Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Üdv mindenkinek.
Korábban készítettem egy hővédelem kapcsolást, amely Attila86 munkája alapján készült. Észrevettem rajta egy hibát. Rossz helyre volt bekötve egy kondenzátor. A hibát javítottam, paneltervet mellékelem.
Üdv
A kapcsolási rajz nincs ennek a nyáktervnek meg?
Szia.Szerintem az anyag költséget 15-20 körül meg lehet úszni ha mindent veszel és semmid sincs otthon.30-40 ért 80-100A gépet lehet venni,de ebből akár 150A is kivehető.
Üdv
Ha építeni akarsz és nincs otthon semmid 30ezer Ft mire megveszel mindent, vagyis nekem ennyi volt az ára. Azt biztos, hogy nagyon jó dolog magadnak megépíteni és főleg akkor, ha elsőre sikerül az nagy élmény! Nekem az volt De lehet venni is gépet 40-50 ezer Ft ért. Idézet: „mennyire jó döntés a sorkimenő mag alkalmazása főtrafónak, valamint fojtónak” Megoszlanak a vélemények,a szükség hozta megoldás,használható a sorkimenő vas mind két helyre.Szakszerű véleményt ne várj,senki nem végzett mindenre kiterjedő méréseket és összehasonlítást.Van fent a fórumos egy bizonyos szintű mérés-összehasonlítás vagy 20 oldallal vissza,ezért szajkózza mindenki,hogy át kéne olvasni a fórumot.Azt mondjátok sok,nos én több száz,ha nem 1000 oldalt böngésztem át az orosz oldalon.Vaspálca nem jó,de sárgaréz vagy aluminium megfelel.A magok összerakásával kapcsolatban sem született összehasonlítás.
Egy cikk megírása ebben a témában eléggé sok munka és sok időt vesz igénybe,de van megoldás csak olvasni kell a fórumban.Az általatok "Maci"-nak nevezett gép rajza ,szerintem,eléggé részletesen,fent van az oldalon a megépítésével kapcsolatban is elég részletes leírások,hozzászólások találhatók a fórumban,részemről írtak a fórum elején(4.-100.oldalig) megtalálhatók.Ehhez jönnek még a Tisztelt kollégák építő jellegű hozzászólásai.Egy ilyen hatalmas anyagot cikké rendezni nem egyszerű feladat.Megéri e belevágni?Kinek-kinek,mpisti szerint és igaza van,akinek van pénze az vesz,akinek nincs az épít.
[quote]Ahogy nézem 30-40e Ftért már lehet kapni komplett gépet, garival meg minden.[quote] Hát had ne minősítsem ezen árkategóriát.
Cikkírás? Nekem egy régi "tanmese" jut róla az eszembe. Valaki elmegy és egy hetet eltölt Kínában. Hazajön és ír belőle egy könyvet. Valaki elmegy egy hónapra Kínába, hazajön és ír belőle egy cikket. Valaki Kínában él 10 évet, hazajön és nem ír semmit...
Itt is hasonló a probléma. Olyan szerteágazó a gép építése, elsősorban a felhasználható anyagok tekintetében, hogy reménytelen ezt igazán olvasható formában összehozni. Az elvet, meg a működést le lehet írni néhány oldalba, de a felmerülő kérdésekből annyi lenne, hogy mindent képtelenség lenne leírni. Egyszerűbb megkérdezni itt. Persze, ettől meg szépen hízik az olvasandó oldalak száma... Persze, akinek van pénze, az vesz egy gépet magának, de azért a Maci minőségét, teljesítményét 30...40...50 ezerért nem fogja megkapni, tehát, drágábbat vesz, ha ipari szinten akarja használni. De ahogy elnézem, mintha mindenkiben benne lenne a kisördög, hogy hát ezt én is meg tudom csinálni... és ez így is van rendjén. És amikorra végez a gépépítéssel, már meg is van fertőzve az elektronika vírusával...
Mivel én szeretném eladni a gépemet és fel is tettem, nekem azt írták, hogy lehet venni gépet 40ezer Ft ért és egész nap lehet vele folyamatosan hegeszteni.
[/quote]Idézet: „Ahogy nézem 30-40e Ftért már lehet kapni komplett gépet, garival meg minden. Idézet: „ Hát had ne minősítsem ezen árkategóriát. Ez így igaz!
Persze, van ilyen is. Akkor az illető vesz egy olyat magának és egész nap hegeszt vele... De láttam a múltkor nagyon olcsón tűzoltóautót! Igaz, tüzet nem lehetett vele oltani, de piros volt és nagyon olcsó...
Sajnos sokan nem tudják, hogy mit tud az ilyen olcsó gyári gép. Azt hiszik, hogy amit te csináltál otthon, attól jobb a gyári. Sajnos ez már csak a nagyon drága kategóriára lehet igaz, de ott se feltétlenül. Ezért is nehéz eladni a házilag készített gépet, főleg olyannak, aki nem ért hozzá.
Üdv.
Pár oldallal visszább feltettem a rajzot, de itt megtalálod. Amit belinkeltél oldalt, abból indult az egész, közben Tubi56 és erdgab is dolgozott rajta, én csak az Ő írásaik alapján csináltam egy olyan panelt amelyen rajta van mind a 3 hőérzékelő, esetleg lehet bővíteni még 1 érzékelővel. Illetve a másik rajz ami alapján ügyködtem: Kapcsolás Ezt a rajzot erdgab készítette/módosította. Itt 1,2Mohm-os ellenállás szerepel, és ezt cseréltem 750 Kohm-osra A 750Kohm-os ellenállások csak a szimulátorban voltak helyesek, ahogy ezt írtam is korábban, a valóságban még nem próbáltam ki.
Sziasztok!
Lassacskán elkezdek én is utánépíteni a maci gépet. Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Először is aki már megépítette attól kérdezném hogy mik azok a kritikus alkatrészek amiket nehéz beszerezni, esetleg drágák, hogy azokkal tudjam kezdeni. A másik hogy énis hozzátegyek valamit a dologhoz: van-e szerintetek értelme kiegészíteni az eszközt mikrovezérlőssé ? Gondolok itt pl a hővédelemre, beállított értékek visszajelzésre, kimeneti áram/fesz mérésre, Lcd-s kijelzésre stb... Ha van akkor ezt szívesen nekiállnék fejleszteni, de egyenlőre nem tudom hogy érdemes-e foglalkozni vele. Illetve ha érdemes akkor mit kéne tudnia. Peti
Először döntsd el,melyik gépet építed meg.Gondold át magadban,vess számot tudásodról s ha gondolod,vágj bele.Itt minden ésszerű segítséget megkapsz,de csak akkor van értelme,ha azokat követed is.Elsősorban a ferritmagok,IGBT-k vagy fetek és a nagy áramú diódák ára lehet jelentősebb.Nézd át dolgaidat,mid van ami beépíthető,de ne törekedj arra,hogy minden alkatrészt helyettesíts valami mással mert kétséges lehet a végkifejlet.Képzeletedben építsd meg a gép fizikai kinézetét,ez szükséges ahhoz,hogy tudd melyik panelokat választod a géphez,mi hova,hogyan kerül,bordák helyzete,stb.
Köszönöm! Akkor nincs más mint neki kell ülnöm olvasgatni!
"És amikorra végez a gépépítéssel, már meg is van fertőzve az elektronika vírusával..."
Ez pontosan így van. Az én első sikerem egy detektoros rádió volt,amihez magam készítettem még a félvezető kristályt is. Amikor a telefonkagylóból kioperált fülhallgatóban hallható volt valamelyik adó hangja,az egy életre meghatározta a szakmai utamat. Pedig eredetileg erdész akartam lenni...
Helló!
Hogy hozzá szóljak én is! Csak azt nem értem, miért kell pl. mikrovezérlővel továbbfejleszteni, azt ami úgy "fapadosan" frankó - ami hiányzik a MACI-ból a HF gyújtás, de azt is utólag (a fórumból kiderül) bármikor hozzá tehető. A kicsi kinai gépekről : hát aki egésznap hegeszteni akar az NEM VESZ OLYAT! - épít, építtet vagy veszi a profit! Nekem van gyári inverterem (képek fenn is vannak), "de olyan macis a belseje" - azt akarom előbb én is HFD gyújtással kiegészíteni, aztán meg kell majd egy MACI is! A gépemet kb 10 éve vehettem, ha most kellene annyiért inkább a MACI x2 , mert hogy ma már több hozzávaló bontható is! Mikrovezérlővel működő komplex gép van belinkelve a fórumon egy orosz oldalról, de annak szerintem nem a megépítése a bonyolult, hanem a progi, főleg ha hibás! A mai gépeknek pont a mikro istenség a baja (kazán, stb.) villámcsapás, áramszünet mind a mikrokontrollert zúzza- ezért panel csere a szervizekben is! és amit én lesek a fórumon az pl. az alu hegesztés invertere, de várok türelemmel, mert látom hogy érik az a gyümölcs...
Üdv újra mindenkinek!
A Maci dobozolásával vagyok elfoglalva, rakok fel néhány képet a jelenlegi állapotokról, fizikálisan már majdnem teljesen összeállt a dolog, már csak a vezetékezés van hátra. Lassan de biztosan haladok a projekttel
Még néhány kép...
Helló!
Szerintem, nem volna baj ha tudná az a mikrokontroller mondjuk a lottó számokat, pacalt főzni.... na jó csak viccelni próbálok!
Lehet,hogy érdektelen,lehet,hogy megfontolandó.A minap szétszedtem egy orvosi műszer monitorát-a tápban 800V-os IGBT van - lehet,hogy nem véletlen ez a tulméretezés ?
Nekem egy olyan tetszene, ami átkapcsolható karakterisztikával rendelkezik, vagyis használható bevontelektródához és MIG/MAG-hoz is. A terv az, hogy csinálok egy kis húzogatható szervízkocsit, és azon lesz beépítve a hegesztő is, viszont az invertert le lehetne venni róla, ha csak valamit meg kell heftelni, az bevontelektródással megoldható. A kocsin meg rajt lenne a palack, huzal, előtoló, satöbbi.
Perpillanat én is ott tartok, hogy gyűjtöm az alkatrészeket maci-hoz, összerakom, ha működik, akkor lehet fejleszteni. Én is inkább mikrokontrolleres vagyok, úgyhogy majd kooperálhatunk. A ruszkik csináltak olyat, ami átkapcsolható bevontelektródás, CO2, DC-AC-AWI között, állítható kitöltéssel az AC-AWI-hoz, meg ilyesmi finomságok. Csak a forráskód nincs meg, pedig abból lehetne továbbmenni. Próbáltam kapcsolatba lépni a fejlesztőjével, de elakadtam. :/
A forráskódot, csak pénzért adják oda, mert én egyszer beszéltem velük és ingyen semmit nem adnak.
Lehetséges hogy nem ugyanazzal beszéltem! Ha elküldöd a weboldal, vagy az elérhetőségét az illetőnek akkor kiderül, hogy ideadják vagy nem. Ha az Ukrán, vagy Orosz nyelv okoz problémát meg lehet oldani.
http://samopal.su/node/24 Ezt néztem, írtam nekik, mondták, hogy sam_soft néven van fórumon az illető aki csinálta, őt keressem. Felregisztráltam az orosz fórumra, írtam neki, de nem válaszolt, itt akadtam meg.
Úgyis csak kiindulópontnak kellene, LCD-vel csinálnám meg nyomógombos encoderrel. Ha egyszer meglenne a hardver, már nem lenne gond megírni nulláról a progit, csak idő kérdése.
Hali!
ebből a trafóból hogy lehetne hegesztőt csinálni?
Ezzel a 42V-os tarafóval kis kiegészítővel már tudsz hegeszteni de inverterestsehogy nemlehet belőle-van egy topk ami ezekkel foglalkozik.
Hali!
aszem már abba a topicba is beírtam már de milyen kiegészítőkkel ?
Mindenekelőtt egy lágyindítás a primerbe és szerintem+ egy kiegészítő trafó (mondjuk egy mikró trafója amivel megemelnéd a szekunder feszt)esetleg egy egyenirányító,pufferkondi fojtó -és máris mehet az egyenáramú hegesztés (a mikrosütő trafóját átkell alakítani,hogy birja a hegesztöáramot-áttekerni-)és,ha van mégegy mikrótrafó abból lehet a fojtó-erre is találsz példát a HOBBIn.
És valami egyszerűbb megoldás?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |