Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   184 / 564
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Ha minden anyagod megvan, akkor egy Maci néhány nap alatt megépíthető. Viszont, az építéshez szükséges tudást lehet, hogy csak hónapok alatt tudod összeszedni. Viszont, itt mindent megtalálsz...

Egyébként, ha csak ennyi benned a kurázsi, akkor jobb, ha leteszel a dologról. Egy Maci nem a villogó dobókocka kategória.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Nos egy hozzászólás itt, menetadatokkal: Bővebben: Link
Hirtelen ezt találtam.
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Még hogy kevés bennem a kurázsi, mit is mondjak........ Nem vagyok kezdő! Még nem nagyon foglalkoztam a kapcsolóüzemű dolgokkal, de itt az ideje elkezdeni. Valamint még csak tervezgetem hogy építem, még nem szereztem be semmit sem.
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Én is így kezdtem, de bennem összpontosult az akarat, hogy meg kell építenem, bármi áron. És kész is lett, kb 2 hónap olvasás, anyaggyűjtés, építés után. Szóval fel ne add!
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Bennem is meg van az akarat, de még nem döntöttem el hogy melyiket építsem. De a Maci ra hajlok nagyon FET es meghajtással. Most belevetem magam az éjszakába és próbálok nyákterveket keresni a géphez. Mert eddig nem találtam semmit. Mivel te is építettél, te hol szerezted be az alkatrészeket? Gondolok itt pl a vezérlő IC re és a nagy áramú diódákra. Valamint ha szabad megtudni nyák és bodra, trafó nélkül mennyibe került kb?

A vezérlő Ic bárhol kapható, pár 100Ft, az nem nagy összeg. A többi alkatrész sem sok. Itt ami többe kerül, az a teljesítményrész. A teljesítménydiódákat vaterán vettem, szinte fillérekért. Érdemes nyitott szemmel járni, a hűtőbordát is így vettem olcsón. A nyáktervet, ha kell odaadhatom, a vezérlő és táppanel úgyis olyan lesz, mint a többi, csak a teljesítménypanelben lesz változásod, de szerintem annyira sok változtatás nem kell majd hozzá. Szerintem a vezérlő és a táp 5-10k-ból simán kihozható, attól függően hol veszed az alkatrészeket.
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Értem, köszönöm! A terveket szívesen venném! Mert amit találtam az még akkor alakulófélben volt, arról pedig hogy mi lett a vége nem tudok..
(#) kissadam válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Ha egy nyáktervet adnál nekem is, szívesen elfogadnám. (Nálam lassan alakul minden készülék, főleg a nyáktervezések miatt.) Jó ideje követem már a fórumot, régóta szeretnék egy gépet elkészíteni, de az építéshez még nem sikerült hozzákezdeni, az anyagbeszerzés is előttem van még (már van hűtőbordám ). Ebben az évben csak elkészülök vele!

Holnap összeszedem a cuccokat és felrakom.A táppanel, ami nekem van, azon nem szerepel a segédtáp trafója, mert én egy hálózati adapter kapcsolóüzemű tápját használtam, ami csak a táppanel mellé lett felfogatva. de van olyan verzió is, amin rajta van a trafó és a többi cucca, viszont arról hiányzik az általam használt hővédelem.
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Előre is köszönöm(jük)!
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Nos megtaláltam és felteszem az én általam megépített hegesztő nyákterveit. A táppanel kicsit fura, gyakorlatban és is javítottam rajta, bár azt szerintem bárki meg tudja csinálni, mivel az nem bonyolult. A többi viszont tökéletesen teszi a dolgát az eredeti rajz szerint. A fájlok sprint layout-al nyithatóak.

hegeszto.rar

(#) kissadam válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Köszönjük!
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Köszönjük szépen!
(#) kralikandras válasza mpisti hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Köszi aSSH10N80A adatlapot.Eddig jutottam-itt a kép ami átvet-mert ezsi SMD-s volt,ha jobban menézed lászanak a nyomok-viszont most aBUX98PI-t nemtalálom,nézd meg tényleg bipoláris tranyók?

001.JPG

(#) kralikandras hozzászólása Feb 5, 2011 /

Egyszerre csak egy képet enged.

003.JPG

(#) kralikandras hozzászólása Feb 5, 2011 /

mégegy.

002.JPG

(#) kadarist válasza kralikandras hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Szia!
A BUX tényleg bipoláris, de azt már egyszer tisztáztuk: Adatlap
(#) erdgab válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Örömmel látlak a fórumon és fogadj el tőlem némi segítséget,amit ide tettem fel a nagy terjedelem miatt.Ajánlom másoknak is,kiket érdekel.Részben saját,részben a kedves fórumtársak alkotásaiból van válogatva a teljesség igénye nélkül.Letöltési szám korlát nincs,de örökké nem lesz ott.Semmit ne adj fel,ha kell még segítség,keress bennünket és segítünk.A rajzok a "Maci" kapcsolási rajzára épülnek,esetleg kissé módosítva részleteiben,pl: táp.
(#) kralikandras válasza kadarist hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Köszi- a BUX98PI adatait nemtalálom a bekötés kéne azért kétségek merültek föl mivel,hogy a vezérlés hogyvan megoldva eredetileg ez SMD-s panel volt és 6+6 FETT volt a bipolárisok helyén?!
(#) kadarist válasza kralikandras hozzászólására (») Feb 5, 2011 / 1

A SOT-93 tokozás bekötése: Bővebben: Link. A BUX98PI lényeges adatai megegyeznek a sima BUX98 adataival, a különbség a tokozásban van.
(#) kralikandras válasza kadarist hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Köszönöm-szerinted jó megoldás a két dióda sorbakötése? védelem a feladatuk-eredetiben is így van legalábbis egy másik ilyen gépben-elis száltak.
(#) kadarist válasza kralikandras hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Ha hosszú évekig működött ezzel a felállással ez a szerkezet, akkor bizonyára jó így. A diódák sorbakötésével duplázódik a feszültségtűrésük.
(#) puli122 hozzászólása Feb 5, 2011 / 1

Sziasztok!

A tanácsotokat szeretném kérni. Inverteres hegesztőtrafó építésén gondolkozom de nem tudom belevágjak-e. Elektro témában eléggé otthon vagyok, de ez inkább a mikrovezérlők kategóriában igaz, ilyen nagyáramu dolgot még nem építettem. Az építéssel nem hiszem hogy gond lenne, de nem tudom fölmérni hogy mekkora macera van a projektel.
Az is érdekelne hogy milyen alkatrészköltséggel kellene számolnom, menyiből jönnék ki kb.
Olvastam itt több helyen Maci terveiről, ezek alapján kellene elindulnom ?
Érdeklődnék még hogy esetleg aki már megépítette, nem tervezi egy cikk írását ? Szerintem sokan nagy hasznát vennénk.

Köszi
(#) kralikandras válasza puli122 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Szia,ha most kezded a Maci nagyon jó kiinduló nemkell cikk-mindent megtalálsz ezeken az oldalakon még mikrovezérléses gép is van csak 1x-2x átkell olvasni és kimenteni mindent ami érdekel és kisérletezni-ugorj bele a srácok szivesen segítenek,ha elakadsz.
(#) dara válasza puli122 hozzászólására (») Feb 6, 2011 / 1

Szia.Én is András hozzászólását protezsálom,itt megvan miden kinek vagy minek kell a cikk?Aki semmit sem konyit hozzá azt nem érdekli,aki meg ért hozzá azt meg segití a fórum.Ha valamit nem értel és érdekel és építenél is egy gépet,biztosan segítünk.
(#) zoly15 hozzászólása Feb 6, 2011 /

Üdvözletem mindenkinek! A maciba egyenirányítónak ez jó lenne duplázva? Valamint az IRFD120-at mivel lehet helyettesíteni? Előre is köszönöm!
(#) zoly15 válasza erdgab hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Köszönöm szépen a fájlokat! Segítségre szerintem lesz még szükség, de lehet hogy elég sokra Jelenleg az érdekelne a leg jobban, hogy mennyire jó döntés a sorkimenő mag alkalmazása főtrafónak, valamint fojtónak. Mennyire lesz meleg a trafó? Valamint milyen alakban jobb összerakni a főtrafót? Mert láttam eltérő megoldásokat is Olvastam olyat is hogy vas pálca nem használható a vasmag rögzítéshez. Csak sárgaréz jöhet szóba? Előre is köszönöm!
(#) mpisti válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

A hálózati ágba igen.
(#) zoly15 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Én is arra gondoltam, köszönöm! A munka oldalra elég szegényes lenne! Valamint nagy lenne a maradék feszültség
(#) puli122 válasza dara hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Sziasztok!
Azért gondoltam a cikkre, mert azzal átfogó képet kapnék az építésről, még ha nem is olyan részletesen mint a forum átolvasása után. Meghát nem is a 200 oldal átolvasása a probléma, hanem hogy amennyire látom ez már egy kész projekt, amit többen működtetnek is, és itt sok más olyan dolog van amiből nehézkes kihámozni a lényeget.
Igazság szerint most azon gondolkozom hogy megéri-e belevágni. Már ha csak az anyag költséget nézzük. ( túl a belefektetett időn, de azért ugye kárpótol a tapasztalat meg a sikerélmény )
Ahogy nézem 30-40e Ftért már lehet kapni komplett gépet, garival meg minden.
Láttam az aprók között egy Maci féle épített gépet, azt meg 50ért árulják azthiszem.
Következő: »»   184 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem