Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
FET-es tranyós nem kilőve, csak egy diódahíd kell elé.
Az éjszaka folyamán meg tudtam oldani, gyári leírás alapján két fettel és egy optocsatolóval. Mellékletben 3. oldal alsó ábra szerint. Majd felrakom mindjárt a kapcsolást is, amit ebből csináltam.
Itt a rajz is, amit ebből összedobtam. Délelőtt össze is dobtam és működik. Itt az a lényeg, hogy a kimenetet polaritástól függetlenül be tudjam kötni. Sima DC ssr-nél meg van határozva az irány(ha jól tudom), itt viszont pont a polaritásfüggetlenség volt a lényeg.
Szerencsés esetben akár egy triac-optotriac párosítással - ez főként ohmos jellegű terheléseknél - megfelelő. Induktív fogyasztót antiparalel tirisztorpárral és optotriac-kal ajánlatos kapcsolni. (A leírásból nem látom, hogy az eredeti milyen kimenetű)
Ha van hely elég, párszáz HUF-ból kijön. Visszaolvasva találsz kapcsolásokat is.
Nos, jobb később, mint soha alapon, találtam ilyen SSR-t: KAQY412
Sziasztok!
Nyaraló külső konnektorjait + a sufnit kapcsolhatok e pl: egy ilyen szilárdtest relével? Vagy inkább egy hagyományos erős relét alkalmazzak, arra gondolok, hogy bírja e a szilárdtest relé a nagy áramrúgásokat, fűnyíró, hobbi hegesztő, stb... (a ház riasztójának PGM kimenete aktivált állapotban le kellene kapcsolja a külső konnektorokat, hogy a drága indián szomszédom ne tudjon tőlem mosni, fűteni, stb...) Szóval, hagyományos, vagy szilárdtest? Előre is köszi
Természetesen, a szükséges áram ismeretében választhatsz egy SSR-t is.
Arról viszont ne feledkezz el, ha ki is van kapcsolva, a konnektorokon fogyasztók nélkül MINDIG van feszültség. Ez részben a beépített zavarszűrő tag, részben az SSR saját belső tápegysége miatt érkezik.
Szia!
Köszönöm a gyors választ! Tehát ha műszerrel rámérek egy olyan körre, amiben benne van a szilárdtest relé, akkor 230V-ot fogok mérni (annak ellenére, hogy a relé bemenete nem kap vezérlést)? De gondolom, ez csak terheletlenül igaz... Akkor azt mondod, hogy bírni fogja a hegesztést, fűnyírást, ilyesmit... Ez jó hír, azért jóval nagyobbat fogok választani, mint amekkora kellene, biztos, ami biztos!
" De gondolom, ez csak terheletlenül igaz... "
Igen, így van. De már egy varrógéplámpa terheléssel nincs fesz. 1mA körüli az áramfelvétele az SSR-nek, amit a fogyasztón keresztül vesz fel. Bekapcsolt állapotban a triac kimenetűn 2,2V körül esik, az antiparalel tirisztorpár kimenetűnél 1,5V körüli. Ezzel kell számolni (meg az áramfelvétellel) a hűtőborda méretét. Induktív fogyasztókhoz mindenképp a tirisztorpár kimenetűt válaszd!
Szia!
Ez antiparalel ugye? Ez tetszik így pofára, vagy van valami jobb ötleted? Ha induktív fogyasztót akarok kapcsolni vele, szükség van még valami védelemre? A sima triac kimenetűhöz kell egy RC tag, ehhez is kell? Üdv: E.
Ez sima triac kimenetű... és pár A-t tudhat, messze van a terhelhetősége az előbbi linken láthatóktól.
Értem, csak annak nem találtam a leírásában, hogy mit tartalmaz... na nembaj, keresgélek még, köszi az infókat!
Nagyon köszönöm! Látom ebben a védelem is benne van
valaki segítsen, nekem egy szilárdtest relét kéne kapcsolgatni egy 555-el megépített astabil kapcsolással,
ehhez még nemannyira értek valaki tudna nekem segíteni? ez az egész egy nagy halogén lámpa lefel kapcsolásához kéne
Csinálsz egy ilyet és ezt egy 1Hz-re hangolt 555-el megépített astabil kapcsolással vezéreled a trigger bemeneten. 1Hz-es astabil: Bővebben: Link
Ó, nézd már! Találtam egy egyszerű tirisztoros-diódás teljesítmény-villogót a "power flasher" kulcsszavak használatával: Bővebben: Link
Vagy itt egy megvalósított villogó kapcsolás 555-el: Keresd a "Rangkaian 220V Lamp Flasher"-t
Sziasztok!
Szilárdtest relével kapcsolhatok hangfrekvenciás jelet? Tehát az erősítő kimenete és a hangszóró közé kéne tennem. Lehetséges, hogy működik? E.
Sajnos nem lehet. Ez olyan lenne, mintha egy tranzisztorral akarnál váltakozófeszültséget kapcsolni. Nem fog sikerülni.
Sziasztok
Van egy SSr végű áramkör S202S02 tip. 250V 8A. Ami nem közvetlenül egy 230V-os fogyasztót hanem egy 230V-os relét kapcsol (tudom, hogy ez így egy ba*omság, de így csinálta meg valaki az áramkört). A relé tekercs ellenállása kb 25 kohm. A kérdésem az, hogy ez a rendkívül kicsi terhelés a SSR működésébe tud-e zavart okozni. Ugyanis szabálytalan idő közönként mintha morzéznának a relék. Ha csak terhelés megemélésével lehet stabil működést elérni, milyen terhelést ajánlanátok (40w-os égőn kívül) Üdv
Lehetséges!
Ha a szilárdtest-relé rendelkezik belső RC tag védelemmel, azon keresztül egy ilyen kicsi áramfelvételű relé meghúzhat, pl a hálózati fesz növekedésére. Ha a konstrukció nem módosítható, akkor a relével párhuzamos terhelés (pl kontroll-izzó 10W), megoldhatja a gondod. ui: megnéztem az adatlapot, ebben beépítve nincs RC-tag... Akkor pedig pont ez okozhatja, hogy a hálózaton lévő tüskék hatására az SSR a főelektródok felől begyújt (dU/dt paraméter). Ez a jelenség ismert és nehezen kivédhető. Saját megoldásaimban is mindenütt van relé - biztonsági célból, de nem így... A vezérlés előbb meghúzatja a relét, majd a tirisztorok, vagy triac végzi a tényleges kapcsolást, így a relének áramot megszakítani csak hibás félvezetők esetében kell. Azonban kivédi az általad leírt jelenséget is, mivel az SSR ejtett relénél feszmentes.
Szia
Félreérthetően írtam. Tehát amikor nem kell kapcsolnia akkor nincs gond, csak amikor kapcsol akkor szaggat a relé, de olyan rövid idő-impulzusokba (teljesen véletlenszerűen) hogy multiméterrel se tudom kimérni. Most elhoztam a komplett áramkört és jobban belemélyedek, de az biztos, hogy nem a relének van baja, mert azt kipróbáltam 230volton. Üdv
Lehet kicsi az S202S02-es SSR LED-jének az árama. Az adatlap 20mA LED-áram mellet adja meg a többi paramétert...
Ellenőrizni kellene, hogy nem a vezérlő áramkörből érkeznek a zavarjelek.
Szia
Most megnéztem, ha csak simán a relé van rákötve akkor kattog, ha rákötök párhuzamosan egy 40w os izzót a hiba megszűnik. Első lépésként átalakítom az áramkört, 230v helyett 24 V ac-t kapcsoltatok az ssr-el és megnézem, hogy 24V-os relével mit csinál. üdv
Az 24V-os relé sem rossz megoldás.
A 230V-AC-s kapcsolásnál, ha a vezérlő áramkörről lekötöd az SSR LED-jét akkor megszűnik a relék morzézása?
Idézet: „ha a vezérlő áramkörről lekötöd az SSR LED-jét akkor megszűnik a relék morzézása” Ezt nem próbáltam ki, de hogyan tudja befolyásolni visszafelé egy teljesen leválasztott áramkört, vajon?
JANI is arra próbál tapogatózni ezzel, mint én... ha nincs vezérlés az SSR LED oldalán, akkor a prell csak a hálózaton fellépő tüskék miatt a főelektródok felőli gyújtás útján jöhet létre (általában egy-egy félperiódusnyi időre, de ezt egy kis relé már követni tudja) Erre utal a nagyobb terhelés melletti nyugalom is.
A tervező célja nyilván a galvanikus leválasztás volt a relével, de nem értem miért így alkalmazta (mert erre elég lenne csak a relé, ami kisfeszültségű behúzótekerccsel bír) |
Bejelentkezés
Hirdetés |