Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1168 / 3999
(#) David.zsombor hozzászólása Feb 2, 2011 /

Ugye hogyha diódahidra egyenáramot kapcsolok oda ahova váltó menne akkor nem lesz semmi baj ?
(#) qvasz2 válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Ne izgulj, nem lesz baja.
(#) suhanc hozzászólása Feb 2, 2011 /

Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne hogy egy 4011 el megépített egy nyomógombos kapcsolást alakítanák át úgy hogy nem relé hanem például mosfet legyen benne POSITIV tápot kapcsolna az ötlet kész csak az a baj hogy a 4011 nek 5v al kell mennie így amikor magas szintet ad ki az 4.15 körül van ami nem elég a fetnek sikerült össze hoznom egy npn és egy pnp tranyoval hogy a mos legyen kapcsolva de nem nyit elégé szóval a táp 14v körüli amit kapcsolni kéne de ö csak 10v körül enged átt (12v g feszel)
kérdésem az hogy energia takarékosan hogy tudom megoldani a szabályzást?vagy esetleg egy fet típus kellene ami akár 5v os gate fesznél már nyitva van és 1A tud.
remélem érhető volt és nem baj hogy ide írtam.
Köszönettel:Suhanc
A kép lemaradt amit kitaláltam
(#) suhanc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

igen tudom de sajnos ez egy akkus cucc előlapján lesz ahol minden 5v megy.
(#) David.zsombor válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Jó akkor és mindegy hogy melyik ~ a + , - ?
(#) kadarist válasza suhanc hozzászólására (») Feb 2, 2011 / 1

Szia!
Használj Logic Level FET-et (IRL és társaik) Ezek már 5V gate-feszültségre is teljesen kinyitnak.

Ez most komoly? Gondolkodj már picit !
(#) suhanc válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

például ez?:
irl3302s
az hogy smd most nem lényeg..
(#) blackdog válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

~ váltó, +/- egyen 'kimenet'.
Ha ez nem megy akkor nem ezzel kellene foglalkoznod, hanem a nagyon alapok és jelölések tanulásával.
[off]
qvasz2-nek igaza van. Ez meredek kérdés.
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Kicsit lemaradtál. Az a gondja, hogy ha a diódahídra egyent köt (a váltó helyére), azt milyen polaritással kéne !
(#) kadarist válasza suhanc hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Igen. Látod ki is emelik, hogy: "Optimized for 4.5V-7.0V Gate Drive".
(#) David.zsombor válasza blackdog hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Jóóóólvan de Ez van ráírva:Output: 9v~ 1000mA 9VA. de a vezetéken jelölve van a föld.Ha váltóáram akkor eddig miért nem nyírta ki a feszültség stabilizátorom? meg a rá kötött ledet?

okés nagyon jó abban tudsz segíteni hogy hogyan tudok hálózati zaj nélkül azaz akkuról kapacitív érintőt csinálni?Ugy gondoltam hogy ennek a nyomógomb részét lecserélem egy optora majd ezt vezérlem meg valamilyen érintős "cuccal" csak fingom nincs hogy hogy álljak neki Google-léztam csomót de ami angol volt abba nem írták hogy kell-e hozzá a magyar oldalakon találtakhoz viszont igen.
(#) blackdog válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Nem kicsit, nagyon lemaradtam. Miért is kötnénk egy dióda híd váltó pontjára egyen feszültséget?
És, ha még is akkor mi nem érthető a ~ jelen?

Mérjél rá multival egyen fesz , majd váltó fesz állásban, abból kiderül, hogy mi jön ki belőle.
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Ha tervezel (majd) egy készüléket, és hülye-biztosra mész, akkor a DC betápot (diódával, ill.) dióda híddal indítod. Így bármilyen értelmes villanyra beindul, még ha véletlen AC-t kap is.
(#) blackdog válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

[off]
Épp mini. tápegységet tervezek Bár nem hinném, hogy itt értelme van a kettős hídnak.
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Akkor ez így jó???

Terhelés nélkül 10v váltó.

befutó ez tetszik a legjobban
az adatlap szerint ezen nem esik sok fesz 4v se sok igy a 4.15v magas is elég neki ahhoz hogy teljesen nyitva legyen.
IRLR 2905 PBF

Most közelítéskapcsolót vagy érintőkapcsolót szeretnél?

közelítő is jó lenne mert akkor a panel mögöt rejteném el a karbon előlap nem árnyékol

Érintőkapcsolónál csinálj kételektródás érintőkapcsolót és akkor hálózati brumm nélkül is tudsz kapcsolni. TOUCH Switch

Az adatlapon 240 ohm -ot és 5 k ohm -os potit használnak, de ettől még jó lesz. Viszont nekem nagyon hiányzik a 100nF mellé párhuzamosan egy 1000 µF kondi !! Ez azért nincs az adatlapokon, mert feltételezik , hogy szűrt egyennel táplálod a stabIC-t !

ehhez mit szólsz azon az oldalon volt amit küldtél azt írja hogy powered by batteryBővebben: Link és akkor csak egy érintő kell
a fet utáni tranyó rész menne a vezérlésre igy nem lenne sok cuc meg a "mA pazarlás"
(#) wmark válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Rendben köszi!

Akkor kérdés újra feltéve. )
Valaki tud segíteni? Bővebben: Link

Nekem ezekkel a számokkal működött amíg meg nem sült...

Mivel hűteni is kéne, meg főképp nem váltóval kínozni !
De a nagy kondit (1000uF) ne feledd! Anélkül nem jó!

Ja hát a jFET-es megoldásnál végképp mindegy, hogy trafóról vagy elemről használod. A majd' végtelen nagy bemenő ellenállás nagyon érzékennyé teszi.

kicsit megvagdalom a kapcsolást és akkor jó is lesz a fet utáni tranyorol már mehet is az optoba és így nincs pazarlás nem?de majd holnap kitalálom még , most megyek aludni holnap meló nagyon köszönöm az összes segítséget
Következő: »»   1168 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem