R9 értékét kell változtatni.
Referenciával nem kell bajlódni, mert egy kellően feltöltött
akkut beleteszel és R8 potit addig fordítod amig a LED1
kialszik. Ha a potit skálázod akár többféle akkut (több darabot)is tudsz tölteni.

őrült sok alkatrész ... a kapcsoló feletti részt el is hagyhatod, az csak a töltőáramok kijelző ledjeinek a meghajtása.

Összességében lehet vagy 250Ft az anyag.

Üdv!
(#) Krisz03 válasza PCB hozzászólására (») Jún 9, 2007 /

Hát én úgy gondolom, hogy a 0.8V még jó (terhelés alatt mérve; terhelés nélkül visszaáll 1.1-1.2V környékére).

Hát én inkább maradok az LM317-es áramgenerátornál (2 alkatrész az egész; persze több, választható áramerősségnél egyenként nő az alkatrészek darabszáma), meg keresek még diódákat.

Köszi a segítséget!
Következő: »»   7 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem