Fórum témák
» Több friss téma |
Tegyél a bc bázis-emitter közé is egy ellenállást. Az értéke mondjul legyen 1-2 k közt, bár ez a bázisellenállás függvénye is. A kollektorát szintén ellenálláson keresztül fel kell kötni a pozitív tápra. Az értéke akkora legyen, hogy a tranyó nyitott állapotában párszáz uA-1mA folyjon át rajta.
Köszönöm szépen válaszod igy már teljesen jól működik! :worship:
Szia!
Azt hiszem értelek már, és lehetséges hogy abban is igazad van, hogy számlálót kellene alkalmaznom. A táfesz visszakapcsolásánál megjelenő probléma nagyjából megoldódott egy stabilizátor ic-vel, azonban van egy másik. Amikor a kazán "felfűt egy adagot", és már csak a szivattyú megy, sajnos az én áramkörömben mivel lehűl a hőérzékelő, az időzítő újra indul, és az időzítés letelte után kikapcsolná a kazánt. Úgy kellene megoldanom, hogy csak egyszer vegye figyelembe a hőérzékelő állapotát, a fűtés beindulása kezdetén, amikor a termosztát bekapcsol. Utána ne indulhasson újra, csak a következő termosztát bekapcsolásnál. Egyébként köszi az eddigieket!
A víz hőmérsékletét is be kellene venni a folyamatba.
Vagyis ha a füstgáz hőfokszonda jele magas szintet ad ( alacsony hőfoknál ) és a vízhőmérséklet alacsony, csak akkor indulhasson el a késleltetés és riasztás. Bármely más esetben a késleltetés inaktív kell hogy legyen. A " termosztát " a kazán vízhőmérsékletét figyeli vagy egy szobai termosztátot jelent?
Hello!
Jobb lesz, ha magadnak valami idődiagramon ábrázolod a működést, mert így én logikai ellentmondást látok a leírásodban. "hogy csak egyszer vegye figyelembe a hőérzékelő állapotát, a fűtés beindulása kezdetén, amikor a termosztát bekapcsol. " "Utána ne indulhasson újra, csak a következő termosztát bekapcsolásnál. " Most akkor mikor mit tegyen? üdv! proli007
Egyszerű termosztátoknál csak párhuzamosan kellene kötni a BE kontakt pontokat...
Szia!
A termosztát ez esetben a szobatermosztátot jelenti. Abban igazad van, hogy be lehetne vonni a vízhőmérséklet mérését is a folyamatba, igaz az csak mellékes kérdés, mert nekem tulajdonképpen az égéstermékkel van problémám, annak távozásától kell függővé tennem a kazán üzemelését, vagy letiltását.
Szia!
A probléma megoldódott, bár nem a legelegánsabban. A kezdeti probléma az volt, hogy a nyitott égésterű, külső szerelt kéményes gázkazán kémény, időnként gondolt egyet, és nem óhajtott kéményként funkcionálni. (nem akarok sokat off-olni, de jöttek a szakik, meg a huzatfokozó készülékek, és vitték a pénz, de semmi nem változott. Természetesen a szakik ls a kéményseprő szerint is minden a legnagyobb rendben.) Kínomban vettem CO riasztót, ami a megvételt követő harmadik nap beriasztott. És innentől jött a majré. Átszerelni nincs pénz, tehát kellett egy elektronika, ami figyeli hogy kimegy-e az égéstermék, vagy sem. Nos, ha a kazán egyszer már korrekten elindult, illetve az égéstermék kifelé áramolva felmelegítette a kéményt, akkor onnan kezdve már nincs gond, ezért kell tulajdonképpen az első felfűtéstől függővé tennem a letiltást, vagy a további üzemet. Bár tökéletes akkor lenne, ha minden szivattyúzás utáni újabb felfűtési periódusban is figyelne az áramkör, de egyenlőre megelégedtem az első felfűtés figyelésével. Azt, hogy a szivattyúzás alatti időben lehűlő kémény miatt ne induljon újra az időzítő, azt egy öntartó relével oldottam meg. Erre mondtam hogy biztosan lenne elegánsabb megoldás is rá. Szóval ha a hőérzékelő adott idő alatt (3perc) felmelegszik, akkor az áramköre meghúzza a relét, ami öntartóra van kötve. Igy az időzítő vezérlése testen marad, az már nem indulhat be, és nem tilthatja le a kazánt, ha a szivattyúzás ideje alatt lehűlne a füstcső. És mivel az egész áramkör, annak tápja, a kazánra kötött szobatermosztátról kapja a betáplálást, így minden termosztát bekapcsolásnál újra indul. Most hogy írtam neked, rájöttem, hogy így már megtudnám oldani azt is, hogy minden begyújtás (felfűtés) esetén újra induljon a figyelés is, mivel már előtte felszereltem egy lángfigyelő elektronikát is, ami a külső levegő utánpótlást biztosítja. Igy tulajdonképpen már csak azt kellene megoldanom, hogy a lángfigyelő reteszelje, és újra indítsa az időzítőt. Kösz az eddigieket..
Sziasztok!
A proli007 féle bekapcsoláskésleltetőt szeretném megépíteni egy kis módosítással. Az kapcsolás alapesetben azt csinálja hogy a feszültség megjelenése után bizonyos idő múlva behúz egy relét. (A feszültség megjelenésével a 555 3-as lábán is magas jelszínt(+) lesz, ami zárva tartja a BD 140-et és az időzítés letelte után a kimeneten negatív táp lesz, ami nyitja a tranzisztort.Ha jól tudom.) Nekem az kéne hogy a tápfeszültség megjelenése után ugyanúgy el kezd "számolni" de ezt egy nyomógombbal le lehessen állítani.És ilyenkor a relé nem fog behúzni. Gondolom a reset lábat kell lehúzni a negatív tápra,de nem vagyok biztos abban hogy akkor mi fog történni Tudnátok tanácsot adni ezzel kapcsolatban? Előre is köszönöm
Proli mester távolléte miatt én válaszolnék. Igen jól látod a reset lábat kell egy rövid időre alacsony potenciálra húzni. A rajzot egy ellenállással kiegészitve működni fog. Tehát: a reset lábat nem közvetlenül kell felkötni a pozitív tápra, hanem egy ellenállás közbeiktatásával.Tulajdonképp az ellenállás is csak védelmi célt szolgál, mert igy büntetlenül lehet alacsony potenciálra vinni a négyes lábat, míg enélkül a tápot rövidre zárnád a nyomógombbal... Értéke nem kritikus, lehet például 1-10k közt bármilyen érték. A nyomógombot a reset lábra és a testre kötve, bármikor leállítható az időzítés. Ha nem használod a nyomógombot, akkor az eredeti időzítési folyamat természetesen ugyanúgy lejátszódik, majd alapállapotba áll az 555.
Köszönöm a gyors válasz!
Biztos akartam lenni benne hogy ez a helyes megoldás,és te megerősítettél.Most már nyugodtan nekiállhatokKöszönöm még egyszer.
Sziasztok
Segítség kellene...illetve egy válasz Van egy bekötésem Ne555-el amit 12v al szeretnék táplálni,kimenetére egy infavörös LEdet szeretnék kötni,de pl. Tinában nincs egy infravörös LED sem,h leszimulalhassam mekkora feszültseg és áram lesz a 555 kimenetén ha rákötöm (az előtét ellenállas miatt). Probaltam sima pl. vörös LED et rakotni,h megnezzem mekkora áram és fesz lesz a kimeneten,de minden LED-nél más és más értékek voltak a 555 kimenetén...pl. egy CQX35A LED 2,61V-ot és 1,67A-t , a KP-2012SGC pedig 7,68V-ot és 735mA-t... szóval a kérdés az lenne,h mitől függ az,h egy bizonyos LED mekkora feszultseget és áramot vesz ki a 555ből? és miért pont akkorát....köszönöm a fáradságotokat
Köss sorba a LED-el egy ellenállást, ami beállítja a LED áramát.
A KP-2012SGC egy LED-lámpa. Ilyen nagy áramú dolgokat nem lehet közvetlenül meghajtani az 555-el.
Kösz a választ.
tudnal segiteni abban,hogy mekkora ellenállás legyen? Konkretan 3 L-53f3bt infravörös LED et szeretnék sorba kötni.Ha jol gondolom akkor az 555kimenetén kb. 3,6V ot és kb. 20mA-t kellene biztositani.
Számítsd ki 12V-ra a LED előtétellenállását a segédprogrammal.
epp ebben szeretnék segitseget kerni,hogy mekkora tapfesszel szamoljak,mert a 555 tapfeszje 12V,de a kimeneten alacsonyabb erteket kapok,es eddig minden bekötött lednél mást. van egy erzesem h valamit nagyon nme jol csinalok
Az 555 a tápfeszültségét kapcsolgatja a kimenetre. Persze az 555-ben lévő kapcsolótranzisztoron eső feszültség levonódik a 12V-ból, de ettől még nyugodtan számolhatsz 12V-al.
Aha! de akkor nem értem h a szimulációban miért azt mutatja,h a kimeneten csak 6,75V van.
Az a három LED előtétellenállás nélkül úgy beterheli a kimenetet, hogy leesik a feszültség. Legalább is én erre gondolok. Rakj soros ellenállást!
Sziasztok!
Újabb kérdésem lenne.Ugye van egy aramköröm 555 -el,aminek a kimenetén 3 infra LED villog. A villogás frekijét az 555 labaira kotott ellenallasokkal es kondival allitom.Ez ok. A baj h nem tudom mekkora legyen freki amin villogjon. Az L-53f3bt infra dioda datasheetjeben nem talaltam utalast pl. rise/fall time-ra, csak egy kapacitás érték van megadva aminek köze lehet a frekihez. A másik dolog,h az NE555ös datasheetjeben pedig talaltam ilyesmit: rise/fall time max. 300ns. Szóval van valami modszer a freki ilyen módú beállitására,vagy marad a tesztelés... köszi
Szia!
Állítsd be 1 kHz-re. Azt minden LED elbírja.
Mit fog vezérelni ez az infra adó?
Legtöbb gyári infrás átvitelnél 36-40KHz a vivő frekvencia. Persze saját fejlesztésnél ehhez nem kell mereven ragaszkodni.
Bocsesz nem láttam h irtal...
Na nem vezerles lesz,hanem egy optikai esö szenzor adó része,tehát infravörös hullámokat bocsájt majd a szélvédőre amit viszaverődve kellene majd egy masik aramkorrel erzekelni,kiertekelni...
Az a baj,h Tinában mikor 1 KHz-et allitok be,a kimeneti impulzus rise timeja olyan 8us körül van...az 555ös datasheetjeben pedig max. 300ns-ot ir...ez nagy baj?
Nem baj. Biztosan a terhelés miatt lesz 8us. De ne tinázz, hanem építsd meg egy próbapanelen és a gyakorlatban próbáld.
az lenne a legjobb,de itthon semmim sincs hozza...azért köszi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |