Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   73 / 164
(#) stp válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Igazából nincs is szükségem 130W-ra. 30W 8Ω-ra már bőven elég lenne nekem, csak a 2x33V-os trafóm miatt fogom ezt építeni.
Még egyszer köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) stp válasza stp hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Ja igen, és az eredeti tápegységben szereplő 10000µF-os pufferek elegendőek lesznek ide? Hány V-osat érdemes használni? 100V-os jó, vagy elég a 63V-os is?
(#) saraha válasza stp hozzászólására (») Jan 24, 2011 / 1

Elég a 63V-os meg a 10mF is oldalanként.
(#) Ge Lee válasza stp hozzászólására (») Jan 24, 2011 / 1

A te trafódhoz az 50V-os is elég.
(#) Gyozo92 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

A baj, hogy nem találom őket Hestore-ban. Nem szeretnék ragasztgatni, így előny lenne csavarozható. (bár ez már csak részletkérdés.) Egyébként olyasmik érdekelnének, hogy hány v táppal adja le a 400 wattot 8 ohmra, hány voltos kondikat használtál bele. Egyébként ha tudnál küldeni képet az aljáról is, azt nagyon megköszönném
egyébként szép munka, grat hozzá!
(#) Ge Lee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Hestore-t inkább hagyjuk..
Nem fontos a 4001, jó a 02, 04, 07 is. A végén az enyémbe is 07 került mert abból volt vagy 100db, a 4001-ből meg csak néhány.
A kapcsitápos topikban lévő táppal megy, +/- 91V üresen, szinusszal klippig hajtva 85-86V körül van, zenével picivel több. A tápkondik 100V-osak.
Kb. 2x83V-al már leadja a 400W szinuszt. A frekimenete a gyenge meghajtás miatt nem túl jó, párszáz Hz után már elkezd esni, a -3dB-es pont valahol 16-18kHz körül van, már nem emlékszem. Több képet nem tudok csinálni, be kell érned a meglévőkkel.
(#) Gyozo92 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Köszönöm a válaszod, egyébként subra szánom, úgyhogy nem kellenek magasabb frekvenciák.
(#) tda7294 hozzászólása Jan 26, 2011 /

Sziasztok. Én nem is tudom, hol kezdjem. Szeretnék építeni egy vf2-őt. Nagyon megfogtak a leírtak. A tudásom az nem profi szintű, éppen ezért végig is olvastam mind a 72-73 oldalt 4 nap alatt. A kérdéseimre légyszi válaszoljatok mert az alapján lesz valami köztes elgondolásom. Szóval írtátok hogy IRF540/9540 helyett IRFP9240/240 érdemesebb mert nagyobb tápfeszt elbír, de olvastam hogy ennek nincs olyan szép hangja.... ebből mi igaz?
Írtátok hogy duplázni se érdemes a feteket mert ott is felléphet minőségvesztés.
A müv. erősítő tényleg befolyásol a hangminőségen?
Melyikben mi a jobb pl: ST TL071CN , ST TL072CN , LF356N , NJM2068D, ne5532JRC (tl02), ? Olvastam olyat hogy A TL431-esekkel készültekben nem igazán mászkál el a nyugi áram, TL 071 nem torzít, OPA606 és TLE2061(nagy mély).
5534 5. és 8. lába közé kell egy 22pF kondi mert javít a gerjedékenységen. Dióda helyett a tranyós bázis emitter átmenet módszer téll. jobb?
Olvastam ilyet is hogy a megfelelő sávszélesség a hangerőnövelésénél: A 220pF (470pF) kondi helyett csak 22pF-et teszek be a bemenetre, aztán a poti elé teszek egy 2,2K/470Pf-os alul áteresztő szűrőt. E így igaz?
A bemeneti kondi jó minőségű MKP, MKT legyen semmi esetre sem kerámia. A 100ľF az természetesen elektrolit, a többi ha lehet akkor fólia legyen, de jó a kerámia is. Itt mit javasoltok?
És ami kicsit vicces, de lehet hogy jó ötlet....hővezető paszta helyett hőálló gépzsír.? Naggyábol ezeket szeretném megkérdeni, mert már annyi féle módosítást meg variációt láttam, de mindennek az alapja ugye bár a vf2. Nekem a teljesítmény nem igazán számít, 100watt bőven elég,csak legyen stabil max kivezérlésen is. Szép telt mélyek, dinamikus hangzás Jó magas tartomány. Szintetizátor és énekmikrofon erősítésére szeretném csinálni. A leírtak alapján írjatok tánácsokat. Előre is köszi, további szép napot.
(#) elektrorudi hozzászólása Jan 26, 2011 /

Részben kapcsolódva az előző levélhez:
Megmérte-e már valaki a VF2 (vagy VF3) paramétereit???
(torzítás és zaj értékek)
(#) Ge Lee válasza tda7294 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

A legfontosabb és a legelső eldöntendő kérdés hogy mekkora teljesítményt akarsz. Ez a végfok a legegyszerűbb állapotában szól a legszebben, minden más változtatás rontani fog rajta. Ez részben megítélés kérdése is, mert ugye egy diszkóban nem kell hiend és ez a végfok egyébként sem az.
Ha a legjobb hangzást akarod kihozni belőle, akkor maradj az eredeti rajznál, fetnek használj IRF530-540/9530-9540 párost, előbbi nekem jobban tetszett. Az IC-t pedig tedd foglalatba így tudod csereberélni, és amelyik a legjobban tetszik azt a végén beforrasztod.
A hangjáról még annyit hogy ha nem komolyzenét hallgatsz hanem tuctucot, akkor teljesen mindegy milyen alkatrészekkel építed meg, nem fogsz észrevenni semmilyen különbséget.
IRFP-t akkor kell használni ha nagyobb (pl. 2-300W) teljesítményre van szükséged.
A bemeneti aluláteresztő szűrőről:
-ne rakd bele, nem szokott onnan jönni semmi amit ki kéne vele szűrni, ha mégis jönne a jól méretezett végfok ezt megoldja, vagyis nem fog tőle gerjedni.
A hővezető pasztát nem véletlenül találták ki, a lényege hogy a benne lévő "alumíniumpor" minél jobban kitöltse az alkatrész és a borda közt lévő nagyon apró hézagokat (mivel egyik sem tökéletesen sík ha pl. egy mikroszkóppal nézzük), javítva ezzel a hőkapcsolatot. Akármilyen zsír nem vezeti a hőt legalábbis ennél jóval rosszabbul, de talán a levegőnél jobban.
(#) mrex válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Szia!
Nekem énekmikrofonok mennek róla. (karaoke is )
Nem tudtuk szétordítani.

Ha valóban szintihez és énekhez kell és nem komolyzenéhez egyetértek
Ge Lee-vel szinte tökmindegy melyiket csinálod . Ha 100w körül gondolkodsz akkor a kd mester féle de duplafettel irfp 240/ irfp 9240 mert a mikrofonhoz komoly erőtartalék kell.
Nagy a dinamikatartománya . Ez magában rejti a túlvezérlés lehetőségét. S ami előfordulhat az elő is fog ugyebár! Az áramkorlát pedig fontos! Tavasszal én is elkészítem addig is vigyázok a zárlattal.
Bátran állíthatom. Vásároltunk kontrolládáknak és kisebb rendezvények hangosításához ,(ovi,temető)
Gyári aktív dobozokat 120w specifikációval. Hát sem minőségben sem erőben a közelébe se állhat egy konduktornak. Én vas megyei vagyok ha közel laksz gyere el halgasd meg döntsd el.
Nálam itthon van mindenféle
irf 540/9540 egyfetes ebből duplafetes ebből hidalt duplafetes irfp240/9240 duplafetes . mikrofonhoz egyszerűen jó.
(#) tda7294 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Köszi Ge Lee a választ. Én is jobban az eredeti felé húzok.
Nem diszkóra kell tényleg. Írták erről az erősítőről, hogy a hangszereket előtérbe hozza, vagyis hogy olyan életteli hangzást ad és részletgazdagabb. Azt szeretném, hogy a szinti hangokat, gondolok itt trombita, szaxi, gitár, harmónika pl. ezeket szépen vissza adja. Az erősítést idáig egy kiso pa400q-val oldottam meg. Ettől azért biztos szebben szól nem?? A teknicsnek meg irtó nagy alapzaja van havernál. Bár ez elég fura....lehet hogy a keverö a jelutba... majd megnézem a pontos típusát. Azthiszem maradok az eredeti rajznál. Vannak pl: hi-fi hangzású IC-k gondolok itt pl STK402 szériára, ha ezeket veri ez a panel akkor teljesmértékben megvagyok elégedve a kisteljesítménnyel is. Amúgy még egy kérdésem: a high-end és az audiofil és a hi-fi hangzás fogalmak ezek nem egy és mjadnem ugyan az? Kifejtené valaki ezt is bővebben? Köszi.
(#) Ge Lee válasza mrex hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Az áramkorlát nem csak azért kell mert esetleg összeérhet a kábel, hanem a hangszóró is okozhat zárlatot. Két esetben is láttam már olyat hogy: végfok rendesen kihajtva, hangszóró egy darabig bírta, aztán elkezdett lemelegedni a csévéről a huzal, lecsúszott és csinált néhány tized ohmot a kimenetre. Végtranyó ezt nem tolerálta és zárlatos lett.
Autós erősítőmben van áramkorlát. Kb. ugyanígy küldtem el vele egy ládát (30cm-es hsz.), utolsó 2-3 dobszó már rotyogott aztán néma csend és égett szag. Hazaérve mérem a ládát, 0,4 ohm. Az erősítőnek viszont semmi baja.

A Kiso-ban egy elég kókány módon összerakott Quad van. Az én itthoni Quad-om szebben szólt a legjobb Vf2-mnél is, tehát a Kiso-tól nem lesz jobb, de próbáld ki.
Ha jó hangú végfokot akarsz akkor az IC-ket felejtsd el. Az audiofil meg a hiend bővebben kifejtve egy nagy hüleség. Ezt az egyik szakmai könyvemből idézem (valamikor a 70-es években íródott): "az egyes hangszerek karakterét a hangrezgések felfutása, lecsengése és azok felharmonikusainak amplitúdóviszonya együtt határozza meg. Az alaphang és az egyes felhangok egymáshoz viszonyított fázishelyzetére is érzékeny az emberi fül. A legújabb kutatások szerint az alapharmonikus és a fellépő felharmonikusok egymáshoz viszonyított helyzete a hangérzékelést jelentősen befolyásolja. Ha a jelátvitel során időben a nagyobb frekvenciás összetevők megelőzik az alapharmonikust, a hangzás kellemesebbé, lágyabbá válik a szubjektív megítélés során."
(#) tda7294 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Hát én már tényleg nem tudom akkor mit csináljak. Akkor most nem igaz az hogy részletgazdagabb, dinamikus telt hangzás meg ilyenek? Itt most a vf2-re gondolok. Mindenki azt írta hogy ebbe van valami. Na de ha egyenlő a "kókány módon összerakott Quad"-al ahogy írtad is azaz a kisopa400q-val akkor nem tudom tényleg mit csináljak. Nincs nekem ebbe sok tapasztalatom, azért is kérdezek, na de az a te ithoni Quvadod az milyen? Saját tervezés? átalakított? Mindenki ócsárolja a quadod én nem tudom miért, bár én még nem láttam nem hallottam. Ha azt mondod hogy szebben szólt a legjobb vf2nél is akkor engem is érdekelne persze ha publikus a kapcsi. Minden esetre megépítem ezt a vf2-őt, mert bennem még mindig él a remény Hali.

Dobd össze fillérekből megvan és akkor össze tudod majd őket hasonlítani. Ez is egy csoda a sok közül, ami mint tudjuk csak 3 napig tart. A Quad azért már vagy 30 éve húzza.
(#) tda7294 hozzászólása Jan 26, 2011 /

Értem. Végül is igazad van. Egyszerű de nagyszerű Ha kész lessz majd beszámolok.
(#) elektrorudi válasza mrex hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Köszi a választ, de ezt nem én kérdeztem. Amit kérdeztem, arra még nem érkezett válasz. :no:
(#) potenciameter hozzászólása Feb 8, 2011 /

Sziasztok!
Próbálkozott már valaki 500W-os VF2-vel, vagy akár még nagyobbal? Szeretnék kérdezni pár dolgot olyantól akinek van tapasztalata vele.
(#) Ge Lee válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Ha visszaolvasol néhány oldalt ott van a 400W-os amit csináltam rajzzal, képekkel, és némi infóval.
(#) potenciameter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Nem, nem láttam még!

Ge Lee: visszakeresem, érdekel a műved!
(#) potenciameter hozzászólása Feb 9, 2011 /

Köbzoli: figyelmesen átolvastam nagyon szépen köszönöm az anyagot!

Ge Lee: jól néz ki a VFed! Mi a véleményed róla, sokan irják, hogy szép a hangja és el is hiszem, de arrol senki sem beszél, hogy érdemes-e megépiteni diszkora, rendszeres használatra, az érdekelne hogy mennyire strapa biró? Valószinű, hogy a közeljövőben megpróbálkozok a legegyszerübb verzióval (+-30V) és a te 400W-osodat is kipróbálom ha kész a kicsiVF.

Igazából azért érdeklődöm a VF2 iránt mert sokan dicsérik, aránylag olcsó és a teljesitmény is elég jó, de szeretnék valami olyat ami nagyobb ennél, ami tud minimum 800W-ot 8 ohmon és 1500at 4en, de ez még nyárig várhat!
Itt olvasgatva nagy kedvet kaptam a VF2 megépitéséhez, nagyon érdekel, meg jó az akkor is ha csak400watt, legfeljebb eladom ha nemlessz mire használjam.
(#) Ge Lee válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Amit a képen látsz az már kiszolgált néhány hajnalig tartó bulit. A srác meg volt elégedve vele, csak a 400W-ot kevésnek tartja. B osztályban szerintem ennél olcsóbb végfokot nem nagyon lehet csinálni, ennek ellenére nem rossz. A kW-os teljesítményeket felejtsd el. Ennél nagyobbra ezt nem érdemes megcsinálni, nem biztos hogy stabil marad és mellette fűt is rendesen. Ha ennél nagyobb teljesítmény kell, akkor hidalni kell belőle kettőt, 800W-ra. A fetekből nem lehet akármennyit párhuzamosítani, ennél a végfoknál ez fokozottan igaz, lásd a képen. Addig van szinusszal vezérelve a 8 ohmos műterhelésre amíg éppen nem kezd el vágni. Látható hogy 200Hz-en még szuper, gyakorlatilag kb. 1V híján tápfeszig kivezérelhető, aztán a freki emelésével egyre rosszabb a helyzet. Ezt a fetek gyenge meghajtása okozza, próbáltam ezen javítani de csak úgy lehetne ha agyonbonyolítanánk az áramkört, ennek nem láttam értelmét. Az egyszerűbb megoldások csak a szimulátorban működtek, a valóságban már nem. Egy diszkóban ennek a gyengébb frekimenetnek nincs semmi jelentősége, oda bőven jó. A fetekről is írtam régebben (képpel együtt), ide csak az IR logós jó, a többi vacak. A tesztek során alkalmanként rövidrezártam a kimenetet teljes kivezérlésnél is, a védelem is jól vizsgázott.

kimenet.jpg

(#) potenciameter válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Értem, megcsinálom a 400ast és meglátom, hogy mi lesz vele. Mit tudsz ajánlani nagyob teljesitményre kilowatt felett, vagy az olyan nagyokat nem érdemes megépiteni, lehet olcsóbb megvenni egy gyárit?
Például van a T.amp 2400as ha ismeritek az 2*1200wattot tud és nincs 10000ft és elég megbizható cucc.
Tamp
(#) (Felhasználó 46585) válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Hol láttad, hogy ez nincs 10000-Ft? Én kb. 76 ezret látok... ( Egyébként, az is nagyon olcsó. )
(#) potenciameter válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 10, 2011 / 1

Bocs egy nullát kihagytam, 100000ret akartam irni.
(#) potenciameter válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Még egy kérdés: próbáltad már 4 ohmoal terhelni a 400Wos VF2-t?
(#) Ge Lee válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

4-5 tranyónál vagy fetnél többet én nem párhuzamosítanék és a gyakorlatban sem nagyon láttam talán csak egyszer. Gyári erősítőket kb. 1/2 1/3 áron lehet már használtan venni, igaz hogy a ráírt reklámadatokat a többség nem tudja (pl. 4-4 fettel 1200W stb). A kW-os tartományra már olcsóbb pwm végfokot építeni. Ezek gyáriban elég drágák, de van pesten 1-2 ember aki megcsinálja elfogadható áron (nevet nem mondok), neked csak be kell dobozolni.

Mivel az enyémet 8 ohmra építettem, 4 ohmon csak addig próbáltam amíg hozzáállítottam a védelmet. A 4 ohmos terheléshez alacsonyabb tápfesz kell.
(#) Max78 hozzászólása Feb 12, 2011 /

Sziasztok!

A vf2 conductor erősítőhöz kellene anyag. előre is köszönöm
(#) Ge Lee válasza Max78 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

El kell menni valamelyik üzletbe, "anyagokat" általában ott lehet kapni, ha műanyagra gondolsz az viszont nem kell bele.
Következő: »»   73 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem