Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1187 / 3998
(#) kadarist válasza szkkteam hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Csinálj egy rendes multivibrátort, de ne szimulátorban, hanem a valóságban. Azzal kedvedre villogtathatsz LED-eket.
(#) szkkteam hozzászólása Feb 11, 2011 /

Igazából csak gyakorlás kép akartam, azt hittem, ez egyszerű feladat
(#) puporka.fulop válasza Izeg. hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Az áramgenerátorban benne van egy ellenállás, amin eső feszültséget méri. Azaz mindig például 0,7 voltot akar rajta beállítani. Ha azt az ellenállást felezed, a kimeneti áramot duplázod. Vagy két áramgenerátort kapcsolsz párhuzamosan
(#) David.zsombor válasza szkkteam hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Ezzel Próbálkozz.Ja nekem ez szimulátorban működött:
(#) szkkteam válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm.
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Nm a 330k-s ellenállással szabályzod a sebességet 1M-nél kb 1s
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Na, hát mondtam, csajokkal nem akarok foglalkozni. Most így kapásból tudnék egy eszközt, amiben 3 trafó van, de ősrégi. Olyan mint ha ráfojt, vagy kifojt volna valami belőle. Nem merem áram alá rakni. Kimérni így nem tudom, sőt mindíg féltenek, hogy veszélyes dolgokkal ne játszak. Itt amit említek van benne 2 kb 10x10centis trafó. Biztos jó cucc lenne, dehát...
(#) kadarist válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Felgyorsított szimuláció-sebességnél (Simulation Speed) már jól érzékelhető a rezgés csillapodása a kapcsoló nyitása után.
(#) janikukac hozzászólása Feb 11, 2011 /

Lenne még egy kérdésem : Megint elkészítettem a basszusra villogó ledsort. Mindent ugyanúgy, csak más LED-ekkel, meg panelra. Az a baj, hogy nagyon gyönge a világítás, pedig a táp is ugyanaz mint eddig . Mi lehet a baj? Van benne egy közönséges zöld, egy nagyfényerejű fehér és egy közönséges piros. Az első verzión 3 nagyfényerejű kékkel csináltam, és szép , erős volt.
(#) David.zsombor válasza janikukac hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

12v táp 3 led? ha nem tettél ellenállást vagy csak kicsit akkor még jó hogy világítottak rendesen...
(#) janikukac válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Nem tettem ellenállást, de a tápom 7 V nyom ki, megmértem. És eddig jó volt...

Ebből sajnos nem kaptam választ. :eek2: :yes:
(#) potenciameter hozzászólása Feb 11, 2011 /

Régebben láttam olyan topikot ahol az erősitőkhöz használt clip ledes kijelző volt a téma, de most nem találom a keresővel. Valaki tud segiteni? Milyen néven fut az a topik?

Most arra következtetek, hogy azért volt az erős,mert a kéknek van a legjobb fényereje.
(#) csabacsaba hozzászólása Feb 11, 2011 /

Hali.Van egy hipersil trafom de nem erost tudok egy dolgot.Ahogy a kepen lathato a ket oldalan fel van tunteve 110V 1,1' es 2,2'.
Hogy lehetseges hogy kossem ketto 220-ba?
Elore is kosz a segitseget.
(#) mark.budai válasza csabacsaba hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Szia!
Az 1' és a 2 kivezetést kösd össze, 1-es és 2'-es közé mehet a 230V.
(#) 999csaba hozzászólása Feb 11, 2011 /

Üdv! Ezt a Graetz úgy kell kötni keresztbe ahogy a feketével van vagy úgy ahogy pirossal?

bekötés.jpg

(#) nagy hoho hozzászólása Feb 12, 2011 /

Tudja valaki, hogy a képen látható szirénának mennyi az áram felvétele? Néztem sok helyen. Van ahol 12 Volt 10 Watt, máshol 15 Watt, Vagy 12 V 550 mA.
(#) Grabovszky2 hozzászólása Feb 12, 2011 /

Sziasztok!

Vettem egy új pákát egy kezdő társamnak és a következő problémáink vannak.

Egyszerűen, bármit csinálok pillanatok alatt megég a hegyén lévő ón és nem lehet vele forrasztani, mert nem vesz fel a további forrasztáshoz szükséges ónt.
Próbáltam már forrasztó zsírral, gyantával és ezek nélkül használni, illetve többféle és típusú vastagságú ónnal de nem adta meg magát és makacskodik.
A páka tipusa:
230V 40W os solomon.

Kérdésem a következő lenne, hogy hogyan tudnám normális működésre, használhatóságra rábírni.
Avagy, hogyan kell egy 0Km-es pákát üzembe helyezni?
Köszönöm!
(#) vladcepes válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Szia. Köszönöm a választ.Akkor így nem kezdek vele semmit. Amúgy egy Compaq Armada 1750 esnek a kijelzője. Üdv.
(#) Reece hozzászólása Feb 12, 2011 /

Sziasztok.
Van egy Chili házimozim. Kürölbelül 1 éve van már meg és eddig semmi baj nem volt vele. Most pedig az történik, hogy körülbelül 10-er kell ki-be kapcsolni, hogy bejöjjön. A CD-ket beolvassa de filmet nem lehet rajta nézni rendesen, mert ugrál a kép előre-vissza. És az 5.1-en nem adja le egyáltalán a hangot :/
Ha valaki tudna seíteni köszönöm előre is
(#) (Felhasználó 55649) hozzászólása Feb 12, 2011 /

üdv bocs a repostért csak senki nem írt rá:

üdv
vannak képeim a tegnap említett panelekről.Bővebben: Link van olyan ami "gyanús"? a piros csatlakozókat kicserélem fixre. az nekem gyanús. egyéb?

vagy ne vesződjek vele, biztos hogy a programot tartalmazó mikrocontroller ment tönkre?

köszi r
(#) m4rcee hozzászólása Feb 12, 2011 /

Üdv!
Még csak most keztem el az elektronikát tanulgatni
és el szeretném készíteni a világ legegyszerűbb erősítőjét (szerintem fejhalgatóhoz). De ténleg legyen egy szerű és ha lehet azért halhatóan erősítsen (nem kell nagyon).(nem kell hozzá potméter)
Az lenne a kérésem hogy valaki tudna mutatni egy kapcsolási rajzot.
(#) BárányD hozzászólása Feb 12, 2011 /

Sziasztok !!
Segítségeteket szeretném kérni.
Egy olyan kapcsolást akarok megépíteni amiben egy csúszkás potméterrel tudom váltosztatni két hangfal közözött a balance-ot.
Milyen néven tudnék erre rákeresni ? Valaki esetleg egy kapcsolást tudna adni ?
Köszi : Dávid
(#) (Felhasználó 55649) válasza (») Feb 12, 2011 /

internetes csevejnél nem szoktam használni
(#) qvasz2 válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Gyantával meg zsírral ne erőlködj, az csak ront a helyzeten.(pont ezek égnek rá, amitől nem futja az ón) Sajnos a solomon amúgy sem egy világbajnok, és még plusz a 230-asok általában túlfűtenek. Alaposan le kell tisztítani felváltva friss ón, nedves szivacs használatával.
Otthonra amúgy sem való 230-as páka, a nehéz vastag kábele miatt sem. Kattogós wellert használj, annak a legjobb a hegye, még egy agyonhasznált is százszor többet ér egy akár új, vagy bármilyen solomonnál.
(#) LGS94 hozzászólása Feb 12, 2011 /

ÜDv! Van egy 300W-os erősítő barátomnak és van rajta két trimmer potméter az egyikkel az kimeneti DC szintet kell nullára állítani a másikkal pedig pozitív ágban a kb 60mA ez a 60mA hol kell mérni test és a pozitív táp között?
(#) kadarist válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Szia!
A végtranzisztorok kollektorában mérd ezt az áramot.
(#) storm hozzászólása Feb 12, 2011 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az menyire zavar be egy ne5532-es műv erősítőt egy 5W-os nyáktrafó? Szóval hogyha a nyákon pont melette van az menyire teszi mackóssá?
(#) 999csaba válasza kadarist hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Szia!
Én vagyok a haver, hol kell ezt mérni, ha lehet kicsit pontosabban add meg, mert nem tudjuk
Köszi
Következő: »»   1187 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem