Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Persze attól, mert az erősítő "tud" 65, vagy 70W-ot, még egyetlen 70W terhelhetőségű hangsugárzó sem megy tönkre.
Végülis csak annyit, hogy a hangszóró bemenőjelre nem reagál...
Igen. Mintha az autószerelő arra a kérdésre, hogy miért nem indul az autó, azzal felelne, hogy ő itt márpedig műszaki problémára gyanakszik.[OFF]
Ezért ne bízzunk hangszórót autószerelőre. A hangszórószerelőnek már egy kicsit konkrétabb a diagnózis egy ilyen kijelentés után. A szakadás szó biztosan mond valamit. Persze bele lehetne itt menni abba, hogy attól mert nem érintkezik még nem kell feltétlen a cséve "sikálását" keresni, és attól, mert "sikál" nem kell elégnie a huzalszigetelésnek. De minek is mennénk bele ilyenbe. A lényeg úgyis az, h. nincs mérhető DC ellenállás, ezt pedig úgyis csak egy hozzáértő tudja majd orvosolni.
Hát ezt rendesen körüljártuk. Nehéz dolog a távgyógyítás..
"attól, mert "sikál" nem kell elégnie"
Valóban nem. Az egyik neves hazai gyártó 18"-os hangszórója produkálta 2 év használat, függőleges beépítés és a folyamatosan magas páratartalom valamint a magas minőség miatt, hogy a membrán ( és ezáltal természetesen a lengő is), az egyenes síkhoz képest ( kosárhoz viszonyítva pl.) jelentős eltérést mutatott, szép lassan lesúrolta a szigetelést a lengőcsévéről. Végül is nem égett el, de sikált.
Sziasztok valaki tudna adni egy tipp-et hogy hűtsem halkan a sony- erősítőmet az erősítő egy sony-ta-f461r típus "power mos"-os és toroid trafós hangja nekem tökéletes 2 db 30 cm-es mnc noir 2 van rajt és mostanság már csak filmet nézek mert zene hallgatásra nincs időm de zavar hogy néha bekapcsol a hővédelem tettem bele ventit de az meg hangos vagy valakinek valami ötlet hogy szabályozzam a ventit vagy valami mert ez így nem valami jó Amúgy nagyon jó erősítő számomra túl jó.
( Tudom mnc- hangfalak nem nagy szám de célnak tökéletesen megfelelnek néha suliban próbáljuk rajtuk a farsangi táncunkat mert rádióval nem lehet hallani egyáltalán a lényeget. Amikor ez van egy 2x 120-w-os könig végfok + Behringer ub1002 keverő + 2 mnc hangfal és tökéletes maxon se torzít úgy hogy még nem villog a clip led.)
Szerintem cseréld ki halkabb ventikre a mostaniakat, vagy csinálj ventillátor vezérlőt, valahol itt a forumon is van ilyen topik, állitsd be ugy hogy mindig müködjenek a ventik ha be van kapcsolva az erősitő de alacsony fordulatszámon.
Vagy esetleg rendezni lehetne a hangsugárzó impedanciamenetét egy normális váltóval, és akkor talán nem kéne a védelem bekapcsolgatását nézegetni.
Van hőfokfüggő venti vezérlés. Ezt javaslom mert csak akkor pörög gyorsan a venti ha már nagyon meleg a cucc. Ha meg hideg akkor szinte áll.
Sziasztok!
Mi a véleményetek az Eminence ASS Kappa 15A mélynyomójáról? Esetleg valaki épített már belőle ládát? Válaszotokat előre is köszönöm!
Hogy főleg mélytartományban használható, 5-700Hz alatt, b-reflex vagy tölcséres dobozban, viszont a hosszútávú terheléssel/torz bemenőjelekkel vigyázni kell, szeret melegedni a lengőcséve.
Ilyennel hangosítunk évek óta. Bass reflex doboz. Valamikori best off láda csak nem az eredeti hangszóróval. Képen az alsó!
Azt tudod, hogy a Castone magyar gyártmány.
Amugy én is olyat akartam venni, ill. volt is egy, 2x200 asom tényleg jó, csak ház is kell hozzá kevés szomszéddal. Egyébként hál istennek úgy esnek a végfok árak mint a magyar lakosság munkakedve (kivéve hangfal ).. Egy kis nyálcsorgatás jöhet cimbik ? Crown XTi 6000 Dátum: 2009. január 31. 20:47, szombat - redeib A rendkívü jó árfekvésű felső-középkategóriás digitális erősítőcsalád az XTi is vadonatúj taggal gyarapodott. Az XTi elsősorban a PA hangosítások közkedvelt erősítője. Nagy előnyük hogy rendkívül gyorsan és könnyedén konfigurálhatók, akár az előlapi LCD kijelző segítségével, akár USB porton keresztül a Harman Pro System Architecht vezérlőszoftverével. Az Xti6000 lesz a sorozat legerősebb tagja, 4 ohm-on hídba kapcsolt üzemmódban akár 6000 Watt teljesítmény leadására is képes. A pontos teljesítményadatok: 2 ohm Sztereó, (csatornánként) 3000 W* 4 ohm Sztereó, (csatornánként) 2100 W 8 ohm Sztereó, (csatornánként) 1200 W Híd-Mono, 4 ohm 6000W* Híd-Mono, 8 ohm 4200W 0,5 % THD *1 % THD
Ha vennem kellene csakis ezt venném
De addig építek inkább
Labgruppen, Powersoft, Camco, QSC stb..
Azért lehet válogatni.
Gondolom túlterhelésre gondolsz, mert ha a megengedett "efektiv erő" hatarain belul maradsz nem történhet semmi baj.
Akar szinusz akar négyszög, háromszög stb hatarozatlan jelforma az efektiv terhelés számít. De az a 450W rengetegnek néz ki , szerintem maximálisan 60W-ot lehet ráengedni nyugodtan. ( hogy ne túlozzak a 45W-al) .kb. 20m hosszu /0,25mm átmerőjű rézhuzal tekercs a légrésben 450W-al meggyömöszölve ..egy kicsit nehéz elhinni.A 900W csúcs meg egyenesen mesebeli. Az Eminence hangsszorok nagyon jók.. főleg a 100dB SPL egy jó dolog. Kérdés : Kinek van tapasztalata avval kapcsolatba hogy években meddig tart ez az kitűnő SPL , a ferritmagnesek eseteban valamint a neodinium eseteben. A feritmágnes állítólag eléggé hamar leromlik,az ALNICO is romlik , a Neodinium -rol ..nam halottam ..meg hat nehéz észrevenni ha nem merte mag az ember újkorában hogy legyen mihez hasonlítani.. Mert ha mondjuk egv év után leromlik az átlag hangszórók SPL-jere akkor kicsit drágák . Volt IREL hangszóróm kb 97-100dB SPL-es fantasztikusan szolt úgy kb 2 évig mikor kezdtem erezni hogy mintha mar nem szol úgy mint az elején. Szerintem a mágneses térereje csökkent ,persze nem volt mivel megmerjem de halhatóan/erezhetően lehalkultak , aztán eladtam meg eleg jol mert meg mindég jobban szóltak mint más hangszórók.
Lehet hogy van ilyen jelenség, de mi a gyakorlatban nem tapasztaltuk. Több mint 100 db hangszóró dolgozik különböző ládákban, vannak olyanok, melyek több mint 10 éve. Egy dolog viszont van, a tárolás szinte mindig azonos hőmérsékleten van ( ca 20°C ), tehát nincs fagynak és extrém melegnek kitéve.
Szia!
Értem amit mondasz! Én úgy gondoltam hogy egy hidalt tda 7294-es panellel hajtanám természetesen csak mély tartományban! Szerinted megfelel hozzá a hidalt tda7294 vagy kevés lesz?
Nem erre gondoltam, mert ez nem így működik. A hangszóró nem kávéfőző, nem mindegy, hogy milyen a bemenőjel. Az alacsony crest faktorú jelekkel kell vigyázni (pl. torzításba vezérelt erősítő).
Illetve a hosszútávú terheléssel, mert nem kifejezetten jó a lengőcséve hűtése, és az ehhez kapcsolódó tervezés hagy kívánnivalókat maga után. Ui: csak azt kell nézni amit leírtam, nem kell hozzáképzelni semmit. A ferritnél észrevehetően nem változik az indukció ennyi idő alatt. 40 év után is csak keveset, pár tizedet elektromos jóságban kifejezve. A NdFeB mágneseknél ugyanarra kell fokozottan figyelni, mint amit fentebb leírtam, nem szeret melegedni.
Megfelel biztosan (esetleg 7293), csak a tápfeszre vigyázni kell, illetve valószínűleg nem lesz olyan magas a DF mint PA erősítőknél, többet mozog majd fölöslegesen a membrán.
Az a DF az mit is takar pontosan?
Ha megkérdezhetem!
Damping faktor néven rá tudsz keresni.
Szia! Olvastam valahol a feritmágnesekkel kapcsolatban valahol gyengülésről de nem találom. Úgy rémlik ,hogy 350 év a felezési ideje de lehet ,hogy tévedek.
Valószínűleg azért, mert nincs olyan, hogy "A ferritmágnes". Sokfélébe bele lehet botlani.
Szia!
Már csak az lenne a kérdésem hogy az általad említett fölösleges membránmozgás az milyen hatással lenne az erősítőre vagy magára a hszra? És hogy ez mekkora befolyásoló tényező!
Nagyobb membránkitérés várható mélytartományban, kb. ennyi. Az erősítőnek mindegy.
Értem de a hangszóróra ez nem hat károsan igaz?
Huzamosabb időn keresztül! Vagy célszerűbb lenne nagyobb erölködő?
Amíg a mechanikai korlátain belül használod, addig nem. Bár autóban láttam már elvetemedni Eminence-es pillét is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |