Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szilárdtest relé

Témaindító: zolee, idő: Feb 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 30
(#) lapose válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Szia!

FET-es tranyós nem kilőve, csak egy diódahíd kell elé.
(#) Ricsi89 válasza lapose hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Az éjszaka folyamán meg tudtam oldani, gyári leírás alapján két fettel és egy optocsatolóval. Mellékletben 3. oldal alsó ábra szerint. Majd felrakom mindjárt a kapcsolást is, amit ebből csináltam.

ssr.pdf

(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Itt a rajz is, amit ebből összedobtam. Délelőtt össze is dobtam és működik. Itt az a lényeg, hogy a kimenetet polaritástól függetlenül be tudjam kötni. Sima DC ssr-nél meg van határozva az irány(ha jól tudom), itt viszont pont a polaritásfüggetlenség volt a lényeg.

rajz.pdf

(#) vilmosd válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Hali
Esetleg gyari megoldas:vishay ssr. Vagy ez: VO1400 .
Udv Vili
(#) pataki18 hozzászólása Dec 6, 2010 /

D2W203F-t mivel tudnám helyettesíteni ?
(#) Sebi válasza pataki18 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Szerencsés esetben akár egy triac-optotriac párosítással - ez főként ohmos jellegű terheléseknél - megfelelő. Induktív fogyasztót antiparalel tirisztorpárral és optotriac-kal ajánlatos kapcsolni. (A leírásból nem látom, hogy az eredeti milyen kimenetű)
Ha van hely elég, párszáz HUF-ból kijön.
Visszaolvasva találsz kapcsolásokat is.
(#) phcalvin válasza hhkfk hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Nos, jobb később, mint soha alapon, találtam ilyen SSR-t: KAQY412
(#) enree hozzászólása Jan 28, 2011 /

Sziasztok!

Nyaraló külső konnektorjait + a sufnit kapcsolhatok e pl: egy ilyen szilárdtest relével?

Vagy inkább egy hagyományos erős relét alkalmazzak, arra gondolok, hogy bírja e a szilárdtest relé a nagy áramrúgásokat, fűnyíró, hobbi hegesztő, stb...

(a ház riasztójának PGM kimenete aktivált állapotban le kellene kapcsolja a külső konnektorokat, hogy a drága indián szomszédom ne tudjon tőlem mosni, fűteni, stb...)

Szóval, hagyományos, vagy szilárdtest?
Előre is köszi
(#) Sebi válasza enree hozzászólására (») Jan 28, 2011 / 1

Természetesen, a szükséges áram ismeretében választhatsz egy SSR-t is.

Arról viszont ne feledkezz el, ha ki is van kapcsolva, a konnektorokon fogyasztók nélkül MINDIG van feszültség. Ez részben a beépített zavarszűrő tag, részben az SSR saját belső tápegysége miatt érkezik.
(#) enree válasza Sebi hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Szia!
Köszönöm a gyors választ! Tehát ha műszerrel rámérek egy olyan körre, amiben benne van a szilárdtest relé, akkor 230V-ot fogok mérni (annak ellenére, hogy a relé bemenete nem kap vezérlést)?
De gondolom, ez csak terheletlenül igaz...
Akkor azt mondod, hogy bírni fogja a hegesztést, fűnyírást, ilyesmit... Ez jó hír, azért jóval nagyobbat fogok választani, mint amekkora kellene, biztos, ami biztos!
(#) Sebi válasza enree hozzászólására (») Jan 28, 2011 / 1

" De gondolom, ez csak terheletlenül igaz... "

Igen, így van. De már egy varrógéplámpa terheléssel nincs fesz. 1mA körüli az áramfelvétele az SSR-nek, amit a fogyasztón keresztül vesz fel. Bekapcsolt állapotban a triac kimenetűn 2,2V körül esik, az antiparalel tirisztorpár kimenetűnél 1,5V körüli.
Ezzel kell számolni (meg az áramfelvétellel) a hűtőborda méretét. Induktív fogyasztókhoz mindenképp a tirisztorpár kimenetűt válaszd!
(#) enree válasza Sebi hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Szia!

Ez antiparalel ugye?
Ez tetszik így pofára, vagy van valami jobb ötleted?
Ha induktív fogyasztót akarok kapcsolni vele, szükség van még valami védelemre? A sima triac kimenetűhöz kell egy RC tag, ehhez is kell?

Üdv:
E.
(#) Sebi válasza enree hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Ez sima triac kimenetű... és pár A-t tudhat, messze van a terhelhetősége az előbbi linken láthatóktól.
(#) enree válasza Sebi hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Értem, csak annak nem találtam a leírásában, hogy mit tartalmaz... na nembaj, keresgélek még, köszi az infókat!
(#) Sebi válasza enree hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

pl: Lomex 42-00-92

wg280a.pdf

(#) enree válasza Sebi hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Nagyon köszönöm! Látom ebben a védelem is benne van
(#) mylan14 hozzászólása Feb 12, 2011 /

valaki segítsen, nekem egy szilárdtest relét kéne kapcsolgatni egy 555-el megépített astabil kapcsolással,
ehhez még nemannyira értek valaki tudna nekem segíteni?
ez az egész egy nagy halogén lámpa lefel kapcsolásához kéne
(#) kadarist válasza mylan14 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Csinálsz egy ilyet és ezt egy 1Hz-re hangolt 555-el megépített astabil kapcsolással vezéreled a trigger bemeneten. 1Hz-es astabil: Bővebben: Link
(#) kadarist válasza mylan14 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Ó, nézd már! Találtam egy egyszerű tirisztoros-diódás teljesítmény-villogót a "power flasher" kulcsszavak használatával: Bővebben: Link
Vagy itt egy megvalósított villogó kapcsolás 555-el: Keresd a "Rangkaian 220V Lamp Flasher"-t
(#) enree hozzászólása Márc 3, 2011 /

Sziasztok!

Szilárdtest relével kapcsolhatok hangfrekvenciás jelet?
Tehát az erősítő kimenete és a hangszóró közé kéne tennem. Lehetséges, hogy működik?
E.
(#) kadarist válasza enree hozzászólására (») Márc 3, 2011 / 1

Sajnos nem lehet. Ez olyan lenne, mintha egy tranzisztorral akarnál váltakozófeszültséget kapcsolni. Nem fog sikerülni.
(#) enree válasza kadarist hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Értem, köszönöm!
(#) zsoltee0001 hozzászólása Márc 7, 2011 /

Sziasztok

Van egy SSr végű áramkör S202S02 tip. 250V 8A.
Ami nem közvetlenül egy 230V-os fogyasztót hanem egy 230V-os relét kapcsol (tudom, hogy ez így egy ba*omság, de így csinálta meg valaki az áramkört).
A relé tekercs ellenállása kb 25 kohm.
A kérdésem az, hogy ez a rendkívül kicsi terhelés a SSR működésébe tud-e zavart okozni.
Ugyanis szabálytalan idő közönként mintha morzéznának a relék.
Ha csak terhelés megemélésével lehet stabil működést elérni, milyen terhelést ajánlanátok (40w-os égőn kívül)
Üdv
(#) Sebi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Lehetséges!
Ha a szilárdtest-relé rendelkezik belső RC tag védelemmel, azon keresztül egy ilyen kicsi áramfelvételű relé meghúzhat, pl a hálózati fesz növekedésére. Ha a konstrukció nem módosítható, akkor a relével párhuzamos terhelés (pl kontroll-izzó 10W), megoldhatja a gondod.

ui: megnéztem az adatlapot, ebben beépítve nincs RC-tag... Akkor pedig pont ez okozhatja, hogy a hálózaton lévő tüskék hatására az SSR a főelektródok felől begyújt (dU/dt paraméter). Ez a jelenség ismert és nehezen kivédhető.
Saját megoldásaimban is mindenütt van relé - biztonsági célból, de nem így...
A vezérlés előbb meghúzatja a relét, majd a tirisztorok, vagy triac végzi a tényleges kapcsolást, így a relének áramot megszakítani csak hibás félvezetők esetében kell. Azonban kivédi az általad leírt jelenséget is, mivel az SSR ejtett relénél feszmentes.
(#) zsoltee0001 válasza Sebi hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Szia

Félreérthetően írtam. Tehát amikor nem kell kapcsolnia akkor nincs gond, csak amikor kapcsol akkor szaggat a relé, de olyan rövid idő-impulzusokba (teljesen véletlenszerűen) hogy multiméterrel se tudom kimérni.
Most elhoztam a komplett áramkört és jobban belemélyedek, de az biztos, hogy nem a relének van baja, mert azt kipróbáltam 230volton.
Üdv
(#) _JANI_ válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Lehet kicsi az S202S02-es SSR LED-jének az árama. Az adatlap 20mA LED-áram mellet adja meg a többi paramétert...
Ellenőrizni kellene, hogy nem a vezérlő áramkörből érkeznek a zavarjelek.
(#) zsoltee0001 válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Szia

Most megnéztem, ha csak simán a relé van rákötve akkor kattog, ha rákötök párhuzamosan egy 40w os izzót a hiba megszűnik.
Első lépésként átalakítom az áramkört, 230v helyett 24 V ac-t kapcsoltatok az ssr-el és megnézem, hogy 24V-os relével mit csinál.
üdv
(#) _JANI_ válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Az 24V-os relé sem rossz megoldás.
A 230V-AC-s kapcsolásnál, ha a vezérlő áramkörről lekötöd az SSR LED-jét akkor megszűnik a relék morzézása?
(#) zsoltee0001 válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 8, 2011 / 1

Idézet:
„ha a vezérlő áramkörről lekötöd az SSR LED-jét akkor megszűnik a relék morzézása”

Ezt nem próbáltam ki, de hogyan tudja befolyásolni visszafelé egy teljesen leválasztott áramkört, vajon?
(#) Sebi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

JANI is arra próbál tapogatózni ezzel, mint én... ha nincs vezérlés az SSR LED oldalán, akkor a prell csak a hálózaton fellépő tüskék miatt a főelektródok felőli gyújtás útján jöhet létre (általában egy-egy félperiódusnyi időre, de ezt egy kis relé már követni tudja) Erre utal a nagyobb terhelés melletti nyugalom is.
A tervező célja nyilván a galvanikus leválasztás volt a relével, de nem értem miért így alkalmazta (mert erre elég lenne csak a relé, ami kisfeszültségű behúzótekerccsel bír)
Következő: »»   10 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem