Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szia Barátom!
Kérésed parancs ![]() Ha létezik olyan rajz, ami nekem esetleg megvan,szívesen segítek.
Üdv mindenkinek.
Korábban már Tubi56 és erdgab is készített, hővédelemmel kapcsolatos áramkört, még a fórum kezdetén ha jól emlékszek. Ezzel csak annyi bajom volt ha lehet annak nevezni, hogy csak 2 hőérzékelőt lehetett rákötni. Ebben a kapcsolásban 3, szükség esetén kisebb módosítással, még 1 hőérzékelőt lehet beiktatni. Mellékelem a kapcsolási rajzokat, illetve a nyák tervet amit, Sprint Layout 5-ben készítettem. Mivel én csak egy szimpla autóvillamossági szerelő vagyok, megtenné valaki hogy átnézné, van-e hiba benne? A kapcsolási rajzot a Multisim 11.0-ban készítettem, így szimulálni is tudtam, bár nem tudom hogy mennyit ér egy ilyen teszt. Idézet: „Ezzel csak annyi bajom volt ha lehet annak nevezni, hogy csak 2 hőérzékelőt lehetett rákötni.” Vagy az alapban zártból sorosan,az alapban nyitottból párhuzamosan amennyit akar valaki,határ elvileg a csillagos ég.De .... de az általad konstruált áramkör annyival jobb,hogy a ledeknek fogalmat lehet alkotni ,Pl: IGBT vagy főtrafó vagy diódák,negyediknek tudomisénmi,mondjuk bemeneti egyenirányító és a jelzés felvillanásával azonnal látható mi melegedett túl.A fáradozásodért köszönet,mentettem a rajzot és meg is fogom építeni majd.Örülök,hogy ilyen hozzászólások is segítik a fórum munkáját.
Még annyit,hogy az áramkör Attila86 kapcsolására alapulBővebben: Link,itt olvasható róla bővebben,annak akit érdekel.
Bővebben: Link
Én ezt csináltam meg, egyszer leteszteltem még az építés során, tökéletes. Szerzek majd infrás hőmérőt és akkor pontosan is le tudom mérni a kapcsolási hőfokot, de a cikkben lévő nagyjából stimmel. Annyi a különbség, hogy ventilátor helyett ezzel kapcsolom a védelem reléjét.
Szia! Nagyon szép munka! Én is FET el szeretnék építeni, már majdnem letettem róla (már IGBT- ben gondolkodtam) mikor látom hogy te FET el csináltad meg
![]()
A gép fetes részéről a 174 oldalon vannak a képek és megtaláltam a kapcsolást is. A "Maci"és ez a kapcsolás van össze gyúrva és ebből született a gép.
Készül majd egy másik gép is Ge Lee kolléga kapcsolása alapján,de még csak a panel terveknél tartok. Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Üdv.
Amiatt kezdtem ezzel a kapcsolással foglalkozni, mivel legolcsóbban klixont 1600-1800 Ft/db áron tudnék venni. Ezzel a kapcsolással megúszhatom az egészet 1500 Ft-ból. Ezt elfelejtettem írni hogy Attila86 munkája volt az alap, bocs érte. Idézet: „Ezzel csak annyi bajom volt ha lehet annak nevezni, hogy csak 2 hőérzékelőt lehetett rákötni.” Ezt azért írtam, mert a Schottky diódákat ha jól tudom nem lehet sorosan vagy párhuzamosan kötni ebben a kapcsolásban, mert akkor más feszültség értékeket adna, de természetesen javítsatok ki hogyha tévedek. Még egy rajzot elfelejtettem csatolni, amin a relé található. Amit írtál 1,2Mohm-os ellenállás helyett 750Kohm-osat tettem, mert így ha helyes a szimuláció akkor kb. 80 mV-al emeli meg az erősítő pocitív ágát. Így 162-163 mV feszültség lesz az alap. Attila mérése alapján az MBR10100-as diódán 50*C-on mért feszültsége 161,22mV. Ezzel az ellenállás értékkel 50*C-on kapcsol vissza. Lehet jobb lenne ide is egy helitrimm potot tenni, így a hiszterézis is szabályozható lenne. Jövőhéten megpróbálom összeszedni az alkatrészeket és elkészítem a panelt.
Ha megkérdezhetem, akkor mi bajod az igbt-vel, hogy mindenáron feteset akarsz építeni? Ahogy nézem az a 8db fet többe kerül, mint a 4db igbt.
![]()
Igen,jól írtad,de én a megoldást mondtam neki,mert ha tudta volna azt amit írtál,nem kérdezte volna.Meg elnézést tényleg a kitöltés nem változik,terhelés nélkül.
Csupán csak annyi hogy itthon van 25-25 olyan fet ami tud 500V 540W 46A-t Szeretném hasznosítani...
![]()
Hiba nélkül indult/ működik minden? Mert már rég óta készülök lelkiekben egy hegesztő inverterre!
![]()
Így már más. Akkor bele is vághatsz, van bőven tartalék.
![]() ![]()
Elsőre indult,de első indítás egy 48V trafóról történt.Nincs szkópóm így csak egy kézi műszerrel ellenőriztem kollégák által sokszor leírt feszültség értékeket.A 48V trafó után rákapcsoltam a 230-ra és most is megmértem mindent majd egy fél órát ment alapjáraton.Nem melegedet nem füstölt semmi úgy,hogy nem láttam akadályát a hegesztésnek.
A rajzomhoz még annyit hogy a nyákon csinálj helyet 4db 4148-as diódának is a BD tranyók C-E közé. Nekem nem kellett bele (nyák függő), de volt aki utánépítette és neki igen. A gate trafón lévő tüskéket vezetik le hogy azok ne zavarják a vezérlést.
Köszönöm szépen a jó tanácsot.még nagyon az elején tart az építés de amint valami elkészül teszek fel képeket.
![]()
Csak úgy ötletként felmerült bennem. Mi lenne, ha rezonáns tápot használnék ilyen célra. Mezei hipersil kb. 500 Hz-en járatva. Az 1,6 Tesla és a könnyebb (olcsóbb) szekunderoldali egyenirányítás miatt.
Megfelelő méretezésnél mérsékelten rövidrezárható és kevés zavart termel.
Van ilyen gép. A Castolin csinálta kb. 20 éve, 500A a névleges árama 60%Bi-vel. A trafója akkora mint egy 1000-1200VA-es hagyományos trafó 50Hz-en. A vas nem hipersil hanem E-I. De a kimeneti egyenirányítók gyorsdiódák. Az 1,6T gerjesztés 500Hz-en nem sok egy kicsit?
"Megfelelő méretezésnél mérsékelten rövidrezárható és kevés zavart termel." Ezt viccnek szántad? A hegesztőgépek 1s alatt többször is kerülnek rövidzárási állapotba a cseppek leolvadásának időtartama alatt. Tehát majdhogy nem azt mondhatjuk hogy ez a normális üzemi állapotuk,mármint a zárlati állapot.
A mezei hipersilnek 500Hz-en már elég nagy vesztesége van. Ilyen alacsony frekvenciára óriási rezgőköri elemek adódnának. A gyorsdiódák nem sokkal drágábbak, mint a hálózatiak. Különben, lehet...
Egy 3 fázisú gép teljesítményfokozata 14 Fett 4 védődióda.Szerintetek jogos és szabályosaz,hogy a védődiódák 2-2 sorbavannak kötve? vagy buherálva volt a szerkezet?
Sikres munkát mindenkinek. ![]()
Szia!
Ezek nem FET-ek, hanem bipoláris tranzisztorok.
Szóval vakvágány ?
Nem tudom. Erre voltam kíváncsi. 400 Hz-es hálózatokban tudomásom szerint nem használnak spéci vasmagokat ill. diódákat. B1000C50000F Graetz adatlapjából nem derül ki mekkora frekin használható még. Katt ! igaz, de az L értéke nagy, ehhez viszonylag kisebb C tartozik. Nem hát nem, csak egy ötlet volt.
Találkoztam 7 KHz-en működő tekercselt hipersil magos hegesztőinverterrel. Azt nem méregettem, milyen vastag lemezekből tekerték.
Egykor a 20 Hz-22000 Hz-es hangfrekvenciás kimenőtrafókhoz legfeljebb 0,35-ös lemezt kerestek, de nem kellett valami szuper minőség. Csupán alacsonyabb gerjesztésre méretezték. A 400 Hz-es rendszerekbe se. Gyanítom, ha vékony lemezből van, az 500 Hz-et bírja a hiperszil. Persze nem szabad kihajtani, talán 1-1,2 T-ig. Nem árt előtte egy próbatekercselés. A normál diódáknak az 500 Hz-et simán el kell viselniük. A 30-40 évvel ezelőttiekre nem merném olyan bátran ráengedni, de ez még nem nagyfreki.
Sziasztok,
Kicseréltem az 1,8k ellenállást egy 2k-ra és megszűnt a sipolás.A folytó lefogatása 3mm átmérőjű sárgaréz huzalból készült,mindenképp átalakítsam két külön álló lefogatásra? ![]()
A "hipersil" csak egy elnevezés. Sok fajta van belőle és különböző vastagságban. Még a Vacuumschmelze vágott vasakra is ezt mondják, pedig annak egész más a neve. Van olyan is, ami 0,05 mm vastag lemezből van. Kicsit drága... De itt egy mezeiről volt szó.
Szia! Ami alapján megépítetted a FET es hegesztőt, azokat a nyákterveket fel tudnád tenni ide?
![]()
Helo,
Láttam a képeket a gépedről, nagyon jól néz ki. Nálam is folyamatban van egy Maci építése, ezzel kapcsolatban kérném a segítséged. Engem a főtrafó ill. a fojtó érdekelne. Milyen anyagokat használtál a tekercseléshez és hol lehet ilyeneket beszerezni? Üdv!
Szervusztok!
Szükségem lenne az AWELCO MICRO 164 inverter villamos doksijára. Ha valaki tudna ebben nekem segíteni, azt nagyon megköszönném.
Üdv mindenkinek.
A napokban elkészítettem a hegesztő házát, gondoltam megosztom veletek. Kap még egy festést és kész is lesz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |