Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   547 / 1385
(#) koczka hozzászólása Feb 5, 2011 /
 
Üdv.

Mi a véleményetek ( csak elméleti síkon)mennyire volna megvalósítható hogyha a egy CNC-be fúró helyett lézert raknánk és ezzel marnánk ki a nyákot?
(#) Frankye válasza koczka hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Ha van elég erős lézered, akkor szerintem megoldható. A függőleges mozgatás helyett ki-bekapcsolni kellene a lézersugarat, és menne. Szerintem. Bár kétséges, hogy:
1. Kapsz-e elég erős lézerdiódát?
2. A sugár szélessége hogyan oszlana meg a szigetelő szélesség arányában? (Értsd: a lézer átmérője 0,1 mm, a szigetelő részé meg pl. 1 mm, akkor a lézer csak 10 lépésben tudja eltávolítani a vezető réteget...)
(#) DanyyX válasza koczka hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Szerintem az lenne a nagyobb probléma, hogy hogyan szabályzod a penetrációs mélységet. Ha akkora teljesítményű a lézer, hogy a rezet átvágja, szerintem vinné az egész panelt.
(#) Hp41C válasza elektromos hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Szia!

Sajnos az OKI toner (14Ex, B2400) tényleg magas hőfokon lágyul meg, ezért hagytam fel a lamináló átépítésével miután elpukkant valakinél a henger... Ráadásul a B2400 küzködik a műnyomó papír továbbításával, a 14Ex pedig viszi rendesen.
(#) agressiv válasza DanyyX hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Legalább mindjárt ki is fúrná a nyákot.
(#) kaqkk válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/56/567f23e9dfcbbc609f9f5...41.jpg

Nem kell laminálót átalakítani ! A fénymásoló fixáló hengerpárja tökéletes a feladatra . a hőt annyira bírja hogy a próbák során elszenesítette a nyákon a papírt !
(#) elektromos válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Hogyan készítesz vele kétoldalas nyákot, mert azon csak egy felületet fűtesz, míg a laminálloval 2 oldalt. Milyen nyomtatót használsz?
(#) koczka válasza Frankye hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Szerintem olyan 20W-os lézerrel már lehetne vágni, tudom hogy veszettül drága, de onnan jött az ötlet hogy lézerrel nagyon keskeny vezetősávokat lehetne kialakítani nagy pontossággal.
A vezetősávok távolsága még megoldató teli polygon alkalmazásával (egy hagyományos cnc-s nyákgyártónál is így csinálják).

Viszont amit DanyyX kolléga fölvetett az legnagyobb probléma, valahogy szabályozni kellene a lézer teljesítményét, hogy a epoxi ott maradjon.
(#) Zoli_bácsi válasza koczka hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Szerintem elég nehéz és drágán kivitelezhető ötlet. Anélkül, hogy az epoxit átvágná... Felejtős.
(#) niedziela válasza elektromos hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Gondolom megfordítja a panelt
(#) pcroland válasza agressiv hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Na ma már KÉTszer próbáltam.Egyre jobb.gulasoft technikájával.És az előzőnél a sorokat túl távol fújtam amúgy szépen eloszlott csak a sorok között maradt üre folt azokat újra fújtam,de az már sok volt neki.Most közelebb fogom fújni hátha jobb lesz.Ha sikerül haladhatok tovább.
(#) Moderátor hozzászólása pcroland hozzászólására (») Feb 5, 2011
 
Nem ártana átállnod az MSN írásmódról az emberi szem számára is olvashatóra. Például nem 2szer, hanem kétszer... No és az írásjelek után "illik" szóközt tenni.
(#) mps válasza pcroland hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Én régen mikor még foglalkoztam a fújkálással, úgy értem el tökéletesen egyenletes réteget, hogy egy lemezjátszó tányérjára rögzítettem a nyákot, és fújás után egy picivel megforgattam, csak kell valami ami megfogja, hogy ne repüljön le. Pl.:lyukak a tányérba, abba pedig polctartó.
(#) elektromos válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Nem tudom, hogyan durrant el a hengere, mivel én már 3 féle laminálót használtam idáig, és 200-210 fok-on mennek. Nekem a holamo3-al semmi gondom nincsen. Persze ha leállítod a motort, és úgy fűtöd, akkor lehetséges, de másképpen nem tud, szerintem. Én úgy kímélem a hengereket, ha végzem a panellel, akkor egy ventit bekapcsol, és járó hengerrel lehűl 40 fokig és kikapcsol.
(#) pcroland válasza mps hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Igen, erről hallottam. Most meg csináltam. Ez már használható is. Most olyan 8-10centiről fújtam. A 30 centis előírás nem vált be. Most csak néhány helyen látszik, hogy vastagabb, de nem vészes.
Frankye:Elnézést, siettem. Küldés előtt át szoktam nézni. Bocsánat.
(#) elektromos válasza mazso1988 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Milyen nyomtatóval fogsz nyomtatni, az azért érdekel majd.
(#) velkey hozzászólása Feb 5, 2011 /
 
Én tegnap marattam nyákot másodszorra. Úgy csináltam, hogy a lemezt rendesen ellepje a sósav aztán a hiperolt nem kevertem össze a sósavval hanem csak a szűk végén locsoltam ki kb 2 mp-ig és kb úgy 5 mp-alatt teljesen lemarta a nyákot . Aztán bennefelejtettem a csipeszt aztán meg kerestem hova lett, hát nem elmarta a sav Azt szeretném kérdezni hogy szerintetek ez nem túl veszélyes módszer -e?
(#) Zoli_bácsi válasza velkey hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
De. És ráadásul nagyon rossz (de nyugodtam mondhattam volna csúnyábban is) megoldás. Mi a francnak kell 5-10-20 másodperc alatt lemaratni a nyákot? Hova ilyen sietős?
(#) pcroland válasza velkey hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Ha 5 másodperc alatt lemarta bizony, hogy veszélyes. Kb 1-5 perc kéne legyen sósavval.
(#) lóri hozzászólása Feb 5, 2011 /
 
Sziasztok.

Egy Attila86 féle lamináló vezérlővel kapcsolatos kérdésem van. Az R3 R7 R8 0 Ω -ot valóban be kell e rakni, vagy elhagyható? Mi a szerepe? Attól lesz a DGND -ből AGND? Én arra gondolnék, hogy ott a külömbség (AGND DGND) az, hogy külön úton jön a GND a 7805 -től.
Lécci magyarázzátok el. Ha már volt ilyen kérdés, akkor bocs.
Köszi: Lóri
[OFF]Bocs Attila86, csak késöbb olvastam , hogy ne kűldjünk privát kérdést
(#) DanyyX válasza velkey hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
A módszer jó, de mégis milyen töménységűek voltak a vegyszerek? Én úgy szoktam belőni hogy inkább percek alatt marjon, van aki irdatlan gyorsan marat, de én ilyen sebességű reakciót nem tartok túlzottan ellenőrizhetőnek. Másik dolog, hogy ugye nem közvetlenül a nyákra spriccelted a h2o2-t?
(#) kaqkk válasza elektromos hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Kétféle módszert is kipróbáltam : 1: a két lapot előre pozicionálom és összeragasztom "zacskónak " ebbe rakom a nyákot ,majd két áteresztés után fordítom .
2: ez nálam jobban bevált , az egyik oldalt laminálom
aztán a másikat leragasztom műanyag tapétával ,és maratom az egyes oldalt , ha ez kész két furatot megfúrok és ahhoz pozicionálom a másik oldal nyomatát két gombostűvel a furatokban ,laminálom majd maratom de a már kész oldalt most is leragasztom tapétával .
A tapéta hátlapját használom a lamináláshoz tehát a
tapéta azért van kéznél .
(#) elektromos válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Nem rossz megoldás, de nem macerás a laminálóhoz képest? Az egyben meg csinálja a két oldalt.
(#) shield válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Hogy bírja a 0.8-as fúród strapát? "0.8"
Előkerült a tavaly vásárolt, elfeledett gravírozó szett. Nem nagy szám, Parkside. Könnyedén tudok vele panelt fúrni kézben tartva, de a sima 0.7-es fúró szinte egy panel után már életlen. Pedig 7000-nél nagyobb fordulaton nem használom.
(#) kaqkk válasza elektromos hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Lehet hogy macerás viszont tökéletes az illesztés , nem csúszik el ,ja és ennek kb 30 s a bemelegedési ideje !
mirew a lamináló bemelegszik nálam már kész egy oldal !
Egyébként van gyári laminálóm is de nem szeretem .Ez a kütyü sokkal gyorsabb és az A4 es nyákot is előmelegítés nélkül tökéletesen laminálja !
(#) velkey válasza pcroland hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Nem tudom hogy csináltam.
(#) kaqkk válasza shield hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
A fúrót még nem használtam csak próbákat fúrtam vele . Most észül az állvány a géphez .
(#) kaqkk válasza velkey hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
A kelleténél egy kicsit több h2o2 jutott a lötyibe
Én ezért szoktam vizet is odakészíteni , és ha látom hogy nagyon pezseg kicsit öntök bele .
(#) velkey válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Amúgy baj ha nagyon gyorsan marja?
(#) kaqkk válasza velkey hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Nem csak nagyon kell rá figyelni , és bármikor megszaladhat a reakció (felhabzik kifut az elegy )
Nekem is voltak már 20-30 s es maratásaim de hidd el jobb ha két három perc alatt marja le , akkor nem kell kapkodni a kivétellel és biztosan nem lesz alámaródás sehol.
Következő: »»   547 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem