Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység LM317T-vel
Lapozás: OK   17 / 51
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Feb 12, 2011 / 1

Csinálsz még egy ilyen kiegészítést az R1 változatlanul hagyása mellett, még egy poti beépítésével, de nagyobb (zárlati) áramra való kalibrálással.
(#) Kovidivi válasza kadarist hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Miért is nem szabályozható a kimenő áram LM317-tel? Bővebben: Link, Sőt, a cikkek (vagy kapcsolások) között Franky-nek van egy labortápja, 2db LM317-tel.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Úgy érted, hogy az R1-el párhuzamosan kötök még egy potit én annak a csúszkájára kötöm a jelzőkört ? (tranyó, ellenállás, led)
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Igen.
(#) blackdog válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Ezért is marad így. Max. a terhelésjelző szabályzó potit kivezetem az előlapra így beállíthatok audio és vizuális visszajelzést. Persze ez csak terhelés alatt fog működni. Még nem tudom.
(#) Kovidivi válasza blackdog hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Ha megfelel a követelményeknek, akkor felesleges bonyolítani. :yes:
(#) kadarist válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Önmagában a 317-nél fix áramkorlát van. Ezt nem lehet állítani. Az más kérdés, hogyha köré építesz még egy csomó alkatrészt, akkor persze szabályozhatóvá válik.
(#) blackdog válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Ez a része így marad. 550 mA terhelésnél (ami itt tiltott zóna) úgy sípol a piezó, hogy megsüketülök. Ha ennek ellenére is tönkreteszem akkor meg is érdemlem.

A rövizár visszajelzés fontosabb.

Tehetek kárt a kapcsolásban, ha a rövidzárat úgy tesztelem, hogy a kimeneteket összekötöm?
(szerintem, hülyeséget kérdezek mert elvileg védett a kapcsolás). De mégis ... Bizonytalan vagyok.

Ne direktben zárd rövidre, hanem egy 1,5A-nál (vagy amennyi áramot kinevezel rövidzárnak) több áramot igénylő ellenállással, például izzólámpával. Így kíméletesen tudod túlterhelni az IC-t. Az LM317T-nek 1,5 A a névlegesen maximális árama.

600 mA már bőven nevezhető jelen esetben rövidzárnak.
Az biztos, hogy a tesztek idejére jobb, ha lekötöm az árammérő panelműszert mert analóg 500 mA.

Esetleg még annyival kiegészíthetem a kapcsolást, hogy ha 550 mA felett van a terhelés akkor automatikusa lekapcsolom a körből a panelműszert vagy akkor rákapcsolok egy söntöt ami 1A-ig még engedi.
Ezen még elgondolkodom.

Egyébként a rövidzár árama nem függ a táplált áramkörtől? Mi van, ha egy olyan körben van rövidzár ami max. 50 mA tudna felvenni normál üzemben?
Ekkor mekkora lenne a zárlati áram?

Az IC számára a zárlat fogalma az 1,5A feletti kimenőáramra igaz. Általános értelemben a zárlat 0 ohm-os fogyasztót (terhelést) jelent. Helyesebb a túláram és a áramkorlát fogalmakat használni és a rövidzárlatot a valóban 0 ohm-os terhelésre érteni.

Tehát az én esetemben túláram jelzésről beszélünk?

Én, ha olyan kis áramkört hajtok róla mint amit az előbb írtam, de pl. valahol a pozitív vezetősáv átvezet a földre vagy elkötés van akkor ez a táplálás szempontjából mit jelent? Mi történik? Ekkor is felszalad az áram 600-700 mA-ra?

Annyira szalad fel egy zárlatnál, amennyire tud. Akár a trafód max. teljesítménye korlátot szabhat a zárlati túláram számára. De van itt még egy limit, mégpedig a 1,5A. Ezért jó egy áramkör élesztésénél valódi, állítható áramkorláttal és visszajelzéssel ellátott tápegységet használni (723).

Értem. Ill. próbálom felfogni. 39°C lázzal nem egyszerű.

Tehát egy áramkörben rövidzár esetén annyira fut fel az áram amennyire csak tud.
Nos az én kapcsolásomban számomra az a furcsa, hogy 0R rövidzár esetén kb. 650 mA jelenik meg. De most amit mondasz....
Persze, hogy nem lehet 1A vagy több hisz a transzformátorom szekunder oldala csak 500 mA-t bír.

Jól sejtem?

Teljesen jól sejted! Jobbulást kívánok!

Köszönöm!
Ok. Keresek valami olvasnivalót a témában. Sajnos nincs energiám kísérletezni.

Sajnos nem nyomtatott formában van, de én megkedveltem: Építve tanuljuk az elektronikát

Nem probléma. A laptop elfér az ágyban. :yes:

Viszont akkor nekem mégsem jó, hogy beteszek még egy potit meg társait mert nem a valós rövidzárat érzékeli hanem az amit én adtam neki. Kimeneti oldalon nem lehet ezt valahogy indikálni? LED+ellenállás stb...

Ha vezetősáv-zárlatot szeretnél ellenőrizni, akkor egy ohmmérős multimétert használj. Ha áramkört élesztesz, akkor áramkorlátos tápegységet. A célhoz válaszd a módszert.

Az csak egy gyors példa volt, de bármi okozhat zárlatot még élesztés után is.
Ezért szeretnék egy valós rövidzár jelzés beletenni.

Fogalmazd meg pár szóban, hogy mit jelent számodra a rövidzárlat fogalma, a már leírtak fényében.

Nos első nekifutásra nem tudom...
Második, + oldal és - vagy GND fogyasztó (ellenállás) nélkül összekapcsolódik.

Tudom, hogy felszínes fogalmazás jobban nem megy.

Idézet:
„+ oldal és - vagy GND fogyasztó (ellenállás) nélkül összekapcsolódik.”

Igen. Az így kialakuló áram nagysága mitől függhet?

A feszültségtől és az ellenállástól. (szerintem)

A generátor belső ellenállásától (trafó) és a stabilizátor áramkorlátozási áramértékétől (1,5A).

Ok. Igen. Félre értettem a kérdést.
De visszatérve az eredeti problémámra, ha én beteszek egy potit meg tranzisztor+ellenállás+led. Akkor azt látom, hogy az általam beállított értéket meghaladta a táplált áramkör. Azt nem, hogy ez most valóban rövidzár miatt keletkezett vagy csak túlterhelés. :no: (próbálok gondolkodni)

Nagyon jól gondolkodsz! Ügyes! Tehát így a valódi rövidzárlatot nem tudod megtalálni, csupán csak arról kapsz információt, hogy az általad beállított korlátot meghaladta-e az átfolyó áram értéke.

Igen közben ezen filóztam és rájöttem, hogy túllihegem a dolgot.
Valós rövidzárat nem lehet indikálni. Viszont:
Ha bekapcsoláskor felszalad az áram: 99.9% rövidzár
Ha menet közben hirtelen felszalad az áram: valami elszállt 99.9% rövidzár
Tehát a rövidzár vagy azonnal jelentkezik vagy lehet rá utalni hirtelen felfutásból.
Következő: »»   17 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem